1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Moduł RF

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez Qter, Marzec 15, 2012.

  1. Qter

    Qter Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 15, 2012
    Posty:
    18
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam.
    Jestem nowy na tym forum, z racji ograniczeń nałożonych na nowych użytkowników temat zakładam tutaj.
    Jeśli to nieodpowiednie miejsce to z góry przepraszam i proszę moderatora o przeniesienie tematu, jeśli to możliwe.
    W temacie Xboxów raczej średnio obyty, ale postaram się w miarę jasno opowiedzieć z czym mam problem.
    Kilka słów wstępu by uniknąć niejasności.
    Osoby chcące mi pomóc proszę o cierpliwość i doczytanie do końca.
    Moja konsola to Elite, procesor Jasper, rok produkcji listopad 2009, napęd Liteon, dysk 120GB, LT 3.0.
    Konsolę mam dwa lata jak do tej pory nie miałem z nią żadnych problemów. Aż do teraz.
    Przy próbie włączenia konsoli mym oczom ukazał się czarny ekran, konsola chodziła zielona dioda na środku przedniego panelu świeciła, brak połączenia z padem. Kilkukrotne włączanie i wyłączanie konsoli na różne "sposoby" jak i synchronizacja konsola-pad nie przynosiły efektu.
    Konsola poszła do naprawy.
    Diagnoza - spalony moduł RF.
    Naprawa - wymiana modułu inny moduł RF najprawdopodobniej z odzysku.
    Ale to nie powinno stanowić problemu jako że po sprawdzeniu w serwisie ( na własne oczy widziałem że konsola działa włącza i wyłącza się normalnie).
    Zadowolony odebrałem konsolę i udałem się do domu.
    Wieczorem chciałem sobie pograć.
    Jakiż było moje zdziwienie gdy sytuacja znów się powtórzyła.
    Podejrzewając co mogło się stać rozkręciłem pudło i wyjąłem moduł RF.
    Moduł po bliższych oględzinach wygląda na usmażony.
    Podejrzany kolor płytki i lutów w okolicach portu połączenia z konsolą (fachowej nazwy nie znam).
    1. Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim?
    2. Co może być przyczyną ciągłego palenia się modułu RF?
    3. Czy te moduły tak często wysiadają?

    Osobiście podejrzewam zasilacz, ale on wygląda na sprawny.
    Żółty kolor w czasie gdy konsola wyłączona, zielony podczas pracy konsoli.
    Konsola po naprawie w serwisie chodziła na innym zasilaczu i stąd moje podejrzenie.
    Zamówiłem już nowy moduł ale wolałbym uniknąć ponownej awarji stąd moja prośba do Was o pomoc.
    Zasilacza tak w ciemno też wolałbym nowego nie kupować bo nie do końca jestem przekonany o jego winie.
    Pewność zapewne uzyskam jeśli schemat się się powtórzy, a w takim przypadku czy istnieje jakiś sposób by sprawdzić zasilacz bez podpinania go do konsoli?
    Mam na myśli napięcia na wyjściu zasilacza.
    Hmm... to chyba jest jakiś pomysł... ale.... cóż.
    Jak pisałem na początku średnio się na tym znam.
    Dziękuję osobom które dobrnęły do końca moich przemyśleń związanych z tym tematem.
    Proszę o radę ewentualnie jakieś sugestie.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Keryy

    Keryy Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 28, 2009
    Posty:
    62
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Ciężko powiedzieć. A jak płyta główna? Wszystko z nią w porządku? Żadnych przebarwień? Wszystkie kondensatory wklęsłe? Mówisz, że podejrzany kolor przy złączu. Tzn. jaki to jest kolor? Możliwe, że wadliwe jest właśnie to złącze. Popatrz dobrze. Jak zobaczysz coś istotnego zrób zdjęcia. Zobaczymy jak z kolejnym modułem. Jak ten też się spali wtedy będziemy dogłębnie myśleć.
     
  4. Qter

    Qter Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 15, 2012
    Posty:
    18
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Na moduł przyjdzie mi poczekać do poniedziałku lub wtorku zapewne.
    Z płytą główną jest raczej wszystko w porządku.
    Po wymianie modułu konsola śmigała normalnie.
    Normalnie na tyle ile można zaobserwować podczas 15 min gry.
    Co do samego modułu to poniżej zamieszczam link z kiepskiej jakości zdjęciem modułu i zaznaczonym miejscem przebarwień.
    JumboFiles.com - Dedicated Hosting
    Wątpliwości mam tylko co do zasilacza, chociaż jak pisałem zasilacz sygnalizuje prace na zielono.
     
  5. DJTOMEKK

    DJTOMEKK Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 18, 2009
    Posty:
    112
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Skoczów, Poland
    Raczej modol dobry mam tu jeden takie same przebarwienia jak na twoim i modol dziala normalnie
     
  6. Keryy

    Keryy Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 28, 2009
    Posty:
    62
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Pisz jak będzie coś wiadomo z tym kolejnym modułem.
     
  7. Qter

    Qter Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 15, 2012
    Posty:
    18
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Zamówiony moduł przyszedł.
    Podmiana modułu niestety nie przyniosła skutku.
    Konsola zachowuje się tak samo jak opisałem to na początku ;(
    Pozostało mi tylko sprawdzić konsolę na innym zasilaczu, pod warunkiem że nie uwaliłem modułu.
    Dam znać jak sprawdzę, konsolę znowu muszę targać tam gdzie była ostatnio naprawiana bo nie mam jej gdzie sprawdzić.
     
  8. SLO

    SLO Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 24, 2011
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    no i jak tam, wymiana modulu pomogla ?
     
  9. z0nk31

    z0nk31 Banned V.I.P Pomocnik Użytkownik Game Master PSforum.pl

    Dołączył:
    Maj 6, 2011
    Posty:
    4925
    Polubienia:
    958
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Łódź
    Ja bym oddał do serwisu na reklamację, problem nie został przecież rozwiązany a za to właśnie zapłaciłeś.
    Nie kłóciłbym się też jeśliby nie przyjęli ale nie zaszkodzi Ci spróbować.

    Nie widzę problemu w zasilaczu, chyba, że konsola to 'składak' (goła konsola plus akcesoria z różnych zestawów).
    Jeśli zasilacz jest oryginalny to nie sądzę, żeby wina leżała z jego strony, wydaje mi się że wymiana na nic się nie zda. ale i tak życzę powodzenia
     
Wczytywanie...

Poleć forum