1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Konsola z USA a europejski zasilacz ?

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez DarkSamus, Luty 19, 2010.

  1. DarkSamus

    DarkSamus Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2008
    Posty:
    3
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam, piszę tego posta ponieważ nie znalazłem żadnej konkretnej odpowiedzi na to pytanie. Mam możliwość sprowadzenia Xbox-a 360 (Falcon, 150 W) z USA jednak jak wiadomo jest tam inne napięcie w gniazdkach. Posiadam również europejski zasilacz ze starszej wersji Xbox-a 360 (203 W).

    Parametry obu zasilaczy:

    USA:

    input: AC 100-127[V], 4.0[A], 47-63[Hz]
    output: DC 150[W], 12[V] - 12.1[A], 5[Vsb] - 1[A]

    Europejski:

    input: AC 200-240[V], 2.7[A], 47-63[Hz]
    output: DC 203[W], 12[V] - 16.5[A], 5[Vsb] - 1[A]

    Czy jeżeli podłączę konsolę z USA do europejskiego zasilacza to konsola będzie działać i czy będzie działać prawidłowo tzn. nie przegrzewać się itp. Bardzo proszę o odpowiedź osób znających się na rzeczy.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Loowoo

    Loowoo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 17, 2009
    Posty:
    62
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Tak, w PC jak masz zasilacz 600W to jest dobrze, jak 350W to juz slaby jest ;p Mocniejszy lepszy ..

    A czy konsola pociagnie sie nie martw, musi jesli wejscie pasuje poniewaz dostarczane bedzie te 150W wymagane do pracy.
     
  4. DarkSamus

    DarkSamus Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2008
    Posty:
    3
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    A jak ma się ten drugi parametr do pracy ? t.j w amerykańskim zasilaczu jest 12[V] - 12.1[A] a w europejskim 12[V] - 16.5[A]. Szczerze powiem, że nie znam się na tym dlatego napisałem tego posta ale czy mógłbyś mi wytłumaczyć o co chodzi ? Bo jeżeli chodzi o samą moc to sprawę rozumiem jeżeli jest nadwyżka to dobrze gorzej w drugą stronę.
     
  5. Loowoo

    Loowoo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 17, 2009
    Posty:
    62
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Hmmm taki sam jest na zasilaczu 203W w wersji europejskiej ^^ To jest zasilacz z wersji Zephyr tak btw. ale i tak bedzie pasowac ^^ W sumie jest on teoretycznie patrzac na moc lepszy, ale po co Ci lepszy jesli i tak go nie wykorzystasz? dlatego jest 150w wprowadzone z procesem technologicznym 65nm bo wiecej nie trzeba, a po co kasy wiecej wkladac do pudelka .
     
  6. swiniolak

    swiniolak Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 29, 2008
    Posty:
    90
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    nowsze zasilacze sa poprostu inaczej robione bo nowe konsole nie potrzebuja tyle energi co starsze modele. Majac zasilacz ze starszej konsoli u ciebie 203W tez bedzie wszystko dzialac jak nalezy, bo konsola wezmie sobie z tego zasilacza tyle mocy ile bedzie potrzebowac. Wiec smialo mozesz sprowadzac sobie konsole bo poleci bez problemow na tym europejskim zasilaczu. Pozatym kazda wersja plyty glownej ma inne wejscie do podlaczenia. Najnowsze jaspery maja wtyk ktory nie pasuje do starszych konsol, ale starsze konsole (w tym zasilacze) maja wtyki, ktore pozwalaja podlaczyc zasilacze 175W(falcon) i 203W(Xenos) do konsol z nowszymi plytami glownymi bez zadnej szkody dla samej konsoli.

    Inna sprawa to region konsoli w usa jest NTSC a w europie PAL wiec gry kupione w polsce (wiekszosc) nie beda poprostu dzialac na tej konsoli, jedynie gry ktore beda mialy Region Free sie uruchomia. pzdr
     
  7. Reji

    Reji Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 14, 2009
    Posty:
    62
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Olsztyn
    nie wiem jak to działa ale według mnie zasilacz wysyła do konsoli 16.5[A] a konsola przygotowana jest na 12.1[A] to wiadomo tranzystory rezystory i bug wie co jeszcze nie jest przygotowany na to wiadomo że konsola rodziela tą moc a wszystko ma zakres od-do więc albo się coś spali albo będzie się szybciej grzał tak mi się wydaje
     
  8. swiniolak

    swiniolak Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 29, 2008
    Posty:
    90
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    zle ci sie wydaje, wartosci ktore sa podane na zasilaczu sa wartosciami maksymalnymi jakie zasilacz moze wygenerowac, dlatego nowsze zasilacze nie dzialaja ze starszymi konsolami a te starsze z nowymi jak najbardziej. Konsola pobierze sobie z zasilacza taki napiecie(V) i natezenie pradu (A) ktore jest jej potrzebne do pracy, nic ponad to. Zasilacz poprostu bedzie mniej sie "meczyl" bo nie bedzie musial caly czas generowac maksymalnej mocy, natezenia itd. Sam uzywalem dlugo konsoli z plyta glowna Jasper na starym zasilaczu 203W, ktory mi zostal ze starej konsoli. Nic sie z konsola nie stalo, nie grzala sie mocniej ani nic z tych rzeczy, jedyne co zauwazylem to, to ze zasilacz nawet po wielu godzinach grania byl ciagle chlodny. Wiec smialo mozesz uzyc zasilacza o wiekszej mocy ze starej konsoli z konsola ktora ma nowsza plyte glowna.
     
  9. DarkSamus

    DarkSamus Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2008
    Posty:
    3
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Dziękuje wszystkim za odpowiedź, temat w takim razie uważam za zakończony.
     
Wczytywanie...

Poleć forum