1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

lite-on ihas i stary komp z płytą gówną na IDE (ATA)

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez JaZz, Listopad 3, 2011.

  1. JaZz

    JaZz PlayStation 4 Ryżownik V.I.P XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 7, 2010
    Posty:
    1963
    Polubienia:
    359
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Kupiłem ww. nagrywarkę jak wiadomo SATA. Mam płyte główną ATA.
    Litka kupiłem po wcześniejszych zapewnieniach sprzedawcy małego sklepiku obok mnie, że tym podłączę PRZEJSCIOWKA KONTROLER ADAPTER SATA IDE ATA K92 (1902402271) - Aukcje internetowe Allegro + kabelek od zasilania.
    Zasilanie git, ale komp nie wykrywa napędu.
    Czy takie coś ma prawo działać? ...jak tak to w czym może być problem??

    p.s Napęd już ma w środku FW od c4eva.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. neon

    neon Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 9, 2010
    Posty:
    62
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Warszawa
    powinno dzialac ale moim zdaniem powinienes kupic sobie karte na PCI z wejsciem na SATA i takie cos napewno dziala mam takie cos w starym kompie
     
  4. JaZz

    JaZz PlayStation 4 Ryżownik V.I.P XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 7, 2010
    Posty:
    1963
    Polubienia:
    359
    Punkty za osiągnięcia:
    83
  5. piko37

    piko37 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 18, 2009
    Posty:
    166
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Zgorzelec
    Z opisu przedmiotu wynika że jest to przejściówka z SATA na IDE a Ty chciałeś podłączyć to odwrotnie co nie koniecznie może działać. Kup ten kontroler który podałeś lub przejściówkę SATA,IDE to USB. Moim zdaniem kontroler będzie najlepszym rozwiązaniem.
     
  6. JaZz

    JaZz PlayStation 4 Ryżownik V.I.P XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 7, 2010
    Posty:
    1963
    Polubienia:
    359
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Podziękował... jutro zamawiam kontroler... zobacze czy działa:p
    ...a tą przejściówkę postaram się zwrócić.

    EDIT:
    Tylko teraz jestem wściekły na tego "specjaliste" z serwisu w którym kupiłem przejściówkę.
    "...na 100% będzie działać " ...ehh

    EDIT2:
    piko37.... a propos przejściówki SATA,IDE to USB, to już czytałem o tym na forum ale w kompie mam tylko USB v1.0:D
    700mb idzie na pena ok. 12min:D ...więc raczej to nie wchodzi w grę...
     
  7. JaZz

    JaZz PlayStation 4 Ryżownik V.I.P XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 7, 2010
    Posty:
    1963
    Polubienia:
    359
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    odświeżam

    Kupiłem kontroler [​IMG]
    (słaba jakość, zdj. rob. tel.)

    Odłączyłem stary napęd, podłączyłem kontroler - wykryło, zainstalowałem stery z płytki, podłączyłem litka i nic... Win XP dalej go nie widzi.
    Czy jest możliwe, że trzeba coś poustawiać w biosie??
    Macie jakieś pomysły co może być nie tak??

    Moja płyta główna:p
    http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-8siml
     
  8. maker3

    maker3 Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 31, 2010
    Posty:
    725
    Polubienia:
    71
    Punkty za osiągnięcia:
    28
  9. JaZz

    JaZz PlayStation 4 Ryżownik V.I.P XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 7, 2010
    Posty:
    1963
    Polubienia:
    359
    Punkty za osiągnięcia:
    83
  10. bison616

    bison616 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 9, 2009
    Posty:
    160
    Polubienia:
    16
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    b-stok
    może o zasilaniu zapomniałeś ??
    zobacz w POST(czy ci kontroler naped wykrywa, jak Pc wlącza)
     
  11. blazejp

    blazejp <a href="http://xboxforum.pl/artykuly-f206/%5Btuto V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 22, 2009
    Posty:
    1839
    Polubienia:
    12
    Punkty za osiągnięcia:
    38
  12. JaZz

    JaZz PlayStation 4 Ryżownik V.I.P XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 7, 2010
    Posty:
    1963
    Polubienia:
    359
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Problem z głowy...
    Odłączyłem jak robiłem zdjęcie. Teraz podłączyłem znowu i po kilku restartach kompa nagle jest git.
    Dziękuję za uwagę:)
     
  13. Thane

    Thane Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 27, 2011
    Posty:
    366
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Witam, również mam starą płytę główną i kupuję nagrywarkę liteon ihas.... Wiem, że wcześniej jest to napisane ale chce się upewnić.
    KONTROLER PCI IDE SATA RAID + BIOS AK60A SKLEP FV (1913702708) - Aukcje internetowe Allegro Kupuje taki kontroler i przez niego podłączam nagrywarkę i śmiga. Czy ma coś do tego firma płyty? Jak coś Asus A7N8X-X

    EDIT: wyczytałem http://www.arest.pl/produkt/31/ASUS-A7N8X-X-nForce2-AGP-S-A/wlasciwosci <- karta nie ma kontrolera RAID co jest potrzebne aby podłączyć kontroler SATA/ATA. Czyli nici z nagrywarki liteon?
     
  14. sebawro

    sebawro Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 2, 2010
    Posty:
    63
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Przemyśl
    miałem ten sam problem kupowałem różne rzeczy ( na szczęsci była możliwość zwrotu) dziś sprzedawca dal mi produkt tzw ostatniej szansy jak to nie bedzie działać to wymiana kompa. polecił mi kupić HDD IDE SATA na USB ADAPTER KABEL zewnetrzny DYSK (1890392767) - Aukcje internetowe Allegro
    nagrywarka będzie służyć jako zewnętrzna podłączana przez usb do komputera. przez żadne przejściówki ATA NA SATA napęd działał nie będzie bo tak można podpinać tylko dyski twarde
     
  15. sebawro

    sebawro Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 2, 2010
    Posty:
    63
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Przemyśl
    przez adapter usb sata wszystko działa jak należy
     
  16. Thane

    Thane Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 27, 2011
    Posty:
    366
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Czyli będę tego używał tylko jako nagrywarkę zewnętrzną tak?
     
  17. maker3

    maker3 Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 31, 2010
    Posty:
    725
    Polubienia:
    71
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Możesz kupić to co podałeś.
    RAID nie jest do niczego potrzebny.

    Właśnie jakbyś kiedyś potrzebował, to ta karta co podałeś ma RAID.
     
  18. Thane

    Thane Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 27, 2011
    Posty:
    366
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    18
  19. maker3

    maker3 Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 31, 2010
    Posty:
    725
    Polubienia:
    71
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Kolor PCB nie znaczenia.
     
  20. ROBERTJ-81

    ROBERTJ-81 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 28, 2009
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Chcialbym przerabiac swojego Xboxa samodzielnie,ale mam laptopa a nie PC.Czy jest sposób zrobic to za pomoca laptopa?
     
  21. Wedel

    Wedel Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 18, 2011
    Posty:
    54
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    zDOLNY ŚLĄSK DZ1FKO!!
    Mam w płycie głownej SATA, ale mi coś nie działa jak podepnę ihasa. I mam pytanie czy jak bym podłączył czymś takim PRZEJSCIOWKA KONTROLER ADAPTER IDE ATA SATA k78 (1996158188) - Aukcje internetowe Allegro to działałoby normalnie, czy lepiej kupić takie coś ADAPTER USB IDE SATA + ATA 2,5 + 3,5 IMPORTER FV (1995810444) - Aukcje internetowe Allegro ?
     
Wczytywanie...

Poleć forum