1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Litery w grach nie dają żyć...

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez pobier, Październik 21, 2010.

  1. pobier

    pobier Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 9, 2010
    Posty:
    49
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Witam, mam problem z moim nowym xboxem 360 elite 120gb, nieprzerobiony, zaledwie tydzień od zakupu.
    Mam zamiar kupić sobie kilka gier, jednak obawiam się, że nie będe mógł dobrze czytać liter na ekranie. Mam troche stary telewizor, 29 cali. Problem mam w grach PURE i Mass Effect 2 bo innych niemam. Grając na normalnym ekranie, litery były nie do przeczytania, lecz gdy ustawiłem na tryb panoramiczny zwiększyły się.

    W PURE gram już bez problemu, w Mass Effect też jest lepiej, jednak litery dalej małe.
    Chodzi o to, że chcem kupić Fable 2, a to RPG więc litery są chyba dość ważne. Chcem wiedzieć czy litery będą też małe, a jeśli tak to czy jest możliwość ich zwiększenia w Fable lub Mass Effect ?

    Z góry dzięki za pomoc, i oczywiście klikne "dzięki" :D
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. wunat

    wunat Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 12, 2009
    Posty:
    69
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    niestety nie da sie ich powiekszyc, jezeli w mass effect masz problemy z odczytaniem liter, to dobrze Ci radze zebys uwazal an Mafie 2, tam sa dopiero mikroskopijne napisy...
     
  4. pobier

    pobier Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 9, 2010
    Posty:
    49
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    A niema jakiejś metody żeby temu zaradzić? Może zmienić telewizor i najlepiej ile cali, 34 cale wystarczą?
     
  5. sphinexe

    sphinexe Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Październik 21, 2010
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    no wiadomo, ale moge ci polecic tańszą metode... - zakup kabel do łączenia xboxa z monitorem i tą metodą spróbuj
     
  6. krosfajer

    krosfajer Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 21, 2009
    Posty:
    376
    Polubienia:
    10
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Warszawa
    Chłopie 29 cali to dużo, ja mam 21 TV z **** i na początku było kiepsko jak zaczynałem grać, ale potem sobie wyostrzyłem wzrok i mogłem przeczytać SMS-y w GTA IV bez zbliżania się do TV. Potem gorzej było w Assassins Creed II, ale ostatnio sobie odpaliłem demko Gothica 4 i lypa nie da się rozczytać, nawet z bliska są rozmazane, więc jeśli chcesz kupować nowy TV to sobie koniecznie zapodaj jakiś z HDMI.
     
  7. Assassin$

    Assassin$ Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Październik 21, 2010
    Posty:
    5
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    :) hehe King . , no niestety kolega mówi prawdę , jak graliśmy w Coda ^^ to często death . Nie da się nic z tym zrobić , jedynie kupić sobie okulary :). Pozdro
     
  8. djploki

    djploki Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2009
    Posty:
    2565
    Polubienia:
    250
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Miasto:
    Jelenia Góra
    Kup LCD,ale minimum 37 cali.
     
  9. MrDraiger

    MrDraiger V.I.P V.I.P XBOX MANIAK

    Dołączył:
    Sierpień 19, 2009
    Posty:
    2859
    Polubienia:
    334
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Miasto:
    Inowrocław
    @Up a co to za minimum mu ustalasz? Kupi taki jaki mu się zmieści do pokoju lub ile kasy będzie miał na nowy tv.

    pobier, ja Ci powiem tak, sam mam w domu tylko 2 crtki, (że te kwadratowe kineskopowe telewizorska) jeden ok. 24" a drugi 18" a nawet mniej, i o dziwo, na tym mniejszym wszystko jest wyraźniejsze! Na tym dużym, jak w BC2 patrzałem w niebo (czyli poprostu jak się pojawia jednolity kolor) natychmiast widać siatkę czarną od kineskopu, a w małym tv tego nie ma, problemów z czytaniem też już nie mam, kwestia przyzwyczajenia, ale jak już kolega wspomniał, demo Gothica 4 to jest masakra z napisami, 2 minuty zastanawiam się czy moja broń zadaje obrażenia 3...5...6... a może 9? Podobnie wyglądają. Z Fable 2 dasz radę na crt bez problemu, bo jak pojawiają się dialogi, to ekran jest odpowiedni przyciemniony (dolny wycinek ekranu, dokładniej) i masz biało na czarnym litery, i wszystko ok widać, w menu, z broniami, przedmiotami i strojami też jest ok, także jeśli chcesz to kupuj Fable 2 bez wachania
     
  10. Gears6542

    Gears6542 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 15, 2010
    Posty:
    88
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Białystok
    Ja mam 22 cale HD READY i jest wszystko dobrze, więc nie musisz wcale dużego telewizora mieć.
     
  11. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12069
    Polubienia:
    1065
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Zapewne podłączasz do tv kablem komposite
    [​IMG]

    Podłącz komponentem, hdmi lub vga oraz ustaw odpowiednią rozdzielczość. Pod warunkiem że twój tv ma takie wejścia
     
  12. Hextor

    Hextor V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 3, 2009
    Posty:
    4297
    Polubienia:
    144
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Warszawa
    32" HD Ready Panasonic Viera - Polecam - da się grać z odległości do 3 metrów :)
     
  13. Blue

    Blue Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 17, 2009
    Posty:
    196
    Polubienia:
    12
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Gdańsk
    Z tego co się orientuje to w wersjach ELITE w standardzie jest kabel COMPONENT HD, ten kabel o ktorym piszesz jest z wersji ARCADE. Wydaje mi się że nie na tym polega problem.

    Ja np. gram na 37 cali kabel HDMI i dziwi mnie to ze niektóre gry lepiej wygladają na 1080p, a wiekszość na 720p.

    Pzdr
     
  14. Duster1

    Duster1 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 7, 2009
    Posty:
    166
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Hej problem nie wynika z gry/boxa tylko z tego , że masz kineskopowy telewizor - miałem ten sam problem w Dead Rising, Dead Space i Prototype , p;przeżyciem sina lcd hd i nie było problemu.
     
  15. Altres

    Altres V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 23, 2009
    Posty:
    2387
    Polubienia:
    130
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Głuchołazy
    Nie ważne jaki tv będziesz miał ile cali oby to był lcd na crt zawsze będzie źle wyglądać jak nie masz kasy a masz monitor lcd to pod niego podłącz i będzie ok a jak masz około 1200 zł to polecam samsung le32b450 32" tv sam mam i jestem zadowolony .
     
  16. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12069
    Polubienia:
    1065
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Od długiego czasu elite nie ma już takich kabli
     
  17. Piwo855

    Piwo855 Banned

    Dołączył:
    Styczeń 18, 2009
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Hmm ja grając na 19 calowym monitorze nie mam żadnych problemów co prawda siedzę przy biurku grając ale wszystko widzę bez problemów o_O
     
  18. pobier

    pobier Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 9, 2010
    Posty:
    49
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    re:re:

    No właśnie takim kablem to podłączam. HDMI nie da rady, bo tv nie obsługuje. VGA do monitora też niemam i nie pale się na grę na 18-calowym.
    Co do Component, to ma dużo wejść jak widziałem w googlach i niewiem gdzie je podłączyć.Podłącza się tylko 3 kable tak jak w composite?
     
  19. BratJana

    BratJana Banned

    Dołączył:
    Październik 22, 2010
    Posty:
    135
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    @up tak

    ja też mam crt i w red dead redemption to czasami muszę podejść do tv bo nie mogę się czegoś doczytac . a podpinać przez vga? szkoda kasy już lepiej w tv zainwestować ... Nic z tym nie zrobisz niestety
     
  20. neoandrew

    neoandrew XBOX MANIAK XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 18, 2009
    Posty:
    375
    Polubienia:
    13
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Problemem jest telewizor crt, cale nie mają tu nic do rzeczy, crt są zazwyczaj 4:3 i to też jest problem, no tak do końca to nie tylko wina crt, ale także producentów gier, że nie dodają opcji regulowania wielkości napisów, dla nich istnieją już tylko panoramiczne telewizory lcd 16:9 (no i monitory). Nie pamiętam jaka gierka, ale ostatnio wyszła jakaś nowa co o dziwo można było wybrać czcionkę dostosowaną do crt, to był szok dla mnie, że w ogóle o tym pomyśleli, ale tak to nie ma na co liczyć, moja rada albo grać na monitorze do pc albo kupić nowy tv lcd jeśli ci to bardzo przeszkadza (bo zawsze możesz usiąść bliżej, zakładając, że crt ma wejścia które dają dobrą jakoś obrazu).
    Jeśli zdecydujesz się na zakup nowego tv i nie masz kasy na jakiś hiper 500 cali, 3d 8G full hd 700pmpo to polecam zakupić minimum 32 cale, mniej nie ma sensu.
     
  21. pobier

    pobier Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 9, 2010
    Posty:
    49
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    No dobra, dzięki. Więc chyba czas odstawić CRT i skoczyć na LCD. Dzięki za dobre rady, teraz wiem co i jak. Temat do zamkniecia.
     
Wczytywanie...

Poleć forum