1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Kilka pytań przed kupnem Xbox'a

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez thide, Wrzesień 21, 2013.

  1. thide

    thide Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Wrzesień 21, 2013
    Posty:
    14
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam.
    Jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o sprawy konsolowe. Mam PS2 i nie za bardzo rozumuję jak mam instalować gry i tak dalej.
    Będę dysponował budżetem około 400-450zł i mam zamiar wydać jak najmniej.

    1. na allegro są aukcje z jakimiś LT 3.0. Co to w ogóle jest?
    2. czy jeśli jest zamontowane nowe chłodzenie to konsola mogła mieć uszkodzoną płytę główną i bez tego po prostu by się nagrzewała i wyłączała?
    3. chciałbym kupić przerobioną konsolę. czym się kierować przy wyborze takowej?
    4. czy da się grać w gry z dysku przenośnego czy trzeba kupić oryginalny dysk z Xboxa? (chodzi o przerobioną konsolę)
    5. czy po wypaleniu gry na płytę muszę ją instalować? czy takie gry często nie działają? Na PS2 po nagraniu kilku gier większość z nich nie działała, a po przerzuceniu na pendrive mogłem w nie grać.
    6. czy Xboxy często się psują? chciałbym grać maksimum 2 godziny dziennie i nie dłużej. Głownie Fifa, PES czy GTA, ale z miłą chęcią pograłbym też w gry, których na komputerze nie odpalę.
    7. Który Xbox najlepszy pod względem właśnie awaryjności? Slim, elite. Jest tego dużo, a ja się w tym nie orientuje.
    8. jakich płyt używać do wypalania? w jaki sposób je wypalać?


    Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. niemcz1

    niemcz1 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 24, 2012
    Posty:
    78
    Polubienia:
    6
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Bydgoszcz
    Siemka Nie dam tobie odpowiedzi na te pytania ale odpowiem ze zanim ja kupilem swojeg klocka to najpierw znalazlem to forum, pozniej sie zerejestrowalem. Potem spokojnie przez dobre pare tygodni szukalem interesujacych odpowiedzi bo TU WSZYSTKIE SA tylko trzeba na to czasu. W koncu sie zdecydowalem i nie zaluje a z forum korzystam do dzis bo znajduje tu odpowiedz na kazde nurtujace mnie pytanie. Wydaje mi sie ze nieraz z byle prostym pytankiem najlepiej uderzyc do swiezakow bo po co zjechac linijke nizej i samemu poczytac!!!
     
  4. thide

    thide Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Wrzesień 21, 2013
    Posty:
    14
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Sory, ale stworzyłem ten temat, by uzyskać odpowiedzi na moje pytania. wiem, że mogę je tutaj znaleźć, ale nie będę odpisywał w tematach mających kilka lat, gdzie żywa dusza nie napisała postu od miesięcy. chcę dowiedzieć się jak najwięcej, a w tym temacie będę uzupełniał pytania.
    pozdrawiam.
     
  5. dadas123456789

    dadas123456789 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 5, 2011
    Posty:
    173
    Polubienia:
    34
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    1 LT 3.0 jest to flash napędu pozwalający grać z kopi zapasowych wypalonych na płycie
    2 "nowe chłodzenie, poprawione chłodzenie" jest to chwyt marketingowy używany na allegro szczególnie w przypadku sprzedaży Falconów gdyż one sie jeszcze cześto przegrzewały
    3 jeśli chcesz wypalac płyty i grać na Xbox live kupuj LT a jak wolisz grać z dysku ale bez Xbox Live to z RGH/Jtag
    4 RGH = dowolny dysk, LT lub xbox bez modyfikacji = dysk od M$ lub z firmy WD po lekkiej modyfikacji
    5 nagrywasz = oszczędzasz laser, nie ma konieczności nagrania (pomijając GTA V ale to inna bajka)
    6 jak będzie miał dobry dopływ powietrza to się nie psuje mówimy o wersjach które mają HDMI, ludzie tutaj piszą kupuj Jaspery albo Slimke na inne nie patrz, ja gram na Falconie ze 2 lata i nic mu nie jest nigdy nie mial rroda, teraz mam jeszcze slimkie i tez ok. Ogólnie najbezpieczniej jest kupic Jaspera lub Slima
    7 patrz pkt 6
    8 verbatiny, chcesz gry z CIV musisz kupić odpowiedni model nagrywarki Ishas. możesz użyć do wypalenia IMG Burn itp. No ale jak już zakupisz i bd chciał wypalać to wtedy tutka poszukasz.
     
    1 osoba to lubi.
  6. reaktywa

    reaktywa Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 31, 2010
    Posty:
    45
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Ja też mam zamiar kupić x360 więc dołącze swój pakiet pytań żeby nie robić nie potrzebnych tematów.

    dadas123456789 co to są gry z CIV?
    Czy posiadając LT 3.0 MUSZE kupić jakąś tam nagrywarke czy moge korzystać ze swojej w komputerze?
    Jak to jest na dzień dzisiejszy z banowaniem, można grać na LT bez obaw?
    Wiem że jest taki temat, ale sprzed kilku lat więc:
    Mając orginalną gre a przerobiony napęd moge dostać bana?
    Bardziej sie opłaca kupić ELITE przerobionego a potem dokupić moduł WI FI czy slimke przerobioną odrazu?
    Jak coś to jeszcze dopisze pytania.
     
  7. thide

    thide Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Wrzesień 21, 2013
    Posty:
    14
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Aha, czyli potrzebny jest dysk od Microsoftu.
    Dlaczego GTA V to inna bajka?
    jeśli laser będzie bardzo słaby to jest inny sposób na wgrywanie gier?
    chciałbym je trzymać na dysku. myślę, że wystarczyłby mi 120GB.
     
  8. dadas123456789

    dadas123456789 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 5, 2011
    Posty:
    173
    Polubienia:
    34
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    mmimo że zainstalujesz na dysku to i tak płyta musi być w napędzie,
    jak laser lipa to wymiana jego lub całego napędu
    odnośnie GTA V na LT http://xboxforum.pl/gta-v-261/tutorial-zgrywanie-contentu-na-pendrive-gta-v-dvd1-175214/
    http://xboxforum.pl/gta-v-261/tutorial-poprawne-wypalenie-gta-v-na-lt3-0-a-176153/
     
    1 osoba to lubi.
  9. thide

    thide Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Wrzesień 21, 2013
    Posty:
    14
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    aha, czyli jeśli będę miał RGH to wystarczy, że zainstaluje i mogę grać bez płytki?
    jest jakaś alternatywa dla instalacji gry?
     
  10. dadas123456789

    dadas123456789 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 5, 2011
    Posty:
    173
    Polubienia:
    34
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    jak masz rgh to obraz iso przerabiasz do formatu god lub xex, obojętnie, i kopiujesz to na dysk. Przy rgh nie musi być dysk od M$

    a alternatywą dla instalacji gry w przypadku LT jest gra tylko z płyty bez instalacji;]
     
    1 osoba to lubi.
  11. thide

    thide Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Wrzesień 21, 2013
    Posty:
    14
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    w jakim przedziale cenowym znajdę konsolę z przeróbką RGH?
    będę musiał mieć konwerter, tak?
     
  12. Jabar

    Jabar Moderator Członek Załogi Moderator Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Październik 23, 2011
    Posty:
    3708
    Polubienia:
    1121
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Jaki konwerter ??
    Obraz ISO konwertujesz do XEX lub do GOD odpowiednimi programami na PC.
    Ceny różne...samą konsolę XBOX SLIM z RGH powinieneś znaleźć poniżej 500 zł...
     
    1 osoba to lubi.
  13. dadas123456789

    dadas123456789 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 5, 2011
    Posty:
    173
    Polubienia:
    34
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    używasz programu np Iso2God

    a co do cen to ja swoją slimke z rgh hdd 250 + pad i okablowanie trafiłem za 450 zeta. Na alledrogo z rgh tanio można falcona upolowac bo ceny Jasperów sa porównywalne z slimami. Ja przynajmniej mam takie odczucie a sledze te aukcje ze 3 miechy, osbiście wolałbym dołozyć z 50 zł i kupić slima niż Jaspera. Jeśli dysponujesz jakims dyskiem od PC, lapka lub zewnętrznym to za 450-500 można już coś kupic(konsola z rgh/jtag, pad okablowanie)
     
    1 osoba to lubi.
  14. jary84

    jary84 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 15, 2010
    Posty:
    190
    Polubienia:
    33
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Andrychów
    A co ta ma być ten konwerter albo do czego? Gry na RGH przerabiasz na kompie programami np. iso2god lub extract - xiso przenosisz do konsoli na pendrive itd. itp. lub ładujesz po FTP i jest po temacie! Osobiście widziałem ostatnio jakiegoś slima 4gb za pięćset parę złotych! Do tego dysk jaki sobie wybierzesz i masz koło 600 lub 650 zł konsolę!
     
  15. thide

    thide Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Wrzesień 21, 2013
    Posty:
    14
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    myślałem nad kupnem Xboxa 360 z samym padem i okablowaniem i dokupić dysk oddzielnie. Konsolę mogę kupić już od 200 do 300zł i dysk za powiedzmy 100zł.

    Edit:
    Mam jeszcze takie pytanko. jak pobiorę grę to przerzucam ją na pendrive'a i mogę zainstalować na dysk Xboxowski czy jak mam to robić?
     
  16. Jabar

    Jabar Moderator Członek Załogi Moderator Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Październik 23, 2011
    Posty:
    3708
    Polubienia:
    1121
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Pobierzesz grę, kopiujesz ją na pena, a na konsoli z rgh odpalasz ją albo z pena, albo kopiujesz na dysk konsoli i z dysku uruchamiasz.

    Pisane na SGS+ w tapatalk 4.
     
    1 osoba to lubi.
  17. thide

    thide Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Wrzesień 21, 2013
    Posty:
    14
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    aha, czyli jak obsługuje pena to i obsłuży też dysk zewnętrzny? trochę się gubię, ale chciałbym kupić z RGH
     
  18. Jabar

    Jabar Moderator Członek Załogi Moderator Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Październik 23, 2011
    Posty:
    3708
    Polubienia:
    1121
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Każdy xbox obsługuje pendrive'y ,dyski zewn w zasadzie też, ale przydzieli max 32gb. Dyski do 2 Tb obsłuży każda konsolka z rgh.

    Pisane na SGS+ w tapatalk 4.
     
  19. thide

    thide Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Wrzesień 21, 2013
    Posty:
    14
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    ok, a jak będą wyglądać gry bez TV z HDMI? opłaca się w ogóle kupować Xboxa pod takie telewizory? mam LG Flatron Digital Eye TV 29".
     
  20. Jabar

    Jabar Moderator Członek Załogi Moderator Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Październik 23, 2011
    Posty:
    3708
    Polubienia:
    1121
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Opłaca się, na kablu scart będzie dosyć dobry obraz na tym tv, ale do jakości przez hdmi daleko :)

    Pisane na SGS+ w tapatalk 4.
     
  21. thide

    thide Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Wrzesień 21, 2013
    Posty:
    14
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    to nie ma tam AV Outów jak w przypadku PS2?
     
Wczytywanie...

Poleć forum