1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

mój typ NAT

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez godfad, Kwiecień 11, 2010.

  1. godfad

    godfad Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 11, 2010
    Posty:
    22
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam, borykam sie z duzym problemem mianowicie - mam x360 oryginalnego i gram na oryginalnych grach, ostatnio duzo gram w cod'a Modern warfare 2 na multi i bardzo odczowam to ze gram z umiarkowanym typem NAT - jest b. malo serwerow i lagi to chleb powszedni ;/ . X'a mam polączonego (oryginalnym kabelkiem z pudelka) BEZPOŚREDNIO Z MODEMEM, tym czarnym pudeleczkiem z diodami (nie przez router czy komputer!!!) szukalem w internecie informacji na moj problem lecz nie znalazlem jak otworzyć NAT gdy mamy x'a podlaczonego bezposrednio do modemu. :( proszę o pomoc bo jak tak dalej pojdzie to nie bede mogl wogole sie polaczyc z jakimkolwiek hostem na MW2 :(

    dodam ze mam wewnetrzny adres IP - nie wiem czy ma to jkais wplyw na NAT ale na wszelki wypadek napisalem ;) czy zmiana adresu ip na zewnetrzny(publiczny) coś zmieni w tym zakresie ??
    prosze o szybka odp.! dzieki ;)

    EDIT : Juz problem rozwiazany - okazalo sie ze trzeba bylo zmienić adress IP na publiczny( zewnętrzny). Z tym że nalezy go zmienic w konsoli - w tym celu podczas wypelniania formularza nalezy podac adress karty fizycznej W KONSOLI - nie w komputerze ! Adres znajduje sie w ustawieniach sieci-konfiguruj siec-adres mac. Tym sposobem publiczne IP bedziemy mieli na konsoli a na kompie prywatne - Bezpiecznie i korzystnie! :)
    Jezeli komus nie wystarczy ten post, prosze przeczytac kolejne posty w ktorych to problem jest rozwiązywany stopniowo.
    Uzytkownik który pomógł - promi . - Dzięki ;)
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. adik1234

    adik1234 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 20, 2009
    Posty:
    96
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    musisz wejść w ustawienia routera i porty wszystkie odblokować. Najlepiej jakbyś zmienił na zewnętrzny (mi pomogło). A co do lagów to napisz jakąś masz prędkość internetu.
     
  4. godfad

    godfad Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 11, 2010
    Posty:
    22
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    eh... ;/ przecierz napisalem ze mam konsolę podlaczona bezposrednio do modemu - nie router'a !!!!!!!!
    predkosc neta mam 4mb downloadu ale uploadu mam marne 770 kbps ;/ internet w sieci TOYA , modem firmy Scientific Atlanta, jeszcze jakies info potrzebne??
     
  5. promi

    promi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2009
    Posty:
    584
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Też jestem w toya i niestety nie masz publicznego ip w związku z tym, nic nie zdziałasz dopóki nie wypełnisz wniosku o publiczne ip. Wniosek możesz wypełnić przez http://eboa.toya.net.pl/.
    Jak przydzielą ci publiczne ip i będziesz podłączony bezpośrednio do modemu to nic nie będziesz musiał więcej robić (tryb nat będzie otwarty)
     
  6. godfad

    godfad Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 11, 2010
    Posty:
    22
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    OK ;) sprobuje zmienic to i zobaczymy - puki co dzieki! :)
     
  7. atmpitbull

    atmpitbull Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 15, 2009
    Posty:
    143
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Odblokuj port 3074 i pomoże.
     
  8. promi

    promi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2009
    Posty:
    584
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    W toya nie ma automatycznie publicznego ip, wiec odblokowanie portów nie pomoże, co więcej nie ma nawet gdzie ich odblokować (bo modem nie jest konfigurowalny przez użytkownika)
     
  9. godfad

    godfad Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 11, 2010
    Posty:
    22
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    a co zrobiles by się porządnie zabezpieczyc przed ryzykiem wynikajacym z uzewnetrzniem twojego adresu IP ?? bo w necie piszą jest to ryzykowne ...
     
  10. promi

    promi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2009
    Posty:
    584
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Ja mam jeszcze router z firewallem - tak więc komputer, jak i xbox maja prywatne ip :)
     
  11. godfad

    godfad Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 11, 2010
    Posty:
    22
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    nie rozumiem.. - to masz i pryw i pub ip ,a na czas grania sobie przelaczasz na pub???
     
  12. promi

    promi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2009
    Posty:
    584
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Od toya otrzymuje publiczny adres ip, adres ten jest przypisany do interfejsu wanowego routera (którego ty nie masz), na routerze jest uruchomiony nat plus forward portów (forward portów na routerze jest poto aby miec otwarty nat na konsoli), ale skoro ty nie masz routera tylko wpinasz konsole bezpośrednie do modemu (ten od toya - scientific atlanta) to zadnego forwardu portów nie musisz robić. jedynie potrzebujesz publicze ip z toya
     
  13. godfad

    godfad Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 11, 2010
    Posty:
    22
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    aha ok dzieki za pomoc ;) skonsultuję się z ojcem czy zgadza sie na to ( mam 16 lat :p ) i jak zmienie to dam znac czy pomoglo ;) a jak cos to mozna to odwrócic zpowrotem na prywatne?? pozdro. !
     
  14. promi

    promi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2009
    Posty:
    584
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Oczywiście. W toya jest tak ze publiczny adres ip jest przypisywany do konkretnego adresu mac. Dlatego można (bez routera:) ) zrobić tak aby konsola miała publiczny ip (i była podłączona do modemu kablem Ethernet) a np komputer czy laptop miał prywatny adres ip (i był podłączony do modemu kablem usb) - a wszystko to jednocześnie i bez routera :)


    Ps przy takim rozwiązaniu konsola - publiczny adres ip, a komputer - prywatny adres ip. nie ma żadnego zagrożenia bezpieczeństwa, tak więc spokojnie możesz przekonywać ojca :)

    Co więcej jeśli znasz login i hasło do portalu abonenta (ten sam login i hasło co do głównego konta poczty internetowej w toya), możesz sam wypełnić wniosek - bez wychodzenia z domu, nic się nie podpisuje, wypełnia się jedynie formularz elektroniczny. Publiczny adres ip otrzymuje się w max 3 dni.
     
  15. godfad

    godfad Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 11, 2010
    Posty:
    22
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    no wypelnilem juz ten wniosek zrobilem co tam bylo trzeba i rzeczywiscie gdy sprawdzam swoj adres ip to zaczyna sie na 85. czyli jest publiczny (tak?) ale gdy włączam kabelek od konsoli do modemu w miejsce kabelka od komputera (bo mam 1 kabl ethernet wpiety z tylu do kompuera i jeden wpiety w konsole - i w zaleznosci na ktorym urzadzeniu korzystam z internetu to zamieniam kabelki w modemie) to gdy robie w konsoli 'sprawdź polaczenie z xbox live' to wyskakuje ten sam komunikat co wczesniej - ze nAT jest umiarkowany ;( i gdy wlaczam grę tam tez jest napisane 'Your NAT type: Moderate' :(
    coś zrobilem źle ??
     
  16. adik1234

    adik1234 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 20, 2009
    Posty:
    96
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Wylącz ma komputerze firewalla.
     
  17. godfad

    godfad Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 11, 2010
    Posty:
    22
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    aha no i muszep owiedziec ze speedtesty pokazują o wiele bardziej zadowalajace dane niz wczesniej ale obawiam sie ze to publiczne ip dziala tylko na kompie a jak przelaczam kabelek to mam prywatne na konsoli :(( to mozliwe?
     
  18. promi

    promi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2009
    Posty:
    584
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    zle go zrozumiałeś - on odłącza komputer i podłącza konsole wiec firewall nie ma nic do rzeczy.

    Ps. wniosek wypełniłeś z jakim adresem mac konsoli czy komputera ?? jeśli komputera to bardzo źle. Musisz sie zalogować na portal abonenta i zmienic mac na ten z konsoli.

    Edit: oczywiście ze tak jest ze na kompie masz publiczny a na konsoli nie :) musisz zmienic mac w portalu abonenta i bedze lux :)
     
  19. godfad

    godfad Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 11, 2010
    Posty:
    22
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    to znaczy chodzi ci o adres fizyczny karty sieciowej czy HFC MAC ID??

    Edit: skad mam wziasc ten adres mac konsoli??
     
  20. promi

    promi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2009
    Posty:
    584
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    o adres fizyczny karty sieciowej - jaki podałeś we wniosku, komputera czy konsoli ??
     
  21. godfad

    godfad Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 11, 2010
    Posty:
    22
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    no komputera - a skad mam wiedziec jaki jest adres karty w konsoli?
     
Wczytywanie...

Poleć forum