1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Napęd Lite On DG-16D2S | V1 | 74850C. Jak przerobić?

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez Centek, Wrzesień 29, 2010.

  1. Centek

    Centek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 25, 2009
    Posty:
    107
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Witam :)
    Posiadam napęd:
    Model: DG-16D2S
    Manufacture Date: August 2008
    HW Ver. A0A1
    FW Ver. 74850C
    Philips & Lite-ON

    Przeróbka kosztuje 50zł... troszkę drogo koleś se liczy a słyszałem, że można samemu ten napęd zrobić BEZ LUTOWANIA !!
    Możecie poradzić, lub odesłać do jakiegoś tutoriala jak to zrobić?
    Posiadam kompa z SATA i kabel SATA co jeszcze jest mi potrzebne, aby SAMEMU przerobić napęd i jak to zrobić?

    Dzięki za pomoc :)


    PS: będę to robił pierwszy raz ale ogólnie znam się na takich rzeczach, nie jestem pierwszakiem w elektronice i firmwarach :)
    Możecie to jakoś przejrzyście opisać ?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. sajdorr

    sajdorr Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 15, 2009
    Posty:
    938
    Polubienia:
    78
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    P-ce
  4. Centek

    Centek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 25, 2009
    Posty:
    107
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Przeczytam, i się postaram :)
    Powiedz mi jeszcze jedno... czy jest jakakolwiek możliwość, że COŚ może pójść nie tak i napęd będzie nadawał się na śmietnik? Czy jeżeli dokonam jakichś szkód, będę mógł je sam naprawić?
     
  5. sajdorr

    sajdorr Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 15, 2009
    Posty:
    938
    Polubienia:
    78
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    P-ce
    poprostu uważaj do którego punktu wciskasz tą igłę :p, a no i wtyczka od zasilania dobrze podłącz, bo jak ją odwrócisz i podłączysz to spalisz PCB ^^ (poprostu podlacz ją tak jak odłączyłeś i git)

    a i jeżeli podczas sczytywania firmware wyskoczy Serial Data BAD to coś z probe/spear nie działa :p
     
  6. Qazimodo

    Qazimodo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2009
    Posty:
    1690
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Alfa Centauri
    moze kilka rzeczy pójść "nie tak" jakbys chciał i nie tylko napęd może nadawać sie na śmietnik
    ale i cały xbox ,jeżeli nie zdołasz odczytać klucza napędu wcześniej
    więc pisanie że koleś bierze 50zł i to dużo nie jest fair ,bo koles bierze na siebie odpowiedzialność
    za to co robi i w razie uszkodzenia musi ci odkupić xboxa
    życze powodzenia ,bo skoro sie znasz na elektronice to moze ci sie uda....
    zapewne jak zaczniesz go robic to sie przekonasz że co najmniej tyle jest to warte
     
  7. Centek

    Centek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 25, 2009
    Posty:
    107
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Po weekendzie wezmę się za to i zobaczymy jak mi pójdzie :)
    Napiszę w tym temacie...
     
  8. sphinexe

    sphinexe Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Październik 21, 2010
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
  9. Qazimodo

    Qazimodo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2009
    Posty:
    1690
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Alfa Centauri
    prąd go kopnął ,a z xboxa poszedł dym i na tym sie skończyło...
    a wystarczyło do fachowca podskoczyć i po sprawie by było w 20-30 minut
    teraz został mu tylko Wąż [snake] na komórce :)
     
  10. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12082
    Polubienia:
    1068
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Poważnie?:D::D:D:D?
     
  11. sreberko

    sreberko Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 11, 2009
    Posty:
    356
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Nowy Sącz
    Nie do końca bez lutowania, ponieważ trzeba przygotować spear, a trzeba mieć do tego lutownicę i trochę wprawy w lutowaniu. Ja bym nie kombinował za 50PLN, to wcale nie jest dużo, a masz gwarancje. Biorąc pod uwagę elementy, które musisz kupić, czas, który na to poświęcisz, oraz paliwo na dojazd to według mnie wyjdzie dużo więcej niż 50PLN.
     
  12. jasny93

    jasny93 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 15, 2011
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    witam
    dzisiaj przerabialem sobie omawiany naped i chyba cos mi nie wyszlo... mianowicie naped nie czyta plyt i nie wiem co moze byc przyczyna ; / przy majsterkowaniu czułem dziwny zapach jakby coś się spaliło ale nie mam pojecia co to mogło być ponieważ konsola się normalnie uruchamia i napęd normalnie reaguje na otwieranie i zamykanie tacki. Prosze o pomoc.
     
  13. Centek

    Centek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 25, 2009
    Posty:
    107
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Spaliłeś sobie napęd chłopcze :) ja się tego bałem dlatego właśnie poszedłem sobie do kogoś kto się na tym zna:)
    Takie moje przypuszczenia :)
     
  14. opeael2

    opeael2 Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    6154
    Polubienia:
    390
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Nidzica
    napisz coś więcej.....albo daj log z jungle...
     
Wczytywanie...

Poleć forum