1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Mój pomysł na ROD'a (teoria narazie)

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez APP, Grudzień 13, 2008.

  1. APP

    APP Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 30, 2008
    Posty:
    15
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Z tego co czytam od kilku dni w necie na temat roda wywnioskowałem że problem jest poważny a microsoft ma to w dupie. Ale to mniej ważne. Wydaje mi się że problem polega na tym że konsola od wytwarzanej temperatury rozlutowuje elementy płyty głównej. Po pewnym czasie parują z lutów resztki topników i tworzą sie zimne luty. Widziałem taki filmik na którym koleś włączył rozebranego iXa przykrył obudową i po czasie wyciągał z niej elementy elektroniczne gołymi rękami :confused:. Kolejna sprawa że na innym filmiku zobaczyłem pozbycie się roda wymianą radiatora na gpu na miedziany (jeżeli sie myle to mnie poprawcie koleś wymienił ten niższy). Sprecyzowałem wnioski w tym kierunku że po prostu trzeba wziąć lutownice i starą dobrą cynę z ołowiem i podlutować gpu (to zamiast x-clamp fix) a potem zrobić to samo z pamięciami (zamiast gumek do mazania). Na koniec zmienić ten aluminiowy radiator na miedźany. I jak znajdę tanio na Allegro konsole z rodem to kupie i spróbuje.

    Napiszcie co myślicie na ten temat. Może jestem w błędzie bo ktoś już tego próbował.

    P.S. oglądałem te filmiki kilka dni temu i nie mogłem ich znaleźć.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. plutap

    plutap Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 23, 2007
    Posty:
    100
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    lutownica i cyna? chyba płyty głównej na oczy nie widziałeś ;)
    nie da się tego zrobić lutownicą, potrzebny jest sprzęt który kosztuje, najlpiej oddać konsole do profesionalnego serwisu jeśli zaliczy roda żeby zrobili reballing.
    Kupowanie uszkodzonych konsol na allegro nie ma sensu bo ludzie sprzedają konsole, które już do niczego się nie nadają, najwyżej na śmietnik
     
  4. reed

    reed Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 20, 2008
    Posty:
    197
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Myślisz, że piny CPU i GPU mają jaką średnice 5mm? To są chyba 0,2mm i nie ma do nich bezpośredniego dotępu.
     
  5. APP

    APP Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 30, 2008
    Posty:
    15
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Lutowałem mikroprocesorki z nóżkami 0,13mm no chyba że jest to montaż tak jak z ddr2 gdzie pola są pod spodem wtedy lipa. Ale i tak jak się trafi okazja to spróbuje. Poza tym musi być jakiś sposób na naprawę roda chyba że microsoft ma tak niskie koszty produkcji że opłaca im się wymieniać ciągle konsole. mi się jeszcze rod nie trafił więc na razie nie mam jak tego sprawdzić.
     
  6. reed

    reed Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 20, 2008
    Posty:
    197
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    [​IMG]

    Nie ma co lutować...
     
  7. APP

    APP Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 30, 2008
    Posty:
    15
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Rozumiem że nóżki nie idą na przelot na drugą stronę płyty. W takim razie mam inny pomysł ale bardziej się opłaca kupić nową konsole :p. Pobawię się jak mi wpadnie w łapy jakaś z rodem.
    POZDRO ALL
     
  8. mobisoft

    mobisoft Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 30, 2008
    Posty:
    4
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    To jest w BGA więc zwykła lutownicą nic nie zrobisz bo nie ma tam nóżek :p Jak chcesz się czegoś więcej dowiedzieć na ten temat poczytaj o BGA i o lutowaniu Hotem.
     
  9. pudzix

    pudzix Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 17, 2008
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    witam moja konsola zalapala rroda jestem elektronikiem z wyksztalcenia ale w zawodzie nie robie mniej wiecej kumam chodzi mi o to ze posiadam stacje hotair 968 na cieple powietrze 2 dysze 3939 4141 maszyne do wygżania plyty co potrzebuje jeszcze zeby skutecznie zrobic reballing??? czy sita np musza byc do bga czy da rade bez tego, co jeszcze trzeba
     
Wczytywanie...

Poleć forum