1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

karta eSata do laptopa do przerobki ta czy inna?

Temat na forum 'LT' rozpoczęty przez wieo, Wrzesień 8, 2011.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. wieo

    wieo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 24, 2010
    Posty:
    38
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Witam

    mam zamiar kupic karte zeby samodzielnie przerobic xboxa wgralem aktualke cofajaca pezrobke ;) no i chyba wole kupic karte do laptopa zeby nie kombinwoac z jezdzeniem po znajomych ktorzy maja plyte z sata ;)

    wiec pytam czy taka karta bedzie dobra:

    ExpressCard na eSATA 3Gbps 2 porty _TANIO_24h_Fvat (1804424690) - Aukcje internetowe Allegro

    czy moze jednak cos innego?

    co polecacie?



    Pozdrawiam
    Wiechu


    Przepraszam jesli nie w tym miejscu... :/
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. ziomo8

    ziomo8 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2010
    Posty:
    274
    Polubienia:
    9
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Nikt nie jest w stanie odpowiedzieć na to pytanie nie wiedząc jaki to ma chipset. Jeśli napiszesz do sprzedawcy i on będzie w stanie ci odpowiedzieć to ok, będzie można pomyśleć. Druga sprawa jest taka, że to ma gniazda eSATA, więc będziesz jeszcze potrzebował odpowiedniego kabla (zwykły SATA nie będzie pasował). Wydaje mi się, że gdzieś już widziałem takie same z wyglądu adaptery i niestety miały chipset Silicona, czyli niekompatybilny z JungleFlasherem.
     
  4. bgszef!

    bgszef! Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 11, 2011
    Posty:
    969
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    w Miescie
    Ciezko moze byc na esata. Juz lepiej kup sobie x360usb. Co prawda 180zl, ale zwroci Ci sie po paru flashach. Jak kupisz ta karte to na 80% wtopisz kase
     
  5. Adamo169

    Adamo169 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 11, 2009
    Posty:
    27
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Miasto:
    Łódzkie
    Ja mam wbudowany taki port esata w Laptopa Hp jak sprawdzić jaki chipset ma ten port może bym mógł zrobic sobie aktualizacje konsoli z laptopa bo mam małe przemeblowanie w domu i komputer stacjonarny nie ma gdzie stać jakieś porady
     
  6. wieo

    wieo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 24, 2010
    Posty:
    38
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    no niby ten x360usb to dobre wysjcie ale zwazywszy na to ze nie bede przerabial zarobkowo :) tylko sobie wiec... chyba odpuszcze i poszukam kogos znajomego ze stacjonarka i sata ;) ewentualnie jaka karte polecacie i jestescie pewni ze bedzie wspolpracowala z JungleFlasherem?

    Pozdrawiam
    Wiechu
     
  7. NaPeK

    NaPeK Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 20, 2009
    Posty:
    341
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Szczecin
    esata to nie sata wiec o czym debata :D
     
  8. wieo

    wieo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 24, 2010
    Posty:
    38
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    piekny rym ...


    a debata czy mozna wsadzic sata do grata ;)

    dzielilo mi sie :D

    a tak naprawde jaka karte sata polecicie zebym mogl flaschowac sobie swojego wlasnego xboxa :D

    Pozdrawiam
    Wiechu
     
  9. ziomo8

    ziomo8 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2010
    Posty:
    274
    Polubienia:
    9
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    eSATA to to samo co SATA, tylko inna wtyczka. Odpowiedni kabel załatwi sprawę.
     
  10. SymbianX

    SymbianX Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 13, 2010
    Posty:
    59
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Tu i tam
    Ja rowniez chcialbym sam sflashowac swoj naped przy pomocy lapka. Dosflash nie wykrywa mi napedu jak podlaczam zamiast hdd .... Co polecacie ? Poza x360usb pro (nie bede przerabial zarobkowo tylko sobie sam) no i poza osobami ze stacjonarkami ?
    ehhh, na pewno musi byc jakies wyjscie ....
     
  11. ziomo8

    ziomo8 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2010
    Posty:
    274
    Polubienia:
    9
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    A wyłączyłeś AHCI w BIOSie? Z włączonym nie ma szans, żeby ci wykrył.
     
  12. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    Co nie zmienia faktu ze nie da sie flashowac napedow na esata

    Sent from my LG-P920 using Tapatalk
     
  13. SymbianX

    SymbianX Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 13, 2010
    Posty:
    59
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Tu i tam
    Tak, AHCI bylo wlaczone. Pozniej sprawdze czy pojdzie w IDE.

    A ciekawe co by podziałało takie cos (ja mam w lapku Express Card):

    http://allegro.pl/karta-express-card-2x-esata-sklep-i1762039137.html
    http://allegro.pl/k260-karta-express-card-2-x-esata-dysk-twardy-hit-i1762944823.html
    http://allegro.pl/unitek-expresscard-kontroler-2x-sata-ii-ontech-i1807566471.html


    Jak myslicie ? Na aukcjach nie ma ani slowa o chipsetach na jakis sa zrobione te karty. Dlatego pewnie wielka niewiadoma z nimi. Ale zawsze jest 10dni na odeslanie :)
     
  14. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    Jeszcze duzo razy mam powtorzyc ze nie pojdzie na esata?

    Sent from my LG-P920 using Tapatalk
     
  15. SymbianX

    SymbianX Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 13, 2010
    Posty:
    59
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Tu i tam
    No i nadal nie wykrylo nawet po przelaczeniu na IDE. Mysle ze to kwestia tego ze lapek jest na procku AMD i tam jakis chipset mobo musi byc amd. Moze jak mi sie bedzie chcialo rozkrecic drugiego lapka z Celeronkiem to tam juz jest chipset Intelowski to moze predzej by poszlo.

    Spoko loko, wiem ze na Esata nie pojdzie. Ale tam te linki niektore sa do Sata ;)

    EDIT.

    Na drugim lapku to samo co na 1. Rowniez nie wykrywa napedu. Czy musze sie rozejrzec za stacjonarka ...
     
  16. ziomo8

    ziomo8 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2010
    Posty:
    274
    Polubienia:
    9
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Co ty się tak uparłeś? SymbianX mówił:
    HDD nie jest podpięte pod eSATA tylko pod SATA. Inna sprawa, że chyba w złym wątku się ta dyskusja toczy, bo już takie były...

    Jak rozpakujesz to ci nie przyjmą, więc sobie nie odeślesz jak nie będzie działać.
    Aha i tak przy okazji, mi się udało wyciągnąć klucz i sflashować napęd lapkiem, podłączając zamiast nagrywarki. Chipset Intela.
     
  17. wieo

    wieo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 24, 2010
    Posty:
    38
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    no to chyba ja tez spróbuje wyciągnąć nagrywarkę i podpiąć się w jej miejsce tylko zastanawia mnie jak wepnę ten kabelek po wyciągnięciu nagrywarki jest tylko mala szczelina :D jakieś sugestie?

    nie będę ryzykował z zamawianiem karty która mi nie zadziała chyba ze ktoś jednoznacznie wskaże kartę która używał i działała :)

    Pozdrawiam
    Wiechu
     
  18. Shiliat

    Shiliat Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 17, 2008
    Posty:
    185
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Przemys›l, Poland
  19. ziomo8

    ziomo8 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2010
    Posty:
    274
    Polubienia:
    9
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Ale niektórzy są uparci na tą VIA. Mówię, że zrobiłem na Intelu :> Jest cała gama chipsetów, na których da się flashować, po prostu VIA jest pewniakiem i chyba stosunkowo łatwo jest kupić kartę z tym chipsetem.

    Co do podłączenia napędu zamiast nagrywarki... Kupiłem na allegro PRZEDŁUŻACZ sata i z jednej strony obciąłem te dzyndzelki po bokach złącza.
    Tak to wygląda: [​IMG]
    A podłączenie to już kwestia zręczności ;) Ja sobie pomogłem linijka. Po przystawieniu wtyczki do gniazdka docisnąłem nią wtyczkę.
     
  20. SymbianX

    SymbianX Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 13, 2010
    Posty:
    59
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Tu i tam
    W sumie mam bardzo dobry dostęp do napedu w lapku i moge go latwo wyciagnac. Spróbuję przez napęd podlaczyc. I wtedy nawet HDD moze pozostac na swoim miejscu przez co moglbym skorzystac z JungleFlashera bo odpale sobie spokojnie winde. JA rowniez kupilem sobie taki przedluzacz SATA i swietna sprawa.
    No nic, nie pozostaje mi nic innego niz sprobowac ostatni raz ;)
    Eee, w zasadzie to nie odpale kompa bo mam na AHCI postawiony system i nie pojdzie na IDE. Chyba ze moge flashowac pod windowsem majac ustawione AHCI ?
    Podlaczenie pod naped rowniez nic nie dalo .... super ;/
     
  21. wieo

    wieo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 24, 2010
    Posty:
    38
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    kolega SymbianX jesli moge spytac jakiego posiada laptopa czy to nie jest czasem acer???
    jesli acer to nawet nie bede wyciagal napedu ;)
     
Wczytywanie...
Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum