1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

napęt Liteon Ihas124 / kontroler sata / przejściówka /

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez kofaniutki_misio, Listopad 1, 2011.

  1. kofaniutki_misio

    kofaniutki_misio Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2009
    Posty:
    41
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Witam,

    Dziś przyszła mi nagrywarka w/w i nie mogę jej podłączyć :)

    Mam starego blaszaka i wszystkie taśmy do dysku i starego napędu są szerokie.
    Co potrzebuje żeby podłączyć nowy napęd?

    1. kontroler sata KONTROLER ADAPTER PCI na SATA * 1xATA + 3xSATA (1887175803) - Aukcje internetowe Allegro
    2. przejściówka AC-Sata Adapter zasilania MOLEX - SATA - WAWA od ręki (1892716290) - Aukcje internetowe Allegro
    3. kabel sata-sata SOLIDNY KABEL SATA DO DYSKU lub DVD SATA-SATA 50cm (1897264523) - Aukcje internetowe Allegro


    czy może wystarczy takie coś? PRZEJSCIOWKA KONTROLER ADAPTER IDE ATA SATA k78 (1887063005) - Aukcje internetowe Allegro

    pierwsza opcja jest kosztowniejsza :)) ale czy ta druga wystarczy?? nie znam się na sprzęcie niestety

    proszę o pomoc.

    P.S admina prosiłbym o poprawienie tematu ;) literówka, sorka
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. maker3

    maker3 Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 31, 2010
    Posty:
    725
    Polubienia:
    72
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Jeśli wybierzesz pierwszą opcje, to będziesz mógł flashować napęd samemu (pod warunkiem, że trafisz na dobry kontroler).
    Ogólnie, to pierwszy wydaje się bardziej profesjonalny.

    Jeśli chodzi o drugą opcję, to na zdjęciu nie widzę Adaptera zasilania Molex-Sata, więc musisz wsiąść do uwagę jeszcze dodatkowy zakup (opcja 1. podpunkt 2.).
    Jeśli wymieniałeś ostatnio zasilacz, to możliwe, że masz już zasilanie do SATA, tylko go nie używasz.

    Na twoim miejscu najpierw spróbowałbym drugiej opcji, w końcu to tylko kilka złotych.
     
  4. darmon

    darmon Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 21, 2010
    Posty:
    628
    Polubienia:
    10
    Punkty za osiągnięcia:
    18
  5. mikul1991

    mikul1991 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 24, 2010
    Posty:
    270
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    18
  6. maker3

    maker3 Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 31, 2010
    Posty:
    725
    Polubienia:
    72
    Punkty za osiągnięcia:
    28
  7. darmon

    darmon Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 21, 2010
    Posty:
    628
    Polubienia:
    10
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Ma starego blaszaka i nie ma miejsca na slot sata.
     
  8. kofaniutki_misio

    kofaniutki_misio Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2009
    Posty:
    41
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    koledzy, powiem tak. Mam laptopa ale nawet mi do głowy nie przyszło że można podpiąć nagrywarkę z stacjonarnego kompa pod laptopa :) a przyznam się ze wolałbym taką opcje. Nie do końca napisałem prawdę, "blaszaka" ma kolega z którym złożyłem się na nagrywarkę. Ale to ja ściągam gry i chyba by było lepiej
    jakbym to ja je wypalał.

    Z drugiej strony wyciągać przy nagrywaniu tyle kabli i tą nagrywarkę.... hm....

    reasumując chyba spróbuję tej tańszej wersji, czyli przejściówki.

    Dziękuje, byliście bardzo pomocni.

    p.s mam jeszcze pytanie do darmon , piszesz ze nie mam miejsca na slot sata, co to znaczy? Myślałem ze podpinam ten adapter do "starej taśmy" tej szerokiej? albo od razu wpinam do płyty w miejsce tej taśmy? nie tak?
     
  9. maker3

    maker3 Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 31, 2010
    Posty:
    725
    Polubienia:
    72
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Dobrze myślisz.
     
  10. vohPoh8Aeshohnuu

    vohPoh8Aeshohnuu Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Sierpień 3, 2011
    Posty:
    6
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Przez mostek usb-sata mozesz podlaczyc ta nagrywarke i flashowac ja. Z nagrywaniem moze byc roznie, kumpel zerwal 2 plyty przez to, ze mostek nie dawal rady i co chwile mial write retry, po esata-sata poszlo bez bledow, ja uzylem rowniez esata-sata i nie bylo najmniejszych problemow.

    Jezeli masz naped optyczny w laptopie na sata to mozesz go wyjac (najczesciej 1-2 srubki), wpiac kabel sata i tak podlaczyc te nagrywarke, a zasilac ja przez zasilacz dolaczony do mostka usb-sata, na allegro za 20-30zl.
     
  11. kofaniutki_misio

    kofaniutki_misio Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2009
    Posty:
    41
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    odświeżam temat Panowie.

    Ponieważ kupiłem ten adapter, podłączyłem i nie działa. Gdzieś wyczytałem ze napęd musi być na master, ale w tej nagrywarce nie widzę żadnych zworek :/ Może w bios muszę wejść?
    Do slotu primary IDE mam podłączone 2 dyski.
    do secondary właśnie ten adapter.
     
Wczytywanie...

Poleć forum