1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Nie działające wiatraki + 2 czerwone diody

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez wilkos, Czerwiec 28, 2012.

  1. wilkos

    wilkos Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 25, 2009
    Posty:
    36
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    mrozy
    Witam.
    Mam problem jak w temacie.

    Odpaliłem sobie 2 godz. temu nowo nagrana grę "Inwerted".
    Była jakaś aktualizacja w niej więc zainstalowałem.
    Gra się odpaliła i po ok 15 min nagle xbox się wyłączył i zaświeciły się 2 czerwone diody z lewej strony(lewa górna i lewa dolna).
    Przerażony oczywiście wyłączyłem zasilacz od gniazda.
    Następnie w strachu ponownie uruchomiłem konsole.
    Ku mojemu zachwytowi odpaliła się bez problemu ale po paru minutach znowu zonk i diody i automatyczne wyłączenie konsoli.
    Nie wiedziałem co się dzieje wiec jeszcze raz odpaliłem ixa i podszedłem bliżej i wykryłem słuchem usterkę.
    NIE DZIAŁAJĄ WENTYLATORY.
    Czy ktoś może ma jakiś pomysł co można z tym fantem zrobić.
    Konsola uruchamia sie normalnie ale wiadomo, że musi sie przegrzać za chwile z racji nie działających wentylatorów. Moja konsola to xbox 360 premium z hdmi, płyta falcon flash LT2.0

    POZDRAWIAM
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. opeael2

    opeael2 Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    6154
    Polubienia:
    390
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Nidzica
    trzeba rozebrac miernik w dloń i sprawdzić co w trawie piszczy
     
  4. wilkos

    wilkos Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 25, 2009
    Posty:
    36
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    mrozy
    Nie mam miernika a poza tym nie mam fachu w reku wiec do serwisu musze sie przespacerować. Dziwny problem zastanawia mnie czy to ta aktualizacja z płyty nie popsuła czegoś w systemie i przez to nie odpalaja sie wiatraki
     
  5. kmes.serwis

    kmes.serwis Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 18, 2012
    Posty:
    112
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Aktualizacja nie ma nic wspólnego z niedziałającymi wentylatorami :)
     
  6. Lindblom

    Lindblom Banned

    Dołączył:
    Czerwiec 26, 2012
    Posty:
    20
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Bardzo możliwe że wiatraki się przepaliły. Zmienione są może na 12V ? Możesz po prostu wyciągnąć wiatraczki i podłączyć pod baterie 9V i sprawdzić czy działają. ( niebieski i czarny to -, a czerwony i taki brązowy to + )
    Jeżeli tak to pewnie coś na płycie głównej się uwaliło. Jeśli wiatraczki nie działają to po prostu się przepaliły i je wymień :). Spróbuj jeszcze odczytać kod błędu :)
     
  7. wilkos

    wilkos Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 25, 2009
    Posty:
    36
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    mrozy
    Właśnie sprawdziłem i niestety wiatraki działaja ****. Czyli mam rozumieć że to usterka płyty głównej.A czy nie wiecie czy można podłączyć te wiatraki w innym miejscu na płycie tak zeby sie odpalały nawet na maksa przy włączeniu konsoli?
     
  8. Lindblom

    Lindblom Banned

    Dołączył:
    Czerwiec 26, 2012
    Posty:
    20
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
  9. wilkos

    wilkos Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 25, 2009
    Posty:
    36
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    mrozy
    Dzieki za pomoc. Właśnie polutowałem wszystko i mam pytanie czy nic sie złego nie stanie jezeli podłącze tylko jeden wiatrak a drugi bedzie w zapasie gdy ten pierwszy padnie? Ten jeden daje tak jak te dwa gdy konsola była sprawna wiec mysle ze jeden podpiety pod 12 v bedzie chłodził wmiare sprawnie.
     
  10. Lindblom

    Lindblom Banned

    Dołączył:
    Czerwiec 26, 2012
    Posty:
    20
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Nie ma sprawy :) Teraz są tak upalne dni że się konsolka dosyć grzeje, jak nie boisz się o rrod'a to nic poza tym się nie stanie, ale lepiej podłączyć 2. Nie bój się wiatrak nie padnie :)
     
  11. wilkos

    wilkos Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 25, 2009
    Posty:
    36
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    mrozy
    No moze nie padnie wiatrak ale 2 tak głosno daja ze
    uszy bola he
     
  12. buteks102

    buteks102 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 24, 2011
    Posty:
    203
    Polubienia:
    27
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Oborniki Śląskie
    ja bym podłączył 2, lepiej dymać na zimne, tym bardziej że to Falcon. A jeżeli będziesz miał w przyszłości problemy z chłodzeniem a nie chcesz się pozbywać konsoli/sprzedawać albo coś to możesz przenieść całe chłodzenie z Jaspera. (radiatory + wiatraki) Dadzą dużo lepszy efekt. Do nabycia na Allegro.
     
  13. wilkos

    wilkos Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 25, 2009
    Posty:
    36
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    mrozy
    Właśnie testuje konsole z jednym wiatrakiem. Zobaczymy jak mocno sie nagrzeje. O konsole az tak bardzo sie nie boje. Mam ją 4 lata i wymieniałem tylko napęd więc coś już ma prawo sie zepsuc. Oczywiście jak na jedny wiatraku stwierdze ze sie za mocno grzeje to podłącze drugi.
     
  14. majster323

    majster323 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 5, 2011
    Posty:
    157
    Polubienia:
    28
    Punkty za osiągnięcia:
    28
  15. wilkos

    wilkos Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 25, 2009
    Posty:
    36
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    mrozy
    Możesz mi dać namiar na taki potencjometr. Jakiś link na allegro lub specjalistycznego sklepu. Z elektroniki jestem noga.
     
  16. majster323

    majster323 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 5, 2011
    Posty:
    157
    Polubienia:
    28
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Ależ proszę bardzo - pierwszy lepszy link: [2410] Potencjometr 1k obrotowy liniowy (2389285649) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
    Przejdź sie do najbliższego elektronicznego sklepu i poproś o potencjometr 1kOhm liniowy i napewno dostaniesz.
    Kup też sobie potencjometr montażowy 1kOhm. Użyjesz go zamiast tego 430, aby ustawić minimalne obroty wiatraków.
     
    1 osoba to lubi.
Wczytywanie...

Poleć forum