1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Niekończący się E74

Temat na forum 'Konsola' rozpoczęty przez Tokyo1992, Kwiecień 17, 2012.

  1. Tokyo1992

    Tokyo1992 Banned

    Dołączył:
    Grudzień 10, 2008
    Posty:
    21
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Kraków
    Witam.
    Mój problem polega na tym że pewnego pięknego dnia wyskoczył mi E74, znajdując głupkowaty pomysł, okryłem konsole ręczniki i się "przepaliła". No ale na długo to się nie zdało, oddałem konsole do naprawy, gość zapewnił mnie że ten bład już więcej nie wyskoczy i dał mi gwarancje 3 miesiące. W ciagu tych 3 miesiecy jeszcze 3 razy była naprawiana z tego samego powodu... Czy jest jakiś sposób na to coś ?
    Z góry dzieki za odp
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. majster323

    majster323 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 5, 2011
    Posty:
    157
    Polubienia:
    28
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Tak, zrobić reballing. Pełny,czyli wymiana spoiwa lutowniczego na ołowiowe. Nie tam jakieś reflow czy inne. Nie przeczę, że ktoś tego tak nie zrobił, bo zdarza sie dużo takich przypadków gdzie poprostu pada układ GPU. Wtedy wymiana na nowe, chociaż to duża ruletka żeby kupić niezajechany układ ale da się.
    Reasumując - da się to tak naprawić tak, że konsola powinna chodzić CONAJMNIEJ rok bez żadnych problemów. Tylko taka naprawa jest poprostu niemożliwa żeby ją wykonać za 100 złotych. Tyle w temacie.
     
  4. Tokyo1992

    Tokyo1992 Banned

    Dołączył:
    Grudzień 10, 2008
    Posty:
    21
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Kraków
    Rzecz w tym że miałem reballing, wymiane GPU i CPU za 150zł...
     
  5. majster323

    majster323 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 5, 2011
    Posty:
    157
    Polubienia:
    28
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    UŻYWANY GPU kosztuje około 100 złoty. Nie mówię o nowym bo naprawa byłaby nieopłacalna...
    Po cholerę wymieniać CPU? NAND też CI wymienili? A powinni bo jest parowany z CPU. Także przypuszczam, że ktoś Cie zrobił w bambuko.
     
  6. Tofu212

    Tofu212 Banned

    Dołączył:
    Luty 2, 2012
    Posty:
    1487
    Polubienia:
    97
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    kupno nowej ,e74 zawsze będzie wracał jak każdy rrod tak naprawde
     
  7. majster323

    majster323 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 5, 2011
    Posty:
    157
    Polubienia:
    28
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Tofu - ja się z tym do końca nie zgodzę. Jeżeli układ nie jest uwalony, a naprawa zostanie przeprowadzona raz, ale zgodnie ze sztuką, to ten sam błąd nie ma prawa powrócić. To takie moje prywatne zdanie, którego będę jednak twardo bronił.
     
  8. Tofu212

    Tofu212 Banned

    Dołączył:
    Luty 2, 2012
    Posty:
    1487
    Polubienia:
    97
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    też miałem fata falcon rrody0020x2 i póżniej e74 poszła na części i mam slima od 2lat i zero problemów
     
  9. majster323

    majster323 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 5, 2011
    Posty:
    157
    Polubienia:
    28
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Ja używam Xenona z 2006 roku, który działa do dziś. Zrobiłem go raz tak jak należy i działa już chyba od listopada bez żadnych poprawek! Tylko wcześniej nie był katowany opalarkami, zawijany ręcznikami itd. Młodszej siostrze zrobiłem konsolę z 2005 roku i działa od początku stycznia też bez problemów. Tylko, że jest mało używana... Nie przeczę - Slimy są mniej awaryjne, są bardziej dopracowane, ale uwierz też się psują i to częściej niż byś przypuszczał...
     
  10. Tofu212

    Tofu212 Banned

    Dołączył:
    Luty 2, 2012
    Posty:
    1487
    Polubienia:
    97
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    falcon miał 1,5roku ale dużo grane pózniej pół roku roddów bo płacenie za naprawy to strata kasy nowa konsola by za to była
     
  11. majster323

    majster323 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 5, 2011
    Posty:
    157
    Polubienia:
    28
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Jeśli RROD wrócił po poprawnym reballingu to dobry serwis powinien się zorientować co jest grane i od razu wymienić GPU oczywiście kasując tylko za układ a usługę wykonując w ramach gwarancji. Widocznie źle trafiłeś...
     
  12. Tofu212

    Tofu212 Banned

    Dołączył:
    Luty 2, 2012
    Posty:
    1487
    Polubienia:
    97
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    to były czasy ,że gpu było drogie połowe kosztów konsoli nikt tego prawie nie robił.a fatek nie lubie wogule bo są głośne złe mi się kojarzą
     
  13. majster323

    majster323 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 5, 2011
    Posty:
    157
    Polubienia:
    28
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Po takich przeżyciach to się nie dziwię. Ja tam zawsze wolałem sam coś naprawić, mimo tego, że naprawa była ekonomicznie nieopłacalna i miałbym za to nową konsolę. Za to nabyłem wiedzę, która mam nadzieję kiedyś zaprocentuje. Przepraszam za mały off topic...

    Co do tematu to uważam, że RRODy są spokojnie do naprawienia i to tak, że przez conajmniej rok nie powrócą znowu.
     
  14. Tofu212

    Tofu212 Banned

    Dołączył:
    Luty 2, 2012
    Posty:
    1487
    Polubienia:
    97
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    najproszczy domowy sposób na rrod hot air w łape i heja tak się kiedyś to robiło , te reball teraz jest bardziej popularny czy miana gpu ,jak już nie produkują fatek. a dzis hot air w ręke i na allegro jak jeszcze zipie skąd tyle złomu na allegro.
     
  15. majster323

    majster323 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 5, 2011
    Posty:
    157
    Polubienia:
    28
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    W domowych warunkach to można spokojnie zrobić sobie stację na podczerwień i to dużo taniej niż gotowiec ze sklepu. Jednak trzeba umieć to jeszcze obsługiwać, a to jest znacznie trudniejsze niż mogłoby się wydawać. Samym Hot Airem układu się nie wymieni. Koniecznie trzeba mieć jeszcze podgrzewacz. Muszę przyznać, że sam tak zaczynałem i zmasakrowałem chyba 5 starych płyt zanim udało mi się zdjąć poprawnie układ. A potem jeszcze kulkowanie i ponowny wlut. To też nie należy do czynności łatwych.
     
  16. Tofu212

    Tofu212 Banned

    Dołączył:
    Luty 2, 2012
    Posty:
    1487
    Polubienia:
    97
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    hot air nie naprawia przedłuża życie, opcja sprzedaży się pojawia jako normalna a kupno do stacji lutowniczej w domu mija się z celem.
     
  17. majster323

    majster323 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 5, 2011
    Posty:
    157
    Polubienia:
    28
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Ja Hot Airem potrafiłem wymienić GPU tak, że pacjent działał. Oczywiście wymaga to wprawy i jest to ryzykowne, ale da się.
    Komfort pracy na IR jest bez porównania lepszy :)
     
  18. Tofu212

    Tofu212 Banned

    Dołączył:
    Luty 2, 2012
    Posty:
    1487
    Polubienia:
    97
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    ale te luty i tak już nie trzymają jak przy fabrycznym. ja spotkałem się z takim patentem ,że było nawałone kalafoni tylko po co?nie wiem co oni tam porobili chyba odlutowali przylutowali tylko niby reball ale po cześciach to wybadałem
     
  19. majster323

    majster323 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 5, 2011
    Posty:
    157
    Polubienia:
    28
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Nie zgodzę się, że przy prawidłowym zabiegu trwałość lutów jest mniejsza niż fabrycznie. Baa - ja bym powiedział, że jest nawet lepsza. Oczywiście trzeba używać dobrego topnika i używać go w rozsądnych ilościach. Jeśli w Twojej konsoli było pełno topnika naokoło to napewno nie miałeś zrobionego reballu tylko reflow... Jeśli ktoś potrafi dobrze przeprowadzić taką naprawę to potrafi też dobrze za sobą posprzątać...
    Z mojej strony w temacie powiedziałem już chyba wszystko. Pozdrawiam.
     
  20. ESLORD

    ESLORD V.I.P V.I.P Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 21, 2011
    Posty:
    4295
    Polubienia:
    759
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Londyn
    bawiłem się 2 razy hot air'em falcon wstał i chodził 8 miesięcy, Xenon poleciał na śmietnik dzień później :) Raczej bym się sam w to nie bawił, no chyba że ktoś już wie że będzie kupował nową konsole więc można na ryzykanta spróbować samemu.
     
  21. Tokyo1992

    Tokyo1992 Banned

    Dołączył:
    Grudzień 10, 2008
    Posty:
    21
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Kraków
    No to prawdopodobnie zostałem wyrąbany... zapytam gościa konkretnie co on robił z konsola za te pieniądze..
    Jak chodzi o te sprawy to jestem zupełnym laikiem... Czy zdjęcie układu konsoli wam coś powie czy nie bardzo ?
     
Wczytywanie...

Poleć forum