1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Model Czytnika

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez tynxPL, Październik 10, 2010.

  1. tynxPL

    tynxPL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 16, 2010
    Posty:
    42
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Witam,
    Mam proste pytanie dla obeznanych w temacie, czy konsole wyprodukowaną w 2009-07-13 uda mi się przerobić na własną rękę bez lutowania i kupowania żadnych cudów na kiju ?
    Jeśli tak czy będę musiał naruszyć plomby?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. BCG-pl

    BCG-pl Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 21, 2009
    Posty:
    583
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Poznań
    niewazne jaki naped przerabiasz ZAWSZE musisz naruszyc plomby bo musisz dostac sie do napedu. zeby to zrobic otwierasz konsole do czego potrzebne jest zerwanie plomby. mozesz jednak usunac ja bez niszczenia i nakleic ponownie pozniej --> YouTube - xbox 360 new warranty seal removal
     
  4. sajdorr

    sajdorr Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 15, 2009
    Posty:
    938
    Polubienia:
    78
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    P-ce
    masz ziomek farta, akurat twój napęd to na 90% liteon v2 czyli metoda z tackami

    zobacz czy na obudowie napędu pisze FW 83850c, jeżeli tak to możesz przerobić bez lutowania :)
     
  5. tynxPL

    tynxPL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 16, 2010
    Posty:
    42
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Ściągnąłem przednią obudowę i widzę dwa żółte kabelki - to ten cały lite-on. Żeby wyczytać typ muszę ściągnąć już plombę, tak ?
    Zastanawiam się czy nie oddać białaska w ręce profesjonalistów... Myślicie że dam rade sam zrobić wszystko na cacy ?
    sajdorr możesz mi podać link do tutka "na tacki" bo nie mogę nigdzie tego znaleźć ? .
     
  6. Qazimodo

    Qazimodo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2009
    Posty:
    1690
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Alfa Centauri
    tak musisz sciągnąć 2 plomby i wyciagnąć całkiem napęd na zewnątrz
    wtedy też odczytasz model swojego napędu ale to bedzie v2
    poradnik gdzies jest na forum lub na googlu poszukaj
     
  7. tynxPL

    tynxPL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 16, 2010
    Posty:
    42
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Hmmm poszukałem zgodnie z tym co powiedzieli poprzednicy ALE,
    jeśli mam tego liteona o którym mowa powyżej czyli 83850cv2
    to tutorial do przerobienia http://xboxforum.pl/firmware-napedow-f160/[tutorial]-flash-lite-0n-v3-[83850cv2-93450c]-47607.html zaweira wszelakie cuda na kiju i lutowania T.T
    Niestety w topicach o flashu napędów panuje chaos i bałagan - ciężko wydobyć poszukiwane informacje.
    Jeżeli ktoś ma chwilkę i mógłby wskazać mi konkrety tutorial którego mógłbym się trzymać byłbym wdzięczny.
     
  8. sajdorr

    sajdorr Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 15, 2009
    Posty:
    938
    Polubienia:
    78
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    P-ce
    zobacz

    wyjmij przedni panel konsoli, i suszarką potraktuj plombe - zejdzie.
    potem wiadomo otwórz całą obudowe (filmiki na youtube znajdziesz)
    potem twoim oczom ukaże się napęd konsoli - nie wyjmuj go, tylko zobacz co na nim pisze model: DG-16D2S i FW:83850C jeżeli tak to przerabiasz ją metodą z tackami
    (małe sprostowanie - ten poradnik co podałeś wyżej jest do liteonów z firmware 83850cV2/93450c)

    A potem robisz poradnikiem napisanym by Dexter czyli:

    Uzyj DosFlash 1.8

    Najpierw zrob bootowalnego pena. Jesli dosflash nie widzi napedu to sprawdz ustawienia sata w biosie.

    odczyt:
    - podlaczasz naped do pc kablem sata, zasilanie bierzesz z konsoli
    - uruchamiasz system z pendrive
    - uruchamiasz konsole
    - wpisujesz "dosflash" (wszystkie komendy bez cudzyslowiu)
    - jak znajdzie naped dajesz "n" i enter
    - program poprosi o nr napedu, to ten z przodu (0-9) i enter
    - wpisujesz "liteon k" i enter
    - teraz program po prosi o nazwy dla 5 plikow. wpisz:
    inquiry.bin
    identify.bin
    key.bin
    dummy.bin
    enckey.bin
    po kazdej dajc enter
    - wyskoczy Step 1, teraz nie wciskasz jeszcze nic tylko: otwierasz naped przyciskiem na konsoli, wyciagasz wtyczke od zasilania napedu, wsuwasz tacke do polowy, podlaczasz wtyczke od zasilania napedu. sprawdz czy dobrze ja wkladasz!
    - teraz wpisujesz "y" i enter
    - wyskoczy step 2, teraz naciskasz przycisk od otwierania tacki, naped sie zamknie i naciskasz ponownie zeby tacka otworzyla sie na maxa.
    - wpisujesz "y" i enter
    - teraz jeszcze raz wszystko od step 1.
    - powinien wyswietlic sie kay a pliki zapisac na penie


    przygotowanie fw:
    - uruchamiasz jungle flasher
    - open source firmware - wskazujesz plik dummy.bin
    - klikasz no
    - open target firmware - wskaujesz ixtreme ktore jest w paczce
    - klikasz spoof source to target
    - save to file i zapisujesz na penie jako cfw.bin


    Zapis:
    - podlaczasz naped do pc kablem sata, zasilanie bierzesz z konsoli
    - uruchamiasz system z pendrive
    - uruchamiasz konsole
    - wpisujesz "dosflash"
    - jak znajdzie naped dajesz "n" i enter
    - program poprosi o nr napedu, to ten z przodu (0-9) i enter
    - wpisujesz "liteon e" i enter
    - wyskoczy erasing a potem erasing ok
    - wylaczasz i wlaczasz konsole
    - wpisujesz "dosflash"
    - program wykryje naped i od razu poprosi o nr (0-9) i enter
    - wpisujesz "w" i enter
    - wpisujesz "cfw.bin" i enter
    - teraz wyskoczy erasing i zapis 4 bankow (0-3)
    - zloz konsole i powinno wszystko dzialac
     
  9. tynxPL

    tynxPL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 16, 2010
    Posty:
    42
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Zasugerowałem się twoją poprzednia wypowiedzią " masz ziomek farta, akurat twój napęd to na 90% liteon v2 czyli metoda z tackami " więc szukałem topicu właśnie o przerabianiu 83850cV2 :)
    wielkie dzięki za pomoc, zaraz sobie wszystko przeczytam , teraz to podane chyba jak na tacy. pozdrawiam.

    EDIT:Może to śmieszne ale ugrzęzłem na samym początku ;/ (} a miałem się za inteligentnego :D )
    Mianowicie zaczynam proces przerobienia od: Uzyj DosFlash 1.8 .... Czy musze jakieś czynnośći przed tym wykonać (oprócz wyciągnięcia DVD :pP )
     
  10. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    musisz miec pendrive, dosflasha 1.8 i sciagnac hp format tool wraz z plikami botujacymi i sformtowac nim pena.
     
  11. tynxPL

    tynxPL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 16, 2010
    Posty:
    42
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    OK, dzięki chłopaki - w takim razie myślę że najbardziej emocjonującym momentem będzie ściąganie plomb.
    Sorki za te 1500 pytań, ale wole uściślić niż używać iXa jako podstawki pod kwiatka :)
     
  12. tynxPL

    tynxPL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 16, 2010
    Posty:
    42
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Zgodnie z przewidywaniami jest to Lite-on 83850C. Konsolka rozebrana ^^ Plomba w całości na papierku.
    Jednakże pojawił się problem z stworzeniem botowalnego pena- pliki się na nim nie osadzają po formacie, spróbuje użyć innego.
    Teraz używam mp4 jako adaptera do karty ms, ale nigdy nie miałem z takich problemów tworząc np instalator XP czy inne pierdoły.

    EDIT: Jak już uda mi się załatwić sprawę z penem, które pliki muszę zachować żeby powrócić do oryginalnego softu w razie gwarancji ?
     
  13. sajdorr

    sajdorr Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 15, 2009
    Posty:
    938
    Polubienia:
    78
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    P-ce
    chyba logiczne ... te które Ci się sczytają.

    inquiry.bin
    identify.bin
    key.bin
    dummy.bin
    enckey.bin
     
  14. tynxPL

    tynxPL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 16, 2010
    Posty:
    42
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Ma ktoś może pomysł na to dlaczego pliki podczas próby stworzenia bootowalnego pena się nie pojawiają. ( mam ustawione pokaż ukryte pliki i foldery)
     
  15. sajdorr

    sajdorr Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 15, 2009
    Posty:
    938
    Polubienia:
    78
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    P-ce
    masz wirusa.

    przeleć programem combofix, powinno pomóc.
     
  16. tynxPL

    tynxPL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 16, 2010
    Posty:
    42
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Operacja zakończyła się sukcesem !
    Co do pendrive- pomimo tego że system był ustawiony na pokazywanie ukrytych plików i folderów nie ujawnił tych na penie, dowiedziałem się o ich istnieniu kiedy próbowałem je skopiować manualnie i wyskoczyło zapytanie o podmianę plików.
    Cała reszta procedury poszła z górki lecz muszę powiedzieć że tutek strasznie nie dokładny ale podziękowania dla osoby która go napisała bo bez tego wcale bym nie ruszył.
    Podziękowania dla Qazimodo za pomoc na PW oraz sajdorr za szczególne udzielanie się w topicu i wytrwałą pomoc dla takiego noobka jak ja.
    Całą resztę wypowiadającą się również pozdrawiam, dzx chłopaki.
     
  17. sajdorr

    sajdorr Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 15, 2009
    Posty:
    938
    Polubienia:
    78
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    P-ce
    ale i tak lepiej przeleć combofixem :) dla własnego bezpieczeństwa ^^
     
Wczytywanie...

Poleć forum