1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Krystaliczny, wysokiej jakości obraz...

Temat na forum 'Konsola' rozpoczęty przez Pirat Barnaba, Maj 10, 2009.

  1. Pirat Barnaba

    Pirat Barnaba Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 20, 2009
    Posty:
    58
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Kłodzko - Dolnośląskie
    Witam. Posiadam monitor BENQ 22' 2220HDa. Nie jest to może jakiś najlepszy monitor. Wcześniej miałem LG FLAtron 17". Mam pytanie. Czy za pomocą droższego kabla VGA niż ten co mam (koszt 20zł :confused:) osiągne obraz o lepszej jakości? Chodzi mi tutaj o kabel Microsoftu lub BigBen. Zauważyłem, że rozmazują się literki. Najbardziej widoczne jest to oglądając napisy na czarnym tle. W grach również rozmazują mi się kontury postaci, samochodów i innych rzeczy. Jak myślicie, czy jest to wina tego taniego kabla? Na poprzednim monitorze było to samo. Gdy podłączałem nowy monitor do komputera i odpaliłem jakąś grę w full detalach to obraz na tym monitorze jest masakralny, czego nie moge powiedzieć do końcaa przy grach na xboxa.

    Wiem że najlepszy obraz idzie osiągnąć kablem HDMI. Jednak, gdy kupię porządny kabel VGA obraz będzie lepiej wyglądał?

    EDIT: Mam w monitorze wejście D-Sub. Może istnieje lepszy, inny kabel niż VGA, dzięki któremu osiągnę lepszy obraz?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. novy66

    novy66 Xbox One Xbox One Użytkownik Liga XboxForum.pl

    Dołączył:
    Luty 21, 2009
    Posty:
    4555
    Polubienia:
    270
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Słupsk
    Na kablu Microsoftu lub BigBen obraz powinien być lepszy niz na tym za 20 zł. Musisz to sam sprawdzić, bo wątpie ze to wina monitora.
     
  4. Pirat Barnaba

    Pirat Barnaba Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 20, 2009
    Posty:
    58
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Kłodzko - Dolnośląskie
    A jak ma się kabel BigBena do kabla Microsoftu ? Oba kable podobnej jakości?
     
  5. PiaER

    PiaER Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 8, 2009
    Posty:
    70
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Auvergne
    A masz na Xboxie ustawiona odpowiednia rozdzielczosc?
     
  6. Pirat Barnaba

    Pirat Barnaba Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 20, 2009
    Posty:
    58
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Kłodzko - Dolnośląskie
    Tak. Ustawiona rozdzielczość to 1920 x 1080 + rozszerzony poziom referencji (czy coś takiego). Widocznie jedynym sposobem na poprawę obrazu jest zakup jakiegoś lepszego kabla VGA. Tylko nie wiem czy ten BigBen jest dobrym kablem. Różne opinie czytałem. A znowu kabel microsoftu jest strasznie drogi...

    EDIT: Jak to jest że w grach na PC (np Crysis) na tym monitorze grafika wymiata, a w xboxie jest tak jakby "zamulona". Słabe wygładzanie krawędzi w niektórych grach jest widoczne, i te rozmazane litery. Znowu kolory nie są tak bardzo nasycone jak na PC, chociaż majstrowałem już w ustawieniach monitora wiele razy. W ogóle się na tym nie znam :)
     
  7. monias

    monias Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 3, 2008
    Posty:
    287
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    PCty sa już od dość dawna lepsze od konsol pod względem grafiki.. więc nie ma co się dziwić
    Ale rozmyte litery to na mojej konsoli+monitor 22` nigdy nie były:p więc może na prawdę coś z twoim kablem nie tak, obraz u mnie jest ostry, taki jak powinien być
     
  8. iTyle

    iTyle Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 30, 2008
    Posty:
    186
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Szczecin
    Jak masz ustawione na PAL 60 zmien na PAL 50 (System/ustawienia konsoli/wyświetlacz/ustawieniaPAL) i zobacz czy pomogło jak nie to zmien tak jak miałes
     
  9. Pirat Barnaba

    Pirat Barnaba Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 20, 2009
    Posty:
    58
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Kłodzko - Dolnośląskie
    Nie ma u mnie takiej opcji jak ustawienia PAL.
     
  10. marwol

    marwol Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 9, 2008
    Posty:
    137
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    nie wiem jak koleś może ci mówić o zmianie systemu PAL, zmiana ta jest możliwa tylko po podłączeniu konsoli kablem Component a componenet raczej do moniotra nie wejdzie... podłącz kablem dolączonym do konsoli do tv byle jakiego i na kabku ustaw standard tv. wlacz konsole i zmien w opcjach na pal 60 hz, chociaż nie wiem co to da. kup napewno orginalny kabel m$ bo z tego co zauważyłem na 3 konsolach to poprawia od jakośc w porownaniu do takiego za 20 zł.
     
  11. offtopic

    offtopic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 7, 2008
    Posty:
    2146
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Jakość obrazu na obu jest porównywalna, więc możesz brać tańszy.
     
  12. MikeL

    MikeL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 2, 2009
    Posty:
    15
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Sieradz
    Ja bym radził kupić kabel HDMI--->DVI (lub przejściówkę), dźwięk przez kabel component, i wymiatasz. Przed kupnem konsoli dużo czytałem na temat kabli, i uważam że warto pobiegać po mieście i poszukać tego kabla, bo różnica jest ogromna.
     
  13. Pirat Barnaba

    Pirat Barnaba Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 20, 2009
    Posty:
    58
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Kłodzko - Dolnośląskie
    Jeżeli monitor jest tylko z wejściem analogowym (D-SUB), to można do niego podłączyć kabel HDMI ---> DVI ?
     
  14. MM314

    MM314 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 4, 2009
    Posty:
    87
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Legnica
    no tylko nie podłączysz comp i hdmi gdyż wtyczki w konsoli są za duże chyba że zrobisz domową przeróbkę wtyczki comp.
     
  15. martini

    martini Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 21, 2009
    Posty:
    61
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Gniezno
    Nie.Wtedy będziesz potrzebował kabel VGA.
     
  16. MikeL

    MikeL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 2, 2009
    Posty:
    15
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Sieradz
    Do "przerobienia" dużo nie trzeba, a jest ogromna różnica. Zastanów się nad taką opcją, bo według mnie naprawdę warto.
     
  17. Pirat Barnaba

    Pirat Barnaba Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 20, 2009
    Posty:
    58
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Kłodzko - Dolnośląskie
    Musiałbym mieć gotowy poradnik jak wykonać takie przeróbki :p Nie bardzo się na tym znam.
     
  18. MikeL

    MikeL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 2, 2009
    Posty:
    15
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Sieradz
  19. drwalu1

    drwalu1 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 28, 2008
    Posty:
    22
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Hasie
    To ja moze pomoge.Mam ten sam monitorek co kolega w temacie.Otoz na poczatku gralem z kabelkiem nie za 20zl ale za 29zl:p.No i tez mialem obraz jaki mialem.Szczegolnie efekt rozmytej czcionki w menu,to bylo widac strasznie.Te kable z to wiekszosci poracha.Ale zainwestowalem w kabelek big ben.I powiem ze roznica niesamowita.Obraz ostry i bez poswiaty.No ale sam mam ten problem i jakos ciagle nie umiem w to uwierzyc ze xbox w wiekszosci gier ma tak niska rozdzielczosc.Strasznie mnie to meczy,mam tez 42 calowego philipsa lcd i podpiety pod niego xbox z hdmi. Grafe ma taka sama jak na Benq z kablem big bem.Tylko to uspokaja troche moje nerwy.I na standach w media markt na tych lcd samsung tez grafa taka sobie.Nie wiem moze wymagam zbyt wiele ,moze autorzy gier kombinuja zawsze ze screenami bo u mnie wiekszosc gier ma widoczny alliasing.Co mi po super grafice w unreal tournament 3 jak to jest chyba 800x600.Strasznie mnie to denerwuje, tak samo ostrosc samego obrazu gry na pc podpiete pod ten monitor to zyleta,na xie ogolnie troche rozmyty obraz.Moja rada zainwestowac w big bena i wiesz ze wyciagnoles z konsoli wszytsko co ma do zaoferowania.Ja jeszcze porownam jutro kabel microsoftu bo kuzyn mi przywiezie,wtedy bede mial pewnosc jak to jest na naszym monitorku.
     
  20. MikeL

    MikeL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 2, 2009
    Posty:
    15
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Sieradz
    Ja gdy przerzuciłem się z VGA na DVI zobaczyłem ogromną różnicę. Naprawdę warto zainwestować, a nie są to wielkie koszty (ja kupiłem za 38 zł), jakość obrazu bez względu na cenę taka sama (przesył cyfrowy). Spróbuj a nie pożałujesz. A co do rozdzielczości - 800x600. Ja na swoim monitorze z tym kablem wrzuciłem na max rozdziałkę (1440x900) i 75 Hz. Wszystko śmiga.
     
  21. drwalu1

    drwalu1 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 28, 2008
    Posty:
    22
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Hasie
    Ja na swoim mam 1080p czyli najwyzsza.Porownywalem Big Bena ,HDMI 1.3,Component.I powiem ze nie widac prawie zadnej roznicy pomiedzy HDMI a VGA na Big Benie.Wydaje mi sie ze poprostu za duzo wymagam a wiekszosc gier nie chodzi w full hd.I dlatego takie mam schizy.Ale ostatnio przyglądalem sie screenom gierek w necie i w sumie na wiekszosci sa ząbki na krawedziach tak jak u mnie wiec chyba mam jak wszyscy a narzekam:)
     
Wczytywanie...

Poleć forum