1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

LiteOn DG-16D2S-09c FW Ver: 83850C problem: zgranie klucza, ogólną metodą flash'a

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez gipadam86, Styczeń 22, 2010.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. gipadam86

    gipadam86 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 11, 2009
    Posty:
    174
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Bydgoszcz
    Witam,

    próbowałem wczoraj zgrać klucz Dosflahem 1.7 przy użyciu laptopa i kabla sata tak jak w tutorialu oraz bootowalnym penem ... ale bez skutecznie, posiadam napęd:

    LiteOn
    Model No: DG-16D2S-09C
    Manufactured: June 2009
    HW Ver: A0A2
    FW Ver: 83850C
    MS Part No: X800474-009
    PLDS Part No: 3B41216033

    na penie:
    http://xboxforum.pl/74748-post6.html
    HP USB Disk Storage Format Tool
    Pliki botujące win 98
    Dos Flash 1.7
    Lite-On-Erase (a to chyba jest klucz tego pliku nie mogłem znaleść należ go wyciagnąć z napędu chyba sam dokładnie nie wiem...)




    jesli postąpie tak:

    laptop bez dysku z podłączonym penem bootowalnym, pikami boot wi98 oraz kablem sata z gniazda dysku twardego do napędu konsoli, zasilanie napedu konsoli podłączone z konsoli

    1. włączam komputer czekam aż wszystko się uruchomi tzn komputer a nastepnie włącze konsole to dosflash nie widzi napedu xboxa.

    2. Jak włącze konsole jako pierwsza potem komputer i wejde wczasie uruchamiania komputera do biosa to jest napęd widoczny zapisuje biosa i restart. Knsola cały czas jest uruchomiona i po restarcie komputera jest widoczna w programie dosflash ale i tak jest problem bo jest widoczna jako naped "0" ale po wyborze tego nr napedu wysakuje komunikat, że nie znaleziono i wraca do C:\ i znowu bajka od nowa dosfash i tak w kółko...

    O co tu chodzi co robie źle??
    ja tą konsole dowalem do przerobienia i na moich oczach facet ja przerobił ale nie widziałem co dokładnie robił wiem tylko tyle że nic nie lutował... klucza nie dostałem od tego gościa co to robił i teraz nie wiem jak samemu to dokładnie zrobić.


    Wiec moje pytanie brzmi następująco:

    Czy jerst ktoś kto mógłby mi pomóc??
    Co jest dokładnie potrzebne do przerobienia tzn (zgrania klucza i wgrania do firmera i nastepnie do konsoli)

    Proszę o pomoc:)

    Pozdrawiam
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    Uzyj DosFlash 1.8

    Najpierw zrob bootowalnego pena. Jesli dosflash nie widzi napedu to sprawdz ustawienia sata w biosie.

    odczyt:
    - podlaczasz naped do pc kablem sata, zasilanie bierzesz z konsoli
    - uruchamiasz system z pendrive
    - uruchamiasz konsole
    - wpisujesz "dosflash" (wszystkie komendy bez cudzyslowiu)
    - jak znajdzie naped dajesz "n" i enter
    - program poprosi o nr napedu, to ten z przodu (0-9) i enter
    - wpisujesz "liteon k" i enter
    - teraz program po prosi o nazwy dla 5 plikow. wpisz:
    inquiry.bin
    identify.bin
    key.bin
    dummy.bin
    enckey.bin
    po kazdej dajc enter
    - wyskoczy Step 1, teraz nie wciskasz jeszcze nic tylko: otwierasz naped przyciskiem na konsoli, wyciagasz wtyczke od zasilania napedu, wsuwasz tacke do polowy, podlaczasz wtyczke od zasilania napedu. sprawdz czy dobrze ja wkladasz!
    - teraz wpisujesz "y" i enter
    - wyskoczy step 2, teraz naciskasz przycisk od otwierania tacki, naped sie zamknie i naciskasz ponownie zeby tacka otworzyla sie na maxa.
    - wpisujesz "y" i enter
    - teraz jeszcze raz wszystko od step 1.
    - powinien wyswietlic sie kay a pliki zapisac na penie


    przygotowanie fw:
    - uruchamiasz jungle flasher
    - open source firmware - wskazujesz plik dummy.bin
    - klikasz no
    - open target firmware - wskaujesz ixtreme ktore jest w paczce
    - klikasz spoof source to target
    - save to file i zapisujesz na penie jako cfw.bin


    Zapis:
    - podlaczasz naped do pc kablem sata, zasilanie bierzesz z konsoli
    - uruchamiasz system z pendrive
    - uruchamiasz konsole
    - wpisujesz "dosflash"
    - jak znajdzie naped dajesz "n" i enter
    - program poprosi o nr napedu, to ten z przodu (0-9) i enter
    - wpisujesz "liteon e" i enter
    - wyskoczy erasing a potem erasing ok
    - wylaczasz i wlaczasz konsole
    - wpisujesz "dosflash"
    - program wykryje naped i od razu poprosi o nr (0-9) i enter
    - wpisujesz "w" i enter
    - wpisujesz "cfw.bin" i enter
    - teraz wyskoczy erasing i zapis 4 bankow (0-3)
    - zloz konsole i powinno wszystko dzialac


    Zobacz czy jungle flasher widzi ci naped pod windowsem. Jak tak to kluccz mozesz zgrac poprzez dummy from ixtreme.
     
  4. rspl

    rspl Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 20, 2009
    Posty:
    3
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    czesc,
    jak ja się bawiłem dosflashem to się pytał o porty napędu.
    pominąłeś to czy ma się tego w 1.8 nie pytać w takiej sytuacji .
    mam litka z 1.6 i próbuje zaktualizować.
    Niby dostałem kosolę z dummy.bin'em ale wole nie ryzykować o0

    Do win'a niestety nie mam dostępu przy tym kompie :/
     
  5. gipadam86

    gipadam86 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 11, 2009
    Posty:
    174
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Bydgoszcz
    nie pominolem, podalem nr napedu w moim przypadku bylo to "0" bo to jedyny naped jaki byl podlaczony do laptopa, ale i tak wywalilo mi wersji dosflash 1.7 ze nie znalazl napedu... dzis sprobuje tym dosflash 1.8 i napisze czy zadzialalo:)

    wychodzi na to ze wystarczy do przerobki:
    -laptop z dyskiem sata (dysk wyjety)
    -bez napedu dvd
    -kabel SATA ATA podlaczony do laptopa i do napedu konsoli

    mogbym prosic o linka do tego dosflash'a 1.8??

    jak mam zgrac klucz pod windowsem jak mam laptopa i nie mam portu RS232 czyli com??
    a daloby rade zainstalowac windowsa na dysku zewnetrznym usb??
    czy potrzebuje jakis konkretny kabel do tego bo wyczytalem ze jest takie cos jak RS232 TTL ale ja nie mam com:(
     
  6. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    do v2 nie jest potrzebny kontroler com, poza tym masz juz ixtreme i mozna to zrobic pod windowsem za pomoca dummy from ixtreme. jest odpowiedni poradnik na forum.
     
  7. adam372

    adam372 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 30, 2009
    Posty:
    429
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    polska - lubelskie
    Zrób tak jak pisał dexxxterek. Do tej wersji liteona nie potrzeba rs232. Wszystko polega na zabawie z tacką. :D

    Ech, google się kłania :confused:
    dosfash 1.8
     
  8. gipadam86

    gipadam86 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 11, 2009
    Posty:
    174
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Bydgoszcz
    a co z kluczem musze go na nowo wyciagac??
     
  9. adam372

    adam372 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 30, 2009
    Posty:
    429
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    polska - lubelskie
    Jak masz już wyciągnięty to nie musisz. Wtedy zaczynasz od momentu przygotowania fw.
     
  10. gipadam86

    gipadam86 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 11, 2009
    Posty:
    174
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Bydgoszcz
    mam wgrany 1.6 ale nie mam tego pliku z kluczem bo ten co to robil nie dal mi go i pewnie nie da bo to bylo w jakims serwisie konsol :(
     
  11. ms_crew

    ms_crew Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 5, 2009
    Posty:
    298
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    ok to ja jeszcze zapytam
    bo pod winem to juz wiem jak sie z tacka bawic zeby mi odczytalo ale jak jest pod dosem jak chce wgrac zmodyfikowany firmware:
    Odpalam kompa z pena i co dalej

    Wczoraj odpalilem kompa z pena wpisalem dosflash i nie znalazlo mojego napedu :(
    Wiec wydaje mi sie ze myk z tacka ma byc zrobiony przed wpisaniem dosflash
    EDIT
    W tutku pisze jeszcze zeby przed dosflash wpisac L-O-ERAS (nr portu) po co sie to wpisuje
     
  12. adam372

    adam372 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 30, 2009
    Posty:
    429
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    polska - lubelskie
    No to jak nie masz to chyba oczywiste ż musisz wyciągnąć.
    W jungleflasher, zakładka DVDKey32 i Dummy from iXtreme. Potem już tylko stosować się do poleceń programu.
     
  13. rspl

    rspl Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 20, 2009
    Posty:
    3
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    wielkie dzięki ,
    poradziłem sobie teraz mam LT ^^
     
  14. adam372

    adam372 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 30, 2009
    Posty:
    429
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    polska - lubelskie
    Zapisz sobie gdzieś swój klucz bo z LT tak łatwo go nie wyciągniesz, a tym samym więcej nie zrobisz reflasha :D
     
  15. gipadam86

    gipadam86 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 11, 2009
    Posty:
    174
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Bydgoszcz
    w jakim tutku??
    podasz mi linka??

    u mnie tez nie znajdywal napedu, ale w biosie pokazuje ze jest i tak bylo w przypadku dosflash 1.7 sprawdze dzis jak to sie ma do 1.8,

    zeby znalazl mi naped pod dosflash musialem wlaczyc konsole przed uruchomieniem kompa i w tedy w dosflash 1.7 pokazal sie naped ale po wybraniu "0" i a nastepnie "n" wywalil komunikat o tym ze nie ma takiego napedu...

    chodzi wam o ten poradnik odnosnie DVDkey??

    xboxforum.pl/poradniki-f27/flash-lite-wydobycie-dvd-key-i-wgranie-do-innego-napedu-3424.html
     
  16. gipadam86

    gipadam86 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 11, 2009
    Posty:
    174
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Bydgoszcz
    czy jesli dobrze rozumiem albo sie myle...
    majac ten program "jungleflasher" i kabel sata wyciagne z tegho napedu klucz??

    zaznaczam ze posiadam: laptopa z kablem sata i zasilanie bede bral z konsoli
     
  17. adam372

    adam372 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 30, 2009
    Posty:
    429
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    polska - lubelskie
    Dobrze rozumiesz. Jak masz już iXtreme to klucz wyciągniesz samym sata. Co do laptopa to nie wiem jak to wygląda. Ja na stacjonarnym z nForce3 robie.

    Drugi post w tym temacie! Ten link co podałeś jest do zrobienia spoofa napędu.

    Zastosuj się do tego co napisał Ci dexxxterek i będzie dobrze lub daj komuś kto się na tym zna i za pare groszy Ci to zrobi. Podstawa to dosflash 1.8 i jungleflasher 1.69!
     
  18. gipadam86

    gipadam86 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 11, 2009
    Posty:
    174
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Bydgoszcz
    zrobie tak jak pisaliscie jak wroce z roboty:D i opisze co mi z tego wyroslo:D

    A czy mogłbym prosić o takiego tutka jak to wyglada w poscie 2 opisany dosflash 1.8, prosic o opis jak to zrobic jak mam "jungleflasher 1.69"?? oczywiscie jak mam juz wgranego softa 1.6, jak wycignac dokladnie klucz i zrobic wszystko.
     
  19. ms_crew

    ms_crew Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 5, 2009
    Posty:
    298
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    kurna proboje proboje i nic nie wychodzi
    Winda nie widzi mojego napedu od xklocka:
    robie tak

    1 Wlaczam kompa (klocek wylaczony)
    2 Jak sie sys uruchomi wlaczam xboxa przyciskiem od wysuwania tacki
    3 odlaczam zasilanie napedu (kabel SATA caly czas podlaczony)
    4 wsowam tacke do polowy
    5 podlaczam zasilanie napedu

    i nic
    Dalej winda nie widzi napedu
    co jest
    PS
    Sterowniki zainstalowane
     
  20. adam372

    adam372 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 30, 2009
    Posty:
    429
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    polska - lubelskie
    Włącz konsole i potem kompa. Zobacz czy jest napęd w biosie widoczny. Ewentualnie pobaw sie ustawieniami sata.
     
  21. ms_crew

    ms_crew Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 5, 2009
    Posty:
    298
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    naped w biosie widoczny
    W biosie mam ustawione na IDE
     
Wczytywanie...
Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum