1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Kabel BigBen nie jest HD?

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez superbart, Grudzień 31, 2010.

  1. superbart

    superbart Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 17, 2010
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Hej,

    wiem że VGA to analogówka, ale z tego co czytałem z opisów to kabel powinien działać na trybach HD. Mam monitor 24" 1900x1200, podłączyłem kablemem BigBena i tak, na 1920x1080 mam paski przez cały ekran, na 1280x720 i 1680x1050 jest ok, ale jakość jest mizerna w porównaniu do grania na HDMI. Podejrzewam, że głównie problemem jest przeskalowanie i nie używanie natywnej rozdzielczości LCD.
    Co ciekawe w ustawieniach xboxa mam komunikat typu "Aby uzyskać obraz HD użyj kabla AV HD", czy BigBen nie powinien być rozpoznawany jako HD? Czy da się coś więcej z tego kabla wycisnąć? A może kupiłem walnięty kabel (kupiłem używkę)?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. prourug

    prourug Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 28, 2009
    Posty:
    313
    Polubienia:
    16
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Kutno, Poland
    99% wina okablowanie, klasyczny kabel powinien dać rade tym rozdzielczością. Jak masz możliwość sprawdź na innym kablu. Ciężko coś więcej stwierdzić bez porównania...
     
  4. superbart

    superbart Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 17, 2010
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Mnie martwi to 1920x1080, bo tych pasów nie powinno moim zdaniem być.
    Natomiast pozostałe rozdzielczości potrafię zrozumieć, bo chyba żaden LCD nie wyświetli ostrych obrazów, które są przeskalowane?

    Nie mam niestety innego kabla do sprawdzenia, muszę popytać znajomych...
     
  5. MOSZEUSZ

    MOSZEUSZ Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 3, 2008
    Posty:
    259
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Ja mam jakiś kabel od chińczyków za 15 złotych i działał na każdym monitorze do którego go podłączyłem. Więc może jest to wina kabla.
     
  6. Touch!

    Touch! V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 15, 2010
    Posty:
    3145
    Polubienia:
    9
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    Paski wynikaja z roznych rozdzielczosci.

    Kabel przenosi 1920x1080, a ty masz monitor 1900x1200, dlatego masz taki probem.
     
  7. Hosee

    Hosee Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 23, 2010
    Posty:
    242
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Kup sobie kabel DVI-HDMI + jakiś do dźwięku i jakość będzie oK
    Koszt kabla DVI-HDMi to 15 zł
     
  8. superbart

    superbart Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 17, 2010
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Przy 1080 to nie powinien dać czarnych pasów tylko? Tak jak oglądam filmy w HD 1080p...

    A 1680x1060 i 1280x720 jest słabe z powodu przeskalowania natywnej rozdzielczości LCD czy jakości kabla? Czy w ustawieniach konsoli w wyświetlaczu przy bigbenie wszystkie rozdziałki są oznaczone jako VGA i jest napis, aby uzyskać HD to AV HD kabel? Może ktoś to potwierdzić? Chciałbym mieć podstawę zwrotu kabla ewentualnie.

    Tylko też pytanie co ja mogę zrobić, nawet jak cyfrowo podepnę porzez DVI to też będzie lipa chyba z powodu nie zgrywania się rozdzielczości?
     
  9. superbart

    superbart Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 17, 2010
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    DELOCK

    tutaj jest z dzwiekim fajny i w miare tani, ale nie wiem czy to ma sens i czy efekt bedzie zadowalajacy z powodu konfliktu rozdzielczosci...
     
  10. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Nie ma monitorow 1900x1200, ja juz to 1920x1200, rozdzielczosc hd uzyskana po analogu jest kiepska, choc dobrej jakosci kabel powinien ja wyświetlić, podlacz pod DVI bo to jest to samo co HDMI tylko nie przenosi dzwieku, cyfrowy obraz automatycznie sie ustawia nie musisz nic ustawiac w monitorze
     
  11. superbart

    superbart Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 17, 2010
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Oczywiście mój bład. Monitor ma rozdziałkę 1920x1200. Rozumiem, że będęmiał czarne pasy z góry i z dołu na DVI i tyle. Niech i tak będzie. Problem z audio pozostaje, ktoś testował takie urządzenie jak DeLOCKa, które linkowałem powyżej?
     
  12. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    To czy beda pasy zalezy od gry, u mnie na monitorze 1440x900 sa pasy w niektórych grach na dole i u gory ale to dlatego ze to monitor 16:10, a gry sa zrobione dla 16:9
     
Wczytywanie...

Poleć forum