1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

LAGI w grze online

Temat na forum 'Xbox Live' rozpoczęty przez ArassPL, Lipiec 25, 2016.

  1. ArassPL

    ArassPL Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 19, 2015
    Posty:
    183
    Polubienia:
    15
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Witam,
    Ostatnio grałem w Far Cry 4. Po ukończeniu chciałem wrócić do Fify i BF. Niestety nie jestem w stanie grać. Lagi, lagi i jeszcze raz lagi. O ile w Fifie to się zdarzało to w bf nigdy.
    Zmieniłem jakiś czas temu operatora. Obecnie posiadam światłowód 30 MB/S. Wszystko śmigało idealnie. W rocket league wszystko działa a ping utrzymuje się <50.
    Nat umiarkowany (no może jak konsola ma humor to otwarty). Porty pootwierane, ip stałe. Konsola po wifi, a router markowy i w całym domu bez utraty prędkości działa, ba pod stodołą łapie jeszcze internet:D
    Jakieś pomysły?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. kuleczka91

    kuleczka91 Dziewczyna Dziewczyna Xbox One Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 19, 2014
    Posty:
    3265
    Polubienia:
    1862
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Kobieta
    Podepnij konsolę pod kabel, a nie na wifi, bo sporo tracisz. Mi taki zabieg pomógł. U mnie normalnie Wi-Fi też ma daleki zasięg, a XO ma z siecią problem po Wi-Fi. Ja mam kabel 15m pociągnięty do konsoli i się skończyły problemy x D
     
  4. ArassPL

    ArassPL Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 19, 2015
    Posty:
    183
    Polubienia:
    15
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    15 metrów powiadasz... a co powiesz na 25 :D.

    EDIT. Myślałem, że jest enthernet drogi a na allegro 30m za 10zł. Mogą wystąpić jakieś utraty na najtańszym kablu? Czy istnieje możliwość zdjęcia końcówki i nałożenia ponownie (dziura w suficie nieco mała a wiertarkę spaliłem, ale kabel telefoniczny przeszedł)?
    EDIT 2. Po oględzinach domu stwierdzam, że jednak kabel nie da rady. Muszę się poprowadzić go przez dwa pokoje i korytarz. Roboty multum - zrywanie listw i kilku paneli.
    Edit 3. Jednak zakupiłem od razu ze switch (na przyszłość).
     
    Ostatnia edycja: Lipiec 25, 2016
  5. kuleczka91

    kuleczka91 Dziewczyna Dziewczyna Xbox One Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 19, 2014
    Posty:
    3265
    Polubienia:
    1862
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Kobieta
    A nie wiem jak to jest ze zwykłymi kablami, podejrzewam że ja też taki mam, bo ja poszłam do dostawcy neta żeby mi dał kabel, dali mi 18m. Dokupiłam sobie zaciskarke i wtyki rj 45. Kabel skróciłam o te 3m, z reszty zrobiłam kolejny i git. Nie ma opcji zdjęcia końcówek, bo one są zaciśnięte. Jedyna opcja to odciąć końcówkę, ułożyć prawidłowo kable i wcisnąć je do nowego wtyku i zacisnąć zaciskarką :p W każdym razie mi z neta 5Mb/s skoczyło na 90Mb/s :D Różnica jest kolosalna na kablu.

    Co do fify to w tej grze zawsze są lagi...nawet jak się ma zielone połączenie z przeciwnikiem także no...:p
     
  6. rathaniel

    rathaniel Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 31, 2008
    Posty:
    255
    Polubienia:
    53
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Lubartów
    25 metrów to nie dużo jak na tego typu połączenia. Nie budujesz jakiegoś skomplikowanego szkieletu, przewód nie będzie szedł obok źródeł zakłóceń itp. Zwykła skrętka będzie dobra. Kup od razu zaciśniętą. Jeśli będziesz musiał jednak sam zaciskać wtyki to zaciskarka nie jest niezbędna. Zapierasz końcówkę o równą, twardą powierzchnię (np blat stołu, próg) i zaciskacz śrubokrętem :)

    Przypomnijcie mi proszę w jakich jednostkach pokazywana jest prędkość pobierania na XO bo nie pamiętam, a nie mogę teraz sprawdzić. Mbps, MBps?

    Aa, i za pewnie posiadasz internet 30Mbps, a nie 30MBps jak podałeś wcześniej.

    30Mbps=3,75MBps

    Odnośnie dwóch anten w routerze to nie mają one wpływu na zasięg, raczej na przepustowość urządzenia. W przypadku większej odległości lub liczby przeszkód między nadajnikiem, a odbiornikiem sygnału znaczenie ma moc anten (wyrażona w dBi).
     
    Ostatnia edycja: Lipiec 26, 2016
  7. ArassPL

    ArassPL Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 19, 2015
    Posty:
    183
    Polubienia:
    15
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Internet 30Mbps. 25 nawet nie wyjdzie. Wymierzyłem i będzie mniej ale wolę aby zostało niż zbrakło. Końcówkę będę musiał zaprawić - przez sufit nie przejdzie (już patrzyłem :/). Zaciskarka to 10 zł (profesjonalnej nie potrzebuję). Kabel to cat 5e UTP. Niby do 30m 1Gbit pociągnie, wiec nie ma po co przepłacać.
    Ogólnie zamiar jest taki: router+kabel przez sufit+łącznik beczka+kabel+switch. Nie mam progów w drzwiach i robi się problem z transportem kabla, więc tymczasowo puszę po podłodze. Nie estetycznie będzie ale taka tym czasówka musi być.

    EDIT. Warto zakupić droższy kabel? Zamówiłem netset za 1.60zł za metr. Niby to najlepszy z tańszych kabli ale są jeszcze 1 zł za metr.
     
    Ostatnia edycja: Lipiec 26, 2016
  8. mikel222

    mikel222 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 3, 2014
    Posty:
    4
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Jak kupisz kabel 6 kategori a RJ-tki 5 to nic raczej nie wniesie więcej do prędkości. A i uważaj by go za mocno nie zaginac bo żyła (jedna z ośmiu) sie zagnie i po kategoriach. Zreszta do neta 30mb 5kat. W zupełności wystarczy a jest bardziej odporna na warunki np. deptanie itp. chociaż nie polecam po niej chodzić. Pozdrawiam

    Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka
     
  9. small551

    small551 Banned Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Luty 13, 2016
    Posty:
    237
    Polubienia:
    61
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Ostróda
    Odkąd światłowód ma 30 MB/S? (Chyba Mb/s) to raz aświatłowó to za dużo powiedziane słowo. Jakiego masz dostawcę? Co rozumiesz pod pojęciem markowy router? Mieszkasz w mieście czy na wsi? Jakie masz zagęszczenie sieci wokół?
     
    p_bladek lubi to.
  10. p_bladek

    p_bladek Xbox One Xbox One Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Luty 8, 2016
    Posty:
    861
    Polubienia:
    487
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    25 m to ogrom przy dzisiejszym zaszumieniu i dostępnych 11 kanałach, zakładam że ma router 2,4g a nie 5. Śrubokręt natomiast służy do odkręcania śrub jak sama nazwa wskazuje a nie do zaciskania Rj-tek, i nie pisze tego złośliwie, a dlatego że multum takich złącz RJ45 poprawiałem po domorosłych "inżynierach" domowych. Kup gotowy kabel, poprowadź jak chcesz, byle nie więcej jak 100m (powyżej potrzeba jakiegos popychu, np. switcha) i tyle, Jakość połączenia z net Ci się diametralnie poprawi. Jeszcze tak BTW Ilość ANTEN MA ZNACZENIE DLA ZASIĘGU.
     
  11. ArassPL

    ArassPL Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 19, 2015
    Posty:
    183
    Polubienia:
    15
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Router to Dasan H640GW. Gotowy kabel odpada, bo nie wejdzie przez otwór. Zakupiłem 30m kabla NetSet Cat 5e. We wtorek będzie. Do tego 4 wtyki rj45, łączniek oraz zaciskarkę.
    Mam wrażenie, że wifi w konsoli działa coraz gorzej jak się ona nagrzeje. Pograłem dzisiaj w operacje w r6, a jak chciałem online w fife już się nie dało. W rocekt ping normalny ale pojawia się ikona rozłączenia (odłączone kabelki) i wszystko skacze.
     
  12. p_bladek

    p_bladek Xbox One Xbox One Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Luty 8, 2016
    Posty:
    861
    Polubienia:
    487
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    A powiedz mi dysk masz zewnętrzny? Bo jednemu tu już tez cyrki z wifi sie odstawiały i musiał udsunąc dysk na kablu od konsoli o 30cm
    2,4 G i wszystko jasne.
     
  13. ArassPL

    ArassPL Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 19, 2015
    Posty:
    183
    Polubienia:
    15
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Nie posiadam dysku zewnętrznego.
     
  14. small551

    small551 Banned Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Luty 13, 2016
    Posty:
    237
    Polubienia:
    61
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Ostróda
    To nie jest jakiś super markowy ruoter, który jest nie wiadomo czym. Powiedz mi jedno - jak często resetujesz połączenie i kto jest dostawcą neta? Kabel CI zapewne nic nie da i tylko pieniądze wydałeś na marne.
     
  15. ArassPL

    ArassPL Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 19, 2015
    Posty:
    183
    Polubienia:
    15
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Skoro kosztuje on 300 zł no nie wiem co to znaczy "markowy router". Światłowód podłączony bezpośrednio, co niweluje straty (nie tak jak w Orange, trochę światła a trochę telefonu).
    Dostawcą jest TELBIAL. Na rynku od wielu lat, znana marka w moim rejonie. Wygrali przetarg, położyli światło. Teraz będą uruchamiać telewizję. Lepszego neta na wsi nie zobaczysz, no chyba, że w Warszawie :D.
    Za wszystko wyszło mi prawie 75 zł. Problem z netem dotyczy również innych sprzętów na piętrze, które znajdują się w znacznej odległości od źródła.
    Myślałem nad adapterem sieciowym ale tu jest loteria, a pozatym, część domu na starych kablach (mniej odporne na przeciążenie) a część po nowych (piętro). Ot taka sytuacja.
    Teraz wogóle nie da się grać onlinie. Konsola od razu uruchamia się offline (połącz z xbox live) a po kilku sekundach łączy (kilka razy ekran mignie). Testowałem na konsoli łącze to ping 1200ms, a net od 8 do 32 Mbps. Loteria.
     
    Ostatnia edycja: Lipiec 30, 2016
  16. small551

    small551 Banned Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Luty 13, 2016
    Posty:
    237
    Polubienia:
    61
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Ostróda
    Słuchaj powiedz mi jeszcze jak często restartujesz router? Czasem taki niewinny zabieg czyni cuda. I to byłoby rozwiązanie w Twojej sprawie.
     
  17. ArassPL

    ArassPL Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 19, 2015
    Posty:
    183
    Polubienia:
    15
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Dzisiaj był dwukrotnie i nic to nie pomagało.
     
  18. p_bladek

    p_bladek Xbox One Xbox One Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Luty 8, 2016
    Posty:
    861
    Polubienia:
    487
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Panie pitolisz, nie solisz, mam neozdradę, restartuję raz na rok, to nie jest rozwiązanie. Podłącz konsolę po kablu. 2,4 na obecną chwilę kuleje i to bardzo.
     
  19. ArassPL

    ArassPL Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 19, 2015
    Posty:
    183
    Polubienia:
    15
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    To jaki router światłowodowy polecacie? Mam wyprowadzenie tylko na taki kabel.
     
  20. small551

    small551 Banned Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Luty 13, 2016
    Posty:
    237
    Polubienia:
    61
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Ostróda
    A jak radzą sobie komputery w sieci wi fi? Czy pingi też są równie wysokie? Wiesz, że ten światłowód to oni położyli od centrali do centrali a od centrali do Ciebie idzie zapewne miedź. Lokalnego operatora nie stać podejrzewam na kładzenie światła do do chałupy klienta :) Jeśli w komptureach występuje podobny problem to wina operatora(prawdopodobnie do centrali podłączyli więcej osób stąd spadki jakości sieci) jeśli nie to wina karty w xboxie lub tego gdzie on stoi(jeśli w zabudowanej szafce to bardzo niedobrze).

    Też mam neo i uwierz mi znam paru techników z Pomarańczy i wiem co ile powinno się przeczyścić i zsynchronizować routka :)
     
    Ostatnio edytowane przez moderatora: Lipiec 30, 2016
  21. ArassPL

    ArassPL Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 19, 2015
    Posty:
    183
    Polubienia:
    15
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Położone światłowody. Projekt unijny, coś na wzór Rozwój Polski Wschodniej. W poprzednim miejscu konsola działała dobrze, jak i inne sprzęty. Dopiero po przeprowadzce na piętro zaczęło szwankować (ale w dalszych pomieszczeniach od źródła).
    Pomieszczeniach bezpośrednio nad źródłem działa ok.
    Obecnie w laptopie 4 kreski (słaba wiarygodność) a w testach 16-32.
     
Wczytywanie...

Poleć forum