1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Neostrada 6mb/s - modem ZET Combo

Temat na forum 'Kosz' rozpoczęty przez Malinbox, Październik 22, 2011.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Malinbox

    Malinbox Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 23, 2010
    Posty:
    131
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Włocławek
    witam! Mam problem ale nikt mi nie odpowiedział na moje zadawane pytania na forach związanych z tym problemem dlatego piszę w dziale off-topic na sprawdzonym xboxforum.pl :)
    Otóż dzisiaj otrzymałem kurierem modem ZET Combo wraz z internetem 6mb/s od Telekomunikacji. Mój problem polega na tym ,że po prawidłowym podłączeniu modemu ze wszystkim dioda ADSL mruga zamiast świecić ciągłym światłem. Moje pytanie to czy coś jest nie tak ,czy trzeba czekać na SMS o możliwości korzystania jak to wyczytałem na innym forum.
    Dodam jeszcze że moja miejscowość jest oddalona od centrali o ok. 3 km a wcześniejsze próby podłączenia internetu stacjonarnego skończyły się niepowodzeniem, chociaż ostaniom próbę wykonywałem ok. 5 lat temu więc nie wiem czy coś się zmieniło na lepsze od tamtej pory
    Proszę o odpowiedz ludzi znających się na tym :)
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. 65userow

    65userow Banned

    Dołączył:
    Styczeń 9, 2010
    Posty:
    415
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Czy wpisałeś odpowiednią nazwę i hasło w modemie?
     
  4. TheDarkKnight

    TheDarkKnight Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 16, 2010
    Posty:
    1839
    Polubienia:
    160
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Wielkopolska
    Ja w wakacje też zamówiłem Neo 6 Mb/s, też z tym modemem (tyle że wszystko jest ok). Dioda powinna tylko na początku (zaraz po włączeniu modemu) mrugać. Modem 'stabilizuje się' jakąś minutę. Mruga cały czas? Czekałeś trochę? No i najważniejsze - internet działa, czy nie?

    PS. Aha, z tego co pamiętam to ja żadnego SMSa nie dostawałem. Wszystko sam skonfigurowałem, niekiedy kontaktując się z nimi.
     
  5. Malinbox

    Malinbox Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 23, 2010
    Posty:
    131
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Włocławek
    65userow : to znaczy gdzie? pod adresem modemu ? tym 192.168.0.1 ? o to chodzi?

    TheDarkKnight: Właśnie net nie działa :/ Dioda jak mrugała tak mruga do tej pory.. być może jest to spowodowane brakiem aktywacji usługi przez TP jak odpisali mi na innym forum lub też (i to niestety bardzie prawdopodobne) brak możliwości z przyczyn technicznych i tego się niestety obawiam ale jeszcze nie trace nadziei.. za chwilę będę dzwonił do TP więc się dowiem :)
     
  6. druteron

    druteron Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 3, 2010
    Posty:
    236
    Polubienia:
    22
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Otwock
    Pierwsza sprawa, to kiedy podpisałeś umowę? Jeżeli w ostatnich dniach, to prawdopodobnie twoja linia nie jest jeszcze aktywowana. Potwierdzenie powinieneś dostać poprzez SMS. Druga sprawa, przeprowadziłeś swoją rejestrację jako nowy użytkownik? (Podczas rejestracji powinieneś dostać nazwę użytkownika i hasło).
     
  7. 65userow

    65userow Banned

    Dołączył:
    Styczeń 9, 2010
    Posty:
    415
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    @malinbox:
    U mnie wyglądało to tak:
    Przy podpisywaniu kolejnej umowy (jako nowy użytkownik) miałem na niej nazwę użytkownika. Następnie podałem jako nazwę użytkownika w modemie "rejestracja@neostrada.pl" hasło "rejestracja". Dostałem IP jednak działała tylko strona TP i Orange. Następnie wszedłem w odnośnik o rejestracji i podałem nazwę użytkownika (tą z umowy) i numer telefonu. Chwilowy lag i hasło wygenerowane. Całość trwała niecałe 2 dni.
     
  8. TheDarkKnight

    TheDarkKnight Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 16, 2010
    Posty:
    1839
    Polubienia:
    160
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Wielkopolska
    No to nie wiem, najlepiej zrobisz jednak jak zadzwonisz, wszystko Ci wytłumaczą.
     
  9. Malinbox

    Malinbox Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 23, 2010
    Posty:
    131
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Włocławek
    Zadzwoniłem wczoraj do TP i okazało się że punkt w moim mieście nie otrzymał kopii umowy którą otrzymałem ja wysłaną przez główną centrale w Warszawie (bodajże). Dopiero po otrzymaniu tej umowy uaktywnią mi linie. W dni robocze odbyłoby się to zapewne dużo szybciej.. ale należy jednak poczekać :) Jednakże dzięki Panowie za odpowiedź :D Dam znać jeszcze co wynikło z tego wszystkiego i mam nadzieję że już z nowym internetem :)
     
  10. TheDarkKnight

    TheDarkKnight Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 16, 2010
    Posty:
    1839
    Polubienia:
    160
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Wielkopolska
    No, to pewnie w ciągu 3 dni już będzie ok, chociaż z TP to nie wiadomo nigdy :) Pozdro
     
  11. Ernest Strzelczyk

    Ernest Strzelczyk Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 25, 2011
    Posty:
    46
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Dąbrowa Górnicza
    i to będą mówić przez 10 dni a później włącza usługę :D żebyś przypadkiem nie zrezygnował :D ja osobiście kiedyś tak miałem
     
  12. druteron

    druteron Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 3, 2010
    Posty:
    236
    Polubienia:
    22
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Otwock
    Z TP bywają różne dziwne sytuacje. Kiedy zamawiałem u nich internet dobre kilka lat temu, cały zestaw miał przywieźć kurier. Przez 4 dni codziennie dostawałem SMS, że kurier pojawi się dziś. Niestety dopiero piątego dnia przybył. Kilka miesięcy temu zostały zerwane kable. Zgłosiłem więc tą sprawę dzwoniąc na odpowiedni numer. Zgłoszenie zostało przyjęte. Po upływie 48 godzin usterka powinna zostać naprawiona, niestety nic się nie zmieniło. Zadzwoniłem więc jeszcze raz, okazało się, że nie ma mojego zgłoszenia. Przyjęto więc nowe, powiedziano mi, że jutro będę miał już internet. Niestety, nic z tego. Potem przez ponad tydzień zgłaszałem usterkę codziennie i zawsze mówiono mi, że dopiero pierwszy raz przyjmują ode mnie zgłoszenie. Po ponad tygodniu w końcu mi naprawili. Cała ta telekomunikacja, to jakieś wielkie nieporozumienie. Szkoda tylko, że jestem na nich skazany. Mam nadzieję, że autor będzie miał więcej szczęścia ;)
     
  13. Malinbox

    Malinbox Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 23, 2010
    Posty:
    131
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Włocławek
    A jeszcze takie małe pytanie.. czy ta odległość do centrali może stanowić jakiś problem w "tych" czasach bo jak wcześniej napisałem ostatni raz starałem się o "cywilizowany" internet ok. 5 lat temu więc nie wiem co do tej pory zmienili, ale chyba mi się wydaję że sieć telekomunikacyjna trochę się zmieniła od tych 5 lat. Wiem też że kilka razy podkopywali się ludzie od TP i sprawdzali w mojej miejscowości te wszystkie skrzynki i słupki telekomunikacyjne ale nie wiem dokładnie co robili. I właśnie moje pytanie, tak jak już wspomniałem czy w 2011 roku 3 kilometrowa odległość może stanowić jakiś problem?


    druteron: Ja też miałem "ekscesy" z TP i nie tylko. Od ok. 8 lat staram się o internet stacjonarny. Ale uwierz mi.. lepsze chyba jednak kilkudniowe usterki(oczywiście niezbyt częste) niż zamulający się internet z limitem danych :D
     
  14. druteron

    druteron Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 3, 2010
    Posty:
    236
    Polubienia:
    22
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Otwock
    Co do zmian tych zmian to bym nie był taki pewny ;) Telekomunikacja nie jest do nich skora. Odpowiadając na twoje pytanie, 3 km. od centrali nie powinno stanowić problemu. Natomiast jeżeli chodzi o problemy z dostępem do internetu stacjonarnego, to wiem o co chodzi. Mój znajomy czeka już ok. 6 lat by mu postawili 2 słupy telekomunikacyjne, a moja ciotka 2 lata. Dodam też, że mieszkamy niecałe 30km. od centrum Warszawy i brak słupów w takim miejscu wydaje się co najmniej śmieszny, ale widzisz jak to jest w Polsce. W innych krajach ludzie mają internet za darmo, a tutaj nie dość, że drogo, to i nie wszyscy mogą mieć.

    edit: Wrócę jeszcze do tych zmian. U mnie TP wymieniała kable już ze dwa razy, a maksymalną prędkością internetu jaką mogę mieć jest nadal 2Mb/s :)
     
  15. Malinbox

    Malinbox Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 23, 2010
    Posty:
    131
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Włocławek
    Też tak sądzę że 6mb/s nie będzie działało ale mam przynajmniej nadzieję że będzie chodziło (dla większości skromne) 1 mb/s choć dla mnie to nadal sfera marzeń jak się okazywało wiele razy :D
     
  16. druteron

    druteron Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 3, 2010
    Posty:
    236
    Polubienia:
    22
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Otwock
    Jak już podpisałeś umowę, to powinno działać. Pytanie tylko jaka będzie jakość tego internetu. Mogę wiedzieć, czy zdałeś się na swój router, czy od TP? Ja osobiście z Liveboxem mam złe wspomnienia. Rozłączał co 10 minut, a do tego zauważalnie niższy transfer. Zdecydowałem się na kupno porządnego routera i było to dobrym rozwiązaniem. Ostatnio też słyszałem, że dają coś innego niż Livebox, coś od TP-Linka, więc może będziesz miał więcej szczęścia.
     
  17. Malinbox

    Malinbox Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 23, 2010
    Posty:
    131
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Włocławek
    To znaczy na chwile obecna mam tego ZTE COMBO którego otrzymałem w zestawie ale z uwagi na to, ze mam w domu pare urządzeń mobilnych planuje zakup routera z modemem.
     
  18. druteron

    druteron Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 3, 2010
    Posty:
    236
    Polubienia:
    22
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Otwock
    Na pewno nie wyjdziesz źle na takim zakupie. Nie wiem jak ten ZTE, ale Livebox praktycznie nie miał możliwości konfiguracji.
     
  19. komar251

    komar251 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 1, 2010
    Posty:
    474
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Częstochowa
    Nic Ci nie ubędzie prędkości. Max ściągania wyciągniesz około 750 kb/s , natomiast wysyłanie nie więcej niż 65 kb/s .
    Co do zte to nie posiadam go mam livebox i nie narzekam . Po włączeniu kompa net przez kabel jest po około 40 sekundach. Wifi jest cały czas .
    Post wysłany przy użyciu Tapatalk Pro korzystając z xperia x10 i .
     
  20. druteron

    druteron Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 3, 2010
    Posty:
    236
    Polubienia:
    22
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Otwock
    Ja miałem styczność z kilkoma Liveboxami i nie mam o nich najlepszego zdania. Jeden zaskoczył mnie szczególnie, otóż livebox stał nie dalej niż 10 metrów od komputera stacjonarnego, który miał być podłączony poprzez wi-fi. Jednak za nic nie mogłem wykryć Liveboxa. Musiałem podłączyć go pod kabel. Inna sprawa, że LB strasznie długo się resetuje. Dodatkowo mój, jak już pisałem wyżej ciągle się rozłączał i wieszał. TP doradzało mi zmianę prędkości na niższą. Mówili, że moje kable nie są w stanie uciągnąć więcej niż 1 Mb/s. Po zmianie routera rozłączenia ustały, podobnie zresztą jak zwiechy, a i prędkość pobierania jest większa o jakieś 10-15 Kb/s. Niby nie dużo, ale jednak. Zaznaczę też, że nie musiałem zmieniać prędkości internetu na niższą. Odniosę się jeszcze do wi-fi. W LB nie było najlepiej. Laptop potrafił gubić zasięg, jednak teraz kiedy mam inny router, zasięg mam w całym domu.
     
  21. Ernest Strzelczyk

    Ernest Strzelczyk Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 25, 2011
    Posty:
    46
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Dąbrowa Górnicza
    jak by co mam router pentagram z adsl do sprzedania na gwarancji tanio:D
     
Wczytywanie...
Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum