1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

NAT umiarkowany-pomocy

Temat na forum 'Xbox Live' rozpoczęty przez Masownik20, Listopad 5, 2015.

  1. Masownik20

    Masownik20 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 2, 2010
    Posty:
    1520
    Polubienia:
    82
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    Witam
    Od 2 dni mam xbox live gold testowalem i mam NAT: umiarkowany co za tym idzie cięzko mi sie z kims połączyc albo wogóle.

    Znalazłem w necie że powinienem otworzyć porty:

    • Port 88 (UDP)
    • Port 3074 (UDP i TCP)
    • Port 53 (UDP i TCP)
    • Port 80 (TCP)
    • Port 500 (UDP)
    • Port 3544 (UDP)
    • Port 4500 (UDP)
    Pytanie teraz jesli mam router tp link wrd 3600 jak to zrobić, tam w zakladce forwarding mi sie porty otwieraja to co mam powpisywac kolejno numery tych portow? Pytanie czy adres IP mam podac konsoli czy kompa bo teraz juz nie wiem trzeba tam IP podac
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. -=SETH=-

    -=SETH=- -= XBOX GOD =- Członek Załogi Administrator Super Moderator Xbox One V.I.P Pomocnik XBOX MANIAK Game Master Liga XboxForum.pl Achievement Hunter PSforum.pl

    Dołączył:
    Wrzesień 11, 2010
    Posty:
    28151
    Polubienia:
    3223
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    مصر
    Jaki masz adres IP? Jak nie masz publicznego adresu IP to otwieranie portów mało Ci pomoże.
    Co to za dostawca?
     
  4. Masownik20

    Masownik20 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 2, 2010
    Posty:
    1520
    Polubienia:
    82
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    mam UPC 120 Mb... wiem ze w routerze robilem porty pod utorrenta
     
  5. bld

    bld XBOX MANIAK Xbox One XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 14, 2013
    Posty:
    1462
    Polubienia:
    477
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    To zrób to samo pod Xboxa
     
  6. Masownik20

    Masownik20 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 2, 2010
    Posty:
    1520
    Polubienia:
    82
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    odblokowywac porty mam w zakladce forwarding> port triggering tak?
    i tam mam dodaj nowy
    i takie parametry mam podać
    Trigger Port:
    Trigger Protocol:
    Incoming Ports:
    Incoming Protocol:
    Status:
    Common Applications:

    czyli w trigger port wpisuje po koleji osobno te wszystkie numery portów z 1 postu tak i w zakladce Incoming Ports: tez te nr dokladnie co w 1 poscie i podówjnie robie to dla tych porów co mają (UDP i TCP) tak? czy coś pominołęm bo będę to robił pierwszy raz
     
  7. Masownik20

    Masownik20 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 2, 2010
    Posty:
    1520
    Polubienia:
    82
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    ehhh udalo mi sie samemu ustawic NAt na open ale dalej nie znajduje mi rpzeciwnikow ani w ufc ani fifie panowie juz nie mam glowy co nie halo
     
  8. sqbnc

    sqbnc Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 25, 2014
    Posty:
    76
    Polubienia:
    54
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    BBA
    Na NAT umiarkowany nie powinieneś mieć problemów z wyszukiwaniem przeciwników. To musi być coś innego. Masz x1?

    G2 / SwiftKey
     
  9. Panzer Llama

    Panzer Llama Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 18, 2015
    Posty:
    25
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Legionowo
    Sugeruję jeszcze raz spróbować z http://www.portforward.com/ - poprowadzi za rękę - być może otworzyłeś porty ale nie ustawiłeś stałego IP dla konsoli bez czego port forwarding może nie będzie działać prawidłowo bo adres ip konsoli będzie się zmieniał. Ewentualnie ustaw tryb DMZ w routerze na ip konsoli.
     
  10. dragen

    dragen Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 7, 2013
    Posty:
    61
    Polubienia:
    12
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Płeć:
    Mężczyzna
    Podepnę się od temat z pytaniem.

    Mam upc. Kiedyś musiałem wklepać porty w routerze żeby mieć nat open. Ostatnio miałem jakiś serwis łączą i teraz mimo że nie ustawiłem portów nat też mam open :eek:

    Nie mam ustawionego w konsoli stałego IP.

    Ale przy zrobieniu testu ping jaki pokazuje konsola jest 189..

    Trochę dużo. Router ma złącza GBt także jest ok. Konsola podłączona po kablu.

    Jak to zmniejszyć? Mimo że mam nat open odblokować porty mimo wszystko? I jak ustawię IP statyczne na XO i w routerze ustawię żeby akceptował to IP jest szansa ze będzie lepiej? Może ktoś ma UPC i bawił się konfiguracją?

    gram online w Halo ME, oraz Halo 5

    Będę wdzięczny za pomoc

    Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
     
  11. FLEX Jastrzebie

    FLEX Jastrzebie Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 6, 2014
    Posty:
    150
    Polubienia:
    29
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Każdy w Polsce ma ping w tych granicach, bo to przypuszczalnie ping do amerykańskiego serwera MS

    Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka
     
  12. sradkg

    sradkg Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 29, 2012
    Posty:
    226
    Polubienia:
    26
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Kraków
    Też mam nat umiarkowany w UPC i nie mam problemu ze znajdowaniem rywali go gier

    swoją drogą jak zrobisz test łącza multipilayera i jak ci wyskoczy wynik naciskasz LB,RB,LT,RT wszystkie na naraz pokazują Ci się szczegóły, cofasz B dajesz kontynuuj i NAT pokazuje sie wtedy jako otwarty.
     
  13. Panzer Llama

    Panzer Llama Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 18, 2015
    Posty:
    25
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Legionowo
    A propo posta powyżej z patentem na "otwarcie" NAT. Niektórzy dostawcy blokują możliwość inicjacji połączeń NAT z strony Internetu, możliwe jest to tylko ze strony konsoli - częstym objawem jest to że: porty są poprawnie forwardowane na routerze, jest przyznane stałe ip dla konsoli a jednak NAT pokazuje się jako "umiarkowany". Niestety powyższy trik nie do końca otwiera NAT - po prostu w danym teście konsola już otworzyła NAT do serwera testowego i on mógł poprawnie zainicjować połaczenie od siebie przy drugiej próbie - więc NAT jest do tego konkretnego serwera otwarty ale w rzeczywistości nadal "umiarkowany" i w praktyce inicjujące połączenia przychodzące od innych serwerów są wycinane na poziomie ISP :/
     
  14. Mitmart

    Mitmart Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 11, 2009
    Posty:
    40
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Płeć:
    Mężczyzna
    Cześć,
    a co wy na to - po otwarciu wszystkich portów które opisane sa na stronie Microsoft konsola pokazuje w ustawieniach NAT jako otwarty, natomiast w menu COD Black ops 3 NAT wyświetla się jako ograniczony. Czy ma ktoś jakiś pomysł co mogę z tym zrobić? Czy to w ogóle ma jakiekolwiek znaczenie skoro sama konsola wykrywa NAT jako otwarty? Dodam iż otworzyłem również port z którego korzysta sama gra ( w ustawieniach gry jest taka informacja) .
    Posiadam niestety neostrade 20 Mb

    Będę wdzięczny za wszelkie sugestie dotyczące mojego "problemu?"


    Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
     
  15. ManyPL

    ManyPL Xbox One Xbox One Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 30, 2013
    Posty:
    206
    Polubienia:
    263
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    miasteczko sexu i biznesu ;)
    A ja mam net radiowy, NAT zamknięty a online gram. Sam sobie nie mogę nic zmienić.

    Po prostu napisano w Tapatalku : )
     
  16. Panzer Llama

    Panzer Llama Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 18, 2015
    Posty:
    25
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Legionowo
    Zamknięty NAT nie powoduje niemożności gry, po prostu w grach P2P generuje często masakryczne lagi.
     
  17. Bodzio pl

    Bodzio pl Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 6, 2009
    Posty:
    23
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Miasto:
    Małopolska
    Żeby mieć NAT otwarty w BLOPS 3 musisz przekierować port 3075 UDP.
     
    Ostatnia edycja: Grudzień 5, 2015
  18. Mitmart

    Mitmart Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 11, 2009
    Posty:
    40
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Płeć:
    Mężczyzna
    Tak jak juz pisałem w tym poście co zresztą sam cytowałeś - otworzyłem rownież port z którego korzysta gra :) także dzięki ale problem nie tkwi w tym


    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
     
  19. TheG4brieL

    TheG4brieL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 12, 2011
    Posty:
    135
    Polubienia:
    30
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    A jaki masz router do tej Neostrady? Ja też mam Neostrade, przekierowałem port 3075, dodałem konsolę do DMZ i dalej ograniczony...
    Ja posiadam Funboxa
    Dzisiaj jeszcze będę testował na internecie mobilnym Play. Modem podpięty do routera. Trzeba pogrzebać w ustawieniach.

    Viper One M8
     
  20. Mitmart

    Mitmart Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 11, 2009
    Posty:
    40
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Płeć:
    Mężczyzna
    Posiadam livebox 2.0 ( ten z ściętym rogiem) ograniczony NAT pojawia ci się w ustawieniach konsoli i w grze czy tylko w grze ? Bo tak jak juz wcześniej pisałem mi konsola wykrywa NAT otwarty natomiast gra ograniczony .
    Zastanawiam sie czy to problem rzeczywiście jest w moich ustawieniach czy po stronie Orange i centrali do której jestem podpięty.

    Testowałeś już PLAY ?


    Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
     
  21. TheG4brieL

    TheG4brieL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 12, 2011
    Posty:
    135
    Polubienia:
    30
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Niestety Play mi się jeszcze nie udało testować. Grałem na standardowych ustawieniach routera i miałem NAT ograniczony i w ustawieniach konsoli i w ustawieniach gry.
    A może to po stronie gry jest coś nie tak
    Chociaż ja jeszcze zauważyłem coś takiego w ustawieniach Funboxa. W zakładce UPnP miałem otwarty port 3074. Gdy chciałem dodać port 3075 to wyskakiwal mi jakiś błąd, że będzie kolidowal z jakimś innym portem. Dopiero po wyłączeniu UPnP mogłem dodać port 3075. Później włączyłem UPnP i znów pojawił się tam port 3074.

    Viper One M8
     

Poleć forum