1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Kino domowe

Temat na forum 'Kosz' rozpoczęty przez bulin90, Listopad 20, 2009.

  1. bulin90

    bulin90 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 3, 2008
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Oława
    czy takie kino można podłączyć do telewizora i xboxa aby uzyskać dźwięk przestrzenny??
    jeśli tak to w jaki sposób

    MANTA#MEGA PROMOCJA*FULL KINO DOMOWE DVD059+MM1560 (817705761) - Aukcje internetowe Allegro
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. ramsonX360

    ramsonX360 Banned

    Dołączył:
    Maj 2, 2008
    Posty:
    37
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Wrocław
    Jeżeli te DVD ma opcje przekazywania dźwięku z TV przez DVD do głośników, to można uzyskać dźwięk przestrzenny:p
     
  4. bulin90

    bulin90 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 3, 2008
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Oława
    a jak w ogóle to podłączyć aby był przekazywany dźwięk z konsoli??
     
  5. ramsonX360

    ramsonX360 Banned

    Dołączył:
    Maj 2, 2008
    Posty:
    37
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Wrocław
    Powiem na moim przykładzie.
    Mam DVD Sony podłączony do LCD przez Euro złącze(ale takie bardziej profesjonalne koszt ok. 130zł) konsola podłączona HDMI do TV.
    Włączam tv, konsole, dvd. Na dvd włączam opcje TV i gitara.
     
  6. Pablooo88

    Pablooo88 V.I.P V.I.P Użytkownik Game Master

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    2680
    Polubienia:
    55
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    Miasto:
    Warszawa
    Jesteście pewni, że macie dźwięk 5.1 a nie stereo?

    żeby mieć dźwięk przestrzenny z xboxa w kinie musisz mieć wejście optyczne
     
  7. ramsonX360

    ramsonX360 Banned

    Dołączył:
    Maj 2, 2008
    Posty:
    37
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Wrocław
    Ja mam na 100% dźwięk przestrzenny.
    Gra się na kozaku:yeye:
     
  8. tinOFbeer

    tinOFbeer Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 9, 2008
    Posty:
    147
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Breslau
    a to ciekawe bo przez kabel euro nie ma mozliwosci przesylu sygnalu 5.1

    chcac uzyskac dzwiek w systemie 5.1 na kinie trzeba go polaczyc z konsola poprzez kabel HDMI lub TosLink (optyczny)
     
  9. HoFi

    HoFi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 11, 2009
    Posty:
    466
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Lublin
    taaaaaaaaaaaaa a swistak ....


    Prawdziwy dźwięk 5.1 z x-a można uzyskać tylko dzięki kablowi optycznemu , tak jak to Pablooo88 napisał.

    ale po co to mówić jak ludziom wystarcza "kino domowe" firmy manta za 200zł.
     
  10. ramsonX360

    ramsonX360 Banned

    Dołączył:
    Maj 2, 2008
    Posty:
    37
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Wrocław
    Takie teksty zachowaj dla siebie albo dla kolegów....
    Jak mówię że jest to jest.
    Wiem jak odróżnić dźwięk przestrzenny a stereo...
     
  11. tinOFbeer

    tinOFbeer Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 9, 2008
    Posty:
    147
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Breslau
    nie jest to prawda poniewaz 5.1 mozna spokojnie uzyskac poprzez kabel HDMI
    sam mam tak polaczony amplituner

    konsola -> wejscie hdmi wyjscie hdmi ->telewizor


    Oto specyfikacja kabla euro i jego schemat http://pl.wikipedia.org/wiki/SCART i chyba wszystko na ten temat.
     
  12. ramsonX360

    ramsonX360 Banned

    Dołączył:
    Maj 2, 2008
    Posty:
    37
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Wrocław
    Może napisze co rozumie pod nazwą dźwięk przestrzenny(w moim przypadku tak jest)
    -Więc, siedzę sobie na środku pokoju przed telewizorem i np. gram w sobie w grę Assassin's Creed II.
    -Wszystkie rozmowy prowadzone w grze słychać tylko w głośniku centralnym.
    -Podczas gry to co dzieje przed bohaterem(dźwięki,rozmowy przechodniów itp.) słychać w dwóch przednich głośnikach, to co z lewej to w lewych głośniku to co z prawej to prawym.
    -Podczas gry to co dzieje się za bohaterem(dźwięki, krzyki biegnących za mną żołnierzy,itp) słychać w dwóch tylnich głośnikach, to co z lewej to w lewych głośniku to co z prawej to prawym.
    Tak samo jest z grami wyścigowymi.

    To jest dźwięk przestrzenny??!!
     
  13. Pablooo88

    Pablooo88 V.I.P V.I.P Użytkownik Game Master

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    2680
    Polubienia:
    55
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    Miasto:
    Warszawa
    Jak najbardziej można ;) Ale to już musi być specjalny amplituner

    Dźwięk DD 5.1 tylko przez optyk i HDMI
     
  14. tinOFbeer

    tinOFbeer Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 9, 2008
    Posty:
    147
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Breslau
    Powiem ci tak, z zawodu jestem elektronikiem ze specjalizacja na serwis RTV i mam pojecie na temat, w ktorym sie wypowiadam. Przez zlacze euro (scart) nie ma mozliwosci przesylu dzwieku 5.1 bo taka jest juz jego specyfikacja i chocby dlatego, ze standard ten pracuje w technologi analogowej a dzwiek 5.1 z konsoli jest wyprowadzany w postaci cyfrowej i to tylko za pomoca zlacza HDMI lub TosLink. Nawet jesli podlanczasz TV z konsola za pomoca kabla HDMI to na zlaczu euro twojego TV jest sygnal analogowy i do tego obslugujacy tylko sygnal stereo bo taka jest juz specyfikacja standardu SCART. Wiec jesli podlaczysz do swojego kina TV za pomoca kabla euro to nigdy nie uzyskasz na nim dzwieku DD 5.1 chocbys niewiem jakie mial kino. Koniec i kropka.
    Wiec lepiej sprawdz dokladnie co i jak idzie i przez jakie kable bo takie cos nie jest poprostu technicznie mozliwe.
     
  15. Kubus_76

    Kubus_76 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 16, 2009
    Posty:
    51
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Kalisz-Wielkopolska
    Ale sie upłakałem :) Dźwięk 5.1 przez Euro :)
    A tak na poważnie to prawdziwe 5.1 jak i DTS można uzyskać TYLKO poprzez kabel optyczny lub coaxial, a kolega słyszy lub raczej mu się wydaje, że ma prawdziwe 5.1 dla tego, że napewno ma u siebie ustawiony standart 5.1 w kinie i idzie to poprostu na 5 głośników Tak jak kolega wcześniej pisał SYGNAŁ CYFROWY NIE MOŻE BYĆ REALIZOANY PRZEZ STANDART EUROZŁĄCZA Zachęcam do lektury choćby elektroda.pl
    Pozdro @ll
     
  16. ramsonX360

    ramsonX360 Banned

    Dołączył:
    Maj 2, 2008
    Posty:
    37
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Wrocław
    Powiem krótko,
    gadajcie sobie zdrów.
    Napewno nie idzie tan sam dźwięk na 5 głośników
    Jest tak jak napisałem. Bajek sobie nie wymyślam.
    Jeżeli kolega zakładający ten temat się zgodzi to można go usunąć.

    Pozdrawiam...
     
  17. Kubus_76

    Kubus_76 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 16, 2009
    Posty:
    51
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Kalisz-Wielkopolska
    Kolego nie bulwersuj się tylko poczytaj sobie troszkę o transmisji sygnałów analofowych i cyfrowych, ugryź trochę tematu zobacz z czym to się je a później możemy podyskutować...

    "SCART – (fr. Syndicat des Constructeurs d'Appareils Radiorécepteurs et Téléviseurs) jest to złącze, znane również pod nieoficjalną nazwą Eurozłącze, służące do łączenia elementów zestawów AV (audio-video).

    W złącze tego typu wyposażone jest wiele urządzeń AV, takich jak: odbiorniki telewizyjne, odtwarzacze DVD, magnetowidy, tunery satelitarne, dekodery telewizji cyfrowej, konsole do gier itp. Do złącza doprowadzone są sygnały composite, RGB, audio (mono i stereo) oraz S-Video. Dzięki możliwości oddzielnego sterowania wzmacniaczy chrominancji (RGB), pozwala uzyskać wysokiej jakości obraz."

    Złącze posiada 21 styków, których przeznaczenie przedstawia tabela.

    (tabela tu: SCART ? Wikipedia, wolna encyklopedia )

    A, że słyszysz niby 5.1 to poprostu Twoje kino tak podaje sygnał stereo, jak ja u siebie ustawiam 5.1 w amplitunerze to nawet wydaje mi się, że radio słysze w 5.1 ;-)

    Pozdrawiam i dobrej nocy życzę
     
  18. midasroox

    midasroox Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 15, 2009
    Posty:
    23
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Pabianice
    Mój przykład domowy :D
    Konsola - Kabel HD - TV - Jack Stereo - Encoder Dzwięku na 5.1 w Amplitunerze i cieszę się full przestrzennym dzwiękiem .
    Ampek Sony :)
    Głosniki Techniksa .
     
  19. bulin90

    bulin90 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 3, 2008
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Oława
    ok.wszystko już wiem. Dzięki za pomoc.Temat do zamknięcia
     
  20. tinOFbeer

    tinOFbeer Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 9, 2008
    Posty:
    147
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Breslau
    haha nastepny madry..

    enkoder w amplitunerze, radze zapoznac sie z podstawowymi pojeciami kodowania/dekodowania dzwieku oraz programami i urzadzeniami do tego potrzebnymi

    w tym przypadku twoj ampli sztucznie symuluje pseudo efekt dzwieku DD 5.1
     
  21. Kubus_76

    Kubus_76 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 16, 2009
    Posty:
    51
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Kalisz-Wielkopolska
    No właśnie o to się rozchodzi w tym temacie. Kolega dobrze pisze to poprostu SZTUCZNA symulacja 5.1
    Myślę, że temat powinien być zamknięty, a piszący bzdury odesłani na inne
    forum gdzie douczą się trochę o sygnałach A i C.
    Pozdro @ll
     
Wczytywanie...

Poleć forum