1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

LiteON 16D4S Winbond status 0x80

Temat na forum 'LT' rozpoczęty przez Bzyku_PL, Maj 21, 2013.

  1. Bzyku_PL

    Bzyku_PL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2013
    Posty:
    169
    Polubienia:
    17
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Rzeszów, Poland
    Mam problem z wejście w Vendor Mode w napędzie 16D4S z chipem Winbond

    Odczytałem "full dump" (o ile tak to można nazwać przed wierceniem) następnie zabrałem się za wiercenie i niestety przewierciłem chipa.

    Wlutowałem nowego, odblokowanego chipa MT1339E + mx2005.

    Chip jest pusty więc nie wykrywa go w JF, ale można go przeflashować. Korzystam z X360 USB Pro V2.

    Trzeba skorzystać ze sposobu na flash napędu np: po bad flashu więc:
    Napęd podłączony oraz włączony, daje Intro, wyłączam napęd, przykładam probe do MPX01, klikam YES, włączam napęd i powinno wskoczyć 0x72 a tak się nie dzieje.

    Jak zrobie tak samo, ale z zaznaczonym napędem jako Phat to zwraca 0x72 ale nie ma pozostałych informacji i nie da się nic wgrać.

    Ogólne pytanie to jak zslashować pusty napęd ze zmienionym chipem?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    Więc zacznijmy ze nie masz full dumpa ale odczyt ze slimkey powinien być ok.

    Napęd robisz jako fat. Daj mu liteon erase jak w facie.

    Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
     
  4. Bzyku_PL

    Bzyku_PL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2013
    Posty:
    169
    Polubienia:
    17
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Rzeszów, Poland
    Moge zamieścić linka do innego forum z podobnym problemem? Dodam że jest rozwiązany.


    Sprawdzałem 2 razy sposób który pisałes:

    [​IMG]
     
  5. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12069
    Polubienia:
    1062
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Wylaczyles i wlaczyles naped po erase. Czeka na to t sekund po skasowaniu

    Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
     
  6. Bzyku_PL

    Bzyku_PL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2013
    Posty:
    169
    Polubienia:
    17
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Rzeszów, Poland
    Po napisie "Drive Returned status 0x80" i po pojawieniu się pierwszej kropki wyłączyłem i włączyłem napęd. Kropki doszły do końca i lipa.

    Wyczytałem, że trzeba robić flash pod DOS'em, ale co z tego jak Vendor Mode nie wchodzi...? :/

    Da rade jakimś innym programem dokonać flashu napędu w takim stanie:
    Komenda Erase nie wchodzi bo nie ma rozmiaru kości.

    [​IMG]
     
  7. opeael2

    opeael2 Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    6154
    Polubienia:
    390
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Nidzica
    Ja bym zaznaczyl slim.....

    Wysyłane z mojego LG-P700 za pomocą Tapatalk 2
     
  8. Bzyku_PL

    Bzyku_PL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2013
    Posty:
    169
    Polubienia:
    17
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Rzeszów, Poland
    Zaznaczałem ale Dexter pisał żeby robić jak FAT więc sprawdziłem (najpierw Lite-on Erase a nastęnie od razu Intro). Na Slim wogóle nie zmienia statusu na 0x72 - tak jak pisałem w pierwszym poście.

    Pwenie trzeba zrobić pod Dosem

    Macie jeszcze jakieś pomysły?
     
  9. opeael2

    opeael2 Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    6154
    Polubienia:
    390
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Nidzica
    Masa do mpx01

    Wysyłane z mojego LG-P700 za pomocą Tapatalk 2
     
  10. Bzyku_PL

    Bzyku_PL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2013
    Posty:
    169
    Polubienia:
    17
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Rzeszów, Poland
    Zwieram MPX01 do masy (robiłem już to za pomocą probe jak również za pomocą zwykłej zaostrzonej pęsety).
    Jak wybrany jest napęd PHAT to Vendor Mode wchodzi ale nie pokazuje rozmiaru kości przez co nie da się dać Erase.
    Jeśli wybrany jest napęd SLIM to nie wchodzi do Vendor.

    Może poza nowym chipem oraz mx2005 trzeba jakieś dodatkowe pasywne elementy wlutować? Zmieniał ktoś chipa po przewierceniu?


    EDIT: Chyba juz wiem co źle zrobiłm. Ja poprawie to się podziele:)
     
  11. Bzyku_PL

    Bzyku_PL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2013
    Posty:
    169
    Polubienia:
    17
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Rzeszów, Poland
    Napęd zrobiony pod JF. Dexter miałeś racje - trzeba robić jak FAT
    Narazie muszę jeszcze konsole skończyć bo mam oporną Trinity i RGH na niej niestabilnie działa (sługi boot) a klient już chce konsole. Wieczorem napisze i dam fotki co i jak;)

    Napewno przyda się komuś kto przewiercił napęd - tak jak ja to zrobiłem:)
    Dzięki wszystkim za zaangażowanie;)
     
  12. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    No mówiłem że trzeba jako fat robić ;-)

    Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
     
  13. Bzyku_PL

    Bzyku_PL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2013
    Posty:
    169
    Polubienia:
    17
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Rzeszów, Poland
    A teraz jeszcze taki mały problem:p

    FW (odczytany przez SlimKey) wgrywam do napędu tak jakby to był napęd FAT. Wszystko jest ok (status 0x72, flash ok, klucz poprawny ), ale nie czyta żadnych płyt. W konsoli wyskakuje Open Tray. Optyka dobra bo sprawdzana na elektronice z 16D5S.

    LOG:
    Kod:
    Sending Vendor Intro to port 0x0000
    Status 0x80
    Re-sending Vendor Intro: 
    ...................
    Serial flash found with Status 0x72
    
    Sending Device ID request to port 0x0000
    Spi Status: 0x00
    Manufacturer ID: 0xC2
    Device ID: 0x11
    Flash Name:  MXIC(MX25L2005)
    Flash Size:  262144 bytes
    
    Getting Status from port 0x0000
    SPi flash found with Status 0x72
    
    Sending Chip Erase to Port 0x0000
    Erasing:
    Writing target buffer to flash
    Writing Bank 0: ................
    Writing Bank 1: ................
    Writing Bank 2: ................
    Writing Bank 3: ................
    
    Flash Verification Test !
    Reading Bank 0: ................
    Reading Bank 1: ................
    Reading Bank 2: ................
    Reading Bank 3: ................
    Write verified OK !
    
    Sending Vendor Outro to port 0x0000
    XECUTER X360USB PRO removed.
    
    XECUTER X360USB PRO attached.
    
    Drive is Slim Lite-On.. 
    
    Key found in KeyDB at record (16 - Odczyt)
    Key is: D183A***********************
    Key has been tested and verified, thanks C4eva !
     
  14. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12069
    Polubienia:
    1062
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Możliwe że to chińskie pcb nie działa
     
  15. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    To nie pcb tylko kolega zmieniał chip. Ja bym sprawdził czy dobrze polutowane.

    Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
     
  16. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12069
    Polubienia:
    1062
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    A chip zmienial. To jeszcze wieksze zagadki ;)

    Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
     
  17. Bzyku_PL

    Bzyku_PL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2013
    Posty:
    169
    Polubienia:
    17
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Rzeszów, Poland
    Nic mądrzejszego nie wymyśliłem :D Teoretycznie to miało hulać;)


    Sprawdzane pod lupą i niby jest ok. Do tego napęd się flas***e poprawnie (FW:0401, ale flash napędu jako FAT) i przechodzi werefikację klucza. Sam już nie wiem co o tym myśleć....:/

    Zależy mi na tym aby konsola czytała orginały. Dodam że jest wykonane RGH ;)

    EDIT: Laser się zapala na jakieś 3-4 sec, gaśnie, następnie chwilkę kręci płytą i ponownie na chwilę zapala :/
     
  18. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12069
    Polubienia:
    1062
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Sprawdź laser wygląda na upalony
     
  19. Bzyku_PL

    Bzyku_PL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2013
    Posty:
    169
    Polubienia:
    17
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Rzeszów, Poland
    Pisałem w #12, że optyka jest sprawna (chodziło mi o laser) bo sprawdzałem na elektronice z 16D5S.
    Konsola została u mnie a do klienta powędrowała inna sprawna jednostka z RGH bo czekał "lekko ponad tydzień" i już nie mógł wytrzymać więc mam czas na sprawdzenie napędu ;)

    Sprawdzę raz jeszcze dla pewności :) Wiem, że przy bad drill'u można spalić laser i dlatego od razu go sprawdziłem;)
     
  20. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12069
    Polubienia:
    1062
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    To chip walniety. Mam identyczny...

    Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
     
  21. Bzyku_PL

    Bzyku_PL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2013
    Posty:
    169
    Polubienia:
    17
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Rzeszów, Poland
    Tak. To bardzo możliwe :D

    Jeszcze na czasie sprawdzę wszystko na spokojnie:
    2 igłami i miernikiem sprawdzę czy wszystkie pola lutownicze polutowane są poprawnie,
    wrzucę elektronikę z innego napędu i zobaczę jak zachowuje się laser.

    Powie to jednoznacznie czy wlutowany chip jest dobry czy nie;)
     
Wczytywanie...

Poleć forum