1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Monitor BenQ G2220HD i technologia "Senseye" Bardzo proszę o pomoc.

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez Toczygroszek, Czerwiec 30, 2010.

  1. Toczygroszek

    Toczygroszek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 13, 2010
    Posty:
    83
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Cześc!

    Kilka dni temu sprawiłem sobie monitor BenQ G2220HD, w rozdzielczości fullHD.

    Monitor ten posiada technologię, która nosi nazwę Senseye+photo.

    I tu rodzi się duży problem, który nie daje mi spokoju i możliwości cieszenia się z gry.

    Mianowicie, monitor posiada 5 trybów: standard, dynamika, film, zdjęcie, sRGB.

    Wszystkie z nich, oprócz standardu, obsługują technologię Senseye, która bardzo, bardzo mocno polepsza jakośc, głębię kolorów. Kolory na standardzie (czyli bez Senseye) wyglądają w porównaniu do tych trybów po prostu blado.

    ALE

    Gdy włączony jest tryb standard, mam możliwośc edycji ustawień ostrości, natomiast Senseye blokuje taką możliwośc.

    Gdy Senseye jest włączony, tracę na ostrości, dlasze elementy są bardziej rozmyte, niż na standardzie.

    Zauważyłem też, że w trybach z włączonym Senseye, niektóre przedmioty są bardziej szczegółowe, np. twarze postaci.

    W skrócie prezentuje się to tak:

    Tryb Senseye włączony= naprawdę świetne, mocne kolory+ większa szczegółowośc niektórych obiektów.

    Tryb Senseye wyłączony= blade w porównaniu do Senseye kolory, lepsza ostrośc, dalsze obiekty z wyraźnie zarysowanymi konturami, nierozmyte.

    Chciałbym się Was poradzic, co mogę w takiej sytuacji zrobic, jakie jest najlepsze wyjście.. Bo to normalnie nie daje mi spokojnie pograc, ciągle tylko przełączam między jednym, a drugim i porównuję, masakra. Wczoraj przyszedł do mnie BF: BC2 i nawet sobie porządnie nie pograłem, właśnie przez ten zabójczy dylemat. Jakieś porady, wskazówki?

    Wiadomo, monitora używam wyłącznie do gier.

    Jeżeli czegoś nie zrozumieliście, co jest bardzo możliwe, bo wiadomośc jest chaotyczna, to proszę pytajcie, na pewno odpowiem.

    Z góry bardzo wszystkim dziękuję.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. konraf

    konraf Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 28, 2008
    Posty:
    26
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam

    To Cię pocieszę, że mam BenQ E2220HD, z HDMI. Przy takim połączeniu mam dodatkowo do wyboru takie coś, jak zakres kolorów HDMI (są dwa zakresy). Na jednym z nich obraz jest nieco ciemniejszy i generalnie dużo ładniejszy. Problem w tym, że to ustawienie "nie trzyma". Co włączę monitor, to muszę tą opcję wybierać. Ale to tak na marginesie napisałem.

    U siebie nie mam tryby dynamic ale ECO i dodatkowo GRY.
    Senseye działa u mnie na film, zdjęcie, gry. Generalnie najładniej wygląda na zdjęcie z senseye ale i tak z tego nie korzystam, tylko wybieram sobie Standard, sam dobieram jasność, kontrast, ostrość, a potem tylko włączam sobie ten wyżej wspomniany zakres kolorów HDMI. Ty tego chyba nie masz, bo masz monitor bez HDMI.

    Tak więc, nie daj się zwariować. Ma być frajda z grania. Jak co chwila przełączasz, to wiadomo, widzisz różnice i masz mętlik. Olej to i ustaw raz, a dobrze i juz nie kombinuj. Przyzwyczaisz się i będzie po sprawie. Ewentualnie jak będą jakieś gry bardziej....nie wiem, ciemne....to wtedy sobie ustawisz inaczej.
     
  4. Toczygroszek

    Toczygroszek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 13, 2010
    Posty:
    83
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Przede wszystkim to dziękuję Ci za odpowiedź, jesteś pierwszą osobą, która zdecydowała się to zrobic.

    Właśnie, zakres kolorów HDMI.. Nie mam takiej opcji i wszystko wydaje się blade, za jasne.

    Przyznasz, że Senseye pokazuje na ekranie najgłębsze kolory?

    Może mógłbyś wypisac mi swoje ustawienia kontrastu, jasności i kolorów?

    Też tak sobie myślę, żeby wszystko zostawic na jednym trybie i dac sobie już spokój, no ale po prostu jak widzę tą różnicę to normalnie.. I tak źle i tak niedobrze..
     
  5. konraf

    konraf Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 28, 2008
    Posty:
    26
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Co do kolorów, to nic nie ruszałem.
    Jasność i kontrast mam nisko, jasność na 30, kontrast na 35, ostrość na 2 (takie mam ustawienie do Xboxa; do monitora mam tez podłączonego laptopa kablem D-SUB i tu jeszcze odrobinę zmniejszam jasność i kontrast, bo nawet przy tych 30-35 jest dla pulpitu windowsa za jasno - jak dla mnie).

    Zwróć jednak uwagę, że ja jadę na kablu HDMI, więc parametry obrazu u Ciebie będą zapewne inne. Wczoraj jeszcze potestowałem i najgorsza jakość jest na trybie Gra (z senseye). Obraz jest wtedy bardzo jasny (szary). Chyba najfajniej to wygląda na trybie zdjęcie (z senseeye; chyba właśnie do celów obróbki/przeglądania zdjęć ta technologia senseye została stworzona). Zwróć też uwagę, że większość gier ma opcję regulacji jasności, którą de facto trzeba dopasować do danej gry.

    Ustawienia monitora to kwestia indywidualna. Jeden lubi "żarówę", a inny nieco ciemniejszy i mniej kontrastowy obraz. Generalnie LCD świecą dość mocno i u siebie zawsze na LCD (a miałem już ich kilka) jasność i kontrast miałem w dolnych przedziałach, tym bardziej, że zwykle komputera (czy Xbox) używam wieczorami i po prostu wzrok się mniej męczy, gdy monitor nie świeci tak mocno.
     
  6. Toczygroszek

    Toczygroszek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 13, 2010
    Posty:
    83
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Wiesz, mój brat ma TV LCD i ma podłączone do niego PS3 kablem HDMI. Tam chyba pojawia się opcja, która pozwala wybrac zakres kolorów HDMI, a mianowiecie RGB, yRGB, czy jakoś tak, ale to chyba nie wpływa na jakośc. Kalibracja czerni owszem, mam to też u siebie.

    No tak, kolorów nie ruszałeś, ale możesz mi napisac, jak masz je ustawione? Bo u mnie fabryczne= żółtawe, kicha po prostu.

    Zastanowiła mnie jeszcze jedna rzecz. Mianowicie to, że masz ostrośc ustawioną na 2.. Dlaczego nie na 5? Ostrośc to mój jedyny problem i gdyby nie ona to z pewnością używałbym Senseye. Na standardzie mogę ustawic ją na maksimum, dlatego się waham, bo inne tryby mają ustawioną mniejszą ostrośc.
     
  7. konraf

    konraf Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 28, 2008
    Posty:
    26
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Ok, te kolory wieczorem Ci podam.

    Co do ostrości....u mnie na HDMI, przy "2" ostrość jest już bardzo dobra. Im robię więcej, tym się zaczynają czcionki tak jakby strzępić.

    Co do tego zakresy kolorów HDMI to są dwie opcje ( RGB (0 ~ 255) i RGB (16 ~ 235). Przy tej drugiej obraz się diametralnie zmienia na plus. Przede wszystkim czerń jest piękna. Po zakupie monitora szukałem dlaczego tak jest. Wkleję Ci opis:
    I dokładnie tak mam. Jeśli ustawię 0-255 mam strasznie szarą czerń. Przy 16-235 czerń jest naprawdę porządna, kolory się robią bardziej nasycone.

    P.S.
    Nie napisałeś, jakim kablem masz podłączoną konsolę. D-Sub, czy masz z HDMI na DVI.
     
  8. Toczygroszek

    Toczygroszek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 13, 2010
    Posty:
    83
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    HDMI na DVI.

    Piszesz o tej czcionce, że jest zbyt poszarpana. Ja przy włączonym Senseye mam wrażenie, że jest za mało poszarpana, standard szarpie ją bardziej. I stąd cały mój problem. Poszarpana= , moim zdaniem, bardziej wyraźna, po prostu ostrzejsza.

    Dlaczego Ty nie używasz Senseye?
     
  9. konraf

    konraf Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 28, 2008
    Posty:
    26
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Bo przy ustawieniu Standard + włączonym ww. zakresie kolorów HDMI mam obraz dużo lepszy niż na jakimkolwiek innym ustawieniu (czy to z senseye, czy tez bez niego).
     
  10. Toczygroszek

    Toczygroszek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 13, 2010
    Posty:
    83
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Nie wiem.. Nadal mam mętlik, jak to trafnie nazwałeś.
     
  11. Toczygroszek

    Toczygroszek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 13, 2010
    Posty:
    83
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Wymiana nie wchodzi w grę, monitor jest dobry. Chodzi tu o dylemat i nieustanne zmienianie parametrów.

    Chodziło mi o to, że Konraf jako pierwszy odezwał się w tym temacie.

    A tak poza tym, to chyba już zdecydowałem się na włączone Senseye.

    Delikatnie mniejsza ostrośc, ale kolory niebo lepsze i szczegółowośc bliższych obiektów poprawiona. Myślę, że dobry wybór..
     
  12. meczek

    meczek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 11, 2009
    Posty:
    273
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    wlkp
    Przecież tu nie ma żadnego wyboru zakresu kolorów, no ja nie mam. I jak dla mnie każdy tryb różni się tylko ustawieniem jasności i kontrastu, które i tak można sobie ręcznie zmienić. Ja gram na ustawieniu dynamika i jest dobrze.
     
  13. Toczygroszek

    Toczygroszek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 13, 2010
    Posty:
    83
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Masz taki sam monitor jak ja?
     
  14. konraf

    konraf Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 28, 2008
    Posty:
    26
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Ustawienie zakresu kolorów HDMI RGB jest dla monitora E2220HD ze złączem HDMI.
     
  15. lumpek933

    lumpek933 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 29, 2008
    Posty:
    215
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    ja mam taki sam monitor i gram na standardzie glownie w MW 2 i Red Dead Redemption z tego wzgledu ze tak jak mowiles jest lepsza ostrosc
     
  16. meczek

    meczek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 11, 2009
    Posty:
    273
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    wlkp
    Nie wiem czy lepsza, każdy inaczej widzi;] Dla mnie każda gra na standardzie jest wyblakła i zero ostrości ma, może dlatego, że ten tryb tylko pod PC mam ustawiony. Ustaw Dynamic Contrast na 0 i będziesz mógł ręcznie regulować
     
  17. Toczygroszek

    Toczygroszek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 13, 2010
    Posty:
    83
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Regulowac będę mógł, ale nie ostrośc. Lumpek, serio masz taki sam monitor? I naprawdę widzisz aż taką różnicę w ostrości? A kolory na standardzie Ci nie przeszkadzają?

    Meczek, a jakiego Ty trybu używasz?

    EDIT:

    Lumpek, przecież w podpisie masz inny model monitora..
     
  18. meczek

    meczek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 11, 2009
    Posty:
    273
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    wlkp
    Fakt, ostrości nie można. Dynamika, bo jakoś nie przykładałem wagi do tej ostrości, głównie na kolory. Teraz będę musiał sprawdzić co lepsze, bo sam już nie wiem :D
     
Wczytywanie...

Poleć forum