1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Poradnik Nagrywanie gier pod LT 2.0

Temat na forum 'Artykuły' rozpoczęty przez adam34689, Marzec 6, 2012.

  1. adam34689

    adam34689 V.I.P V.I.P Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 29, 2010
    Posty:
    5143
    Polubienia:
    504
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Dodałem sposób na przygotowanie nagrywarki pod konkretne płyty. Jeśli dokładnie dostosujesz się do moich sugestii w poradniku, nie będziesz miał już problemów z nagrywaniem.

    Poradnik odnośnie nagrywania pod LT 3.0 znajdziesz tutaj

    Zastrzegam sobie prawo do kopiowania/wstawiania na innych portalach/serwisach hostingowych treści poradnika bez mojej zgody.

    Postanowiłem oddzielić poradnik nagrywania gier pod LT 2.0 od nagrywania pod LT 3.0, gdyż niektórzy nie potrafili znaleźć tego tutoriala. Podział poradnika był konsultowany z Administratorem forum.

    Zanim zaczniesz nagrywać jakąkolwiek grę, przeczytaj cały poradnik do końca (w przeciwnym wypadku, najprawdopodobniej zmarnujesz płyty) i zaktualizuj sterowniki nagrywarki (w przypadku innej niż przerobiony Liteon iHAS).

    Gry na Xbox'a 360 nagrywamy na płytach DVD+R DL 8,5GB. Jeśli chodzi o Verbatimy, muszą one być "Made in Singapore" (jest napisane na pudełku z płytami). Na innych Verbatimach gra nagra się niby poprawnie, ale w słabej jakości i prawdopodobnie nie przejdzie weryfikacji albo wyskoczy komunikat o ściereczce po próbie uruchomienia.

    Potrzebne programy:
    SetupImgBurn_2.5.8.0.exe (3.31 MB)
    Kod:
    http://www.imgburn.com/index.php?act=download
    
    abgx360_v1.0.6_setup.exe (8.6 MB)
    Kod:
    https://mega.co.nz/#!mA1mnCyB!bU7DIzAvADWhKSifrm_3rEcub-RXiC33zNPoLskijPk
    Latest iXtreme Burner MAX.rar (11,5 MB)
    Kod:
    api.viglink.com/api/click?format=go&jsonp=vglnk_jsonp_14057671164127&key=ce73d44630bbd8d850f9bbdbe2f945e9&libId=592f07f4-01c3-4eaa-b66b-84dfb562ec61&loc=http%3A%2F%2Fwww.ixtreme.net%2Fixtreme-lt-lite-touch-download%2F16527-ixtreme-burner-max-download.html&v=1&out=http%3A%2F%2Fdl.dropbox.com%2Fu%2F62272337%2FLatest%2520iXtreme%2520Burner%2520Max.rar&ref=http%3A%2F%2Fwww.google.pl%2Furl%3Fsa%3Dt%26rct%3Dj%26q%3D%26esrc%3Ds%26source%3Dweb%26cd%3D1%26cad%3Drja%26uact%3D8%26ved%3D0CCEQFjAA%26url%3Dhttp%253A%252F%252Fwww.ixtreme.net%252Fixtreme-lt-lite-touch-download%252F16527-ixtreme-burner-max-download.html%26ei%3Di03KU5j-JcWD4gTxvoHADg%26usg%3DAFQjCNErXQvP6JIzvagbOE13FwMfdEJMVw%26bvm%3Dbv.71198958%2Cd.bGE&title=iXtreme%20Burner%20Max%20Download&txt=iXtreme%20Burner%20Max%20iX%20Mirror
    MediaCodeSpeedEdit12010.zip (190 KB)
    Kod:
    http://www.videohelp.com/tools?d=MediaCodeSpeedEdit12010.zip
    [/CODE]Xbox Backup Creator.rar (467 KB)
    Kod:
    https://mega.co.nz/#!3FE0hbQB!A-uPrm3scLSC8T3HulD04UMNaK4uxI3Du-XbpIh3gpg
    
    topology for lt2.0.rar (2 KB)
    Kod:
    https://mega.co.nz/#!jZdC2DpD!I6D_BhIAR_NGpzf1GpP2OEDSvG9BmVsnRfjSXzhZFjo
    
    Pamiętaj, że obraz gry musi być na dysku twardym (najlepiej na tym, gdzie masz zainstalowany system), a nie na "Dyskach wymiennych", np. pendrive, dysk zewnętrzny itd. Plik "topology for lt2.0" wrzuć do folderu z obrazem gry. W folderze z grą ma być jedynie obraz i plik .dvd.



    Nagrywanie pod LT 2.0:


    Pamiętaj, że nazwa obrazu nie może mieć więcej niż 8 znaków. Jeśli u ciebie ma więcej, zmień nazwę.

    Gry XGD2 - Abgx360 (Ustawienia Abgx'a: http://xboxforum.pl/threads/nagrywanie-gier-pod-lt-3-0-najlepszy-artykul-edycja-3.78079/ ) --> ImgBurn

    Gry XGD3 - Xbox Backup Creator --> ImgBurn


    Do gier ap 2.5 musisz wgrać patch'e AP2.5 przez program Xbox Backup Creator (jak w tym poradniku, tylko że wgrywasz powyższy plik zamiast "topologyforlt2.0.bin"):

    XGD2.COD-BO.COD-MW2.Halo-Reach.top.data.v1.rar (1 KB)
    Kod:
    https://mega.co.nz/#!qNtSCZ5C!A-43YR56I-JVSoKo_wx0yxKAv0MTA0aUO4Ox7M8Y0FQ
    Problem "Run-time error '339'
    Component 'MSCOMCTL.OCX' or one of its dependencies not correctly registered: a file is missing or invalid."
    Pobierz plik ten plik:

    MSCOMCTL.rar (424 KB)
    Kod:
    https://mega.co.nz/#!3B8H2IzI!T2bsOFSrZP5afk7K4EqBDA0gRu1kHHBgLDTC0qNO9AM
    
    Windows 7 - wrzuć go do katalogu: "C:\Windows\syswow64"
    Windows XP - wrzuć go do katalogu: "C:\WINDOWS\system32"


    Zaloguj się na konto administratora lub takie, które ma uprawnienia administratora. W wierszu polecenia wpisuj (po każdej linijce wciskaj enter):
    cd\
    cd windows\
    cd SysWOW64\
    regsvr32 MSCOMCTL.ocx
    Źródło: how to fix MSCOMCTL.OCX prblem - YouTube


    Zmiana Topologii z gry przygotowanej pod LT 3.0 na LT 2.0

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]


    Skąd mam pewność, że obraz gry nie jest zepsuty (przecież nie mogę sprawdzić obrazu abgx'em)? Abgx'a ustaw tak jak w tym poradniku + opcja ze screen'a poniżej. Podczas przechodzenia weryfikacji obrazu w programie Abgx v1.0.6 komputer musi być podłączony do internetu.

    [​IMG]

    Przygotowanie FW pod konkretne płyty
    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Jeśli prawidłowo przerobiłeś nagrywarkę, po włożeniu płyty w programie ImgBurn --> write image file to disc po prawej stronie znajdziesz Free Space: 8,738,897,920 bytes. W przeciwnym wypadku Free Space: 8,547,991,552 bytes.

    W trakcie nagrywania zalecam nie przeciążać komputera (nie włączaj innych programów).

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Kiedy włożysz płytę do nagrywarki i wybierzesz opcję "write image file to disc" po prawej stronie ukażą się informacje odnośnie płyty. Jeśli nagrywasz na płytach Verbatim, poszukaj wzrokiem oznaczenia MKM-003-00 lub MKM-001-00. W zależności które znalazłeś ustaw w dalszej części tak dla:
    MKM-001-00: prędkość x2,4 bez "Perform OPC before write"
    MKM-003-00: prędkość x4 z "Perform OPC before write"
    Niezależnie od tego, co jest w dalszej części poradnika pamiętaj o tych opcjach powyżej (w przypadku płyt marki Verbatim).

    Jeżeli nagrywasz na płytach innej marki postępuj zgodnie z obrazkami.



    W trakcie nagrywania zalecam nie przeciążać komputera (nie włączaj innych programów).

    Kiedy włożysz płytę do nagrywarki i wybierzesz opcję "write image file to disc" po prawej stronie ukażą się informacje odnośnie płyty. Jeśli nagrywasz na płytach Verbatim, poszukaj wzrokiem oznaczenia MKM-003-00 lub MKM-001-00. W zależności które znalazłeś ustaw w dalszej części tak dla:
    MKM-001-00: prędkość x2,4 bez "Perform OPC before write"
    MKM-003-00: prędkość x4 z "Perform OPC before write"
    Niezależnie od tego, co jest w dalszej części poradnika pamiętaj o tych opcjach powyżej (w przypadku płyt marki Verbatim).

    Jeżeli nagrywasz na płytach innej marki postępuj zgodnie z obrazkami. Kiedy nagrywasz na płyty, do których masz wgrany firmware, stosuj się do sugestii użytkowników, którzy nagrywają na tych płytach.



    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    BookType ustawiasz zawsze, jeśli jest tam nazwa twojej nagrywarki, niezależnie czy nagrywasz iHAS'em czy zwykłą nagrywarką (wciskasz "Truncate" przy wyskakującym okienku).

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Przed próbą uruchomienia gry na konsoli zalecam wyczyścić pamięć podręczną:
    System-->Pamięć masowa-->najeżdżasz na Dysk twardy i wciskasz "Y"-->Wyczyść pamięć podręczną


    Zalecam instalację gry na dysku, jeśli masz taką możliwość. Płyty i napęd w konsoli będą mniej zużyte. Jeśli masz problem z instalacją lub nagrywałeś zwykłą nagrywarką, sprawdź w aktualizacji (zjedź niżej): sposób na grę z dysku.

    Obszerne FAQ znajduje się tutaj (kliknij tu) na końcu posta (przed aktualizacjami). Aby nie popełnić błędu podczas nagrywania, zapoznaj się z nim.
    Aktualizacja tematu (19 maja 2012r.):


    Aktualizacja tematu (1 czerwca 2012r.):

    Aktualizacja tematu (18 lipca 2014r.):
     
    Ostatnio edytowane przez moderatora: Styczeń 26, 2015
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Masownik20

    Masownik20 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 2, 2010
    Posty:
    1520
    Polubienia:
    82
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    Hm czyli w folderze np Forza 4 gdzie sa 2 pliki iso i dvd mam skopiowac plik topology lt2.0 i dograc?? tak to rozumiec?? Hmm a jak zostawie plik topology w innym folderze to sie zle cos ddogra, czy jak to rozumiec?
    Jesli gra jest w XGD2 to tym nowym abgx nie sprawdze jej prawda???
    Jesli gra jest w XGD3 to konfiguruje jak tma jest plus ta opcja co na screenie i mam pewnosc ze nie dogra mi tych topology?
    Ostatnie pytanie hm ja zwykle wypalam clonem cd i smiga bez takich konfiguracji jak w imgburnie wystarczylo mi dac 2x predkosc i tyle w sumie
     
  4. borys602

    borys602 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 12, 2011
    Posty:
    25
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Do 2 obrazów mass effect 3 dogrywać topologie?
     
  5. adam34689

    adam34689 V.I.P V.I.P Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 29, 2010
    Posty:
    5143
    Polubienia:
    504
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Tak, bo to gra XGD3.

    1. Te dodatkowe opcje ImgBurn'a są głównie do iHAS'a, ale dobrze jak je ustawisz nawet przy nagrywaniu zwykłą nagrywarką.
    2. Gry XGD2 możesz przepuszczać przez abgx'a.
    3. Jak zaznaczysz opcję "Disable writes" to nie dogra ci "Topologii".
     
  6. farenhide

    farenhide Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 25, 2011
    Posty:
    30
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    czyli topologie mam dogrywać do wszystkich gier XGD3 + XGD2 z AP 2.5 tak?
     
  7. Masownik20

    Masownik20 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 2, 2010
    Posty:
    1520
    Polubienia:
    82
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    Czyli spokojnie gry z XGD2 moge przepuszczac przez najnowszego abgx przy tej konfiguracji ktora jest podana?
     
  8. adam34689

    adam34689 V.I.P V.I.P Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 29, 2010
    Posty:
    5143
    Polubienia:
    504
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Tak

    Najlepiej tak:
    XGD2 - Abgx v1.0.6
    XGD3 - Xbox Backup Creator
     
  9. Masownik20

    Masownik20 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 2, 2010
    Posty:
    1520
    Polubienia:
    82
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    i ostatnie moje pytanie napisałes ze plik topology musi znajdowac sie w folderze z gra jak dobrze rozumiem a jesli sie znajduje w innym folderze to sie nie dogra czy jak?
     
  10. adam34689

    adam34689 V.I.P V.I.P Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 29, 2010
    Posty:
    5143
    Polubienia:
    504
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Nie mam pojęcia czy musi być koniecznie w folderze z grą, ale najlepiej tak.
     
  11. Masownik20

    Masownik20 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 2, 2010
    Posty:
    1520
    Polubienia:
    82
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    aha czyli go przenosze jak chce dograc za kazdym razem do folderu z plikiem iso?
    Jesli ABGX zaswieci tma ten napis toology... na zielono znaczy ze jest dograny i trzeba cofnac i wtedy jak cofne do topology2.0 to przepuszczam jeszcze raz przez abgx czy juz od razu wypalam??
     
  12. adam34689

    adam34689 V.I.P V.I.P Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 29, 2010
    Posty:
    5143
    Polubienia:
    504
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Tak, wtedy od razu wypalasz.
     
  13. dzikos1

    dzikos1 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 29, 2008
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    problem

    Zrobiłem tak jak w poradniku i zacząłem wypalać imgburnem, zaznaczyłem turncate i wywala mi jakis błąd "SO data" czy coś na podobę. biorę kontynuuj i wypala do 98% później wciskam anuluj. i Wyciągam płytę. Gra odpala na x-ie ale po chwile się wiesza. Czy LayerBreak=2133520 wpisać w pliku .dvd dla gry XGD3 przerobionej przez XBC pod LT2.0. Chodzi o grę Gears of War 3. Pomóżcie bo już 4 płyty poszły.
     
  14. Mateusz2111

    Mateusz2111 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 29, 2008
    Posty:
    23
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    najlepiej jak plik dvd zrobi ci abgx. on sam ustawi LayerBreak jezeli chcesz mozesz tez taki sam LayerBreak ustawic w imgburnie
     
  15. adam34689

    adam34689 V.I.P V.I.P Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 29, 2010
    Posty:
    5143
    Polubienia:
    504
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    W ImgBurn'ie - "Calculate optimal".
    W pliku .dvd - 2133520.

    Sprawdź abgx'em czy obraz nie jest źle zripowany.
     
  16. dzikos1

    dzikos1 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 29, 2008
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Jaki komunikat powinien sie ukazac w agbxie jak jest obraz zle zripowany. za bardzo nie kumam sie w abgxie. Bylo napisane na czerwono tak jak w poradniku iż obraz sie przerobiony na LT 2.0 a laybreaka wpisalem 2133520 dla xgd3 i w img calculate. nagrywam jeszcze raz sprawdze czy dziala.
     
  17. kryswroclaw

    kryswroclaw Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 7, 2012
    Posty:
    1
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Polska, Wrocław
    Witajcie. Proszę Was o pomoc. Mam Mass Effect 3 ale mam LT2.0. Powiedzcie mi co mogę zrobić z tymi dwoma płytami i przy użyciu jakich programów (skąd je ściągnąć) by gry z XGD3 chodziły mi na na LT2.0 ?? Nie mam na razie kasy na dalszą przeróbkę a płyty mam żeby nagrać ponownie ale tak żeby chodziło na LT2.0. Bardzo Was proszę o pomoc w tej sprawie...
     
  18. adam34689

    adam34689 V.I.P V.I.P Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 29, 2010
    Posty:
    5143
    Polubienia:
    504
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Jeśli nie było więcej komunikatów na czerwono to powinno być ok.
     
  19. dzikos1

    dzikos1 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 29, 2008
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    lepiej nagrywać imgburnem i zaznaczycz Turncate i Verifing czy nagrac Clonem i zaznaczyć medium?
     
  20. dzikos1

    dzikos1 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 29, 2008
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    i znowu to samo. Wyskoczyłe błedy podczas weryfikacji, gra sie odpala, chwile i sie zawiesza.
     
  21. adam34689

    adam34689 V.I.P V.I.P Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 29, 2010
    Posty:
    5143
    Polubienia:
    504
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Nagraj iHAS'em, bo możesz mieć napęd Hitachi.
     
Wczytywanie...

Poleć forum