1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Nie odpala Xellous

Temat na forum 'Oprogramowanie' rozpoczęty przez Aviox, Październik 30, 2010.

  1. Aviox

    Aviox Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 19, 2010
    Posty:
    184
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Gdańsk
    Uzylem nastepujacych komend do stworzenia, a nastepnie wrzucenie Xellous'a.
    Nie pojawia sie niebieski ekran Xellous'a podczas odpalania Xbox'a zarówno glownym wlacznikiem jak i tym od napędu. Konsola podlaczona kablem Composite AV do telewizora.

    nandpro lpt: -r16 kv1.bin 1 1
    nandpro lpt: -e256
    nandpro free60.bin: -w16 kv1.bin 1 1
    nandpro free60.bin: +W16 xell-1f.bin 40
    nandpro lpt: -w16 free60.bin 0


    Ma ktos pomysl co zrobic ? Klucz napedu powinien byc poprawny, zrzucany dwa razy i po porownaniu programem fc nie wykrylo zmian. Jest to jasper 256 MB.

    PS. Dodam, ze naped nie jest w najlepszej kondycji - przypalony (odwrotnie wlorzylem zasilanie), ale sciezki zrekonstruowane i sie włącza, wsuwa/wysuwa tacke.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. sajdorr

    sajdorr Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 15, 2009
    Posty:
    938
    Polubienia:
    78
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    P-ce
    sprawdzałeś czy CB jest exploitowane ?
    przylutowałeś ty w ogóle JTAG'a ?

    włączasz konsole wiatraki smigaja i zielone swiatelko ?

    spróbuj wyczyścić nand,
    potem wgrać SAMEGO XELL
    potem kv.bin

    i na koniec zmieniasz nazwe pliku xell-1f.bin na updxell.bin, wrzucasz go na pendrive, podlaczasz i startujesz xella (oczywiscie jezeli xell dziala) :D

    btw. szkoda, że nie zrzuciles calego nanda bo jeżeli okaże się, że jednak Twoje CB jest nie exploitowane ... to z konsoli lipa (chyba, że z "dawcy nand" + Twoje kv.bin da jakos stworzyc nanda bez cpukey - w to się nie wgłębiałem :p )


    p.s a jeżeli wszystko lipa, to odlutuj jtag i przylutuj ponownie ;)

    ja miałem teraz z xenonem tak, że pierw w ogóle nie uruchamiała się konsola, odlutowałem jtag i uruchomila sie ale z błędem e79 (jtag zle zlutowany), lutuje go dokladnie i xell smiga ;)
     
  4. Aviox

    Aviox Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 19, 2010
    Posty:
    184
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Gdańsk
    Dzieki za szybka odpowiedz.

    Tak, wszystko OK.

    Tak, zielone światelka, nie wyskoczył RRoD.

    Moglbys konkretnymi komendami ? Chodzi Ci o:

    nandpro lpt: -e256
    nandpro lpt: -w16 free60.bin 0
    nandpro lpt: -w16 kv1.bin 1 1
    nandpro lpt: +W16 xell-1f.bin 40


    Jasna sprawa. Tylko uruchomic to i pojdzie jak po maśle ...

    Pierwsze 1000 bloków nand'a zrzucone, nie ma ciśnienia ... raczej ...
     
  5. sajdorr

    sajdorr Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 15, 2009
    Posty:
    938
    Polubienia:
    78
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    P-ce
    a to jak masz 1000 bloków to luźno :D

    no nand kasujesz poleceniem lpt: -e256

    xella wgrywasz .... i tutaj mialem kiedys problem

    bo wgrałem pierw komendą lpt: -w16 xell.bin 0, potem dograłem kv czyli lpt: -w16 kv.bin 1 1 i kurde niepamietam czy wtedy mi dzialal czy nie .

    wiem, że cały dzien nad tym siedziałem i pomyslalem, że zrobie tak:
    wgranie xell czyli lpt: -w512 xell.bin i potem kv czyli lpt: -w512 kv.bin 1 1 (konsola jasper 512)

    niewiem czy -w16 i -w512 podczas zapisu xell i kv się czymś różnią, może poprostu dostałem znak od Boga i xell wystartowal .

    próbuj a w koncu sie uda :p
     
  6. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    wybacz ale z*****es sprawe - kv z jaspera z pamiecia odczytuje sie:
    nandpro dump.bin: -r256 kv.bin 1 1
    poza tym plik jaki masz wgrac to jasper_6723_hack_for_256mb_512mb.bin, wiec w ten sposob dalej:
    Nandpro lpt: -e256
    nandpro lpt: -w256 jasper_6723_hack_for_256mb_512mb.bin
    nandpro lpt: +W256 xell-f1.bin 40
    nandpro lpt: -w256 kv.bin 1 1
    Ja robie tak i dziala.
     
  7. sajdorr

    sajdorr Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 15, 2009
    Posty:
    938
    Polubienia:
    78
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    P-ce
    dex. kv można odczytać prosto z nandu konsoli (wtedy komenda -r16 jest kompatybilna z każdą płytą główną) albo tak jak pisałeś prosto z dumpa nandu -r256

    W oparciu o Dokumenty Google

    tutaj masz opisane w nubski sposób jak wgrać xella ;p

    xellousa bym ci radził updatować pendrivem, kiedyś niewiadomo czemu xell smigal ale jak wgralem przez lpt xellousa to mi w polowie procesu uruchamiania xella zaciał i lipa 0.o
     
  8. Aviox

    Aviox Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 19, 2010
    Posty:
    184
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Gdańsk
    Niestety nie pomogł sposob Dexter'a, nadal brak obrazu, nie mam diody na 11 pinie od LPT, ale to raczej nie przeszkoda w uruchamianiu jtaga ... co najwyzej w czytaniu/pisaniu do NAND, czyż nie ?

    Ma ktos pomysl co zrobic ?
     
  9. sajdorr

    sajdorr Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 15, 2009
    Posty:
    938
    Polubienia:
    78
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    P-ce
    LPT nie jest potrzebny do uruchomienia jtaga ... tylko do sczytania nandu, i wgrania xella i kv.
    Btw. to że niemasz diody to nic sie nie stanie (dexter sam mi to poradził bo nandpro mi flasha nie wykrywal ;p) , byle mam nadzieje, że nie sypało Ci błędami ^^

    jeżeli masz tego dumpa nand 66mb to najlepiej wyciągnij z niego kv komendą co Dexter podał, i porównaj ze swoim kv1.bin coś prosto z nand konsoli wyciągnał.
    jeżeli są takie same to hmn ... spróbuj może całego jtag odlutować i przylutować ponownie ? :)

    dioda czarnym paskiem do punktu db1f1 idize ? tak jak na tym obrazu ? http://pictures.xbox-scene.com/xbox360/free60/SPI_&_JTAG_diagram_(zephyr-falcon-opus-jasper).png

    może źle przylutowany własnie ten punkt db1f1 masz ? Bo z nim miałem małe problemy ;)

    p.s możesz też jechać na hardkora :D czyli wgrać przez LPT XBR3, potem dograć kv.bin i może zadziała ... (choć to chyba bez sensu .)
     
  10. Aviox

    Aviox Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 19, 2010
    Posty:
    184
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Gdańsk
    Dzieki za odpowiedz.

    Sprawdzilem wcześniej - takie same.

    Hmm... zobaczę, wydaje mi sie, ze poprawnie zrobiony. Nie jest tak ze jakby byl źle zrobiony nie zczytam NAND'a ?

    W ten punkt ciężko sie wlutowac. Przylutowane z drugiej strony plyty glownej, ale sprawdzilem, ze to dokladnie ten samo miejsce - ostatnio jasper 512 tak przerobiony i smigał.

    No chyba będzie trzeba spróbować.

    Wlasnie sie zastanawiam czy to ma sens ... chyba nie ... Xell raczej nie ruszy.
     
  11. sajdorr

    sajdorr Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 15, 2009
    Posty:
    938
    Polubienia:
    78
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    P-ce
    możesz zawsze spróbować przylutować jtag metodą z tranzystorami by Boxxdr BoXXDr Method - Installing Blackaddr's Transistor Wiring for Jtag HDMI Xbox 360's w/ AUD_CLAMP fix

    jak xell załapie to potem tylko zmodyfikowany smc do freebota i voila ^^

    porównaj te kv.bin z dumpa nanda (dump.bin: -r256 kv.bin 1 1) i ten kv co bezposrednio z nand wyciągnałęś (lpt: -r16 kv1.bin 1 1) i potem metoda prób i błędów ... zapisałem kv.bin do free60.bin (nandpro free60.bin: -w16 kv1.bin 1 1 albo -w512 nie pamietam ;/) i wgrywałem ;p czasem wyskakiwały bad blocki przy zapisie, to wtedy restart, czasem nie wyskakiwaly, a i tak xell sie nie uruchamial .. zielone swiatlo ;p ... niewiem co poradzic.

    http://forums.xbox-scene.com/index.php?showtopic=722267 - tutaj piszą, że lepiej ten db1f1 zmienić na audclamp ... może zaskoczy ;p
     
  12. Aviox

    Aviox Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 19, 2010
    Posty:
    184
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Gdańsk
    Jak bad block wyskoczy pisze w nandpro ?

    PS. Dodam, ze naped nie jest w najlepszej kondycji - przypalony (odwrotnie wlorzylem zasilanie), ale sciezki zrekonstruowane i sie włącza, wsuwa/wysuwa tacke.
     
  13. sajdorr

    sajdorr Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 15, 2009
    Posty:
    938
    Polubienia:
    78
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    P-ce
    jak masz samego xella, to uruchomi sie nawet i bez napedu ;p

    no np. wyskakiwało "Error: 280 programming blocks 200"
     
  14. Aviox

    Aviox Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 19, 2010
    Posty:
    184
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Gdańsk
    Raczej nie mialem takich problemow, mam bardzo krotki kabel (ponizej 30cm), do tej pory nie spotkalem sie z czyms takim.

    "Redo your db1f1 I had this problem before on my 256 BB and I re-soldered my db1f1 to an alternate spot.
    Works like a charm after that!
    !
    "

    Sprobujemy to zmienic, dzieki za pomoc, dam znac co i jak.
     
  15. Aviox

    Aviox Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 19, 2010
    Posty:
    184
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Gdańsk
  16. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    a wgrywasz porpawnego xella?

    Po wyczyszczeniu nandu zobacz czy konsola jest martwa. Jak tak to ok, wrzuc samego xella bez zadnego kv czy xellousa. Powinien wystartowac. Jesli dalej nic to na odleglosc juz Ci nie powiem od czego to moze byc.
     
  17. Aviox

    Aviox Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 19, 2010
    Posty:
    184
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Gdańsk
    Wrzucenie czystego xell'a dawalo ten sam rezultat co wyzej (TV nie dostawal sygnalu od xbox'a)

    Chcialem przywrocic konsole do "normalnego stanu", zeby sprawdzic czy biedulka jeszcze zyje ...

    Wyczyscilem pamięć: nandpro lpt: -e256
    Wgralem oryginalny obraz nand'a (66 MB): nandpro lpt: -w16 dump1.bin 0

    Odlutowalem jtag'a. Konsola odpala i wyskakuje RRoD.

    /\
    \/

    Co jest nie tak ? Ma ktos pomysł ?
     
  18. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    Jaki kod bledu?

    Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
     
  19. Aviox

    Aviox Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 19, 2010
    Posty:
    184
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Gdańsk
    Nie ma obrazu na TV.
     
  20. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
  21. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12084
    Polubienia:
    1068
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Jak dla mnie to nand będzie na nowo do szyfrowania bo ten odczyt to będzie masakra jakaś::D
     
Wczytywanie...

Poleć forum