1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Nietypowy problem z podłączeniem xboxa do telewizora

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez replayy, Kwiecień 25, 2013.

  1. replayy

    replayy Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Kwiecień 23, 2013
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    W TV mam spalone wejście HDMI, a chciałbym grać na xboxie w normalnej jakości, nie przez eurozłącze, stąd pytanie:
    w jaki sposób podłączyć xboxa do telewizora, jeśli w telewizorze mam wejście 1x HDMI (nie działa), 2x Eurozłącze (tragiczna jakość obrazu), i RGBchinch (niebieski, czerwony i zielony + audio).
    Oczywiście mogę kupić jakieś przelotki czy coś takiego + zależy mi na jak najlepszej jakości obrazu.

    Konsola to XBOX Slim 4GB

    Alert -=SETH=- //Nie pisz post pod postem. Używaj opcji edytuj.

     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. XBOX-M4ST3R

    XBOX-M4ST3R Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 24, 2009
    Posty:
    833
    Polubienia:
    69
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Najlepiej kup kabel Component oryginalny Microsoft. Jakość jest praktycznie identyczna. Oba kable obsługują opcję FULL HD 1080p. Jak dla mnie jakość jest tak sama na Componencie i HDMI. Pamiętaj, aby kabel był oryginalny, bo przy analogowych kablach ważna jest jakość.
     
  4. kamilkuchartg

    kamilkuchartg Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 23, 2013
    Posty:
    20
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    tarnowskie góry
  5. replayy

    replayy Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Kwiecień 23, 2013
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Mam oryginalny kabel do xboxa, ale to jest Component (żółty - video + 2audio) a w TV nie mam wejścia Component tylko RGBcomponent - 3video (żółty, zielony, czerwony) i dwa audio. Potrzebowałbym dzielic jeden video na 3, pytanie jak.
     
  6. adamrz

    adamrz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 16, 2011
    Posty:
    733
    Polubienia:
    106
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Elbląg
  7. barman_2000

    barman_2000 Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 3, 2010
    Posty:
    3416
    Polubienia:
    393
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Włoszczowa

    mylisz pojecia, masz kabel Composite czyli z 3 chinchami, a potrzebujesz Component czyli 5 chinchy, to jest roznica, ale nie wierz ze grafika jest taka sama co na hdmi, mam oba kable i na Componencie jakosc jest gorsza ale nie az taka jak na euro
     
  8. djploki

    djploki Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2009
    Posty:
    2565
    Polubienia:
    250
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Miasto:
    Jelenia Góra
    To wejście,o którym mówisz-RGBcomponent to jest właśnie component. I kabel z takimi oznaczeniami kolorów musisz kupić. Potem wkładasz kable kolorami do tego gniazda i masz obraz porównywalny aczkolwiek ciutkę gorszy od hdmi,ale o niebo lepszy od tego z wejścia euro a o dwa nieba lepszy od composite. Kupuj tylko oryginalny Microsoft,ale uważaj,bo można się nabrać na podróbkę.
     
  9. Kryniuk

    Kryniuk Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 1, 2012
    Posty:
    283
    Polubienia:
    18
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Skierniewice
    Kabel component od Microsoftu zapewni ci najlepszą jakość obrazu. Kurcze, to zabrzmiało jak porada na ich oficjalnej stronie :D

    Wysłane z mojego SK17i za pomocą Tapatalk 2
     
  10. tranzystor82

    tranzystor82 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 16, 2013
    Posty:
    76
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Lublin, PL
    Ale w przypadku wualonego HDMI chyba nawet slowa sa wlasciwe.

    A ja także uzywam komponenta gdyz po primo konsola bez HDMI a po drugie mam mase innych urzadzen podpietych pod HDMI także komponent "jak znalazl"

    Co do jakosci komponent nigdy nie dorowna HDMI gdyz wiadomo HDMI to czysta cyfra 24B natomiast komponent to już analog ale jakosc jest bardzo dobra :D




    Sent from BlackBerry Bold 9900 Using Tapatalk
     
  11. EEService

    EEService Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 16, 2013
    Posty:
    54
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Bydgoszcz- CAŁA POLSKA
    Skąd wiesz, że masz uszkodzony port HDMI w TV??

    Może to wina kabla, słabej jakości kabel ulega szybkiemu zużyciu po przez "wkładanie i wyjmowanie wtyczki" piny wewnątrz wtyczki cofają się i to może być usterką, jak masz w pobliżu sklep, proponuje zakup kabla HDMI sprawdzenie i jeśli to faktycznie nie przewód to bez problemu go zwrócisz i zakupisz Component.

    Możesz też oddać TV do serwisu w celu naprawy zaistniałej usterki.
     
  12. tranzystor82

    tranzystor82 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 16, 2013
    Posty:
    76
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Lublin, PL
    Hehehe smiesznie napisane to wynika na to ze codzien wyciagasz i wkladasz wtyk po kilka razy hehe.
    Wbrew pozorom czesto leca HDMI w tv to znaczy nie samo gniazdo lecz filtry przed nimszczegolnie w samsungach.
    Ale fakt faktem przed taka diagnoza upewnil bym sie z innym urzadzeniem i na innym kablu ewentualnie przemyl styki w gniezdzie gdyz te tez lubia sie zasniedzic.

    Wysyłane z mojego BlackBerry Runtime for Android Apps za pomocą Tapatalk 2
     
  13. EEService

    EEService Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 16, 2013
    Posty:
    54
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Bydgoszcz- CAŁA POLSKA
    Kolego są kable hdmi za 7zl w marketach i są kable po 50zl-100zl i więcej testowałem wiele i te marketowe to większości jednorazówki czyli podłącz i zapomnij, że kupiłeś:)

    Tak naprawdę, żeby stwierdzić czy to gniazdo czy coś innego musiałbyś kolego sprawdzić. Usterek może być więcej np kontroler od obrazu HD, a to już raczej nie będą filtry i wszystko zależy od modelu oraz marki.
     
  14. tranzystor82

    tranzystor82 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 16, 2013
    Posty:
    76
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Lublin, PL
    Hehe troche przesadzasz z tymi kablami gdyz nie jest to optyka lecz polaczenie czysto elektryczne z impedancja nie przekraczajaca 75ohm takze dosc elastyczny zakres wejscia wzgledem podlaczanych przewodow.

    Co do filtrow nie doczytales - odnioslem sie do konkretnych marek w ktorych to kontroler HDMI jest zintegrowany z procesorem obrazu.

    Co do diagnostyki skoro nie rusza ci na dwoch urzadzdniach z dwoma roznymi kablami to chyba jednak cos nie teges .....

    Wysyłane z mojego BlackBerry Runtime for Android Apps za pomocą Tapatalk 2
     
Wczytywanie...

Poleć forum