1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Konfiguracja neta. Pomozcie bo jestem jestem nowy i nie wiem jak to skonfigurowac :(

Temat na forum 'Kosz' rozpoczęty przez 19MariuszG89, Grudzień 9, 2009.

  1. 19MariuszG89

    19MariuszG89 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 7, 2009
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam wszystkich. Kupiłem sobie xbox 360 ELITE i chciał bym go podłączyć do neta ale mam problem z uzyskanie go. Podlaczam to tak: W pudelu z xbox 360 mialem kabel do sieci wiec tak jak to bylo napisane w ksiazecce od xbox postanowilem podlaczyc go od razu z modemem. Nie chce kozystac z routerow i innych podobnych wynalazkow narazie poniewaz nie mam na to kasy, wiec chcialem do podlaczyc bezposrednio do modemu. Gdy to juz podlacze konsola moja nie wykrywa polaczenia z internetem czy ktoś moze i powiedziec jak to skonfigurowac? Zdaje sobie sprawe ze pewnie juz na formu takie informacje sie gdzies znajduja ale tego wszystkiego jest tak duzo ze trudno jest mi zanlesc potrzebne mi informacje. Jak by ktos mogl to chociaz podajcie mi link do tego jak mam to sobie skonfigurowac. Sory jesli powtazam temat. Z gory dzieki za wasza pomoc. Pozdrawiam
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Pablooo88

    Pablooo88 V.I.P V.I.P Użytkownik Game Master

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    2680
    Polubienia:
    55
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    Miasto:
    Warszawa
    Nie można do modemu... Możesz co najwyżej podłączyć kabel do kompa i wtedy udostępnić sieć. Jest to jedyna możliwość bez kupowania routera

    Jest to najtańsza opcja

    Aha i kabel musi być scrossowany bo ten co dają do Xboxa nie jest (niektóre karty sieciowe przyjmą ten niescrossowany a niektóre nie dlatego spróbuj najpierw na tym co masz a jak nie to kup scrossowany - koszt to ok 1zł za 1m)
     
  4. duchu0

    duchu0 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 4, 2009
    Posty:
    1
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Opole
    Jesli masz Neo to z tego co tutaj wyczytalem to nie mozna bezposrednio podlanczac X`a do modemu, wylacznie przez router. A router juz taki podstawowy to wydatek 100zl. Jesli natomiast masz inne podlaczenie do internetu po nie powinno byc problemu. Ewentualnie sprawdz czy firewall nie blokuje Cie polaczenia.
     
  5. Voodoo199

    Voodoo199 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 25, 2009
    Posty:
    155
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Nsa
    kup kabel crossowany i podłącz od kompa, a modem do kompa normalnie podłacz. Taka opcja jest najtańsza ;) tanszej juz nie znajdziesz :p
     
  6. nightmoon90

    nightmoon90 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 20, 2009
    Posty:
    9
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Murzynowo
    Voodoo znajdzie, musi X'klocka na kompie postawić, żeby kabel był jak najkrótszy .
    Natomiast jeśli chodzi o podłączenie to chłopaki dobrze mówią.

    MODEM --> PC (USB)
    PC (sieciówka) --> XBOX 360

    Jeśli chodzi o mnie wydaje mi się, że nie musi kupować tego kabla bo te sieciówki stosunkowo stare miały problem z połączeniem się bez takiego kabla te nowsze już jego nie mają nawet jak kable są źle scrossowane to wystąpi jedynie utrata jakości sygnału ale nie jego zanik, chociaż sam bym Ci zalecił kupno takiego kabla ;)
     
  7. peja101

    peja101 Banned

    Dołączył:
    Październik 11, 2009
    Posty:
    36
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    100-lica
    Pod warunkiem że ma dwie karty sieciowe. router bez wi-fi jest tani. ok.50zł jak dobrze poszukasz.
     
  8. Voodoo199

    Voodoo199 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 25, 2009
    Posty:
    155
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Nsa
    Tylko po co te dwie karty ;P Sadze ze kolega ma internet adsl wiec komputer połączy z siecia przez usb :p
     
  9. 19MariuszG89

    19MariuszG89 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 7, 2009
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Dzięki koledzy za pomoc. Jednak w dalszym ciągu nie moge uzyskać połączenia. Nie tylko przez modem jak to roibilem na początku ale przez router także bo pozyczylem od sąsiada. Pisze ze nie odnajduje mojego IP. Gdy wprowadzam wszystke dane recznie to tez nie uzyskuje polaczenia. Czy mozecie mi powiedziec jak to skonfugurowac? Bo moze moj modem lub moze moj dostawca internetu ma to jakoś zastrzezone ze nie mozna. Internet mam z kablówki przez modem. Uzyłem takze kabla scrossowanego jak radziliście. Nie probowalem jeszce z podlaczeniem do kompa( tylko nie wiem czy do tego celu potrzebuje drugiej karty sieciowej bo z tego co widze moja karta ma dwa wejscia na kabel sieciowy). Pozdrawiam i jeszcze raz dzieki za pomoc.
     
  10. nightmoon90

    nightmoon90 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 20, 2009
    Posty:
    9
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Murzynowo
    Router konfiguruje się w bardzo prosty sposób, mianowicie podłączasz go do sieci i prądu potem kablem (scrossowanym) do karty sieciowej i z reguły odpala się przeglądarkę chyba, że masz jakiś program ale odradzam.

    Włącz IE czy Mozillę bądź Operę w zależności z czego korzystasz i wpisz:
    http://192.168.1.1/
    Tak wygląda strona do konfingu routera a hasło i nick dostępu to najczęściej:
    admin<->admin jeśli nie zadziała to administrator<->administrator, chyba, że właściciel coś mieszał.
    Tam będziesz miał wszystkie ustawienia routera zmieniasz parametry podajesz login do sieci i hasło (będziesz miał wszystko jak na dłoni) i zapisujesz.
    Potem powinieneś podłączyć już tylko XBOX'a i napierdzielać.

    Ja osobiście twierdzę, że najlepsze Routery to te z WiFi a firma to LINKSYS (może nie są tanie ale jakość robi swoje) :)

    Życzę powodzenia ...
     
  11. Pablooo88

    Pablooo88 V.I.P V.I.P Użytkownik Game Master

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    2680
    Polubienia:
    55
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    Miasto:
    Warszawa
    Router najpierw skonfiguruj z komputerem - wszystko zrób tak jak kolega napisał wyżej. ewentualnie jak masz neo/netię to musisz wprowadzić login i hasło jakie do modemu wpisywałeś

    Dopiero potem możesz podłączyć Xboxa - wszystko ustawi się automatycznie
     
  12. jerro

    jerro Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 14, 2009
    Posty:
    140
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    wybaczcie koledzy ale opowiadacie bajki- jak to nie można podłączyć bezpośrednio do modemu??zwłaszcza, jeżeli to jest zwykły tani modem kablówki z wyjściem RJ-45-pewnie Thomson:)(uwaga do autora - skoro opisujesz problem to szczegółowo , jaka kablówka , modem).Po prostu normalnie przepinamy kabelek z komputera do gniazda RJ-45 w konsoli , ale najpierw trzeba odczytać wszystkie dane połączenia z komputera, zwłaszcza adres MAC, bo takie modemy filtrują adresy MAC i nie łączą innego niż pierwotny- a czasem można sobie zablokować w ten sposób net podłączając inne urządzenie .Więc spisujemy z podłączonego do neta kompa wszystkie niezbędne dane.W WindowsXP-menu start- uruchom - cmd.W konsoli cmd wpisujemy polecenie ipconfig/all i enter i już mamy wszystkie dane polączenia , nas interesuje najbardziej adres fizyczny(MAC), ale dla pewności spisujemy wszystko - serwery DNS itd.Teraz włączamy konsolę -szukamy System - Network Settings - Additional Settings - Advanced Settings - Alternate MAC Address - wpisujesz tam MAC spisany z komputera, reset konsoli , podłączasz kabelek i powinno działać, jeżeli nie to jeszcze próbujesz ustawić wszystko inne ręcznie - adres IP, serwery DNS- to co spisałeś z komputera i próbujesz , jak i to nie zadziała to telefon do admina sieci musi zadziałać:)


    Widzisz człowiek się uczy całe życie ;) Ale swoją droga zainteresowani mogliby dokładnie opisywać problem tak jak napisałem :) // Pablooo88
     
  13. 19MariuszG89

    19MariuszG89 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 7, 2009
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam. Dzieki jerro fajnie to opisales bo tak myslalem ze mozna bezposrednio do modemu podlaczyc ( bylo tak napisane w ksiazece od xbox) tylko nie umialem tego skonfigurowac bo automatycznie nie chcialo. Pożniej to wyprobuje to co mi doradziles mam nadzieje ze zadziala :). Jesli chodzi o moj dostem do neta z kablowki ( jest to firma promax ktora udostępnia tv i internet w moim miescie). Mam predkosc 4Mbit. A co do modemu to mam Motorola. Dodaje link do niej http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1336304.html ( jest to zdjecie tego samego mdemu co ja mam tylko ze wstawiona przez innego uzytkownia, ktory tez mial problem z uzyskaniem polaczenia z siecia. To zdjecie jest na samym dole!! uzytkownik makaveli110 podaje takze raport stanu błędów z konsoli i ja mam tez taki.) Popoludniu sprobuje to podlaczyc tak jak to opisal kolega jerro i mam nadzije ze bedzie dzialac. Dzieki koledzy za pomoc, jeszcze napisze czy mi sie udalo polaczyc :p. Pozdrawiam :)
     
  14. 19MariuszG89

    19MariuszG89 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 7, 2009
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Dobra koledzy udalo mi sie to skonfigurowac i mam juz polaczenie z xboox live. Dzieki wszystkim za pomoc a wszczegolnosci jerro ( brakowalo mi tylko w konfiguracji ustawic adres MAC). Jednak teraz mam kolejny problem poniewaz nie moge dokonczyc rejestracji a mianowicie gdy dochodze to punktu gdzie wpisujemy haslo to po jego wpisaniu wyskakuje mi ze logowanie do xbox live nie powiodlo sie sprobu pozniej.
    I mam takie pytanko czy ja mam tam wpisywac obojetnie jakie haslo czy tez musze cos wykupic i wtedy dostanie haslo? pozdrawiam :)
     
  15. krisr77

    krisr77 Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2008
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    ustaw region na uk albo us
     
  16. 19MariuszG89

    19MariuszG89 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 7, 2009
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    OK dzieki wszytikim za pomoc wszytko juz dziala poprawinie. Wielkie dzieki :)
     
Wczytywanie...

Poleć forum