1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

"Layer Break" vs calculate optimal

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez akcug, Październik 30, 2011.

  1. akcug

    akcug Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Październik 2, 2011
    Posty:
    7
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Mam pytanie, trochę poczytuję owe forum i jeszcze nie było takiego pytania a samo prosi się o zadanie...

    Mianowicie po co w pliku *.dvd konkretne layerbreak skoro do XGD3 należy zaznaczać "CALCULATE OPTIMAL" lub w drugą stronę: skoro to od płyty ma zależeć gdzie ścieżka przejdzie na 2 warstwę po kiego wymuszać ją layerbreakiem ??? wg mnie obie opcje wykluczają się, chyba że jest inaczej i ktoś mi to łopatologicznie wyjaśni.

    Za wszelkie tylko na temat i bez domysłów odpowiedzi z góry dziękuję...
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. truskolodz

    truskolodz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 21, 2008
    Posty:
    118
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Dublin/Łódź
    No to może żeby nie wkurzać innych, bo było to miliard razy, wytłumaczę ci. Calculate Otpimal - zaznaczasz w IMGburn... ALE plik. .dvd jest po to, aby IMGburn wiedział, jaki ma Layerbreak ustawić dla tej płyty. Dlatego grupy wypuszczają od razu .iso i .dvd Niczym to się nie różni, bo równie dobrze możesz wywalić plik DVD i ustawić w IMGburn na sztywno Layerbreak i tyle.
     
  4. akcug

    akcug Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Październik 2, 2011
    Posty:
    7
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    EDIT: nie ważne, LB takie czy inne niechaj będzie, zapewne jest pobrane z oryginalnej płyty i tak musi być, Calc. Opt. nie jest po prostu używane
     
  5. bolecscnm

    bolecscnm Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 1, 2009
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Poznań
    Nagrywałem wczoraj Battlefielda 3, ustawiłem imgburna tak jak tu http://xboxforum.pl/aktualnosci-f9/aktualizacja-img-burn-dot-xgd3-103831.html, prędkość 2,4x, niestety nie miałem verbatima więc esperanza, nagrywarka w lapku firmy krzak. gra nie działa, wyswiatla się: wyczyść płytę... coś tam.

    Mam logi z imgburna, możecie rzucić okiem czy wszystko w porządku z LB?

    Jutro będę miał Verbatima więc mam pytanie: Ustawić wszystko tak samo?
     
  6. akcug

    akcug Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Październik 2, 2011
    Posty:
    7
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Z tego co mi się wydaje, twoja płyta była "za krótka", na 1 warstwie powinna się zmieścić określona ilość danych 2 133 520 sekt., niestety producent płyty się nie przyłożył i odlał 1 warstwę maksymalnie długą na 2 086 912 sektorów, program ostrzegł cię, że nie zmieści określonych danych i "przeskoczył" na 2 warstwę wcześniej niż to zakłada oryginalny kod gry więc pewnie dlatego xbox nie widzi gry. Zmiana na verbatima lub inną ale lepszej jakości powinno załatwić sprawę, ustawienia te same
     
  7. kokakoala

    kokakoala Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 27, 2009
    Posty:
    72
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Prosiłeś o odpowiedzi bez domysłów a co robisz. Bzdury piszesz. Może załóż stronę "www.akcugspeaks.com" i tam pisz swoje wywody. Było wszystko dla zainteresowanych ale oszczędzę ci mękę szukania:

    Keep in mind that this is the first of several potential disc-based
    backup solutions for XGD3. As such, it's recommened that all
    subsequent releases maintain the full ISO size and associated
    layerbreak (2133520) in the .dvd, which will help to ensure that they
    will be forward-compatible should any media manufacturers step up
    with new larger-capacity discs (which will be necessary in order to
    make XGD3 backups as safe as possible on Xbox LIVE).

    The actual layerbreak for XGD3 ISOs is 2133520. However, when burning
    XGD3 ISOs to regular DVD+R DL, ImgBurn will automatically reposition/
    limit the layerbreak to 2086912 in accordance with the disc's maximum
    Layer 0 data zone capacity (2,086,912 [LBA: 0 - 2086911]). The LT-MAX
    feature in LT+ v2.0 will compensate for this and allow you to play
    XGD3 backups with this wrong layerbreak, and therefore wrong game
    partition data PSN locations.

    In the case of growisofs as instructed below, in order to avoid
    errors when burning XGD3 to regular DVD+R DL, you may choose to first
    truncate the ISO to 8,547,991,552 bytes, and burn using a reduced
    associated layerbreak of 2086912. This should give you exactly the
    same end result as if you followed the instructions below for ImgBurn
    on Windows.
     
  8. bolecscnm

    bolecscnm Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 1, 2009
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Poznań
    Gry XGD3 chyba na Verbatima też się normalnie nie mieszczą, pytanie czy wina płyty, nagrywarki "MATSHITA" czy moja?
     
  9. kokakoala

    kokakoala Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 27, 2009
    Posty:
    72
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Wina esperanzy, jedna na dziesięć zadziała. Może też nagrywarka, ja zajechałem już 3. Wypal jutro na Verbatimce i jak się znów nie uda to muszisz przeprowadzić śledztwo. Wypalić u kumpla, uruchomić na konsoli kumpla, dojść do przyczyny. Włącznie ze zużytym laserem w konsoli.
     
  10. dav10

    dav10 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 7, 2010
    Posty:
    116
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Gliwice
    Jeśli nagrywasz IMGburn to trzeba zaznaczyć opcję przed nagrywaniem "Truncate"
     
  11. kokakoala

    kokakoala Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 27, 2009
    Posty:
    72
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Jak widać w jego logu z ImgBurn, tak właśnie zrobił. Wybrał także plik .dvd z odpowiednią wartością, którą ImgBurn odpowiednio zmienił. Zakładając, że kolega ma LT 2.0, wina leży po stronie płyty, nagrywarki lub ich kombinacji.
     
  12. Ridic_sv

    Ridic_sv Banned

    Dołączył:
    Maj 29, 2011
    Posty:
    76
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Polska
    Jak do tej pory tylko BF3 nie działa. Włącza się pierwsza misja i zawias konsoli. Forza4, Batman AC, GOW3 I te gry śmigają aż miło, więc BF3 musi mieć jeszcze jakieś ukryte zabezpieczenie.
     
  13. bolecscnm

    bolecscnm Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 1, 2009
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Poznań
    Nagrałem na Verbatimie, DZIAŁA!
     
  14. gustawson

    gustawson Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 21, 2011
    Posty:
    31
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Posiadam nagrywarkę Hash 124, całkowicie przypadkowo wpadła w moje ręce (w sumie po przeczytaniu tego forum jestem bardzo happy że ją mam :D)
    Z racji braku w domu Verbatimów, nagrywałem gry z xgd3 na płytach EMTec i działają elegancko.

    Więc sądze że dużo zalezy od nagrywarki oraz od płyty, poprostu płyta może niekoniecznie musi być Verby, ale musi być lepsza od dobrych :D
     
  15. Szweł

    Szweł Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 23, 2009
    Posty:
    61
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    No to jak to w końcu jest z tematem wątku "Layer Break" vs calculate optimal? Czy Layer Break zmieniać czy tylko ustawiać w imgburn "calculate..."? Czy może nie ma to znaczenia?
     
Wczytywanie...

Poleć forum