1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Multimedia na X360 dzięki WMP

Temat na forum 'Konsola' rozpoczęty przez kompot, Luty 24, 2009.

  1. kompot

    kompot Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 6, 2008
    Posty:
    159
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Kraków
    No to zaczynamy. Oczywiście Twój PC i Xbox muszą być w sieci lokalnej.

    [​IMG]

    [​IMG]

    Teraz gdy mamy udostępnione multimedia dla X360 musimy wskazać folder w którym się znajdują, w tym celu wchodzimy do 'Biblioteka'> 'Dodaj do biblioteki'

    [​IMG]
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. zenon

    zenon Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    166
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    jesli juz bawimy sie boxem w multimedia to radze uzyc do tego celu polaczenie z vmc (vista media center) lub xp mce (media center edition).
    bedziemy mogli wtedy delektowac sie calkiem ladnym skorkami oraz bedziemy mogli uzywac wtyczek á la mymovies do odtwarzania filmow (z okladkami filmow i opisami) czy mymusic do odtwarzania muzyki (rowniez z coverami).

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  4. miedzianek

    miedzianek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    1045
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Białystok
    no to moze wiecej info dokladniejsze?
     
  5. andryush

    andryush Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 29, 2009
    Posty:
    849
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Hajnówka
    gdzie moge pobrac program media Center dla Windows'a XP?? I mam jeszcze jeden problem , bo kiedy probuje udostepnic media przez WMP program w okienku nie wykrywa mi konsoli w sieci lokalnej , chociaz z polaczeniem mam wszystko ok.
     
  6. zenon

    zenon Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    166
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    media center nie jest programen czy dodatkiem do windowsa.jest to itegralna czesc windowsa xp (i to tylko i wylacznie wersji mce - media center edition) oraz visty Home Premium i Ultimate.

    co do twojego problemu:
    box i komp sa w tej samej sieci?firewall nie blokuje xboxa?
     
  7. andryush

    andryush Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 29, 2009
    Posty:
    849
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Hajnówka
    Nie ,wyglada na to , ze firewall nie blokuje konsoli , bo moge sie bezproblemowo laczyc z internetem. Co do tego media center to co bym musial zdobyc(nowy windows?) , zeby miec to na swoim komputerze?
     
  8. zenon

    zenon Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    166
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    a konto goscia masz wlaczone?poza tym poczytaj sobie TUTAJ
    moze znajdziesz rozwiazanie :)

    zeby miec media center najlepiej kupic (lub "kupic") viste ultimate (lub home premium).
     
  9. andryush

    andryush Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 29, 2009
    Posty:
    849
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Hajnówka
    Czyli do wspoldzielenia mediow potrzebne jest konto goscia?
     
  10. zenon

    zenon Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    166
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    windows to takie cos,o ktorym nie mozna powiedziec nic konkretengo :)

    twoim problemem moze byc:

    - Microsoft .NET Framework
    - SSDP
    - uniwersalny host Plug & Play
    lub bardziej przyziemny problem á la zly subnet czy problem z dhcp
    a moze TO jest twoim problemem?

    musisz poprobowac :)
     
  11. andryush

    andryush Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 29, 2009
    Posty:
    849
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Hajnówka
    Moj problem polega na tym , ze ani komputer PC nie widzi w sieci konsoli , ani konsola nie widzi w sieci zadnego komputera :p
     
  12. zenon

    zenon Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    166
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    powoli zasmiecamy temat :) ale mod bedzie mogl pozniej posprzatac.
    po pierwsze: jaki masz system?i jak podlaczasz (router czy bezposrednio)?
     
  13. kamskow

    kamskow Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Październik 16, 2008
    Posty:
    11
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Lublin
    A jeżeli mój Pc wykrywa Xbox'a ale klocek nie widzi kompa (wszystko robiłem jak wyżej w poradniku, Xbox'a mam podłączonego do neta za pomocą kompa także z siecią się łączy i internet śmiaga). Firewall napewno mi nic nie blokuje bo mam wyłączony. Macie może jakieś rozwiązania???
     
  14. andryush

    andryush Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 29, 2009
    Posty:
    849
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Hajnówka
    System Windows XP SP3 , konsole podlaczam bezposredni do karty sieciowej w moim kompie.
     
  15. zenon

    zenon Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    166
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    wychodze z zalozenia,ze wiesz ze polaczenia ad-hoc (polaczenie komputerow bezposrednio - bz pomocy routera) wykonuje sie z pomoca kabla crossover?normalny kabel lan nie bedzie dzialal.

    masz dwie karty sieciowe w compie (bo jedna potrzebujesz do internetu a jesli piszesz,ze podlaczasz boxa do karty to brzmi to tak jak bys mial dwie).
    jesli masz dwie to sprobuj jedna deaktywowac (ta od neta).
    masz dhcp?to wylacz i przydziel reczne ip.
     
  16. andryush

    andryush Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 29, 2009
    Posty:
    849
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Hajnówka
    Internet akurat mam przez modem USB , a karte sieciowa tylko jedna. A co do kabla to nie moge miec 100-procentowej pewnosci , bo zamawialem go w sklepie gdzie byl robiony "na poczekaniu". Ale jezeli kabel nie byl by scrossowany to chyba nie mial bym internetu w konsoli?
     
  17. strusic

    strusic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 18, 2008
    Posty:
    429
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Sosnowiec
    Do xboxa360 nieważne jaki kabel sieciowy podepniesz - może być skrosowany, ale wcale nie musi - nie ma znaczenia, bo konsola sama sobie wykryje. W konsoli masz internet więc kabel jest sprawny. Jak masz ustawioną sieciówke w PC i jak w xboxie? Jeśli przez DHCP to zmień na statyczne i ustaw tak:

    PC:
    IP: 192.168.1.1
    Maska: 255.255.255.0
    Brama: 192.168.1.1
    DNS1: 195.159.0.100
    DNS2: 195.159.0.200

    W 360 tak samo tylko IP ma wyglądać tak: 192.168.1.2

    Jeśli dalej się nie widzą to zrób taką sztuczkę ;)
    Wyłącz karte sieciową, wyłącz konsole, włącz kartę sieciową, włącz konsolę.
    Wydaje się to troche głupie, ale o dziwo pomaga.

    Ja mam ustawione tak jak powyżej i nie mam najmniejszych problemów z połączeniem.
    Działa udostępnianie plików, działa MediaCenter, tylko XBL nie bo bana mam, ale to już inna bajka. :p

    PS.
    Do zenon: Ty wiesz co to jest ad-hoc? Bo wychodzę z założenia, że nie bardzo.
     
  18. zenon

    zenon Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    166
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    siec,ktora przakazuje dane bez istnienia infrastruktury sieciowej (routera,switcha czy innego przekaznika danych).
    polaczeniem ad-hoc moze byc polaczenie komorki z kompem poprzez bluetooth,polaczenia aparatu foto do kompa czy polaczenie pda z kompem.
    wiem,ze dotyczy to sieci wifi ale uzylem tego zwrotu w kontekscie boxa i kompa (pomimo ze polaczenie jesz kablowe) aby zaznaczyc ze box i komp polaczone sa przez kabel a nie router :)
    co do crossover: nie slyszalem aby xbox mial czujnik ktory by rozpoznawal jaki kabel jest podlaczony.faktem jest ze przy polaczeniu xbox-komp (bez uzycia routera,switcha czy hub´a) potrzebny jest crossover.

    poza tym w twojej konfiguracji na gorze ip nie moze byc taki sam jak brama ;) zmien ip pc na 192.168.1.2 a ip boxa na 192.168.1.3 i bedzie dzialalo bez konfliktu sieciowego :)
     
  19. strusic

    strusic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 18, 2008
    Posty:
    429
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Sosnowiec
    Ad-hoc wcale nie musi dotyczyć wifi - po prostu łączy 2 urządzenia bezprzewodowo. Nie trafiłeś z tym, ale mniejsza o to (wiem czepiam się :p). A co do kabli jeszcze. Podpinałem oby 2ma kablami i działało tak samo - na pewno jeden był nieskrosowany, a drugi przeciwnie - skrosowany.

    Nie będzie żadnych konfliktów. To, że IP ma taki sam adres jak brama to czysty przypadek. Brama powinna oznaczać pierwszy adres w podsieci (a właściwie to adres routera, ale mniejsza... :p).

    BTW. Zjedzą nas za ten offtop. .
     
  20. zenon

    zenon Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    166
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    wifi=Wireless Fidelity=bezprzewodowe przenoszenie danych ;) jesli mowie wifi mam na mysli bezprzewodowo ;)

    konflikt bedzie bo w sieci nie moga istniec dwa identyczne adresy :)
    adres ip kompa,boxa czy innego urzadzenia laczacego sie z gateway´em musi byc o conajmniej jeden krok wyzszy :)
     
  21. strusic

    strusic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 18, 2008
    Posty:
    429
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Sosnowiec
    Czyli bluetooth w telefonach to też wifi .? W końcu to też jest bezprzewodowe. To, że ty mówiąc wifi masz na myśli bezprzewodowo, wcale nie znaczy, że np taki ja myślę tak samo. (od teraz będę pamiętał, że jak zenon mówi wifi to jest to coś bezprzewodowe :p):p WiFi jest połączeniem bezprzewodowym, ale działa w zupełnie innych standardach, niż np wspomniane bluetooth, więc nijak się ma do "twojego" wifi.
    Jakbyś nie użył tego ad-hoca to bym się nie doczepił. Wytłumacz mi teraz na czym ten konflikt ma polegać skoro wszystko na takich ustawieniach działa bez najmniejszego zgrzytu.

    EOT: :)P)
    A żeby nie oftopować dodam, że ten pierwszy post jest mało zrozumiały. :p
    IMO powinno to wyglądać tak:
    Aby dodać do biblioteki jakieś multimedia klikamy na strzałeczkę pod napisem Biblioteka i wybieramy dodaj do biblioteki. Gdy już wszystko się ładnie pododaje to znowu klikamy w tą strzałeczkę i wybieramy Udostępnianie multimediów. Powinien się tam pojawić xbox360 (pod warunkiem, że sieć jest poprawnie skonfigurowana), którego zaznaczamy i .. koniec.
    Wasz 360 ma dostęp do multimediów udostępnionych w WMP.

    EDIT: za dużo określeń wireless w tym poście. Mam nadzieję, że jest zrozumiałe co chciałem przekazać. :p
     
Wczytywanie...

Poleć forum