1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

kino domowe a dźwięk 5.1

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez barman_2000, Grudzień 18, 2014.

  1. barman_2000

    barman_2000 Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 3, 2010
    Posty:
    3416
    Polubienia:
    393
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Włoszczowa
    Witam, mam zamiar zakupić kino domowe takie do ok 1500zl, i teraz takie pytanie czy przy połączeniu konsola -> TV przez HDMI, nastepnie TV -> kino poprzez kabel optyczny uzyskam dzwiek 5.1? moj telewizor przesyla dzwiek po HDMI
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. bonio4

    bonio4 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 26, 2009
    Posty:
    40
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Szczecin
    U mnie aby dzwięk szedł w DTS konsola musi być podpięta bezpośrednio toslinkiem do zestawu audio. W przypadku przesyłu audio przez TV dzwięk jest 5.1 ale to zestaw audio sam dopasowuje go do tego formatu. Logitech z-5550.
     
  4. barman_2000

    barman_2000 Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 3, 2010
    Posty:
    3416
    Polubienia:
    393
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Włoszczowa
    tylko ze Ty masz głosniki z dekoderem, kino domowe dziala troche inaczej
     
  5. shte-fun

    shte-fun Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 2, 2014
    Posty:
    291
    Polubienia:
    48
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Suwałki
    Kup amplituner lepiej niż kino. Z kinem są problemy straszne nieraz.
     
  6. barman_2000

    barman_2000 Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 3, 2010
    Posty:
    3416
    Polubienia:
    393
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Włoszczowa
    podaj mi prosze amplituner + glosniki + odtwarzacz BR za cene do 1500 zl... bo dobry amplituner sam kosztuje w granicach 800-1000 zl a jak juz kupowac ampli i caly zestaw to porzadny, a mnie nie jest potrzebne nic profesjonalnego dlatego prosze o odpowiedz na pytanie a nie "dobre rady" co kupic
     
  7. bonio4

    bonio4 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 26, 2009
    Posty:
    40
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Szczecin
    Jeżeli kupisz kino bez dekodera to pozostaje pytanie czy twój tv wypuszcza na wyjsciu optical dzwiek w 5.1.
     
  8. Rob1N_PL

    Rob1N_PL Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 19, 2011
    Posty:
    1854
    Polubienia:
    224
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Głupi pomysl. Lepiej słaby ampli niż dobre kino z plastikowymi głośnikami. Nawet gdzieś ostatnio chyba w media expert była tania yamaha z kolumnami za 1400? W normalnym sklepie zejdziesz na tym samym zestawie do 1100zł.
     
  9. barman_2000

    barman_2000 Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 3, 2010
    Posty:
    3416
    Polubienia:
    393
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Włoszczowa
    dziwne stwierdzenie naprawde... po co mi slaby amlituner z super glosnikami? po drugie mowilem juz ze nie potrzebuje porad kupieckich tylko odpowiedzi na zadane pytanie bo o to mi najbardziej w tym momencie chodzi bo tak jak pisalem nie da sie kupic za 1500 zl porzadnego sprzetu na czesci wiec zostaje kino

    czytales wogole moj pierwszy post? bo chyba nie bardzo


    ogolnie widze ze nie dostane odpowiedzi na pytanie ktore mnie nurtuje, widac nikt nie ma kina podpietego pod XO, mozna zamknac
     
  10. Rob1N_PL

    Rob1N_PL Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 19, 2011
    Posty:
    1854
    Polubienia:
    224
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Bo słaby amplituner i tak jest sto razy lepszy od kiepskiego kina za 1500 zł. Wiem bo mam w domu i kino i logitech z-5500 i amplituner z kolumnami.
    Co do twojego pytania to odpowiedziałem wyżej. Wszystko zależy od telewizora. Jeśli to kiepski tv to będziesz miał stereo a jeśli dobry to będziesz miał 5.1 wszystko zależy czy tv przepuszcza dalej 5.1 bo toslink z konsoli oczywiście go puszcza. Poszukaj po modelu to może ktoś w necie odpowiedział na to pytanie... Btw pomijając badziewność kina to czy nie lepiej podpiąć toslinka do niego bezpośrednio?
     
  11. marthinez

    marthinez Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 21, 2012
    Posty:
    155
    Polubienia:
    51
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Wszystko zależy od kina, ale z tymi zestawami bywają kłopoty przy takim połączeniu pomimo tego, że producent deklaruję, że to powinno grać. Pomijam fakt jakości dzwieku oraz mocy takiego kina.

    Wiem, że nie potrzebujesz porad kupieckich, ale proszę przemyśl porządnie zakup prawdziwego kina i gwarantuję Ci, że nie pożałujesz.
    Na dzień dzisiejszy najtańszym zestawem godnym polecenia jest Denon x1000 wraz z głośnikami np. Jamo, Eltax itp.
    O taki zestaw jest już w miarę: DENON AVR-X1000 TAGA TAV-606v.3 5.0 DEALER ŁUKÓW (4899018817) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
     
  12. bonio4

    bonio4 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 26, 2009
    Posty:
    40
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Szczecin
    Kolego nie wiem z jakiego powodu się spinasz. Dostałeś odpowiedź na swoje pytanie na tyle ile można było ci odpowiedzieć. Skąd mamy wiedzieć jaki masz telewizor? Rob1N_PL dobrze ci odpisał, przy słabym tv możesz na wyjściu otrzymać stereo a nie 5.1 z czego sprzęt bez dekodera nie zrobi ci dzwięku przestrzennego.
     
  13. shte-fun

    shte-fun Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 2, 2014
    Posty:
    291
    Polubienia:
    48
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Suwałki
    Ja z tego powodu sprzedałem swoje kino i kupiłem używany amplituner panasonic z głośnikami od kina, wyniosło mnie w granicach 1000 zł. Śmiga jak ta lala. Koleś który ode mnie kupił kino, dzwoni do mnie z pretensjami ze mu 5.1 nie działa. Ludzie nie rozumieją, że super kino 5.1 nie oznacza że te 5.1 będzie zawsze, a tylko podczas odtwarzania filmów do tego przystosowanych. Amplituner co innego.
     
  14. wierzba1001

    wierzba1001 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 20, 2011
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Żary/Kołobrzeg
    Czesc. Ja mam xone podłaczone do kina przez toslink i kino do tv kablem hdmi i xo tez hdmi do tv tylko ze w tv mam arc i toslink nie bylby potrzebny ale mam podlaczone dla pewnosci przez hdmi nie zawsze dzwiek w 5.1 mialem albo wogole nie bylo. Polecam kino samsung ht-f5550 sam je mam i jestem bardzo zadowolony a dalem za nie 1400 zł. Z telewizorem samusng dziala wysmienicie . Tv model 6500 z 3d 55 cali
     
  15. maxankazuya

    maxankazuya Banned Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 17, 2012
    Posty:
    836
    Polubienia:
    95
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Wszystko zależy od modelu tv - jeden puści 5.1 inny przerobi na stereo
     
  16. samfisher74

    samfisher74 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 7, 2009
    Posty:
    22
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Szczecin City
    Ja mam podłaczona konsole do amplitunera Harman/Kardon AVR 70 . Tzn. konsola po kablu hdmi podłączona do tv , a tv podłączony do amplitunera po kablu hdmi ( kanał ARC ) , gra elegancko , dżwiek bajka . Jest dźwięk 5.1 i gra super , kolumny to zestaw Monitor Audio BX 1 , a subwoofer Magnat 120 . Sam amplituner kosztuje w granicach 1000 - 1200 zł , no i musiałbyś się rozejrzec za jakimiś kolumnami . Ale jestem przekonany że złożyłbyś spokojnie zestaw za 1500 - 1600 zł
     
  17. novy66

    novy66 Xbox One Xbox One Użytkownik Liga XboxForum.pl

    Dołączył:
    Luty 21, 2009
    Posty:
    4562
    Polubienia:
    270
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Słupsk
    Ja Xboxa One mam podłączonego kablem optycznym do Logitecha Z906 i wszystko ładnie gra w 5.1:)
     
  18. AdWolf

    AdWolf Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 26, 2014
    Posty:
    25
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Łaziska Górne
    Czy można wymusić dźwięk DolbyDigital 5.1 (nie DTS) na wyjściu konsoli po hdmi ? Nie posiadam jeszcze XBoxa a skończyły mi się już wolne gniazda w amplitunerze i musiałbym "przepuścić" dźwięk przez tv który nie dekoduje DTS-u.
     
  19. Rob1N_PL

    Rob1N_PL Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 19, 2011
    Posty:
    1854
    Polubienia:
    224
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Z konsoli wychodzi dd a nie dts. Zobacz w amplitunerxe czy masz toslinka.

    Jestem ciekaw takiego rozwiązania i czy z tv idzie właśnie dd 5.1 czy stereo które później amplituner przetwarza.
     
  20. AdWolf

    AdWolf Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 26, 2014
    Posty:
    25
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Łaziska Górne
    W amplitunerze mam 2 toslinki i 1 cyfrowe (starszy model, brak hdmi) ale wszystkie zajęte (komputer, dekoder, ps4,i pass through z telewizora). Pytam ponieważ z PS4 leci DTS ale jak z xboxa leci DD to powinno załatwić hdmi do telewizora i potem optykiem z tv do amplituner. Ok dzięki za pomoc. Czas chyba wymienić amplituner na nowszy z obsługą obrazu i dźwięku przez hdmi :)
     
  21. samfisher74

    samfisher74 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 7, 2009
    Posty:
    22
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Szczecin City
    Wydaje mi się że jeżeli konsola przekazuje na TV dźwięk 5.1 i z TV ten sam sygnał wychodzi na amplituner po kablu HDMI lub Optical to na tunerze jest prawdziwy sygnał 5.1 . Ja nic nie mieszałem w ustawieniach i jak właczam gre , to na wyświetlaczu amplitunera pojawia się napis dolby digital DP II
     
Wczytywanie...

Poleć forum