1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Komputer się sypie... Potrzebna pomoc!

Temat na forum 'Kosz' rozpoczęty przez TheDarkKnight, Marzec 31, 2012.

  1. TheDarkKnight

    TheDarkKnight Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 16, 2010
    Posty:
    1839
    Polubienia:
    160
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Wielkopolska
    Witam,
    No więc zwracam się do bardziej zaawansowanych użytkowników komputerów. Mam problem z tzw. blue screenem. Włączam kompa, nie dość że muli jak cholera to po paru minutach Avast wyświetla mi taki błąd :

    [​IMG]

    (jeśli się nie wyświetla ---> http://fotozrzut.pl/zdjecia/bab8dcff9d.jpg )

    No więc zaznaczam żeby usunął mi plik, wyświetla się komunikat że niezbędne jest ponowne uruchomienie komputera, daję OK i... BLUE SCREEN. Głównie to nawet jak nic z Avastem nie 'kombinuje' to później i tak jest BLUE SCREEN i nie wiem w czym problem. Następuje zrzucanie pamięci fizycznej, restartuje i tak w kółko i w kółko i w kółko do usranej śmierci. Szukałem w Googlach godzinę ale za każdym razem ludzie mieli odrobinę inny problem i też inne rozwiązanie było podawane. Podam jeszcze kod błędu

    Parametry komputera:

    Wiecie co z tym zrobić? Będę bardzo wdzięczny za pomoc (i w miare szybkie odpowiedzi :))
    Pozdrawiam
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Altres

    Altres V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 23, 2009
    Posty:
    2387
    Polubienia:
    130
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Głuchołazy
    Reinstaluj system, i będzie ok.
     
  4. TheDarkKnight

    TheDarkKnight Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 16, 2010
    Posty:
    1839
    Polubienia:
    160
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Wielkopolska
    Czyli tak jak przypuszczałem na początku - format załatwi sprawe?
     
  5. majster323

    majster323 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 5, 2011
    Posty:
    157
    Polubienia:
    28
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Weź płytę instalacyjną Windowsa, wejdź w konsolę odzyskiwania czy jak to się tam nazywało i wpisz polecenie: fixmbr. Może coś pomoże...
     
  6. TheDarkKnight

    TheDarkKnight Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 16, 2010
    Posty:
    1839
    Polubienia:
    160
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Wielkopolska
    Majster, niestety nie pomogło, po wpisaniu komendy automatycznie wyświetla się komunikat od Windowsa, że nie można.. bla bla bla i po kliknięciu OK - BLUE SCREEN. Także chyba jednak ten format jedynie mi zostaje...
     
  7. ojciecmoderator

    ojciecmoderator Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 3, 2011
    Posty:
    273
    Polubienia:
    11
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Postaw od nowa system, najlepiej Windows 7 i bedzie dobrze.


    Wysłane z iPhone przez program Tapatalk
     
  8. Altres

    Altres V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 23, 2009
    Posty:
    2387
    Polubienia:
    130
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Głuchołazy
    Zostaje ci jedynie format, jeśli nie pomorze(tak może się tak zdarzyć) to daj znać wtedy prawdopodobnie są to błędne sektory na dysku, jak naprawić opiszę jeśli format nie pomoże.
     
  9. mixerowns8

    mixerowns8 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 20, 2011
    Posty:
    67
    Polubienia:
    14
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Jak wgrasz system wgraj jakiegoś lepszego antywirusa, nie avasta...
     
  10. majster323

    majster323 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 5, 2011
    Posty:
    157
    Polubienia:
    28
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Widocznie wirus, którego masz w sektorze MBR zadomowił się również w kopii tego sektora, dlatego polecenie fixmbr nie działa. Na odległość to trochę ciężko pomóc w takiej sprawie....
    Jeśli zależy Ci na danych co były na tym dysku to zainstaluj system na jakimś innym i później pozgrywaj co dla Ciebie najważniejsze. Oczywiście nie zapomnij o antywirusie. Ja polecam NOD32, a z darmowych Avira AntyVir.
     
  11. TheDarkKnight

    TheDarkKnight Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 16, 2010
    Posty:
    1839
    Polubienia:
    160
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Wielkopolska
    Ok to co najważniejsze ponagrywam sobie na płyty i zrobię formata. Napiszę jak będzie 'po'.
     
  12. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12069
    Polubienia:
    1061
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Sprawdz combofix

    Wysłane z mojego LG-P500 za pomocą Tapatalk
     
  13. majster323

    majster323 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 5, 2011
    Posty:
    157
    Polubienia:
    28
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Tak jak ~akir mówi, spróbuj ComboFixa. Zapomniałem o nim, a niejednokrotnie ratował mi skórę. Jeśli wogóle nie dajesz rady wejść w Windę, to można go uruchomić z płyty Live CD. Wpisz w wyszukiwarkę: Hiren Boot CD. Ściągnij i wypal na płytę. Tam powinien być ComboFix.
     
  14. Altres

    Altres V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 23, 2009
    Posty:
    2387
    Polubienia:
    130
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Głuchołazy
    Wirus o ile to wirus wgrał już mu się w system, combofix nawet jeśli go znajdzie to nic nie zrobi bo nie może wyrzucać plików systemowych, co do antywirusa to tak jak pisał ktoś wcześniej zakup eset smart security 5 tak wiem trochę kosztuje ale za to zapewnia bardzo dobrą ochronę, a pamiętaj że wybijanie systemu to jedna z łatwiejszych wirusów.

    A i taka rada dla każdego na dysku c powinien być tylko system nic więcej, wszystkie ważne rzeczy dawajcie na inne partycje wtedy format nie jest żadnym problemem a jeszcze jak ktoś zrobi backup to już całkiem format w 5 min.
     
  15. TheDarkKnight

    TheDarkKnight Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 16, 2010
    Posty:
    1839
    Polubienia:
    160
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Wielkopolska
    Zawsze mam pierdoły typu filmy na dysku E, nigdy na C nie wgrywam żadnych zbędnych rzeczy. Dziwna sprawa, wczoraj odkręciłem 'kaste', przeczyściłem cały bebech i teraz Avast nie wykrywa żadnego rootkita, na początku chwile komp muli ale po chwili jest ok... I nie wiem czy w końcu robić tego formata czy nie?
     
  16. Onicniepytaj

    Onicniepytaj Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 4, 2010
    Posty:
    5419
    Polubienia:
    1655
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Śląsk!
    Robić dla pewności. Świeży system nie zaszkodzi. A avasta może została (delikatnie powiedziane) wstrząsu.. :D

    Ja dla pewności zrobiłbym formata.
     
  17. JaZz

    JaZz PlayStation 4 Ryżownik V.I.P XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 7, 2010
    Posty:
    1963
    Polubienia:
    359
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Ja na razie bym nie robił formatu. Odinstaluj Avast, wyłącz wszystkie programy w tym przegłądarę i pozamylaj wszystkie okna itp > Przeleć Combofix'em. Zainstaluj ESET nod32 antivirus > przeskanuj system ESET'em > wyłącz ochronę w antywirze > zainstaluj Tnod user & password finder, daj go do wyjątków w esecie > włącz ochronę i ciesz się darmowym ESET'em:), moim zdaniem jednym z najlepszych programów antywirusowych.
    ...bo avast to shit jakich mało:D

    Jeśli problem by się powtażał po tym zabiegu to dopiero wtedy zrobiłbym format.

    BTW Dla "dbania" o system polecam także CCleaner, który czyści dysk z różnych niepotrzebnych śmieci.
     
  18. TheDarkKnight

    TheDarkKnight Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 16, 2010
    Posty:
    1839
    Polubienia:
    160
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Wielkopolska
    Osobiście używam ATF Cleaner (CC Cleaner też ale od czasu do czasu używany) i prawie co dzień 'czyszczę' zbędne pliki tymczasowe i inne tego typu *********. A NOD32 podobno płatny jest? Słyszałem już na Avasta dużo bluzg (nie wiem czemu) i jeśli mam się przesiąść na nowego antywirusa to jednak wolałbym coś darmowego i skutecznego, bo nie mam zamiaru płacić dodatkowo za programy :)

    @Up ten 'trick' z Nodem32 działa na 100%? bo ciekawy muszę przyznać :)

    EDIT

    I dzięki wielkie wszystkim za dotychczasową pomoc
     
  19. JaZz

    JaZz PlayStation 4 Ryżownik V.I.P XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 7, 2010
    Posty:
    1963
    Polubienia:
    359
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Jak mój dziadek mawiał "za darmo to ludzie psie mięso jedzą" :D

    Eset jest płatny ale jak masz password finder'a to on Ci za każdym restartem kompa przedłuża licencję.
    Działa na 100% sam tego używam od ok. roku, może
    dłużej.

    ..a Avast jest cienki bo przepuszcza dużo syfu :)
     
  20. Altres

    Altres V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 23, 2009
    Posty:
    2387
    Polubienia:
    130
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Głuchołazy
    Ta sposób z nodem działa bo to zwykły pirat wtedy jest, co do ceny to sądzę że za bardzo dobrą ochronę systemu warto dać 170 zł na rok ! To jest trochę ponad 14 zł na miesiąc naprawdę tak drogo ? Co do formatowania to jeśli wirus wbił się w system a na 99% wbił się tam, to nawet eset nic nie pomoże, to tak jak wpuścić stado mysz do domu i próbować je później łapać tylko przy dziwach od domu, trzeba wszystko od 0 przeczesać, owszem da się to zrobić ale mając dysk 500gb trwa to jakieś 36h (defragmentacja, skanowanie itp) Zaś format trwa jakieś max 2h.

    Co do Avasta to tak jak pisano jest cienki przepuszcza strasznie dużo syfu, nie ma co się dziwić w końcu jest darmowy, choć jest też wersja płatna która działa już w miarę ładnie, ale jak już płacić to lepiej za eset smart security 5
     
  21. majster323

    majster323 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 5, 2011
    Posty:
    157
    Polubienia:
    28
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Jak koniecznie chcesz cos darmowego to Avira AntyVir jak już wcześniej pisałem... Napewno lepsza od Avasta.
     
Wczytywanie...

Poleć forum