1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Kabel hdmi

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez Mizuro, Marzec 4, 2009.

  1. Mizuro

    Mizuro Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 2, 2008
    Posty:
    63
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Łódź
    Witam.
    Przeczytałem sporo tematów i różnych popierdułek na google o tym iż im kabelek hdmi jest droższy tym może my cieszyć się lepszym obrazem.

    Nie mniej jednak chciałem zasięgnąć waszej opini jak to naprawdę jest z tym "przewodem( ;D )" i czy jest różnica pomiędzy kablem z elektronika za 20 zł,a np tym od microshitu .

    Czy np. w MediaMarkt oprócz kabla hdmi M$ znajdę jakiś porządny i nie drogi?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. maciek14-22

    maciek14-22 Banned

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    41
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Gdynia
    Na każdym kablu HDMI bedzie taki sam obraz najwyżej droższe są bardziej wytrzymalsze ale nie bedziesz przeciez z nim latal z pokoju do pokoju tylko bedzie podlączony więc będzie git :) Ja gram na kablu HDMI za 25 zł i śmiga aż miło :)
     
  4. offtopic

    offtopic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 7, 2008
    Posty:
    2146
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Bierz zwykły za 20zł, jest to sygnał cyfrowy więc za 20zł możesz spokojnie kupować. Temat był już wałkowany parę razy.
     
  5. Wirahha

    Wirahha Banned

    Dołączył:
    Luty 27, 2009
    Posty:
    68
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Tiaaa nie ma roznicy czy kabel kosztuje 20zl cdzy 100... jedyna roznica to cena .
     
  6. Maciek797

    Maciek797 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 17, 2009
    Posty:
    54
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Głogów
    bierz ten za 20 jest to sygnal cyfrowy i nie ma roznicy jak w przypadku kabli vga jakiej firmy i za ile kupisz ;]
     
  7. dalton

    dalton Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 21, 2009
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Wszystko ok , ale jest jedno małe ale:
    Jak długi ma być ten kabel ?

    Kabel do 2m generalnie można brać z tych najtańszych - tam zakłócenia nie zrobią takiej różnicy i żadne pozłacane końcówki i 48ekranów na kablach nic nie zmieni.

    Jednak kiedy mówimy o kablach 5,10,15m (właściwie niespotykane jest by w przypadku konsol taka długośc była potrzebna) to niestety trzeba sie przygotować na większy wydatek.

    Odnośnie samej jakości - sygnał przesyłany jest cyfrowo - więc albo masz idealny obraz albo nie masz go wcale :D. Jeżeli ktoś Ci mówi, że kabel 1,5m za 100 zł będzie miał lepszą jakość obrazu od tego za 20 - to możesz go śmiało wyśmiać :>. No chyba, że trzymasz konsole w mikrofali .
     
  8. falcon1984

    falcon1984 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2009
    Posty:
    237
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Ja mam zwykły kabel HDMI za 30zl kupiony, długość króciutka, chyba z 1m ale mam TV zaraz obok konsoli. Jakość obrazu mam przepiękną na TV 32'' LCD, dźwięk też super, wiec moim zdaniem nie warto przepłacać i można brać śmiało najtańszy HDMI .
     
  9. offtopic

    offtopic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 7, 2008
    Posty:
    2146
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Popieram :)
     
  10. novy66

    novy66 Xbox One Xbox One Użytkownik Liga XboxForum.pl

    Dołączył:
    Luty 21, 2009
    Posty:
    4565
    Polubienia:
    272
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Słupsk
    Ja mam kabel HDMI Prolink i jakość obrazu jest świetna (widać różnice Component a HDMI) Component wymięka.
     
  11. satinav

    satinav Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 9, 2009
    Posty:
    21
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    toruń
    nie poczujesz roznicy pomiedzy kablem za 20zl a 100zl, roznice ciezko zobaczyc "gołym okiem", bierz za 20zl - wystarczy w zupelnosci, ja mam za 60zl kabel, ale jest dobrze zrobiony
     
  12. xbox666szatan

    xbox666szatan Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 11, 2009
    Posty:
    119
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    warto do kilku letniego 17 calowego lcdka podpiac hdmi przesciowka dvi? mam teraz podpiety vga za 25 zl i jest niezle, ale czy zauwazalna bedzie roznica miedzy cyfrowym obrazem a analogowym?
     
  13. satinav

    satinav Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 9, 2009
    Posty:
    21
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    toruń
    myślę, że warto spróbować, powinien być lepszy obraz, ale może to być tylko minimalnie, na pewno jest roznica miedzy analogowym a cyfrowym :)
     
  14. dalton

    dalton Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 21, 2009
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Różnica trochę większa niż minimalna - wystarczy porównać dvi z dsub'em normalnei jak masz komputer podłączony do monitora. Na VGA niby wszystko jest ok, ale jak podłączasz przez dvi to taki ostry obraz się robi, że aż dziwne :) (z własnego doświadczenia mówie).
    Z tego co wiem na x'ie jest tak samo :)
     
  15. satinav

    satinav Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 9, 2009
    Posty:
    21
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    toruń
    zalezy od monitora tez :) dlatego napisalem ze "moze minimalnie sie zmienic, ale tez moze byc kolosalnie" :) - moze zle to ujalem, ale o to mi chodzilo :)
     
  16. Zero

    Zero Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 10, 2009
    Posty:
    137
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    A ja się nie zgodze z tym że kabel za 20zł i za 100zł to róznica tylko w cenie to tak jakbyście powiedzieli że kabel głośnikowy np Proela i jaki kolwiek chiński to ten sam dźwięk albo że płyta omega i Verbatim to tylko różnica w cenie
     
  17. miedzianek

    miedzianek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    1045
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Białystok
    a widzisz poczujesz

    czytalem ostatnio 'recenzje' i okazuje sie ze te tansze kable najpierw zmieniaja sygnal cyfrowy na analog,po kablu leci analog a potem znowu analog na cyfrowy dekoduje...troszke stgrat jest wiec...

    a tansze bo i konstrukcja latwiejsza;]
     
  18. satinav

    satinav Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 9, 2009
    Posty:
    21
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    toruń
    jesli chodzi o dziwiek to owszem :) - nie zaprzecze, ale jesli chodzi o obraz to mozesz roznicy nie zauwazyc :)
     
  19. Zero

    Zero Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 10, 2009
    Posty:
    137
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    no to proponuje przetestować np kable za 20 zł oraz kable typu Pro
    Cab (CDV100) z dożywotnią gwarancją bądź Qed (Qunex HDMI bądź Qunex HDMI-SR) i wtedy powiedzcie że nie ma różnicy

    Co do kolegi miedzianek to może i taniej ale zgraj płyte audio w mp3 a poten nagraj spowrotem jako audio ciekawe czy nie zmieni jakości
     
  20. miedzianek

    miedzianek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    1045
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Białystok
    zero ja cie popieram dokladnie przeczytaj co napisalem .


    kable 'pseudohdmi-hdmi' sa tansze bo maja analog na kablu,temu mniej kosztuja...
     
  21. incubus

    incubus V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 1, 2008
    Posty:
    629
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Ruda Śląska


    Mozesz zapodać żródło tak ciekawej informacji?.
     
Wczytywanie...

Poleć forum