1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Nieudane RGH

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez NrX, Styczeń 2, 2014.

  1. NrX

    NrX Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 30, 2011
    Posty:
    27
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Białystok
    Witam.
    Niedawno postanowilem przerobic mojego xboxa na RGH, bo stał sobie (miałem zepsutą stacje dysków).
    Kupiłem Coolrunner Rev.C (Zaprogramowany na FALCON), robilem RGH1, jako programator wybralem LPT (samoróbka).
    Wszystko git polutowałem, ale podłączam do kompa, a tam nic nie znajduje, po wielu próbach nie udało się, więc odłączyłem to wszystko i wziąłem sie za odpalenie xbox'a.
    Od razu przywitał mnie 3RROD, gdy sprawdzam kod błedu to mam tak że pokazuje mi cztery diody, caly czas nie konczy sie na czterech jak kazdy kod bledu, mozna klikac w nieskaczonosc.
    O co moze chodzic?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. pocinas

    pocinas Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 30, 2011
    Posty:
    1087
    Polubienia:
    133
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Południowo-Zachodnia Anglia
    Tetrycy.. Boshe.. nooo ale w sumie nie ma to jak się uczyć na swoim sprzęci ;-p

    Po 1-sze jaką masz wersję Dashboardu?
    po 2gie RROD sprawdza się tak

    Włączasz Power, jak zapali się RROD to potem przytrzymujac przycisk Sync, i naciskajac przycisk Eject od napedu cztery razy, piate nacisniecie powoduje powrot do trzech mrugajacych czeronych diod. Kod zawsze sklada sie z czterech cyfr(odczytujac kod mozna zauwazyc, ze diody mrugaja troszke szybciej, niz przy pokazywaniu rrod'a). I tak:
    cztery mrugajace diody = 0
    jedna mrugajaca dioda = 1
    dwie mrugajace diody = 2
    trzy mrugajace diody = 3
    Dla przykladu: trzymajac przycisk Sync i naciskajac do tego raz Eject, mrugaja cztery diody (0), naciskajac drugi raz mrugaja cztery diody (0), naciskajac trzeci raz mruga jedna dioda (1), naciskajac czwarty raz mrugaja dwie diody (2), kod = 0012, czyli tzw:eek:verheating-przegrzanie.
    Oto lista kodow jaka udalo mi sie znalesc w sieci:
    0001-problem z zasilaniem, lub z zasilaczem
    0002-problem z zasilaniem, lub z zasilaczem
    0003-nie wiadomo
    0010-przegrzanie
    0011-przegrzanie
    0012-przegrzanie
    0013-przegrzanie
    0020-nie wiadomo, prawdopodobnie przegrzanie
    0021-nie wiadomo
    0022-GPU error/przegrzanie GPU
    0101-nie wiadomo
    0102-w tym przypadku konsola sama nie wie co ja boli, prawdopodobnie zimny lut gdzies na plycie
    0110-error pamieci/przegrzanie pamieci
    1003-HDD error/moze to byc problem z HDD lub z samym polaczeniem miedzy HDD a konsola
    1010-HDD error/moze byc spowodowane uszkodzeniem Eprom'u, lub jego brakiem
    1013-nie wiadomo
    1020-nie wiadomo
    1022-problem z kablem AV, mozna sprobowac innego kabla AV, moze to tez byc problem z Encoder Chip'em
    1030-nie wiadomo

    po 3cie napisz co/jak i czym zrobileś
     
  4. NrX

    NrX Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 30, 2011
    Posty:
    27
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Białystok
    1.Ciężko będzie ci podać mój DASH gdyż nie mogę odpalić konsoli ale coś mi świta że to było coś 2.0.12000 (cos w tym stylu), ale jak sprawdzałem to wychodziło że mogę zrobić RGH1.

    2.Wiem jak sie sprawdza kod błędu bo miałem już wiele problemów z nią, np. miałem kod 0110 i musiałem to jakoś naprawić, czasami bywały też e74, ze wszystkim sobie radziłem :D

    Ale teraz zauważyłem że troche zle napisałem jak to wyglada. A więc gdy odpale xboxa mam 3 mrugające diody, gdy wciskam te dwa przyciski na panelu pojawiają się 4 diody pózniej mogę tak klikać w nieskończonosć i dalej mam 4 diody, ale czasami jak szyko klikam pokazuja sie raz 1 raz 2 raz 3, a więc jak myśle wrzuca losowo te diody.

    3.Przylutowałem na początek CoolRunnera, po tym wziąłem sie za robienie tego kabla LPT ,zrobiłem polutowałem go do płyty. Później chciałem zczytać nand jakimś programem (uruchamiany byl przez cmd) nie pamiętam niestety jego nazwy. Ale ten program nie znajdywał płyty, więc po wielu próbach odpiąłem te kabelki od LPT, złożyłem konsole i odpaliłem.I niestety ten błąd. Później go rozkręciłem i wyjąłem coołrunnera i wszystkie kabelki oraz sprawdziłem czy nie zrobiłem jakichś spięć, ale nic takiego nie było.

    Przepraszam że tak późno odpisuje ale chciałem sobie trochę odpocząć od tego złomu, teraz mam nadzieje że wkońcu go naprawię. :D
     
  5. Semimav

    Semimav Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 3, 2010
    Posty:
    148
    Polubienia:
    16
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Łódź
    Wyczysc dokladnie punkty lutownicze...u mnie pasta do lutowania robila zwarcie i tez wywalalo ring-a...

    Program zapewne nazywal sie nandpro...prawdopodobnie albo zle polutowales kabel(lub nie podlaczyles masy pod klocka), albo masz zle ustawiona konf. lpt w biosie. Do flashowania przez lpt potrzebujesz jeszcze pakiet sterownikow do emulacji portu jezeli mnie pamiec nie myli...instalowales cos czy tylko sciagnales nandpro?...coolrunner to zlo jezeli chodzi o falki lepiej jakbys uzyl matrixa v1.
     
  6. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12069
    Polubienia:
    1064
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Uwalony SB, raczej już tylko jako szrot.
     
  7. NrX

    NrX Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 30, 2011
    Posty:
    27
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Białystok
    Spróbuje przeczyścić te punkty.
    Tak, program to był nandpro, sciągnełem go razem z potrzebnymi sterownikami

    A mase przylutowalem na porcie AV tam gdzie mase coolrunnera, to zle?



    A jeśli to mostek, to czy byłaby możliwość aby go wymienić?
     
  8. z0nk31

    z0nk31 Banned V.I.P Pomocnik Użytkownik Game Master PSforum.pl

    Dołączył:
    Maj 6, 2011
    Posty:
    4925
    Polubienia:
    958
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Łódź
    da radę ale się nie opłaca.
    wyczyść te punkty najpierw
     
  9. NrX

    NrX Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 30, 2011
    Posty:
    27
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Białystok
    Ehhh... Przeczyściłem i jest to samo, jakieś pomysły?
    Dużo kosztowała by wymiana mostka?
     
  10. Sowa

    Sowa Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2010
    Posty:
    439
    Polubienia:
    83
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tarnów
    jaka dioda na zasilaczu przy rrodzie? wentyle sie kręcą? Jak długo czekasz na rrod?
     
  11. NrX

    NrX Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 30, 2011
    Posty:
    27
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Białystok
    Dioda na zasilaczu zielona, wentylatory działają, na RROD czekam tak standardowo ok. 5s
     
  12. Sowa

    Sowa Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2010
    Posty:
    439
    Polubienia:
    83
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tarnów
    Hm ciężko powiedzieć co to może być, ale najbliżej będzie uszkodzony southbridge (o ile wszystko dobrze wyczyszciłeś i nie zostawiłeś żadnych zwarć i o ile nie wlutowałeś chipa a jedynie programator na lpt). Obawiam się że na odległość nikt Ci nie pomożebo konsole w tym wypadku trzeba mieć przed sobą.

    Jeżeli konsola nie dawała dziwnych objawów typu zwiechy czy krzaki na ekranie to myśle że naprawa może się opłacać. Wymiana southbridge to 120zł.
     
  13. pocinas

    pocinas Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 30, 2011
    Posty:
    1087
    Polubienia:
    133
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Południowo-Zachodnia Anglia
    Tak jak wyżej. Sporo wskazuje na walnięte SB jednak podpioł bym się pod nią normalnym sprawnym i pewnym programmatorem na USB, a nie pająkiem, bo z tymi na LPT trzeba kilka warunków spełnić jak parę postów wyżej pisał kolega.

    P.S Falcon i RGH1 to nie zło na Cool Runnerze Rev. C, chip pod RGH1 ładnie sobie radzi z RGH1, jednak "RGH2" i Falcon to zło owszem i tu się zgodzę Matrix Lepszy, ale kolega pisał ze po niskim dashu 12xx wskazywało aby robić RGH1, także tutaj znacząca różnica.

    Przypuszczenia uszkodzenia:
    1) Mostek SB
    2) Zabawą w odczyt, dziwnym trafem nadpisał się śmieciami Nand

    3) Pisałeś o błędzie E74 i 0110 na tej konsoli w jaki spisob to naprawiales?

    Mysle ze problemy z dzialanie Rrod nie wiadomo jaki s eczesniej E74 i 0110 powiem tyle ze dalsza pomoc nie ma juz raczej sensu. Za duzo uszkodzen no i nieszczesny E74. Lepiej odpusc z naprawa. Owszem jest wszystko do zrobienia ale nie oplacalne do tego nawet na sile gdybys die podjol to wiedz ze E74 wroci, nie koniecznie z bledem E74 ale grafe szlak trafi
     
  14. NrX

    NrX Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 30, 2011
    Posty:
    27
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Białystok
    Ok dzieki wielkie za pomoc, mam nadzieje ze uda mi się kupic jakoś taniej sprawną płyte FALCONA i ja przerobic na RGH tylko ze z tym warunkiem ze kupie programator USB :D
    Polecacie może jakieś ?
     
  15. pocinas

    pocinas Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 30, 2011
    Posty:
    1087
    Polubienia:
    133
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Południowo-Zachodnia Anglia
  16. NrX

    NrX Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 30, 2011
    Posty:
    27
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Białystok
    Mam jeszcze jedno pytanie, coolrunnera mam zaprogramowanego na RGH1 i FALCON, czy moge tym programatorem MATRIX zaprogramowac coolrunnera na FALCON RGH2?
     
  17. orso

    orso Super Moderator Członek Załogi Super Moderator Pomocnik PSforum.pl

    Dołączył:
    Lipiec 26, 2009
    Posty:
    2717
    Polubienia:
    786
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Nie, ten programator jest tylko do odczytu nandu.
     
  18. NrX

    NrX Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 30, 2011
    Posty:
    27
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Białystok
    A mozesz podac nazwe jakiegos taniego programatora do coolrunnera?
     
  19. iraslbn

    iraslbn Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 1, 2009
    Posty:
    64
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Płeć:
    Mężczyzna
    @NrX podeślij komuś chipa na przeprogramowanie, ale to w momencie jak już będziesz miał xboxa działającego. Kupowanie po kolei programatora etc mija się z celem pod 1 konsolę jedno RGH.


    A tak na marginesie programator może być jrprogrammer v1,v2 ale nie wiem czy taki tani.
     
  20. NrX

    NrX Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 30, 2011
    Posty:
    27
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Białystok
    Nowa płyta jest już w drodze. Polecasz kogoś z forum albo z innego miejsca kto mogłby mi przeprogramowac ten chip?
     
Wczytywanie...

Poleć forum