1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Niedziałający laser po przeróbce...

Temat na forum 'Konsola' rozpoczęty przez byczku1998, Styczeń 11, 2015.

  1. byczku1998

    byczku1998 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2012
    Posty:
    34
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Wrocław
    Witam!
    Dziś, po siedmiu(!) latach stwierdziłem że szkoda mi pieniędzy na gry i wole sobie konsole przerobić sposobem LT 3.0 by nie stracić możliwości gry na XBL(jestem świadom możliwości oflagowania). Nigdy nie miałem problemów z tą konsolą(no pomijając fakt że pies mi ją "oszczał" i musiałem oddać do naprawy bo pada nie łapało :)), nawet nie przypominam sobie by chociaż raz nie otworzyło mi gierki, więc laser dobrze działał. Po przewiezieniu konsoli i oddaniu jej przeróbce był czas na testy, i nagle... konsola miała problemy z piratami, pierwszych 10ciu nie otworzyła, po czym włożono oryginał i zadziałało od razu, po tym oryginale jak włożono znowu pirata to i pirat się włączył, wtedy osoba przerabiająca mi tą konsole powiedziała mi że laser jest już na wykończeniu, w sumie po tylu latach ma prawo do tego. No cóż, zapakowałem konsolę i wróciłem do domu. W domu rozebrałem konsolę w celu "umycia" gumki od mechanizmu otwierającego napęd, bo miałem problemu z otworzeniem konsoli a osoba przerabiająca konsolę wtedy przy okazji mi powiedziała że tak mogę naprawić ten poboczny problem. Pomyślałem, że zrobię tak jak to robiłem kiedyś z PS2 i przy okazji wezmę patyczek i spirytusem przeczyszczę laser, niestety przez moją nieuwagę cała kropla spirytusu spadła na laser. No cóż, liczyłem że nic się nie stało i wziąłem po pewnym czasie odpaliłem znowu swoją konsolkę... i teraz gdy wkładam grę oryginalną(nie mam jeszcze piratów) konsola pokazuje przez 2-3 sec "odczytywanie" i potem "otwórz napęd". Przy jednej grze(mam ich 7) chwile (z sekundę) coś tam próbuję zrobić, ale też jest "otwórz napęd". Jeszcze pare razy próbowałem coś zdziałać, a to suchym patyczkiem higienicznym, a to z wodą... Da się to jakoś odratować?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. orso

    orso Super Moderator Członek Załogi Super Moderator Pomocnik PSforum.pl

    Dołączył:
    Lipiec 26, 2009
    Posty:
    2717
    Polubienia:
    786
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Wymień laser na nowy.
     
    byczku1998 lubi to.
  4. opeael2

    opeael2 Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    6154
    Polubienia:
    390
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Nidzica
    w jaki sposob koleś ci ją przerabial ?


    edit
    ale jak już grzebaleś wacikiem to faktycznie kup laser....
     
    byczku1998 lubi to.
  5. byczku1998

    byczku1998 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2012
    Posty:
    34
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Wrocław
    Wymiana lasera trochę kosztuje, jako iż jestem jeszcze na utrzymaniu rodziców(tak, ta liczba w nicku to mój rocznik) wolałbym w ostateczności wymieniać.
    Napęd mam Philipsa, przerabiał ją na LT 3.0, z tego co widziałem po prostu podpiął napęd do komputera i jakichś programów użył, nie znam się na tym.
     
  6. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12069
    Polubienia:
    1065
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Nie wiem czy zrozumiałeś musisz kupic nowy laser. UsKodziles go
     
    byczku1998 lubi to.
  7. byczku1998

    byczku1998 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2012
    Posty:
    34
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Wrocław
    Nie ma opcji jakiejkolwiek próby uratowania go?
    Jak nie to cóż, zostałem bez konsoli na długi okres... :)
     
  8. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12069
    Polubienia:
    1065
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Dokładnie
     
    byczku1998 lubi to.
  9. byczku1998

    byczku1998 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2012
    Posty:
    34
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Wrocław
    Ile kosztuje wymiana samego lasera(u kogoś, sam się na tym nie znam)? I czy na pewno nie stracę przeróbki wtedy? Skoro mogę to się jeszcze upewnię. :)

    Swoją drogą, jakoś diametralnie różni się ten laser z X360 od PS2? Bo naprawdę się zdziwiłem, wiadome że laser to bardzo delikatna część ale przy PS2 bardzo długo nieświadomie się wręcz bawiłem, a konsola do dziś działa.
     
  10. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12069
    Polubienia:
    1065
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Kolo 60zl pojedz tam gdzie przerabiales. Masz chyba blisko :)
     
  11. byczku1998

    byczku1998 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2012
    Posty:
    34
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Wrocław
    No dla mnie z godzina drogi, ale to nie jest jakiś profesjonalista, bardziej był to jakiś na oko 20 latek który pasjonuje się tym, więc bym musiał poszukać gdzieś indziej. No ale we Wrocławiu powinienem znaleźć.
     
  12. keyser2

    keyser2 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 24, 2013
    Posty:
    185
    Polubienia:
    27
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Ja Ci mogę zmienić laser. Koszt lasera to 20-30 zł. Wpadasz do mnie z napędem wymieniam i wracasz. (Wrocław)
     
    byczku1998 lubi to.
  13. byczku1998

    byczku1998 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2012
    Posty:
    34
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Wrocław
    @keyser2@keyser2
    A za robocizne ile? :)
    I jaka część Wrocławia?
     
  14. keyser2

    keyser2 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 24, 2013
    Posty:
    185
    Polubienia:
    27
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Flaszka. Psie Pole.
     
    byczku1998 lubi to.
  15. byczku1998

    byczku1998 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2012
    Posty:
    34
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Wrocław
    Ostatnia edycja: Styczeń 20, 2015
  16. keyser2

    keyser2 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 24, 2013
    Posty:
    185
    Polubienia:
    27
    Punkty za osiągnięcia:
    28
  17. byczku1998

    byczku1998 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2012
    Posty:
    34
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Wrocław
    Hm, z wymianą lasera musze się powstrzymać bo nie mam lutownicy... Ale mam pytanie, spojrzałem jak pracuje ten laser. Zawsze po zamknięciu napędu chwilkę zakręci się to kółko na płytę, laser z dwa razy się ruszy i zaświeci chwilę i tyle. Po włożeniu nowego lasera(później sobie zdałem sprawę że zworkę trzeba zdjąć) zachowywał się tak samo, też się kółko chwilę zakręciło, laser chwile się ruszył(nie zaświecił, ale to pewnie przez zworkę) i tyle. Czy to właśnie tak się objawia niedziałający laser? czy to może ja jakieś śrubki nie dokręciłem/zbyt mocno dokręciłem lub coś innego? Jakby coś by pomogło to mogę nagrać filmik z działania napędu.
     
    Ostatnia edycja: Styczeń 20, 2015
  18. ZiK

    ZiK Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 27, 2010
    Posty:
    607
    Polubienia:
    46
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    0-34
    poczuj sie jak pod namiotem i uzyj kawalka metalu i zapalniczki skoro lutownica to niedostepny dla ciebie sprzet
     
  19. byczku1998

    byczku1998 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2012
    Posty:
    34
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Wrocław
    Hah, nie wiedziałem że tak łatwo można to stopić. Zaraz się przekonam czy laser zadziała.

    Niestety, dalej nie działa.
    Tutaj film zrobiony z działania nagrywarki:
     
  20. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12069
    Polubienia:
    1065
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Na filmiku żadnej nagrywarki nie ma. Jak sie ma zachować napęd jak brak plyty
     
    dragon1493 i byczku1998 lubią to.
  21. byczku1998

    byczku1998 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2012
    Posty:
    34
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Wrocław
    Ptfu, napęd, przy pisaniu właśnie tak się zatrzymałem i zastanowiłem czy na pewno nagrywarka, lecz nic innego mi do głowy nie przyszło. Z płytą zachowuje się identycznie.


    #edit
    Co nie zrobię to napęd zawsze zakręci płytą z 2 razy i to wszystko, nie wiem już gdzie szukać przyczyny...
    #edit2
    Czy odkręcone śruby zalane na zielono mogą być powodem? Jest możliwość naprawienia tego jeżeli to jest przyczyną?
     
Wczytywanie...

Poleć forum