1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Kabel VGA a jakość obrazu na monitorze

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez Edzio666, Marzec 2, 2009.

  1. Edzio666

    Edzio666 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 25, 2009
    Posty:
    40
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Witam
    Czy to normalne zjawisko na monitorze (22" Samsung 226BW) przy połączeniu przez kabel VGA (Joytech z MM za 99zł) - ,że widać "cienie"?
    Np. na czarnym tle są jakieś napisy - to obok widać taki cień tych napisów.

    W Xbox'ie ustawiona natywna rozdzielczość i poziom referencji na rozszerzony (jakakolwiek zmiana nic nie poprawia).
    Poniżej 2 zdjęcia jak to wygląda. Czy wymiena kabla na jakiś BigBen albo NoName z Allegro za 20zł pomoże?
    Mogłby ktoś zrobić zdjęcie w macro jak u niego to wygląda?

    [​IMG]
    [​IMG]
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. tajson86

    tajson86 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 6, 2008
    Posty:
    474
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    wawa
    u mnie jest ten sam efekt, kabel Big Ben ,więc się nie przejmuj tak już jest na monitorach
     
  4. Qunik93

    Qunik93 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 4, 2008
    Posty:
    352
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Górny Śląsk
    Ja mam to samo ;)
    Kabel firmy Dragon 25zł ;]
     
  5. falcon

    falcon Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 26, 2009
    Posty:
    63
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Bielsko Biała
    ja tak nie mam ;( ;( ;( .. a mam kabel VGA od pana Zbyszka z Szopy za lasem ;-) to znaczy NO NAME
     
  6. miedzianek

    miedzianek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    1045
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Białystok
    falcon mozesz postow nienabijac swoimi glupimi postami?


    @TOPIC
    to niestety wada lcd'kow,ja mam samsung sm 205BW i mam nawet taki potrojny cien...
     
  7. tomasz222

    tomasz222 Banned

    Dołączył:
    Listopad 26, 2008
    Posty:
    484
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Bochnia kolo Krakowa
    ja na monitorku nie mialem zadnych cieni....monitor samsung 22WS 22 cale..lcd okolo rok go mam..... kabel mialem zwykly NO NAME i grafa byla piekna na monitorku..
     
  8. drwalu1

    drwalu1 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 28, 2008
    Posty:
    22
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Hasie
    Miałem to samo na kablu no name.mysalem ze tak ma byc:p
    Kupilem kabel bigben i padlem.100% zmiana na lepsze.Polecam poprobowac z dobrymi kablami.Ja mam monitor benq e2200hda full hd.Obraz jest lepszy na vga niz na hdmi na moim lcd 42 cale philipsa.Takie moje odczucie.
     
  9. sloniu

    sloniu trolololololo V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 16, 2008
    Posty:
    906
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Mam VGA Bigbena na samsungu 226BW... MAsakra... GTA4 porażka, a menu takie samo.
     
  10. Edzio666

    Edzio666 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 25, 2009
    Posty:
    40
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Zakupiłem za połowę ceny na Allegro oryginał Microsoftu - zobaczymy jak będzie :)
     
  11. tajson86

    tajson86 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 6, 2008
    Posty:
    474
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    wawa
    miałem okazję porównać u kumpla obraz na monitorze i jest taki sam efekt na kablu vga (oryginał Microsoft) obraz był co prawda lepszy od kabla za 25 pln ale delikatny efekt cienia był więc jest coś na rzeczy
     
  12. ChiPS_986

    ChiPS_986 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 2, 2008
    Posty:
    26
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    no ja mam Samunga 226BW mam jakiś zwykły kabel VGA , lecz cienie delikatne mam w menu dashboardu jak jest ciemne tło i białe literki. A w grach nie ma cieni :) ustaw sobie w na obraz panoramiczny , jakość rozszerzona oraz rozdzielczość 1920x1080 , u mnie tak śmiga ;)
    pozdro
     
  13. Edzio666

    Edzio666 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 25, 2009
    Posty:
    40
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    W grach też to jest zauważalne (w szczególności w "ciemnych" grach).
     
  14. tajson86

    tajson86 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 6, 2008
    Posty:
    474
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    wawa
    zgadza się w grach jak się przyjrzeć z bliska dokładnie też to widać ale jak się gra z normalnej odległości to nie widać ,nie porównywałem z kablem hdmi bo nie mam takiej możliwości ale możliwe że nie ma takiego efektu przy połączeniu cyfrowym
     
  15. Maciek797

    Maciek797 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 17, 2009
    Posty:
    54
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Głogów
  16. miedzianek

    miedzianek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    1045
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Białystok
    moze miec to jeszcze zwiazek z matryca;]
     
  17. luleq

    luleq Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 5, 2009
    Posty:
    167
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Mi też się wydaje że to może być matryca.

    Spróbujcie podłączyć tym samym kablem do tego samego TV/Monitora inne źródło obrazu, PC/Laptop/Dekoder TV cyfrowej czy co tam macie pod ręką - jestem ciekaw czy też będzie występował taki efekt
     
  18. tajson86

    tajson86 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 6, 2008
    Posty:
    474
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    wawa
    wiesz trudno połączyć kablem vga od xboxa dekoder tv do monitora :)
     
  19. Edzio666

    Edzio666 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 25, 2009
    Posty:
    40
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Że co?
    Monitor działa prawidłowo.
    Komputer czy podłaczę do niego przez DVI czy VGA - wszystko wygląda OK.

    Podłączając X'a do innego monitora LCD (19" wide) również jest ten sam efekt.

    Jutro dostane paczkę z oryginalnym kablem MS - to napiszę czy coś się poprawiło.
     
  20. miedzianek

    miedzianek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    1045
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Białystok
    chodzi o rodzaj matrycy,niektore moga wyswietlac te cienie niektore nie,masz rozne rodzaje matryc i rozne ich wlasciwosci
     
  21. przemasand

    przemasand Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 21, 2009
    Posty:
    15
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Dygowo
    u mnie jest delikatny cien ale tylko w menu, w grach wszystko jak należy.
    kabelek no name + monitor 19" aoc
     
Wczytywanie...

Poleć forum