1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Konsola XOne - podstawy

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez t.zawart, Maj 16, 2015.

  1. t.zawart

    t.zawart Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Maj 16, 2015
    Posty:
    19
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Płeć:
    Mężczyzna
    Cześć,

    ostatnimi czasy mocno zastanawiałem się nad kupnem nowego PC do gier, ale trochę przeraża mnie wizja wydania ponad 4000 PLN. Dlatego też zacząłem się zastanawiać nad konsolą XBOX One. Na początku chciałbym pograć w takie gry jak Wiedźmin 3, seria Dark Souls, GTA V, a latem Mortal Kombat X.

    Moglibyście mi ogólnie poradzić co będzie lepsze? Taki PC czy konsola?

    Dodatkowo chciałbym się spytać, czy można podłączyć konsolę do takiego zwykłego monitora:

    http://www.benq.com.pl/product/monitor/gl2055

    czy trzeba mieć telewizor?

    Chciałbym się również spytać w jaki sposób XBOX łączy się z internetem?

    Wybaczcie mi, ale nigdy nie miałem konsoli, zawsze grałem na PC :) .
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. -=SETH=-

    -=SETH=- -= XBOX GOD =- Członek Załogi Administrator Super Moderator Xbox One V.I.P Pomocnik XBOX MANIAK Game Master Liga XboxForum.pl Achievement Hunter PSforum.pl

    Dołączył:
    Wrzesień 11, 2010
    Posty:
    28059
    Polubienia:
    3212
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    مصر
    To HDMI nie ma.
    Kup sobie TV jak chcesz grać na konsoli.
    Łączy się po wifi.
    http://xboxforum.pl/threads/xbox-one-co-warto-wiedziec.136682/
    To zależy od Ciebie
    PC lepsza jakość grafika, konsole są słabsze od PC ale są tańsze i nie ma modernizacji nie martwisz się o wymagania, wkładasz płytę do napędu i grasz.
     
  4. t.zawart

    t.zawart Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Maj 16, 2015
    Posty:
    19
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Płeć:
    Mężczyzna
    No tak, ale nie mam TV, a jego kupno nie wchodzi w grę. Na monitorze nie da się ewidentnie grać? Nie ma jakiś adapterów?
     
  5. kamilf1987

    kamilf1987 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Maj 14, 2015
    Posty:
    71
    Polubienia:
    9
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Płeć:
    Mężczyzna
    Moim zdaniem - konsola wyjdzie taniej. Pozatym nie traci tak na wartosci i wydajnosci. Pamietam jak szwagier x lat temu kupil taka mega maszyne do gier, skladali to ze znajomym informatykiem - za jakies 5-6k pln. Wtedy to byl super sprzet, wszyscy znajomi sie schodzili pograc i obejrzec. Na tamten czas to byl taki wymiatacz ze ho ho. Teraz ten komp ma chyba z 10 lat i moj laptop ma z 3 razy lepsze parametry.
    Co do grania na kompie, nie wypowiem sie bo ostatnio gralem na pc w gta4 daawno temu i nie mam porownania. Xbox faktycznia laczy sie po wifi, ale ma tez chyba wejscie na kabel do netu.
     
    Ostatnia edycja: Maj 16, 2015
  6. t.zawart

    t.zawart Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Maj 16, 2015
    Posty:
    19
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Płeć:
    Mężczyzna
    Dlatego właśnie wolałbym chyba jednak konsolę, ale tak jak pisałem, nie dam teraz rady kupić telewizora. W poniższym artykule na tym forum:

    http://xboxforum.pl/threads/xbox-360-monitor-porownanie-jakosci-kabli.3639/

    przeczytałem, że da się podłączyć X360 do monitora. Czy w XOne coś zmienili czy nadal istnieje taka opcja?

    Z tego co widzę XOne posiada też porty USB. Czy można podłączyć do nich zewnętrzną kartę sieciową w celu polepszenia sygnału?
     
  7. kamilf1987

    kamilf1987 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Maj 14, 2015
    Posty:
    71
    Polubienia:
    9
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Płeć:
    Mężczyzna
    Mysle, ale to tylko gdybanie, ze nie podlaczysz karty. Bo watpie by udalo sie zaistalowac do tego jakikolwiek sterownik, tu nie ma windowsa ze podpinasz i chodzi bo jest na usb.
    Co do monitora, to napewno da sie jakis podlaczyc - wystarczy by mial wejscie HDMI, kolega Seth pisze ze ten o ktory pytales takiego wejscia nie posiada.
    Na Twoim miejscu zastanowilbym sie czy warto kupowac monitor. Ja gram na Xone na 42 calowym tv, wszystko jest ok, ale zaluje teraz ze nie kupilem 50 czy nawet wiekszego, a juz zupelnie nie wyobrazam sobie gry na czyms ponizej tego co mam.
    Pytasz o kompa za 4k, Xone kupisz za 1500 wiec 2500 z tego zostaje Ci na tv :) W tej cenie da sie juz cos sensownego kupic.
     
  8. t.zawart

    t.zawart Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Maj 16, 2015
    Posty:
    19
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Płeć:
    Mężczyzna
    Bardziej chodzi o warunki mieszkaniowe. Nie mam za bardzo gdzie postawić TV, nie wspominając juz o jakiś kolosach typu 40-50 cali. Cóż, chyba jednak pozostanę przy PC...
     
  9. mgit

    mgit Xbox One Xbox One Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Kwiecień 21, 2015
    Posty:
    41
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Chojnów
    Kup kabel DVI -> HDMI dobrej jakości (kosz 40-70 zł) to podłonczysz monitor do konsoli bez żadnych kombinacji - sam mam tak podlonczone i wszystko działa. Dźwięk z kolei to kabel optyczny do głośników logitech z905
     
  10. Vaiper

    Vaiper Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 15, 2014
    Posty:
    345
    Polubienia:
    37
    Punkty za osiągnięcia:
    28
  11. mgit

    mgit Xbox One Xbox One Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Kwiecień 21, 2015
    Posty:
    41
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Chojnów
    Po co ma kupować dodatkowy monitor - do tego na matrycy va... która to ipsv nie jest - nic tym nie zyska - taniej wychodzi kupić kabel
     
  12. t.zawart

    t.zawart Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Maj 16, 2015
    Posty:
    19
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Płeć:
    Mężczyzna
    A czy karty sieciowe w Xbox są lepsze czy gorsze od tych w laptopach? Mam dość słaby zasięg w pokoju (na moim laptopie 3-4 kreski) i nie wiem czy konsola będzie w stanie go załapać.
     
  13. -=SETH=-

    -=SETH=- -= XBOX GOD =- Członek Załogi Administrator Super Moderator Xbox One V.I.P Pomocnik XBOX MANIAK Game Master Liga XboxForum.pl Achievement Hunter PSforum.pl

    Dołączył:
    Wrzesień 11, 2010
    Posty:
    28059
    Polubienia:
    3212
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    مصر
    Karty są dobre. Zawsze możesz go podpiąć normalną skrętką.

    [​IMG]
     
  14. t.zawart

    t.zawart Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Maj 16, 2015
    Posty:
    19
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Płeć:
    Mężczyzna
    Takie rozwiązanie jest oczywiście najlepsze, ale w tej chwili nie posiadam niestety dostępu do kabla ethernet.

    A czy do XOne istnieją jakieś adaptery kart sieciowych na USB? Chodzi mi o coś takiego:
    http://www.gamestop.com/xbox-360/accessories/xbox-360-wireless-network-adapter/40678
    z tego co widzę większość jest do X360 i zapewne jak większość sprzętu/gier nie są kompatybilne z XOne
     
  15. -=SETH=-

    -=SETH=- -= XBOX GOD =- Członek Załogi Administrator Super Moderator Xbox One V.I.P Pomocnik XBOX MANIAK Game Master Liga XboxForum.pl Achievement Hunter PSforum.pl

    Dołączył:
    Wrzesień 11, 2010
    Posty:
    28059
    Polubienia:
    3212
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    مصر
    Po co Ci adapter skoro ONE ma wbudowaną dobrą kartę wifi?
     
  16. Fabiosek1

    Fabiosek1 Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 16, 2013
    Posty:
    531
    Polubienia:
    59
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Strzelin
    @t.zwart

    Tak jak wyżej napisał Seth. Adapter raczej nie jest ci potrzebny. Tamten adapter co podlinkowałeś przeznaczony jest dla starszych wersji Xboxa 360 (nie dotyczy wersji Slim i Super Slim), ponieważ te starsze nie miały wbudowanego wifi. Xbox One je ma, więc adapter jest zbędny. I tak gry nie mają wstecznej kompatybilności, więc nie zadziałają z Xboxa 360.
     
  17. f1older

    f1older Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2010
    Posty:
    696
    Polubienia:
    183
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    Miasto:
    Evergreen Terrace 742
    co do wifi na xboxach, to ten z xone ma chyba lepszą kartę wifi, niż xbox360. tak mi się przynajmniej zdaje, bo w tych samych miejscach konsole u mnie leżały, i xbox360 czasem gubił sieć, a xone nigdy. nie powinieneś się raczej martwić o zasięg, xbone daje radę. ;)
     
  18. kamilf1987

    kamilf1987 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Maj 14, 2015
    Posty:
    71
    Polubienia:
    9
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Płeć:
    Mężczyzna
    Gdzies czytalem ze po wifi sa gorsze pingi i mniejsze transfery. Ja w domu mam "domowe lte" z polsatu i gram tylko po wifi bo niechce mi sie przestawic routera. Jest spoko, nie mialem jeszcze nigdy problemow z graniem po sieci, ale jednak troche kusi mnie zeby sprawdzic czy po kablu bedzie jeszcze lepiej :)

    Uprzedzajac komentarze - UWIELBIAM ICH LIMITY, w niczym mi nie przeszkadzaja :D
     
    Ostatnia edycja: Maj 17, 2015
  19. t.zawart

    t.zawart Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Maj 16, 2015
    Posty:
    19
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Płeć:
    Mężczyzna
    No na kablu bankowo będzie lepiej, co do tego nie mam wątpliwości :).

    Na wypadek gdyby XOne nie wychwycił sygnału. Wtedy taką kartę (jeśli jest na kablu USB) jestem w stanie wystawić nawet poza drzwi pokoju, gdzie moc sygnału jest już bardzo dobra (mam pokój z bardzo grubą ścianą, która mocno ogranicza moc sygnału wi-fi).

    Generalnie mam w laptopie zazwyczaj 3 kreski, na speedtest.net mam 10 Mbps Download i 5 Mbps Upload. Czy dla XOne bedzie to wystarczająco dużo? Czy to wystarczy aby swobodnie grać, pobierać jakieś aktualizacje i tak dalej?
     
  20. kamilf1987

    kamilf1987 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Maj 14, 2015
    Posty:
    71
    Polubienia:
    9
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Płeć:
    Mężczyzna
    Wystarczy ja mam 5-25 sciaganie i 5-15 wysylanie po wifi. Zalezy od wielu czynikow bo to lte, i pieknie dziala.
     
  21. t.zawart

    t.zawart Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Maj 16, 2015
    Posty:
    19
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Płeć:
    Mężczyzna
    Ok to świetnie.

    Co do kabli, znalazłem coś takiego:

    HDMI -> DVI (wezmę o długości 5-10 m)

    Jeśli chodzi o kabel optyczny do głośników to w ogóle się na tym nie znam. Posiadam takie głośniki:
    Głośniki Genius 2.0 SP-HF500A

    Jaki tutaj kabel byłby najrozsądniejszy?

    Zależy mi na kablach długości 5-10 metrów tak aby na wszelki wypadek wystawić konsolę poza drzwi pokoju (gdyby net mulił).
     
Wczytywanie...

Poleć forum