1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Nieostry obraz na monitorze

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez voytasd, Październik 24, 2009.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. voytasd

    voytasd Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Październik 8, 2008
    Posty:
    15
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Szczecinek/Wrocław
    Witam, mam następujący problem.
    Dotychczas podpinałem pudło do monitora Flatron 19', przez kabelek VGA.


    Dzisiaj zakupiłem Flatrona 22'' i mam rozmazany obraz, tzn. nie zawsze monitor chce się 'autowyregulować' i literki są jakby nieostre i podwójne. Co może być tego przyczyną?
    Monitor podłączony do kompa świeci idealnie.
    Załączam fotki, widać jakby 'cienie' liter i znaków, smugi.
    Kod:
    http://img259.imageshack.us/img259/1595/dsc000921296x972.jpg
    Kod:
    http://img259.imageshack.us/img259/7194/dsc000931296x972.jpg
    Jestem dość skołowany, dopiero co wydałem zaoszczędzone pieniądze na monitor, a obraz mam tak dziwny, co zrobić?

    Z góry dziękuję za pomoc.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. djvqel

    djvqel Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 13, 2009
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    ??? nie wiem
    hm... powiec mi jaka masz ustawioną rozdzielczosc ?
     
  4. strugi

    strugi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 16, 2009
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Międzyrzecz
    po 1 powiedz
    po 2 moze masz ustawiony obraz HD?
     
  5. Jakiba

    Jakiba Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Październik 15, 2009
    Posty:
    3
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Mnie spotkało to samo... LG Flatron L1750SQ
     
  6. deader

    deader Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Październik 24, 2009
    Posty:
    3
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    mam dokładnie taki sam problem, ktoś mi podpowiadał że przyczyną może być nieoryginalny (nie-microsoft'owy) kabel vga. jakich kabli używacie?
     
  7. Bigggi

    Bigggi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 7, 2009
    Posty:
    67
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    potwierdzam kable z allegro za 20zl nie beda dobrze przekazywaly obrazu , beda wystepowaly smugi i rozmywanie sie liter ktore najbardziej zauwazysz gdy litery sa biale a tlo czarne . Mozesz ten problem zlikwidowac dzieki kablowi big ben lub oryginalnemu m$ .
     
  8. AnarchyMen

    AnarchyMen Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 1, 2008
    Posty:
    509
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Grudziądz
    Może to wina kabla taniego :D ja mam monitor 22 cale i hula wszystko ładnie na kablu za 15 zł
     
  9. reconik

    reconik Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 22, 2009
    Posty:
    35
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Mialem podobny problem mialem kabel za 25 zl z allegro, kupilem oryginal MS i to samo :( wiec to nie wina kabla ;p
     
  10. voytasd

    voytasd Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Październik 8, 2008
    Posty:
    15
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Szczecinek/Wrocław
    Mam kabel jakiś z robson.pl, kupowałem go rok temu, za ok. 30zł. Na tym flatronie 19'' śmigał super, a na tym jest taki 'rozdwojony'.. w końcu nie wiem czy kupować kabel, bo 40-50zł to w końcu wydatek, a potem zwróć taki kabel do sklepu jak nie da się go otworzyć bez niszczenia opakowania...
    @strugi
    w jakim sensie HD? ; jak zmienię rozdziałkę nawet na 800x600 to dalej jest taki rozmazany, na tym mniejszym śmiga naprawdę super...
     
  11. deader

    deader Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Październik 24, 2009
    Posty:
    3
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    wlasnie wrocilem od kumpla przetestowac moj allegrowy kabel na jego monitorze - u niego dziala bez problemu. nasze monitory dzieli roznica ok 300 zeta, tak wiec wnioskuje ze to po prostu wina mojego śmieciowego monitora a nie kabla:)
     
  12. Rysiek66

    Rysiek66 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 21, 2009
    Posty:
    29
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Skarżysko Kamienna
    Ta sama sytuacja którą opisuje Bigggi, kabel rzeczywiście za 20zł, niestety nie mam jak sprawdzić jak działa to na innym monitorze :/ (Sam posiadam 19 panoramę Asus)
     
  13. drewman

    drewman Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 2, 2008
    Posty:
    23
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Łódź
    Chyba musiałeś pechowo trafić z monitorem, choć powiem Ci że u mnie na wygranym na zjeździe monitorze 19' firmy Belinea (słyszeliście kiedyś o czymś takim???:p) i kablu za 15zł ale ze sklepu komputerowego śmiga wszystko jak ta lala;)

    Pozdrawiam
    A
     
  14. voytasd

    voytasd Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Październik 8, 2008
    Posty:
    15
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Szczecinek/Wrocław
    To się wydaje jakieś kretyńskie. Mam w szafie starego CRT'ka 15'', do niego podpinam wygląda normalnie, podpinałem pod 19'' wygląda normalnie. A pod 22'' jest taki rozdwojony, jeszcze kupiłem go w Proline, a oni nie biorą zwrotów... A może sprawdzić inny kabel? np. Hdmi-Dvi ?
     
  15. zaton94

    zaton94 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 14, 2009
    Posty:
    18
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Ja mam tak samo :D pomógł tylko kabel hdmi. Obraz nieco sie polepszył. Sprobuj tez kabla vga bigbean czy tak jakos za nie duzo pieniadze naprawde dobrze przekazuje obraz zblizony do hdmi
     
  16. voytasd

    voytasd Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Październik 8, 2008
    Posty:
    15
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Szczecinek/Wrocław
    nieco się polepszył, tzn. grasz już normalnie na kablu hdmi-dvi, czy może kupiłeś tego bigbena?
     
  17. Mocny Full

    Mocny Full Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 25, 2009
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Voytasd nic się nie przejmuj. Miałem dokładnie taki sam problem, zakupiłem zwykły kabel NoName z allegro i efekt teki sam, jak u Ciebie. Ostatnio kupiłem z allegro kabel firmy HAMA za ok. 40zł i jestem z niego bardzo zadowolony, na pewno rozwiąże on wszystkie problemy. To bzdury, że monitor jest winien, testowałem NoName'a na różnych wyświetlaczach i wiem co mówię! Jeszcze raz Ci piszę, nic się nie przejmuj! Nie żałuj 40 PLN na kabel HAMA z allegro. Pozdrawiam i życzę udanego rozwiązania sprawy, daj znać jak się wszystko wyjaśni
     
  18. kj5

    kj5 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 1, 2009
    Posty:
    1435
    Polubienia:
    16
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Jastrzębie Zdrój
    Ja mam kabel za 20zł i mam wszystko okej.
    Problem z podwójnymi literami wynika z złej rozdzielczości.Po prostu pokombinuj z ustawieniami w Xboxie, a napewno znajdziesz tą właściwą.
     
  19. Qazimodo

    Qazimodo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2009
    Posty:
    1690
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Alfa Centauri
    kupując kable należy zwrócić uwagę czy posiadają filtry ferromagnetyczne w postaci walcowatych zgrubień najlepiej dwa na końcach kabla - eliminujących zakłócenia
     
  20. Mocny Full

    Mocny Full Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 25, 2009
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    kj5 otóż rozdzielczość nie ma tu nic do rzeczy. Voytasd, chodziło mi o to, że na monitorze znajomego występował ten sam problem przy podłączeniu bezfirmowym kablem. Kupno tego firmy HAMA rozwiąże twój problem
     
  21. voytasd

    voytasd Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Październik 8, 2008
    Posty:
    15
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Szczecinek/Wrocław
    Nie o to mi chodziło, chodziło mi o to, że na 1 monitorze obraz jest dobry, a na drugim rozmazany.
     
Wczytywanie...
Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum