1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Lan na xboxie przez 2 routery wifi

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez mirox, Lipiec 10, 2010.

  1. mirox

    mirox Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Kwiecień 18, 2009
    Posty:
    13
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam,
    mam pewną zagwozdkę. Mianowicie chcemy z kolegą założyć sieć Lan przez Wifi. Mieszkamy tuż obok siebie, tzn. on mieszka klatkę obok. Czy jeżeli wystawimy anteny z routerów przez okno to złapie sygnał? Poza tym to ma być Lan do konsol. Czyli najpierw skonfigurujemy routery na kompach a potem podłączymy do konsol. Jeszcze mam jedno pytanie odnoście ustawienia routerów w odpowiednie tryby. Czy dobrze rozumiem, że jeden z routerów ma być ustawiony w tryb wds/bridge a drugi w tryb access point?

    Z góry dziękuję za pomoc.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. 65userow

    65userow Banned

    Dołączył:
    Styczeń 9, 2010
    Posty:
    415
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Nie lepiej konsole podlaczyc do neta i grac przez internet?
    Aha no i zobacz na pc zasieg z jego routera. Aha i nie slyszalem jak sie podlacza routery przez wi-fi. Mozecie zrobic tak ze jeden xbox idzie przez kabel a drugi przez wifi.

    Ja tak zrozumialem pytanie...
     
  4. mirox

    mirox Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Kwiecień 18, 2009
    Posty:
    13
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Generalnie to chcemy lan założyć, żeby nie bulić za xbox live :D

    To ma wyglądać tak, moja konsola jest podpięta do routera wifi, ten przekazuje sygnał to routera wifi mojego kolegi, który to jest podpięty do jego konsoli. Czy zamiast kabla lan idzie przez wifi.
    Da się coś takiego zrobić?
     
  5. 65userow

    65userow Banned

    Dołączył:
    Styczeń 9, 2010
    Posty:
    415
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Mozesz kupic antene do wifi ktora wkladasz do pc. W miejsce do podlaczenia neta kablem podlaczasz xboxa i udostepniasz lacze tzn. robisz mostek. Na forum jest instrukcja. Aha i nie polecam (przynajmniej na moim sprzecie) grac przez lan poprzez wifi(2 xboxy podlaczone przez wifi). Moze byc tak ze jeden xbox przez kabel a drugi przez wifi.
     
  6. Warmin

    Warmin Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 31, 2010
    Posty:
    291
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Legnica
  7. Mikolak

    Mikolak Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 4, 2010
    Posty:
    268
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Gliwice
    Co do zasięgu to w zależności od grubości ścian itd. sygnał równie dobrze może łapać jak antena jest w środku.
    Ewentualnie skoro tak blisko mieszkacie to można spróbować jakiś długi kabel lan zakupić i z twojego okna przerzucić do jego mieszkania ;P Ale to już bardziej niepraktyczne rozwiązanie.
     
  8. HoFi

    HoFi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 11, 2009
    Posty:
    466
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Lublin
  9. mirox

    mirox Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Kwiecień 18, 2009
    Posty:
    13
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Ok dzięki wielkie, z zasięgiem nie będzie raczej problemu, najwyżej anteny wystawi się za okno i powinno dać radę.
     
  10. Shakedown

    Shakedown Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2008
    Posty:
    156
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Da rade zrobic tak jak napisales w 1 poscie, sam tak mialem przez jakis czas :)
     
  11. mirox

    mirox Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Kwiecień 18, 2009
    Posty:
    13
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Ponawiam temat, zakupiłem dwa access pointy tp-linka tl-wa500g (TP-Link TL-WA500G :: WISP.PL Sieci Bezprzewodowe). Ustawiłem oba w tryb bridge point-to-point. Wpisałem adresy MAC jednego w drugim i na odwrót. Jeden ap ma końcówkę pinga .254, a drugi .253. W 1 i 2 wpisałem tą samą nazwę sieci. Nie wiem czemu jakoś się nie łączą. Czy coś pominąłem w konfiguracji? Może mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć jak skonfigurować te access pointy.
     
Wczytywanie...

Poleć forum