1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Komputer do Photoshopa i Sony Vegas

Temat na forum 'Kosz' rozpoczęty przez yahoone, Czerwiec 17, 2013.

  1. yahoone

    yahoone Banned User V.I.P Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik Game Master Liga XboxForum.pl PSforum.pl

    Dołączył:
    Wrzesień 26, 2007
    Posty:
    552
    Polubienia:
    124
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    Miasto:
    @
    Dostałem od jednego moda link do tego wątku:
    Zestawy komputerowe - Czerwiec 2013

    Interesuje mnie zestaw w przedziale cenowym do 2300 na Core i5, więcej nie bo monitory są drogie i jakiś trzeba dokupić.


    Intel(LGA 1155):
    CPU:Intel Core i5-3350p
    RAM: Crucial DDR3 8GB 1600MHz CL11
    MOBO:MSI Z68A-G43
    GPU: Gigabyte GeForce GTX650Ti OC Boost 2GB DDR5/192bit
    HDD:Seagate Barracuda 1TB SATA3 (ST1000DM003)
    PSU: Thermaltake Smart SE Modular 530W
    Napęd: Asus nagrywarka DVD DRW-24B5ST
    CASE:SilentiumPC Brutus M23


    Photoshopa taki zestaw to spokojnie pociągnie, martwi mnie bardziej obróbka video. Do tego co podałem wyżej dorzucę drugie 8GB ramu, dysk SSD sata III, 128 MB na system i programy, mam jeszcze drugi w lapku 240GB sataII, mogę go przenieść do skrzynki jak będzie potrzeba i połączyć w RAID 0. Podmienię jeszcze grafikę na taką która obsługuje CUDA.

    Pytanie brzmi, czy na takim zestawie da się normalnie pracować z filmami? Nie chodzi mi tutaj o filmiki kilkuminutowe na YT tylko pełnometrażowe produkcje typu wesele, zabawy integracyjne czy reportaże. 5-6 godzin materiału w full HD z półprofesjonalnej kamery, jest to spora ilość danych które trzeba wyselekcjonować i obrobić. Dopiero zaczynam zabawę w obróbkę video, dlatego nie chciałbym marnować czasu na obliczenia efektów przez komputer. Z tego co mi wiadomo podstawa to szybki procek, dysk i RAM. Karta graficzna nie ma dużego znaczenia, można zamienić na coś tańszego (i lepszy procek wstawić), konieczne 2 porty HDMI, praca na dwóch ekranach. Musi dobrze współpracować z monitorem, prawdopodobnie jakiś tańszy Eizo, kolory muszą się zgadzać.

    Warto zmieniać CPU na coś ze stajni AMD?? Wiem że trzeba je podkręcać.

    Jakie zasilacze i płyty główne polecacie??

    Czy czytnik kart SD (combo z przodu obudowy) montowany pod płytę główną szybciej zgrywa dane? Na laptopie z czytnika osiągam ok 55MB/s natomiast z przejściówki USB max 15MB/s. Karta SD, seria "10"

    Wstępnie to tyle. Chętnie wysłucham waszych opinii. Zależy mi trochę na czasie bo za 2 tygodnie mam kolejne zlecenie na kamerę.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Emcio

    Emcio Użytkownik Użytkownik Liga XboxForum.pl

    Dołączył:
    Wrzesień 26, 2010
    Posty:
    181
    Polubienia:
    11
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Lębork
    Na sprzęcie o podobnej konfiguracji (lecz był słabszy) filmik, który trwał 3min (Full HD) renderował się grubo ponad 4h w Sony Vegas.
    Przy takim sprzęcie zadbaj przede wszystkim o dużą ilość Ramu, dysk SSD i dobrej klasy Kartę graficzną (mogę stwierdzić, że nawet serię GTX7xx [choć inna cena]).
    Jeżeli mieszkasz w dużym mieście to spróbuj się skontaktować z jakąś dobrze prosperującą firmą, która nagrywa filmy (redakcje; osoby, które nagrywają wesela) i zapytaj się na jakim sprzęcie robią obróbkę graficzną. Lokalna redakcja z mojego miasta pracuje z obróbką na Intel i7 3770K, GTX770 i 16gb ramu (co prawda jest to ich główna jednostka [pozostałe 3 jednostki na i5 3570K, GTX660 i 8gb ram]) i mówią, że jak dla nich czas pracy jest znikomy.
     
    1 osoba to lubi.
  4. Lera1n

    Lera1n Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 5, 2013
    Posty:
    90
    Polubienia:
    8
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Daleko
    Według mnie nie ma sensu brać innej i5 niż 2500k i lepszych.
     
  5. mini21

    mini21 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 25, 2013
    Posty:
    74
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Warszawa
    Też mam kompa do PS'a oraz CNX2 (taki firmowy program od Nikona - strasznie "ramo-żerny").

    Nie jestem już na bieżąco, więc wybaczcie jeśli coś może się nie zgadzać.

    Dobrze robisz, że wybierasz kartę graf. z serii Geforce.
    Ja pokusiłem się o Radeona i powiem szczerze - zadowolony nie jestem do końca (ale to było jakiś czas temu).

    Co do procka, to tu chodzą różne zdania.
    Faktem jest, że I5 2500k jest procesorem w 99% wystarczającym do wszystkiego (proszę zwrócić uwagę na literkę "K"), a możliwość podkręcania wydłuża jego żywotność, więc warto pomyśleć...
    Ja zakupiłem I5 3570k i złego słowa nie mogę o nim powiedzieć (warto tylko zainwestować w dobre chłodzenie).

    Nie wiem, jakiego masz obecnie kompa, ale w nowych urzadzeniach będziesz miał już na pewno USB 3.0 i takiego czytnika szukaj.
    Te montowane z przodu obudowy są zazwyczaj 2.0 i nie dają możliwości osiągnięcia takich transferów (pytanie jeszcze, czy twoja nośnika danych - karta - na to pozwoli).
    Z czasem możesz pomyśleć o dokupieniu RAM'u, choć na razie to i tak wystarczy w zupełności.

    Dysk SSD już masz, więc to już ogromby sukces.
    Ja sobie nie wyobrażam pracy bez niego.

    Obudowa to kwestia gustu - zależy kto co lubi.
    Ja zainwestowałem w obudowę Chieftec Libra LF-01B - muszę przyznać że pod wieloma względami jest super - zainstalowane chłodzenia (razem z obudową otrzymujesz chyba 4 wiatraki), na górze obudowy wejścia oraz potencjometry do wiatraków i (co może się przydać do archiwizacji) wejście na dysk twardy.

    Jedno, czego nie zauważyłem w twojej rozpisce (może przejdzie z poprzedniego kompa) to chłodzenie procka.

    Podsumowując - zestaw fajny, trzymałbym się od AMD jak najdalej (mówię to z doświadczenia i złego wyboru).

    Ja do swojego zestawu dokupiłem jeszcze monitor Eizo S2243, czyli taki taniutki monitor dla pseudo fotografów :D, ale po kalibracji jest git, a po zrobieniu jeszcze profilu drukarki mogę cieszyć się wiernymi wydrukami z tym co mam na ekranie.
     
    1 osoba to lubi.
  6. yahoone

    yahoone Banned User V.I.P Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik Game Master Liga XboxForum.pl PSforum.pl

    Dołączył:
    Wrzesień 26, 2007
    Posty:
    552
    Polubienia:
    124
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    Miasto:
    @
    Komp zamówiony, prawie taki jak w opisie. Wrzuciłem lepszy ram i dokupiłem dodatkowo nowy dysk SSD.
    2,7K na początek, jeszcze druga kostka ramu i powinno na chwilę wystarczyć.
    Ogólnie do sprawnego renderingu w Sony Vegas, musiałbym wydać min 10k, sprzedawca opowiadał o firmach zajmujących się profesjonalnie takimi rzeczami.
    Zostaje sprawa monitora, najtańszy EIZO (FlexScan EV2336W-BK) to 1,4k + 250 selekcja + 350 kalibracja. W skarbonce się lekko nie zgadza i mam dylemat czy brać czy czekać i na lepszy odłożyć.
     
  7. mini21

    mini21 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 25, 2013
    Posty:
    74
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Warszawa
    Poczekaj.
    Nie kupuj nic z serii Foris (czy Fortis, nie pamiętam) bo to raczej narzędzia dla graczy a nie do grafiki.
    Ewentualnie poszukaj jakiegoś S2233, lub używanego S2243, ale nie napalaj się, lepiej dołożyć trochę i kupić nówkę, a dzięki temu mieć święty spokój na 3 czy 5 lat (też już nie pamiętam).
    Z selekcją to powiem Ci tak - jak zagadasz do "odpowiednich" ludzi, to zrobią Ci to za free, albo po znacznie niższych kosztach.
    Jakbyś jednak brał monitor nowy, to kupuj przez net z wysyłką - wiem, że to może trochę wydać się dziwne, bo nie masz możliwości sprawdzenia, ale masz za to możliwość zwrotu.
    Ja tak zrobiłem, bo mój model miał jednego Hot Pixel'a a według jakiś tam norm - muszą być chyba 2 lub więcej żeby kwalifikowało się do naprawy.
     
  8. yahoone

    yahoone Banned User V.I.P Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik Game Master Liga XboxForum.pl PSforum.pl

    Dołączył:
    Wrzesień 26, 2007
    Posty:
    552
    Polubienia:
    124
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    Miasto:
    @
    Przeleciałem już kilka for o monitorach, kilkaset opinii użytkowników jak i kolegi wyżej przemawia za wstrzymaniem się od zakupu najtańszej wersji. Dobry monitor to 3k i więcej, postanowiłem poczekać i odłożyć na coś lepszego. Dzisiaj odbieram kompa i będzie podłączony do TV, poszukam jeszcze jakiegoś flatrona na kineskopie, na początek powinien wystarczyć, na pewno będzie lepiej niż zwykły LCD.
     
  9. mini21

    mini21 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 25, 2013
    Posty:
    74
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Warszawa
    No to pozostaje życzyć tylko uciechy z nowego nabytku, przyjemnego "stemplowania" i szybkiego renderowania (sorry, jeśli źle odmieniłem ten wyraz).

    Trzeba jeszcze pomyśleć o dobrej myszce i może tablecie (ja odkąd mam Wacom'a Intuos'a 4M nie wyobrażam sobie pracy z myszką).
     
  10. yahoone

    yahoone Banned User V.I.P Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik Game Master Liga XboxForum.pl PSforum.pl

    Dołączył:
    Wrzesień 26, 2007
    Posty:
    552
    Polubienia:
    124
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    Miasto:
    @
    Po kilku dniach lektury na różnych forach, zdecydowałem się w końcu na monitor. Padło na Eizo S2100, za 2 dni powinien być w domu.
    Zrobię małe porównanie z klasycznym CRT i zobaczymy czy kalibracja będzie wymagana.
     
  11. mini21

    mini21 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 25, 2013
    Posty:
    74
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Warszawa
    Nie wiem, czy kupiłeś nowy czy używany, ale pamiętaj o zrobieniu test na bad/hot pixele po wyjęciu i podłączeniu.
    Najpierw go rozgrzej (musi pochodzić ileś tam godzin) i potem zrób test, by w razie co móc go reklamować.
     
  12. kamil90

    kamil90 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 30, 2011
    Posty:
    213
    Polubienia:
    10
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Zawoja
    Nie śmiejcie się, ale jeżeli komp do obróbki to wolałbym AMD FX 8...
     
  13. grzybacz2

    grzybacz2 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Lipiec 18, 2013
    Posty:
    0
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Fx-8350 test procesorków:
    http://www.benchmark.pl/strefa/ranking-procesorow

    Czyli fx-8350 pokazuje pazury cena do jakosci super, i te procki pokazuj
    a swoja moc w profesjonalnych programach wlasnie, prawda kuleja gdy gra/program jest jednowatkowy, duzy pobor mocy ale jednak sa dobre

    Wysłane z mojego MB525 za pomocą Tapatalk 2
     
Wczytywanie...

Poleć forum