1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Nietypowy problem z dźwiękiem

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez gidek666, Kwiecień 7, 2009.

  1. gidek666

    gidek666 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2008
    Posty:
    9
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Gdynia
    Witam, już w sumie nie wiem co robić i chyba wyślę nawet przerobioną konsolę na gwarancję, bo nawet w serwisach nie mogą mi pomóc. Problem wygląda tak:

    "Mianowicie podczas grania zanika mi głos w grach (i już nie wraca), czasami potrafi działać 3 godzin bez przerwy a czasami po 5 min pada, jednak gdy wrócę do dasha przez guzik home w padzie to głos znów jest. Najczęściej pomaga wyłączenie konsoli na godzinę i wtedy mogę się cieszyć grą ale i tak na to nie ma reguły, bo nawet jak postawie ją przy wiatraku (średnica 30 cm) to problem występuje, ale nigdy w dashu, jedynie w grach (nawet jak zgram na dysk twardy, nie robi różnicy czy demo, czy oryginał czy przerobiona). Konsola była kupiona w październiku 2008, chociaż data produkcji to lipiec. Niestety na gwarancję nie mam jak wysłać, bo jest przerobiona a dodatkowo mam przekręcony gwint w jednej śrubie od obudowy i trzeba było ciąć piłką by się dostać do środka. Dysk był konserwowany dziś i to też nic nie pomogło (poradzili mi tak na infolinii Microsotu).

    Dźwięk mam z TV , który był kupowany 2 tygodnie temu (Sharp), wcześniej na TV 22 calowym Sony ten problem też występował (nie od początku zakupu konsoli, ale dopiero od grudnia/stycznia, czyli około po 2-3 miesiącach użytkowania nie intensywnego (2-3 godzinki co 2 dni)). Na samym początku Xbox 360, był podłączony kablem oryginalnym z konsoli, później dokupiłem HDMI, by sprawdzić i jednak nadal ten sam problem występuje więc podłączyłem znów przez Component. Próbowałem także grać z wyjętym dyskiem twardym i ten sam problem."

    W jednym serwisie mi napisali, że "na 80% problem z zimnym lutem pod hana albo gpu." A dają mi znów 90 %, że to naprawią. W drugim serwisie, jak widać uczciwszym dostałem odpowiedź:

    "Nie wiem jakiego serwisu pan pytał ale osądzać GPU o problemy z przerywaniem dzwięku w grach to trzeba być niezłym laikiem. Układ Hana jest układem skalującym obraz i nie słyszałem by miał coś wspólnego z dzwiękiem. Ten serwis zwyczajnie pana nabiera. Jeśli podejmują się naprawy to dlaczego odrazu zakładają że coś pojdzie nie tak? bo sami nie wiedzą co jest z pana konsolą i liczą że bedzie to tradycyjny błąd GPU i naprawią to opalarką albo śróbkami."

    I po prostu polecono mi, by wysłać na gwarancję pomimo tych problemów.

    Być może na forum miał ktoś taki problem i da poradę ; / W piątek zamierzam wysłać, na gwarancję, chociaż się obawiam.

    Pozdrawiam
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. gidek666

    gidek666 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2008
    Posty:
    9
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Gdynia
    Jeszcze postanowiłem sprawdzić raz przed zapakowaniem i na Viva Piniata (orginał) głos był przez 10 min, Resident Evil 5 w czasie akcji (demo) Gears of War 2 (kopia) padł od razu po wczytaniu misji a w Lost Oddysey (oryginał) jeszcze w menu (oczywiście jak wróciłem do dasha to głos znów był). Konsola nie była uruchomiona cały dzień, kiedyś rzadziej ten problem występował, teraz to w ogóle nie da się grac jak tak pada i jedyne co pomaga to powrót do dasha ;/
     
  4. offtopic

    offtopic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 7, 2008
    Posty:
    2146
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    A dasha masz najnowszego ?? Może aktualizacja coś pomoże.
     
  5. gidek666

    gidek666 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2008
    Posty:
    9
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Gdynia
    Mam najnowszego, jak pamiętam to jedynie problemy były z HDMI a mi i na RGB i na Componencie głos zanikał/zanika.
     
  6. seanknw

    seanknw Banned

    Dołączył:
    Marzec 17, 2009
    Posty:
    172
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Śląsk
    moze dash został nie poprawnie zainstalowany. czsami nawet na komputerze instalujac sprzet nie zostanie cos do konca zainstalowane badz jakies pliki sie nie skopiuja. Moze i cos takiego zdazylo sie w twojej konsoli. Moze to przypadek jeden na milion ale sie zdazylo wlasnie tobie i radzilbym ci wgrac starego dasha a zeby to zrobic to musisz zaryzykowac i wyslac do M$
     
  7. Altres

    Altres V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 23, 2009
    Posty:
    2387
    Polubienia:
    130
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Głuchołazy
    User u góry może mieć racje może coś nie tak się wgrało i dlatego tak się dzieje ryzykuj może M$ przyjmie na gwarancje a jak nie przyjmą to zapytaj się czy by odpłatnie jej nie naprawili.
     
  8. gidek666

    gidek666 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2008
    Posty:
    9
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Gdynia
    Kurier jutro odbiera konsole, się zobaczy jak się sprawa rozwiąże, ehh czemu to nie mógł być RRoD, tak to bym przynajmniej wiedział w czym leży problem ; f
     
  9. Brabus535

    Brabus535 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 13, 2008
    Posty:
    217
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Warszawa
    Jeśli dobrze zrozumiałem są widoczne ślady otwierania konsoli wiec obawiał bym sie wysłania jej do M$ ale teraz chyba już za późno na jakieś poprawki.
     
  10. gidek666

    gidek666 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2008
    Posty:
    9
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Gdynia
    Zobaczymy, i tak do serwisu nie mam żadnego jak dać a w takiej formie nie nadaje się do użytku, sprawdzę przynajmniej mit o kurierach, a nóż nie będą otwierać tylko wgrają starego dasha, przed decyzją poczytałem, podpytałem się i niestety nic mi więcej nie zostaje (no chyba, że sprzedać na części sprawnego iksa, który ma takie problemy). Plomba jak coś jest i na napędzie i na obudowie.

    Edit:

    Kurier miał się zjawić od 15 do 18, jednak się nie pojawił i się obawiam, że to znak, by jednak nie wysyłać tej konsoli :p Tylko co innego zostaje jeżeli to wina NXE a konsola mi się nigdy nie przegrzała ? Jeżeli będą sprawdzać wewnątrz to na 100 % zobaczą, że było coś robione, bo śruba przekręcona, a chyba żaden Polski serwis nie poradzi nic na taki problem ; /
     
  11. gidek666

    gidek666 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2008
    Posty:
    9
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Gdynia
    Zauważyłem, że jak ustawie źródło dźwięku np. na dolby digital to mogę pograć trochę dłużej a dźwięk dopiero później pada. Tylko, że jak już padnie to wtedy znów co 5 min jest zanik i muszę wrócić do cyfrowego stereo, które daje mi godzinkę normalnego grania i tak w kółko Macieju.

    W grach wymagających mniej mocy jak np. Viva Piniata czy arcade, dźwięk utrzymuje się dłużej ale np. Dead Space czy GoW 2 czego nie zrobię to leci po 5 min. Najśmieszniejsze, jest to, że jak wrócę do dasha i znów włączę grę bez wyłączania konsoli to głos jest (oczywiście na chwilę).

    Edit:
    W Hexic HD w ogóle nie ma tego zaniku, a był włączony przez 2 h po tym jak w GoW2 padł w menu.
     
  12. miedzianek

    miedzianek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    1045
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Białystok
    po co to wlaczasz?u mnie tak samo bylo jak pod pc podlaczalem przez tuner(a on niema dekodera) temu dzwiek zanika! w tv niema dekoderow,ustaw na STEREO
    popatrz tez w tv moze masz ustawiona opcje z dzwiekiem jakies
     
  13. gidek666

    gidek666 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2008
    Posty:
    9
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Gdynia
    Jak już wcześniej pisałem na starym TV też ten problem występował (dlatego kupiłem nowy, bo myślałem, że to wina telewizora), i obojętnie czy ustawie stereo czy dolby i tak czy siak dźwięk zanika.

    Edit:

    Zassałem demo Ninja Blade i dźwięk padł podczas początkowej wstawki.
     
  14. seanknw

    seanknw Banned

    Dołączył:
    Marzec 17, 2009
    Posty:
    172
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Śląsk
    pamietaj ze wysylajac do M$ to na 99% twoja konsola zostanie ropatrzona jako przerobiona, to nie jest tak jak napisales ze ryzykujesz bo nie masz wyjscia a nie ma zadnego serwisu konsol w okolicy, bo jak sie kapnał ze otwierana to płacisz kare 500zł. a Na 90% taka kare zapłacisz i nie wierz komuś kto mówi ze konsole przerobione wracają nowe, bo M$ nie jest głupi, i jak ktoś mówi że ściagnał plombę w nienaruszonym śladzie to może się puknąć w łeb dlatego że gumowej plomby na cd-romie nawet pod temp 70 C nie da się zdjąć bez drobnych rysek na obudowie. Więc lepiej zachować 500zł dołożyć trochę kupić nową niż ryzykować i wysyłać i płacić za free.
     
  15. MiSzCzU

    MiSzCzU Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 29, 2008
    Posty:
    50
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    @seanknw

    Czy wysyłałeś i możesz potwierdzić na 100 % że trzeba płacić?
    Inni ludzie mogą wymyślać przeróżne historie żeby tylko wywołać panikę.
     
  16. damianwroc

    damianwroc Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 10, 2008
    Posty:
    365
    Polubienia:
    10
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    HahaHAHa........... 500zł... co Ty człowieku gadasz !! :DD:DD
    Takie bajki to możesz dziecku na dobranoc poczytać.
     
  17. xpudlo360

    xpudlo360 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 7, 2009
    Posty:
    94
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    TORUŃ
    No i jest problem !
    Wydaje mi się ,że nie masz co liczyć na naprawę gwarancyjną .
    Miałem kiedyś jedyny raz coś podobnego ,zorientowałem się po chwili ,bo miałem cicho ustawiony głos ,ale zrestartowałem i nigdy więcej się już nie powtórzyło ,dasha miałem starego przed patchem poprawiającym dźwięk przez HDMI
     
  18. gidek666

    gidek666 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2008
    Posty:
    9
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Gdynia
    Akurat temat bardziej się rozchodzi, co by mogło być problem (za mało mocy obliczeniowej ? skoro w grach wymagających mniej mocy dźwięk jest a w innych pada), to czy się płaci 500 zł (pewnie przez Azję leci skoro takie ceny) za kuriera czy nie to już trochę o tym poczytałem (a czy przypadkiem nie ma tego w prawie, że paczki można nie odebrać ?). Po prostu kurier jest na wtorek ale w każdej chwili mogę zrezygnować, jakbym chociaż częściowo się dowiedział, czy da radę to naprawić przez serwis czy cokolwiek, bo gry się nie tną, płyty się nie tną, jedynie głos zanika...

    Edit:

    Powysyłam jeszcze maila do innych serwisów, może któryś będzie umiał to rozwiązać a najwyżej jak coś to wyśle na diagnozę.

    Edit2:

    Właśnie sobie przypomniałem, że ten problem zacząłem zauważać po przerobieniu konsoli, pierwszą grą było GTA IV (wcześniej miałem oryginalne Lost Oddysey, TDU i Viva Piniata + demka i problem ani razu nie wystąpił) i właśnie w niej doszło mi do zaników dźwięku a od niej się zaczęło przy każdej grze. Czy jest możliwość, że podczas przeróbki coś mogło pójść nie tak i od tego są te zaniki dźwięku ?
     
  19. Skuska

    Skuska Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 3, 2009
    Posty:
    107
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Toruń
    Jeżeli przed przeróbką było dobrze to na 100% coś ci źle wgrali. Przeróbka polega tylko na wgrywaniu oprogramowania, wiec jedź tam gdzie ci ją przerabiali i powiedz żeby jeszcze raz to zrobili. Na pewno będzie działać i nie wysyłaj konsoli do Microsoftu!
     
  20. gidek666

    gidek666 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2008
    Posty:
    9
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Gdynia
    Pomyślałem sobie, jak próbować wszystkiego to wszystkiego, rozebrałem obudowę i postawiłem klocka bez niej iii.... gram już w Gearsy od około godzinki bez zaniku głosu ; o Czyli po tym wychodzi na to, że problemem było przegrzewanie, które skutkowało zanikiem głosu (może później by były jakieś artefakty i przycięcia, no ale odrazu wyłączałem konsole). Jeszcze potestuje na innych grach ale jak to to to trzeba będzie ulepszyć chłodzenie ; d

    Edit:

    Kiedy mi się nagrzeje (tak, że aż parzy, tak samo jeden radiator - ten malutki, ten większy normalna temp) lewa strona od face plate (miejsce pomiędzy 2 X) pada mi głos, gdy wracam do NXE temp staje się normalna i głos wraca.

    Edit2:

    Jednak znowu wracam do punktu wyjścia, widać od tak mi się zdarzyło, że wtedy nie padło, bo konsola jest teraz zimna włączona po 1,5 h i co ? I głos padł w menu gry a gdy wracam do NXE to znów jest. Cholera, czasami mi się także zdarzają artefakty np. w SFIV, że zanikają postaci a w Dead Space obraz się zacina ale przyciski na konsoli normalnie działają czyli mogę otworzyć napęd i wyłączyć konsole bez odłączania zasialnia.
     
  21. seanknw

    seanknw Banned

    Dołączył:
    Marzec 17, 2009
    Posty:
    172
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Śląsk
    @damianwroc

    Może akurat jesteś jednym z serwisantów i prowadzisz sklep z konsolami i to ty wvciskasz kity aby nie odstraszać klientów ?
    Od 7 lat mój kuzyn prowadzić sklep z komputerami i konsolami, jest członkiem Microsoft Buisness od 3 lat. Jest zarejestrowany jako ich przedstawicieli dzięki czemu ma spore zniżki na konsole Xbox. I wiem od niego wszystko na temat wciskania ludziom kitu że po przeróbce obowiązuje gwarancja 3 lata na ROD. Prawda jest taka że 98% konsol jest odsyłanych z powrotem do klienta. A za ingerowanie w sprzęt i chęc uzyskania naprawy kiedy konsola jest przerobiona + niepotrzebne wzywanie kuriera = 500zł kolego. A ci co piszą na forum że wysłali i im się udało to albo się znajdują w tych pozostałych 2% albo mają nierówno pod sufitem i lubią wciskać kity pozostałym.
     
Wczytywanie...

Poleć forum