1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Mobilne wifi a xbox one

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez CzakuS, Maj 11, 2015.

  1. CzakuS

    CzakuS Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Październik 15, 2013
    Posty:
    38
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Elbląg
    Witam, po raz kolejny zwracam sie do Was z prosba o pomoc.

    Kupilem router mobilny wi-fi Huawei E5220 dokladnie model E5220s - 2. Wkladam do niego karte sim z internetem z T-mobile, odpalam go, wchodze z telefonu na strone konfiguracyjna 192.168.1.1, loguje sie typowo za pomoca admin/admin, i bez zmieniania niczego (ssid, metod szyfrowania itp wszystko zostawiam tak jak fabrycznie bylo) dokanczam konfiguracje urzadzenia. Telefon i konsola widza odrazu nowa siec, telefon laczy sie bez problemu (wlasnie kozystam z tego polaczenia) ale konsola juz stawia opor, wyskakuje komunikat "brak polaczenia z serwerem DHCP" resetowanie routera i konsoli nic nie daje, konsola wiec sugeruje ze moze router lub modem odfiltrowuje niektore urzadzenia. Sprawdz czy adres MAC konsoli nie jest odfiltrowywany. Problem z tym ze na stronie konfiguracyjnej routera 192.168.1.1 nie ma nigdzie zadnej opcji odnosnie adresow MAC. Na stronach sklepow ktore sprzedawaly ten router pisze ze konsole do gier powinny moc kozystac z tego urzadzenia. Byc moze na telefonie mam ograniczone mozliwosci konfiguracji ? Moze musze to zrobic na pc za pomoca jakiejs plyty cd lub aplikacji ? Router kupilem w lombardzie, byl bez plyty czy innych dodatkow. Pomozcie prosze :)


    Dodam moze jeszcze ze gdy wchodze w ustawienia routera to widzi on konsole (liczba uzytkownikow wynosi 2 czyli telefon i konsole) podobnie w ustawieniach sieci w konsoli, pokazuje pelny zasieg, NAT otwarty jednak samego internetu brak
     
    Ostatnia edycja: Maj 11, 2015
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. o M a c z 0 S

    o M a c z 0 S Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 2, 2013
    Posty:
    1492
    Polubienia:
    367
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Dolny Śląsk
    Na początek małe objaśnienie.
    Serwer DHCP umożliwia nadawanie adresów IP dla każdego urządzenia podłączonego do twojej sieci lokalnej.
    w ustawieniach swojego modemu wejdź w zakładkę DHCP i sprawdź
    serwer DHCP IPv4 ma byś ustawiony na aktywny
    adres IP modemu ma być taki jak pisałeś w poście wyżej czyli 192.168.1.1
    maska podsieci LAN 255.255.255.0
    początkowy adres IP 192.168.1.10
    końcowy adres IP 192.168.1.150
    Zrób tak w ustawieniach DHCP powinna być opcja przypisania stałego adresu IP wpisz tam adres konsoli niech to będzie 192.168.1.11
    w konsoli wpisz taki sam
    dalej w konsoli wpisz
    maska podsieci 255.255.255.0
    brama 192.168.1.1
    podstawowy DNS 129.250.35.250
    Zapasowy DNS 8.8.4.4
    Nie gwarantuje że po tej operacji będzie działać choć powinno, warto spróbować.

     
  4. CzakuS

    CzakuS Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Październik 15, 2013
    Posty:
    38
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Elbląg
    Ma to wszystko rece i nogi i ma szanse pomoc tylko problem jest juz na poczatku, gdy wchodze w zakladke konfiguracji modemu wpisujac w przegladarke 192.168.1.1 wyskakuje mi okienko logowania, wpisuje login, haslo i nastepne co widze to tylko 3 opcje
    -> szybka konfiguracja
    -> sms
    -> stan sieci
    zadna z tych opcji nie daje mi mozliwosci ustawiania nic poza haslami, loginem lub sposobem szyfrowania, musze sprawdzic w domu czy na komputerze wlaczy mi sie jakis obszerniejszy program do konfiguracji, byc moze tu (mam tylko telefon pod reka) wlacza sie tylko jakas mobilna wersja konfiguratora ktora jest bardzo okrojona
     
  5. CzakuS

    CzakuS Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Październik 15, 2013
    Posty:
    38
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Elbląg
    mam jeszcze pytanie laika... Czy aby wejsc w konfiguracje routera trzeba uzywac polaczenia ktore z tego routera wychodzi ? Czy np moge wejsc na ta strone 192.168.1.1 z telefonu uzywajac internetu z pakietu danych ktory mam w abonamencie a nie z polaczenia routera ?
     
  6. CzakuS

    CzakuS Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Październik 15, 2013
    Posty:
    38
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Elbląg
    Tak jak myslalem, na telefonie z automatu odpalala sie wersja mobilna, na kompie mam wszystko...
    a wiec po kolei :

    Adres IP: 192.168.1.1
    Maska podsieci: 255.255.255.0
    Serwer DHCP: Włącz
    Początkowy adres IP: (byl 192.168.1.100) zmienilem na : 192.168.1.10
    Końcowy adres IP: (byl 192.168.1.200) zmienilem na : 192.168.1.150
    Dzierżawa DHCP (s): 86400

    nie specjalnie wiem gdzie mam wpisac ten adres IP konsoli, tutaj w opcjach DHCP nie widze takiej mozliwosci (chyba ze chodzi o te pole dzierzawa DHCP)

    Filtr MAC sieci WLAN mam ustawione jako : wyłącz
    Stan UPnP mam ustawione jako : wyłącz
    Ustawienia NAT mam ustawione jako : asymetryczne

    Wlaczylem konsole i polaczylem sie z internetem bez zmieniania ustawien w konsoli ktore wygladaja nastepujaco :

    Adres IP : 192.168.1.12 (bo to 3cie urzadzenie w sieci - 10 ma lapek, 11 telefon, 12 to bedzie xbox mam nadzieje ze to nie bedzie w niczym przeszkadzac?)
    Maska podsieci : 255.255.255.0
    Brama : 192.168.1.1
    Podstawowy DNS : 192.168.1.1
    Zapasowy DNS : 192.168.1.1 czy zmieniac te dwie wartosci koniecznie na te ktore podales wczesniej ? niechcialbym popsuc czegos co dziala :p

    jednak pojawila sie roznica : NAT zmienil mi sie na zamkniety, a z tego co sie orientuje najlepiej jakby pozostal otwarty... jak to ustawic ? czy te asymetryczne ustawienia w routerze zmienic na symetryczne?

    Kamien spadl mi z serca, dzieki Twojej pomocy wszystko dziala jak nalezy jednak jest wielki znak zapytania...... wszystko to dziala mi w domu , gdzie mam staly internet (oczywiscie wylaczylem go kiedy to teraz ustawialem) ale znajac zycie, kiedy wezme ten router i konsole do pracy pewnie wyskoczy jakis blad, obym sie mylil :))) Jeszcze raz wielkie dzieki ! w razie klopotow w pracy z polaczeniem odezwe sie tutaj jeszcze :)
     
  7. CzakuS

    CzakuS Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Październik 15, 2013
    Posty:
    38
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Elbląg
    aaa i dodal jeszcze pytanie na koniec - posiadam 4 rozne karty sim, wszystkie z tej samej sieci, czy po zmianie karty kiedy np skonczy mi sie limit na jednej, bede musial znow zmieniac cos w ustawieniach ? czy te zmiany kart nie beda mialy wplywu na ustwienia routera ?
     
  8. o M a c z 0 S

    o M a c z 0 S Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 2, 2013
    Posty:
    1492
    Polubienia:
    367
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Dolny Śląsk
    jak działa to dobrze nic więcej nie zmieniaj po tym co piszesz śmiem twierdzić że twoja konsola sama wybrała sobie numer IP z podanego w modemie przedziału, cieszę się że mogłem pomóc, jak w przyszłości będziesz miał problem pisz śmiało, zapewne jak nie ja to inni użytkownicy forum będą znać odpowiedź.
     
  9. CzakuS

    CzakuS Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Październik 15, 2013
    Posty:
    38
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Elbląg
    Zapytam zatem o ten NAT, w ustawieniach routera jest ustawiony asymetryczny, w konsoli pokazuje ze NAT jest zamkniety i juz w fife po necie grac nie moge bo nie moze gra pobrac danych z serwera. Jak zatem ustawic NAT na otwarty albo chociaz na umiarkowany?
     
  10. o M a c z 0 S

    o M a c z 0 S Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 2, 2013
    Posty:
    1492
    Polubienia:
    367
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Dolny Śląsk
    Musisz otworzyć porty w ruterze by mieć otwarty NAT, w ustawieniach NAT w modemie wpisz podanie niżej adresy portów

    FTP Server (nazwa)
    500 (port wewnętrzny )
    500 ( port zewnętrzny )
    UDP (protokół )
    IP twojej konsoli dla której odblokowujesz port

    FTP Data
    53
    53
    TCP/UDP


    Telnet
    80
    80
    TCP

    Secure Shell Server (SSH)
    3074
    3074
    TCP/UDP


    Secure Web Server (HTTPS)
    3544
    3544
    UDP


    Web Server (HTTP)
    88
    88
    UDP


    x1
    4500
    4500
    UDP

    zobacz ten temat http://xboxforum.pl/threads/jak-ustawic-nat-otwarty-w-xbox-one.137492/
     
Wczytywanie...

Poleć forum