1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

nagrywanie płyt z grami pod ixtreme 3.0 LT+ czy nagrywarka LiteOn jest konieczna?

Temat na forum 'Kosz' rozpoczęty przez dkajzer, Sierpień 4, 2013.

  1. dkajzer

    dkajzer Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Maj 23, 2011
    Posty:
    14
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam ponownie.
    Wczoraj zaktualizowałem dasha w swojej konsoli i pojawiła się konieczność kolejnego flashowania, będzie to ixtreme 3.0 LT+. Wcześniej była to niższa wersja, prawdopodobnie 1.0.
    Dotychczas nagrywałem płyty w ten sposób, że sprawdzałem obraz abgx'em i nagrywałem bądź nagrywarką LG w komputerze stacjonarnym, bądź nagrywarką w laptopie. Postanowiłem sprawdzić czy ta procedura jakkolwiek się zmieni po przejściu na ixtreme 3.0 LT+, m. in. zapoznałem się z tutorialem na tym forum.
    Pojawiały się jednak różne, często sprzeczne informacje. Chodzi m. in. o to, że z tutorialu dostępnego na forum wywnioskowałem, iż będę potrzebował konkretnego modelu nagrywarki (LiteOn ihas) ze zmodyfikowanym firmware, podczas gdy na innej stronie wyczytałem, że ta nagrywarka jest konieczna tylko w przypadku chęci instalowania gry na dysku twardym konsoli, w przeciwnym razie mogę nagrywać płyty dowolną nagrywarką.
    Jak to w końcu jest, czy faktycznie będę mógł dalej nagrywać płyty nagrywarką w laptopie, jeżeli nie będę chciał później instalować gry na dysku? A jeżeli tak, to co się z tym wiąże (oprócz wydłużonych loadingów, co jest akurat dość logiczne :) ?
    Z góry dzięki za rozwianie wątpliwości.
    Pozdrawiam.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. paxmack

    paxmack Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 2, 2011
    Posty:
    477
    Polubienia:
    57
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Wroclove
    Dlaczego piszesz, że te informacje są sprzeczne skoro dotyczą dwóch różnych rzeczy? Jeśli nie chcesz instalować gier na dysk, to i tak mimo wszystko będziesz miał ogromne problemy z prawidłowym wypaleniem gier bez błędów zwykłą nagrywarką. Nie napisałem, że jest to niemożliwe, bo jest, tylko po prostu musisz być wyjątkowo cierpliwy i być zaopatrzony w stosik płyt jakieś dobrej jakości. Jeśli gra chodzi z płyty, to ma to związek z większym grzaniem się konsoli, niż w przypadku gdy gra chodzi z HDD.
     
    1 osoba to lubi.
  4. dkajzer

    dkajzer Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Maj 23, 2011
    Posty:
    14
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Faktycznie, moze zlego slowa uzylem. Po prostu na niektorych forach posiadanie nagrywarki LiteOn ihas uznano za bezwzglednie konieczne, natomiast na kilku spotkalem sie z informacja ze mozna wypalac plyty inna nagrywarka. Tak jak pisalem, wczesniej nagrywalem plyty nagrywarka LG (byly to tytuly takie jak Alan Wake, Dirt 3, WRC) i nigdy nie bylo zadnych problemow, zawsze udawalo sie poprawnie nagrac za pierwszym razem. Uzywalem plyt Verbatim.
    A jest to dla mnie sprawa dosc wazna jako ze posiadam tylko laptopa i zakup nagrywarki LiteOn plus jakiejs obudowy tak by bylo mozliwe podpiecie jej pod laptopa wygeneruje po prostu dodatkowe koszty :)
     
  5. barman_2000

    barman_2000 Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 3, 2010
    Posty:
    3416
    Polubienia:
    393
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Włoszczowa
    kupienie nagrywarki wraz z przejsciowka to koszt polowy nowej oryginalnej gry na xboxa a gwarantuje swiety spokoj i brak problemow, nagrywajac na laptopie nie zagrasz w kilka ciekawych gier bo one sie poprostu nie uruchomia a brak instalacji na dysk predzej czy pozniej zajedzie laser w konsoli
     
    1 osoba to lubi.
  6. dkajzer

    dkajzer Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Maj 23, 2011
    Posty:
    14
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Ok, dzieki za odpowiedz. Ale mam jeszcze jedno pytanie.
    Czy rewizja tych nagrywarek ma znaczenie? Ktora z nich bedzie dobra?
    Komputronik notebooki, komputery i elektronika

    I jaka przejsciowka bedzie potrzebna by nagrywarka byla kompatybilna z laptopem? Sata -> usb?
     
  7. Krycha1987

    Krycha1987 Banned

    Dołączył:
    Lipiec 21, 2013
    Posty:
    385
    Polubienia:
    21
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Jest taki program który robi flash napędu (czasowy) i można nagrywać gry zwykłą nagrywarką. Z tego co czytałem niektórym to działa, testowałem u siebie na jednej płycie V. i po flashu imgburn rzeczywiście widzi cała pojemność płyty tylko gra się zawieszała po inrze (w sensie lądowania bez końca menu). Nie wiem może coś źle zrobiłem, albo miałem pecha. wiem że nie kliknąłem w książkę imgburn.
     
    1 osoba to lubi.
  8. dkajzer

    dkajzer Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Maj 23, 2011
    Posty:
    14
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Dzieki za wskazowke, ale koledzy wyzej chyba mnie przekonali do zakupu LiteOna.
    Prosilbym tylko o wskazanie ktory konkretnie model bylby optymalny (link do tych nagrywarek w Komputroniku zamiescilem w swoim poprzednim poscie) i jaka przejsciowka bedzie mi potrzebna bym mogl ja podpiac pod laptopa, bo szczerze mowiac nigdy sie z takim rozwiazaniem nie spotkalem :)
     
  9. Imperial BoRo

    Imperial BoRo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 9, 2013
    Posty:
    389
    Polubienia:
    31
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    musisz kupić Liteon ihas 124 rev B. :p z wgranym burner max

    (możesz także kupić modele x24; x= od 1 do 6)
     
  10. paxmack

    paxmack Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 2, 2011
    Posty:
    477
    Polubienia:
    57
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Wroclove
    Możesz też sam wgrać fw pod odpowiednie płytki (gotowe fw znajdziesz na forum). Ja też używam lapka, więc musiałem zaopatrzyć się w przejsciówkę sata usb. Kupiłem polecany Mostek USB 2.0 na SATA/IDE 2,5" 3,5" Unitek DUAL Y-1031 i spisuje się bez zarzutu + nagrywarka ihs rev.B.
    [​IMG]
     
    1 osoba to lubi.
  11. dkajzer

    dkajzer Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Maj 23, 2011
    Posty:
    14
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Ok, dzieki za info :) Jaki byl koszt takiego mostka? Rozumiem ze w ten sposob podpietej nagrywarki nie trzeba dodatkowo zasilac?

    I tak z czystej ciekawosci, konczac juz temat :p Rozumiem ze koniecznosc nagrywania gier nagrywarka ze zmodyfikowanym fw dotyczy glownie nowych gier? Tak jak pisalem wczesniej, nagrywalem swego czasu m. in. Alana Wake, Dirt 3 zwykla nagrywarka i wszystko bylo ok. W jaki sposob moge rozroznic gry ktore sa do nagrania zwykla nagrywarka, a ktore jedynie LiteOnem? Chodzi o rozmiar obrazu tak?
     
  12. TheOFF

    TheOFF V.I.P V.I.P XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2009
    Posty:
    1282
    Polubienia:
    341
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Miasto:
    UK
    Tak jak piszesz, poprzez rozmiar obrazu ( 8,13GB ) oraz przez system gry - XGD3.
    XGD2, czyli ten 'stary format' nagrasz bez problemu zwykłą nagrywarką.

    Było już wiele razy na forum, poszukaj następnym razem. ; D
     
  13. Imperial BoRo

    Imperial BoRo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 9, 2013
    Posty:
    389
    Polubienia:
    31
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    ja kupiłem przejściówkę za 20zł wszystko działa i nie widzę powodu kupowania droższej jak narazie ;p
     
Wczytywanie...

Poleć forum