1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Nietypowy problem z flashowaniem LiteOn'a v1 (748)

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez ggg33, Grudzień 5, 2010.

  1. ggg33

    ggg33 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 4, 2010
    Posty:
    3
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam!

    Problem polega na tym, że JungleFlasher nie jest w stanie wykryć napędu w trynie Vendor Mode. MTK Flash 32 poprawnie wykrywa napęd ale przy opcji Lite-On Erase nie jest w stanie uzyskać statusu 0x72 (ani 0xD0 / 0x80 / 0xF2 / 0xD1). Procedurę zgodną z tym opisem (http://xboxforum.pl/firmware-napedow-f160/flash-lite-jungleflasher-dosflash-9472.html) powtarzałem kilkadziesiąt razy i nigdy, an raz, nie połączyłem się w wymaganym trybie. Niestety nie jestem w stanie użyć Dosflash, więc proszę o poradę z JungleFlasherem. Jakieś pomysły?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Qazimodo

    Qazimodo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2009
    Posty:
    1690
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Alfa Centauri
    właczasz PC ,odpalasz JF
    podłaczasz zasilanie do napędu i teraz dopiero wpinasz
    wtyczkę sata do napędu
    wybierasz port na ktorym jest napęd
    i zostaje wykryty....

    ale uzyj dosflasha bo JF lubi sie zawiesić i uwalić napęd
    nie wiem dlaczego nie możesz skorzystać z dosflasha ???
    wystarczy zrobic samo bootujący pendrive lub użyc dyskietki
     
  4. ggg33

    ggg33 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 4, 2010
    Posty:
    3
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Z wykryciem protu nie ma problemu. Problem jest bo po naciśnięciu Lite-On Erase napęd nie przechodzi w tryb Vendor. Z Dosflasha nie mogę skorzystać ponieważ moja płyta główna nie posiada opcji bootowania z USB.
     
  5. AjnSztajn

    AjnSztajn Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 27, 2009
    Posty:
    225
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Twoja płyta nie posiada możliwości bootowania z USB ale NA PEWNO posiada możliwość bootowania z CD. Zrób sobie startowe CD lub DVD i po zawodach..... Nie musisz żadnego liteonerase używać. Dosflash 1.8 po wykryciu wszystkich napędów wciskasz numerek odpowiadający napędowi z x [enter], wpisujesz liteon e( o ile się nie mylę jest gdzieś mikro tutek kolegi Blackburn) [enter]. Po zakończeniu wymazywania wyłączasz i włączasz konsolę, znowu wpisujesz dosflash znowu po wykryciu wszystkich napędów wybierasz napęd od x, później "w" [enter] podajesz nazwę nowego fw [enter] . Po ponownym wymazaniu do napędu zostanie wczytane nowe fw . Składasz konsolę i cieszysz się możliwością odpalania kopii bezpieczeństwa ;)

    Mam dokładnie taki sam napęd i robiłem sobie właśnie tak lt+ i koledze.
     
  6. ggg33

    ggg33 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 4, 2010
    Posty:
    3
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Wszystko spoko ale to nie jest odpowiedź na moje pytanie. Czemu tego nie mogę zrobić JungleFlasherem tylko bawić się DOSem, który jest systemem starszym od dinozaurów. Szukam odpowiedzi jak sflashować Litka z poziomu Windowsa, a konkretnie co zrobić by JF go prawidłowo przełączył w w/w tryb. Wasze rady odnośnie Dosflasha są pomocne ale nie jestem w stanie z nich obecnie skorzystać. Tymbardziej szukać metody na robienie bootowalnej płyty CD/DVD zintegrowanej z softem do flashowania Xboxa.

    edit: Może to dla was banalne rzeczy ale nie zajmuję się tym na codzień, wręcz robię to pierwszy raz więc wszystko zajmuje mi 10x więcej czasu, a nie jestem nawet centymetr bliżej do rozwiązania problemu.
     
  7. hankok

    hankok Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 16, 2010
    Posty:
    66
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    To moja rada daj to komus kto ma choc cien wiedzy na ten temat bo pod windowsem na 98% go uwalisz i dopiero sie zacznie.
    PS: Dla nikogo nie byly banalne, wystarczy troche checi i poczytac ze zrozumieniem i staje sie to banalne.
     
  8. djmancio

    djmancio Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 5, 2009
    Posty:
    33
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Robisz dysk startowy do windy, albo na CD, albo na dyskietce. Dorzucasz tam dosflash 1.8 i to wszystko. Zrobienie tego zajmie Ci max 20 min z wypaleniem płyty. A potem samo wgranie FW do litka, to max 5 min i cieszysz się nowymi grami.
     
  9. mangus

    mangus Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 23, 2010
    Posty:
    15
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Może i dos jest systemem dinozaurów, ale winda obrosła w kupę kodu który przy operacji flashowania może być przeszkodą (konflikty urządzeń, sterowników, niewłaściwe wersje bibliotek). Dosflash używa czystego dostępu do portu bez zbędnych obciążeń. Jak jest to dla Ciebie problemem skorzystaj z innego kompa - może pójdzie Ci pod windą (ale gwarancji nie będziesz miał). Dosflash w tym momencie jest najpewniejszy i gwarantuje największą szansę sukcesu.
     
  10. adam372

    adam372 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 30, 2009
    Posty:
    429
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    polska - lubelskie
    Jeżeli nie umiesz tego zrobić pod dosem to tak jak pisali poprzednicy - oddaj komuś do zrobienia. Będzie taniej i szybciej niż masz uwalic napęd pod windą.
     
  11. Ba._Ba.

    Ba._Ba. Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 16, 2010
    Posty:
    26
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    "JungleFlasher pokaże następne ostrzeżenie(5) - w krótkim tłumaczeniu chodzi o to, że:
    Po kliknięciu "YES" należy szybko wyłączyć i włączyć napęd (kropeczki w idą w logu ........(6)) - TYLKO RAZ - Jeżeli nie korzystamy z Kita to szybko wyłączamy i włączamy konsolę - również TYLKO RAZ"

    Zrestartowałeś napęd? Jeśli bierzesz zasilanie z konsoli to najłatwiej włączyć konsolę via pad i szybko odpiąć i podpiąć zasilanie od konsoli (w sensie wyciągnąć i włożyć wtyczkę do gniazdka).
     
  12. AjnSztajn

    AjnSztajn Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 27, 2009
    Posty:
    225
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Kolego ggg33 podałem ci NAJBARDZIEJ bezpieczny, szybki i wygodny sposób. Niestety, konflikty pomiędzy JF i twoim hardwarem i windą mógł bym rozwiązać za pomocą mojej szklanej kuli. Jeden problem to to że gdzieś mi się zapodziała więc musisz mi wybaczyć. :cool:
     
  13. MastreDziku

    MastreDziku Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 21, 2009
    Posty:
    77
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    śląsk
    Mam ten sam problem. Mimo iż zrobiłem już kilkanaście napędów LiteOn v1 (748) bez żadnych problemów pod Winda i JungleFlasher, to zdarzyły mi się dwa egzemplarze, które skutecznie zatruły mi życie. Nie da się z nich odczytać klucza. Nie pomaga nowy spear ani blaster. Wykołowałem klucz od gościa który wcześniej przerabiał ten napęd. Utworzyłem nowy soft z tym kluczem lecz teraz nie mogę wrzucić tego flash'a do napędu gdyż nie chce przejść w Vendor mode. Wyłączam i włączam zasilanie z klapką otwartą do połowy i nic. tylko zmienia się status xD2 na x52 i nic :( Pomożcie jakoś.

    EDIT:
    Mam rozumieć, że aby flashować DosFlasherem nie muszę odpinać i wpinać zasilania do napędu alby uzyskać Vendor Mode?
     
  14. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    Musisz. Najpjerw czyszczenie, wylaczenie i wlaczenie zasilania i musi zostac wykryty.

    Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
     
Wczytywanie...

Poleć forum