1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Nie potrafię połączyć xboxa z netem.

Temat na forum 'Kosz' rozpoczęty przez bartekks, Kwiecień 11, 2011.

  1. bartekks

    bartekks Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 5, 2010
    Posty:
    30
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Tulce
    Kupiłem dzisiaj router, dlink dir 600. Skonfigurowałem i jakoś działa. Bezprzewodowo mogę łączyć bez problemu, kablem też działa. Ale gdy podłączam kabel (sprawdzony, sprawny) od routera do x'a, to nie wiem co zrobić by nawiązać połączenie. Bo automatycznie xbox nie może wyszukać ip a gdy wpisuje ręcznie to x odpowiada, że takie ip nie istnieje, że musi być w innej formie. Jestem słaby w tych sprawach więc proszę o pomoc. Kabel dobry, router dobry. nie wiem co robić proszę o pomoc
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. DeadWarrior

    DeadWarrior Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 11, 2011
    Posty:
    412
    Polubienia:
    15
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Ja puszczam prosto od komputera kablem normalnym , w komputerze ustawione mam sieć prywatna i na udostępniaj/wyszukuj moją sieć u innych,konsolka bezproblemu łączy sie z xbl,może znajdź router w panelu sterowania i udostępnianie.
     
  4. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    No wlasnie "jakos", napisz dokladnie co ustawiales
    Od kogo masz neta ?

    No to by sie naszukal, router to osobne urzadzenie i dziala niezaleznie od komputera
     
  5. bartekks

    bartekks Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 5, 2010
    Posty:
    30
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Tulce
    Jakoś znaczy wszystko ok. :) mam neta z inei (6mb/s) mam połączenie z routera do kompa to działa, a jak ten sam kabel odłącze od kompa i podepnę do xa to nie działa. W konsoli już udało mi się powpisywać te ip itd. Ale gdzieś wyczytałem ze w ustawieniach routera muszę dodać adres mac x'a. Jak to się robi?
     
  6. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Nie musisz dodawac adresu mac, dodaje sie go gdy chcesz ustawic na stale ip danemu urzadzeniu lub filtrowac polaczenia do sieci za pomoca mac
    Jakos nie znaczy wszystko OK bo router nie przydziela ci ip dla konsoli, nie ustawiles czasami routera w tryb modemu (bridge) ?
    Zle ustawiles router ale co zle zrobiles nie wiem bo nie mam pojecia co zmieniales
     
  7. bartekks

    bartekks Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 5, 2010
    Posty:
    30
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Tulce
    Możesz mi napisać jakie parametry Ci podać, żebyś mógł mi pomóc i jak je znaleść najlepiej
     
  8. bartekks

    bartekks Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 5, 2010
    Posty:
    30
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Tulce
    Starałem się robić według instrukcji wiem że zapisałem, aby był dynamiczny adres ip
     
  9. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    A coz ja ci moge pisac 99% routerow ma domyslnie wlaczone DHCP (automatycznie przydzielanie ustawien sieciowych na urzadzen) wiec na dzien dobry router powinien dac kazdemu ip, maske, itd. no chyba ze ustawiles go w tryb modemu
    Aby router dal neta trzeba ustawic tryb polaczenia tzn ip statyczne lub dynamiczne, ewentualnie PPPoE (podajesz login i haslo do laczenia z netem)
    Jest tez cos takiego jak klonowanie mac adresu bo podczas pierwszego polaczenia z ntem serwer dajacy neta spisuje twoj mac adres karty i inne urzadzenie juz nie dostanie neta u ciebie w domu wiec albo dzwonisz do nich o zmiane mac adresu albo sam go klonujesz
    Jeszcze jest TTL jak masz niski TTL np 1 to zadne urzadzenie podlaczone do routera nie bedzie mialo neta bo pakiet (dane) z wartoscia TTL 0 zero sa odrzucane (kazde przejscie przez serwer, router itp odlicza jeden ttl)


    Mi sie wydaje ze albo cos namieszales z DHCP albo router dziala w trybie modemu bo komputer ma neta tak ?
     
  10. bartekks

    bartekks Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 5, 2010
    Posty:
    30
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Tulce
    szczerze to nie rozumiem prawie nic ale dzięki za chęci pomocy
     
  11. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Zresetuj router i ustaw raz jeszcze
     
  12. pemek

    pemek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 16, 2008
    Posty:
    121
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Krk
    sprawdz jakie ip dostaje komp(sprawdz maske i brame. Podlacz kabel do x ustaw ip na takie samo z tym ze ostatnie pole dodaj np 1. ( w pc koncowka to 10 to do x daj np 11) ustaw maske i brame oraz dns na takie same jak masz w kompie (tutaj koncowki identyczne) i musi dzialac... Chyba ze masz lana w x skopanego
     
  13. bartekks

    bartekks Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 5, 2010
    Posty:
    30
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Tulce
    Pomogło rozłączenie routera, zresetowanie i ustawienie wszystkiego od nowa, a w xboxie ustawiłem na automat. Dzięki wszystkim
     
Wczytywanie...

Poleć forum