1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Konfiguracja router wi-fi

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez kingdoor, Wrzesień 6, 2010.

  1. kingdoor

    kingdoor Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 22, 2009
    Posty:
    15
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Własnie zakupilem ten router TP-LINK TL-WR543G AP ROUTER WIFI CLIENT WISP FV GW (1202895498) - Aukcje internetowe Allegro
    Może mi ktoś napisać jak mam go skonfigurować żeby działał jako wi-fi do xboxa?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. KepaD90

    KepaD90 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 12, 2010
    Posty:
    91
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Stryszawa | Sucha Beskidzka
    Rozumiem, ze masz xboxa slim. Jesli nie to potrzebny bedzie kabel rj45. Nie masz w ogole pojecia o konfiguracji routera, czy konkretnie nie umiesz go skonfigurowac pod xboxa ? Gdybys jednak wiedzial jak go skonfigurowac do pracy z internetem, to samo podlaczenie x'a nie bedzie trudne. Laczysz sie bezprzewodowo poprzez wejscie w ustawienia konsoli i konfiguracji sieci na konsoli, a dalej wg. polecen. Konsola wykryje siec w Twoim domu i jesli nie zalozysz sobie zabezpieczen w routerze typu filtrowanie po MAC adresie karty sieciowej to nie bedzie zadnego problemu tylko grac :)
     
  4. kingdoor

    kingdoor Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 22, 2009
    Posty:
    15
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Właśnie sory chodzi mi o to jak moge podłączyć ten router do xboxa przez wifi żeby na xboxie mial dostep do internetu , co musze skonfigurować(chodzi mi o to żeby ten router znałazł sieć wifi z liveboxa)
     
  5. Shakedown

    Shakedown Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2008
    Posty:
    156
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    1. Ustawiasz router w tryp AP client(jak to sie robi przeczytasz w instrukcji)
    2. Autoryzujesz router w liveboxie (wpsiujesz w routerze ssid,hasło, szyfrowanie).
    3. łaczysz router z xboxem za pomocą kabla rj45
     
  6. kingdoor

    kingdoor Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 22, 2009
    Posty:
    15
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Fajnie wszystko ale niemoge zrobić tak aby router działał jako adapter wi-fi niemoge podłaczyć sie do sieci liveboxa (wpisuje ssid i hsalo itp i nic dalej nie może go podłaczyć do liveboxa przez wi-fi)
     
  7. Kamikaze

    Kamikaze Banned

    Dołączył:
    Listopad 20, 2009
    Posty:
    185
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Warszawa
    A kompa jak masz podpiętego do liveboxa? jeśli przez wifi to używałeś płytki konfiguracyjnej?
     
  8. kingdoor

    kingdoor Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 22, 2009
    Posty:
    15
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    A chodzi ci o płytke konfiguracyjna z liveboxa tak ? Bo tego jeszcze nie sprawdzałem
     
  9. Shakedown

    Shakedown Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2008
    Posty:
    156
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    a ustawiles tplinka w tryb "ap client"?
     
  10. kingdoor

    kingdoor Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 22, 2009
    Posty:
    15
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Tak , a przez program do konfiguracji od liveboxa nie idzie . Może ktoś pomoże bo troche szkoda mi tej stowki za to ( kupilem w sklepie komputerowym)
     
  11. Shakedown

    Shakedown Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2008
    Posty:
    156
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    daj screeny z ustawien tplinka i liveboxa
     
  12. kingdoor

    kingdoor Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 22, 2009
    Posty:
    15
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    AP client włączony , router pądłączony etherem z wejścia lan1 do kompa, tu jest ss z liveboxa z siecia bezprzewodowa i konfig z tplinka (przepraszam za badziewny ss ale niejestem na swoim kompie i musze wszystko szybko robić)
    [​IMG]

    Uploaded with ImageShack.us
    Pomoże ktoś z tym?
     
  13. Dragon_2009

    Dragon_2009 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 26, 2010
    Posty:
    657
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Łódź
    możesz pokazać ustawienia LAN i DHCP? czy w centrum udestępniania (na kompie) na mapie sieci widać xbox'a?

    Poza tym rozumiem że chcesz podłączyć router tpLinka do liveboxa neostrady? twój router jst DSL do neostrady potrzebujesz ADSL. stąd prawdopodobnie twoje kłopoty. a czy livebox nie jest przypadkiem bezprzewodowym routerem :)?

    //HoFi:9.Nie pisz postów pod sobą (do tego służy przycisk "edytuj").następny taki post i warn//
     
  14. kingdoor

    kingdoor Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 22, 2009
    Posty:
    15
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Chce tak zrobić aby ten router byl jako adapter wi-fi do kompa/Xboxa i chodzi mi głowni o połaczeni cih przez wi-fi , ale nimoge za nic połączyc sie miedzy nimi
     
  15. Dragon_2009

    Dragon_2009 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 26, 2010
    Posty:
    657
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Łódź
    abym dobrze zrozumiał: do kompa masz internet z liveboxa (domyślam się że po kablu), do kompa chcesz podłaczyć router by bezprzewodowo przesyłac sygnał do X'a? no więc:
    1. w centrum udostępniania sieci we właściwościach karty sieciowej kompa zezwól innym użytkownikom na dostęp do sieci (w domyśle domowej), jeśli to nie pomoże to
    2. podłacz X bezprzewodowo do livebox'a bo to on steruje sygnałem sieciowym. w ten sposób i komp i X będą podłączone do jednego routera i będą się widziały i komunikowały (zobaczysz to na mapie sieci w centrum udostępniania)
    3. zmień szyfrowanie klucza sieci z WEP na WPA2:)

    możesz podłaczyć do rotera X po kablu i sprawdzić czy łaczy się z siecią jeśli tak to włacz w routerze klienta DHCP jako enabled.
     
  16. Shakedown

    Shakedown Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2008
    Posty:
    156
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    kingdoor
    Zadzwon na pomoc techniczna, i powiedz ze masz urzadzenie wifi ktore chcesz podłączyć do liveboxa, niech Ci powiedzą krok po kroku.
    Ustawienia masz dobre tylko livebox nie podłacza tplinka do siebie.
    Masz jeszcze jakies urządzenie wifi które działa teraz z liveboxem?
    nie masz włączonego filtrowania po MAC adresach w livebox?
    Moze gdzies w liveboxie trzeba wpsiać adres MAC (wireless'owy) tplinka

    Wygląda mi na to że:
    1. Być może w livebox trzeba cos wcisnac na czas autoryzacji nowego urzadzenia wifi (jakis guzik?)
    2. Tplink nie jest w trybie AP Client
    3. Czy czasem adres IP lokalny liveboxa i tplinka nie jest jednakowy? ustaw tplinkowi recznie 192.168.1.254
     
  17. Dragon_2009

    Dragon_2009 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 26, 2010
    Posty:
    657
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Łódź
    Shakedown ma rację. w livebox jest przycisk który musisz wcisnąć aby zobaczył nowe urządzenie w sieci.
     
  18. kingdoor

    kingdoor Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 22, 2009
    Posty:
    15
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    tak wiem przycisk reg , ale to juz dawno temu sprawdzalem , cos w ustawieniach musi byc
     
  19. Dragon_2009

    Dragon_2009 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 26, 2010
    Posty:
    657
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Łódź
    w centrum sieci zaznaczyłeś opcję udostępniania internetu?
     
  20. kingdoor

    kingdoor Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 22, 2009
    Posty:
    15
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Refresh udostepnianie nie pomogło , na pomocy tech z neo powiedziali "zrob to sobie sam"
     
  21. Dragon_2009

    Dragon_2009 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 26, 2010
    Posty:
    657
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Łódź
    próbowałeś podpiąć X-a bezpośrednio do liveboxa?
     
Wczytywanie...

Poleć forum