1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Kabel HDMI-VGA

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez damspi, Listopad 23, 2011.

  1. damspi

    damspi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 12, 2010
    Posty:
    71
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Witam mam pytanie. Zamierzam kupić kabel HDMI-VGA do mojego slima i podpiąć go pod monitor tylko nie wiem jak z dźwiękiem będzie. Chciałem aby dźwięk wydobywał się z głośników komputerowych 5.1. Jest to ten kabel http://allegro.pl/krol-kabel-hdmi-vga-2m-dual-1-3b-gold-hd8-i1937342188.html
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. ziomo8

    ziomo8 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2010
    Posty:
    274
    Polubienia:
    9
    Punkty za osiągnięcia:
    18
  4. damspi

    damspi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 12, 2010
    Posty:
    71
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Ale słyszałem, że jak podłącze HDMI i takie coś to będzie czarny ekran na monitorze.
     
  5. pirania36

    pirania36 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 28, 2010
    Posty:
    95
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    domu
    Nie spotkałem się jeszcze z takim kablem.
    Wątpię żeby Tobie to zadziałało. Myślę że ten kabel jest na standardzie DVI bo DVI jest kompatybilne z D-SUB i HDMI.
    Jest napisane na aukcji, że to transmisja cyfrowa a jak wiemy d-sub w monitorach jest analogowy.
    Chyba, że jest tam jakaś elektronika w tym kablu w co wątpię. Uprzedzam, że nie miałem styczności z takim cudem i tylko piszę co o tym sądzę.
    To już Twój wybór co kupisz ale ja polecam sprawdzone sposoby.
    To znaczy kabel na przykład taki KABEL VGA D-SUB XBOX 360 +AUDIO (1937629960) - Aukcje internetowe Allegro.
    Lecz w tym kablu mamy audio 2.0.
    Piszesz że masz system audio 5.1. Z tego co wiem to 5.1 leci tylko po optyku lub po kablu hdmi cyfrowo. Można jeszcze elektryczne cyfrowe 5.1 z tego gniazda A/V wyciągnąć.
    Jeśli masz wypasione głośniki z wejściem cyfrowym optycznym lub elektrycznym to by było git. Lecz większość głośników ma wejścia analogowe audio.
    Napisz mi jakie masz głośniki.
     
  6. damspi

    damspi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 12, 2010
    Posty:
    71
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
  7. pirania36

    pirania36 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 28, 2010
    Posty:
    95
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    domu
    Masz cienie bo jest to sygnał analogowy podatny na zakłócenia.
    Jeśli możesz to spróbuj oddalić ten kabel od innych (sieciowych 230V przede wszystkim).
    A te głośniki co posiadasz mają wejścia analogowe więc aby mieć 5.1 z konsoli musisz mieć procesor dźwięku, który będzie dekodował sygnał cyfrowy na analogowy.
    Inaczej maksymalnie będziesz miał 2.0.
    Powiedz czy dalej interesuje cię ten procesor dźwięku.
     
  8. damspi

    damspi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 12, 2010
    Posty:
    71
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    No interesuje mnie, tylko zalezy jaka cena. Chce w jak najlepszy sposób podłączyc ten HDMI do wejścia VGA i mieć dźwięk w głośnikach. A miałeś styczność z takim kablem, żeby nie okazało się że to jakiś bubel
     
  9. pirania36

    pirania36 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 28, 2010
    Posty:
    95
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    domu
    Już pisałem wyżej że VGA i HDMI to inne standardy.
    Jeśli masz monitor tylko z VGA to już niczego nie polepszysz w obrazie chyba że sobie odizolujesz lepiej ten kabelek co masz lub kupisz monitor z wejściem elektrycznym DVI lub HDMI.
    Jak znajdę jakiś tani przetwornik cyfrowo analogowy to dam znać.

    Jedyne co mi przychodzi na monitor to zewnętrzna karta dźwiękowa do kompa na usb działa nawet po wyłączeniu komputera czyli nie trzeba podłączać do kompa.
    Creative Sound Blaster Extigy USB
    W cenie tego Creative'a można już kupić ładny amplituner lub kino domowe z dekoderem DTS i wejściem optycznym no i taki amplituner ma końcówki mocy.
    Takie coś jeszcze http://www.amazon.com/Sewell-Digital-Decoder-Surround-Toslink/dp/B005D8YTKQ
     
  10. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Bez odpowiedniego scalaka (konwertera sygnału) kabel HDMI-VGA nie ma prawa działać, vga to czysty analog, a HDMI to cyfrowka
     
  11. opeael2

    opeael2 Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    6154
    Polubienia:
    390
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Nidzica
  12. damspi

    damspi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 12, 2010
    Posty:
    71
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
  13. pirania36

    pirania36 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 28, 2010
    Posty:
    95
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    domu
    Ten przełącznik VGA na pewno będzie wprowadzał dodatkowe zakłócenia jeśli nie jest ekranowany a tak najprędzej jest chociaż ekranowany też będzie wprowadzał zakłócenia lecz mniejsze.
    Kolegia miał podobny przełącznik to mu nie chciało wykrywać poprawnie rozdzielczości monitora na komputerze i mu się monitor po jakimś czasie zyebał.
    A co do audio to kiedyś miałem płytę główną jakiś asus z wejściem i wyjściem elektrycznym cyfrowym audio spdif.
    I ta płyta główna miała też normalne wyjścia analogowe audio jacki więc myślę że można by było do tej płyty głównej podłączyć i dźwięk z konsoli i te głośniki co masz.
    Jak znajdę model tej płyty to podam. Dałem za nią chyba 80 zł.
     
  14. damspi

    damspi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 12, 2010
    Posty:
    71
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
  15. pirania36

    pirania36 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 28, 2010
    Posty:
    95
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    domu
    Nie wiem czy jest oryginalny ale wiem, że jest drogi. Jak chcesz to ja mam oryginalny nieużywany kabel component po xboxie elite sprzedam taniej niż to na aukcji.

    Widzę w specyfikacji tego telewizora co masz wejście DVI to jest cyfrowe i jest możliwość podpięcia do konsoli poprzez kabel HDMI-DVI
     
  16. damspi

    damspi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 12, 2010
    Posty:
    71
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Dobra, już sie pogubiłem. To lepiej DVI czy component?
     
  17. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    DVI to praktycznie HDMI tylko że bez dźwięku, podłączając pod dvi musisz zapodać osobno dźwięk czy to po wyjściu optycznym czy to wyjściu z av konsoli
     
  18. damspi

    damspi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 12, 2010
    Posty:
    71
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Aha czyli lepiej DVI kupić niż component? W componencie rozdzielczość na moim TV wynosi 480i-1080i
     
  19. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Telewizor który masz nie jest full hd wiec w raczej nie zauważysz różnicy miedzy component, a dvi
     
  20. damspi

    damspi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 12, 2010
    Posty:
    71
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    To wole component chyba. Lepiej podłączyć mi będzie. Glównie chodzi mi o to aby zobaczyć różnicę pomiędzy zwykłym podłączeniem xboxa na scart a component.
     
  21. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    W porównaniu do composite będziesz widział różnice czy to na component czy to na hdmi/dvi
    Sam scart także może przesyłać osobno kolory tak jak component ale nie każdy telewizor ma wyprowadzenie na konkretne piny
     
Wczytywanie...

Poleć forum