1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Nieudany upgrade flasha z ix 1.6 na 1.61 LiteOn v1

Temat na forum 'Konsola' rozpoczęty przez dawidldz, Styczeń 2, 2010.

  1. dawidldz

    dawidldz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 25, 2008
    Posty:
    64
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Łódź
    Cześć wszystkim.Opowiem od początku jak to było.
    Posiadam Xboxa 360 premium 60 gb (falcon) z Napędem Liteon v1 od prawie roku.Zakupiony był już z Ixtremem 1.5.Po jakimś czasie zczytałem 4 niezbędne pliki Jungle flasherem chyba v 0.1.59 wysuwając tackę napędu ręcznie do połowy.Wszystko było ok.Ixtreme 1.6 pięknie działał.W międzyczasie padło mi wejście HDMI w konsoli.Oddałem na gwarancję i wymienili płytę główną na nowiutką.Napęd został ten sam i kopie działały,nic nie musiałem robić.
    Wczoraj pokusiło mnie o upgrade ixtrema z 1.6 na 1.61.Ściągnąłem najnowszego JF.Nie zczytywałem plików ponownie bo sądziłem, że nie ma takiej potrzeby skoro już je mam robiąć poprzedni update flasha.
    Załadowałem swój dummy.bin jako source następnie załadowało ix 1.61 dla mojego napędu.Spoof,następnie zapisałem plik z przeróbką.Potem MTK Flash,LiteOn Erase,status 0x72(vendor mode),Write,Outro.Podpiąłem napęd do konsoli włączam Assassin's Creed 2,Tekken 6,MW2 a tu ku mojemu zdziwieniu napis "Odtwórz DVD".Oblał mnie zimny pot.Zrobiłem jeszcze kilka prób z flashem ale cały czas to samo.Próbowałem powrócić do ix 1.6 z pliku który już był pod mój napęd.Nadal to samo.
    Chciałem wygenerować poprzez DummyGen w JF Dummy.bin z pozostałych plików.Wyskoczyło,że brakuje jakiś informacji.Wziąłem repair.Wyskoczyły Barcode.Zauważyłem tu pewną niezgodność.Otóż kod Cover z górnej obudowy się nie zgadza.W Jungle Flasherze i moich wcześniej wydobytych plikach z napędu jest D608CG83981000HL1 a na napędzie mam napisane D608CG83981000HL4.Gdy wpisuje te barcody takie jakie są na napędzie niby jest ok ale w zakładce drive serial połowa informacji to "FF" a nie tak jak w moim wcześniejszym dummy.bin.
    Nie pomaga też program DSDBfixer.Tam natomiast pisze,że w moim pliku Dummy jest niepoprawny inquiry.bin i należy go zczytać ponownie.W wygenerowanym z barcodów dummy to samo.
    Nie próbowałem się bawić DosFlashem.
    Chłopaki pomóżcie bo opadają mi już ręce.Czyżbym uwalił nieświadomie napęd???Czy może nagrzebali coś w serwisie M$ podczas wymiany płyty gł.???Co teraz robić????Konsola jest na gwarancji.Dzwonić,czy pisać jak już to co im powiedzieć???Może uprzednio wywołać porządnego RRODA???
    HELP:confused:
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. neehooyah

    neehooyah Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 13, 2009
    Posty:
    166
    Polubienia:
    25
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    miałem to samo po zrobieniu flasha z 1.6 na 1.61 (napęd LiteOn v1), używałem jeszcze wtedy starszej wersji JF, po flashu pojawił się ten sam problem (Odtwórz DVD), nie miałem wtedy już czasu drugi raz flashować więc poskładałem konsolę i zostawiłem na noc, następnego dnia włożyłem ACII i o dziwo poszło - wszystko działa do tej pory bez żadnych problemów

    piszesz, że wymienili Ci płytę główną na nową - a co z nowym kluczem? dostałeś taki? czy może na serwisie od razu wgrali ten klucz do napędu?

    druga opcja to spróbuj zrobić flasha ponownie tyle, że bez używania LiteOn Erase, po zrobieniu Spoof, w MTKFlash od razu odpal Intro VendorMode i Write, powinno pomóc
     
  4. InPirats

    InPirats Banned

    Dołączył:
    Październik 18, 2009
    Posty:
    640
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Polska
    a z pod dosa robiłeś flasha 1.6 do litka? czy z pod windy?
     
  5. dawidldz

    dawidldz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 25, 2008
    Posty:
    64
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Łódź
    flasha robiłem pod windowsem najnowszym i przedostatnim Jungle Flasherem.Spróbuję później sposobu Maxa911 z tym intro.Nie mam żadnego nowego klucza.Miałem swoje pliki z napędu bo robiłem już kiedyś update z 1.5 na 1.6. Nie wiem co oni nagrzebali w tym serwisie M$ ale wiem ,że wymienili płytę.Jakieś znaczenie miało to wymienienie płyty głównej???Po wymianie nie zczytywałem ponownie plików z napędu.Jeśli nic nie pomoże to Chyba moją ostatnią deską ratunku będzie serwis M$ i odesłanie na gwarancję.Poradźcie coś proszę.Czekam na pomoc.
     
  6. justMaku

    justMaku Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 15, 2009
    Posty:
    30
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Łódź
    Z tego co mi wiadomo, to jeśli wymienili płytę główną, to zmienił się klucz napędu (bo klucz napędu musi być zgodny z kluczem płyty głównej). Wgrałeś więc do napędu firmware z kluczem ze starego napędu (który nie zgadza się z kluczem płyty) i dlatego nie śmiga.

    Masz teraz dwie możliwości - wgrywasz stock firmware z kluczem 000000000000....00 i wysyłasz do MS (że to niby ich wina ;P) bądź idziesz do jakiegoś lepszego serwisu, i niech Ci zczytają klucz z płyty głównej, żebyś mógł wgrać do napędu.
     
  7. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    nie chce mi sie powtarzeac bo piszesz w 2 miejscach jednoczesnie.
     
  8. neehooyah

    neehooyah Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 13, 2009
    Posty:
    166
    Polubienia:
    25
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    no to zawaliłeś sobie sprawę kiedy nie sczytałeś plików z napędu - po wymianie płyty głównej konsola ma automatycznie nowy klucz i na serwisie automatycznie wgrali go do napędu - Ty korzystając ze starych plików wgrałeś stary klucz jednocześnie kasując nowy, więc w tej chwili masz bardzo duży problem
     
  9. dawidldz

    dawidldz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 25, 2008
    Posty:
    64
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Łódź
    justMaku jak mam wgrać ten stock firmware o którym mówisz i co mi to da konkretnie ???Pomóż dobry człowieku bo widzę,że to samo miasto :).Dexxxterek myślisz,że ten RROD z nacięciem ścieżek to dobra myśl?Jak to zrobić zapodałbyś jakiś obrazek.A jeśli odeślą to będę miał tylko ładne pudełko na półkę.Nieźle sobie narobiłem nie zgrywając tych plików po wymianie płyty ale nieświadomy byłem.Jest jeszcze jakieś rozwiązanie?
     
  10. justMaku

    justMaku Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 15, 2009
    Posty:
    30
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Łódź
    Stock Firmware to jest oryginalny firmware danego napędu, coby się ludzie w MS na gwarancji nie czepiali, że masz pirata wgranego. Musisz poszukać jaki jest twój model napędu i poszukać w internecie odpowiedniego firmware'a.
     
  11. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12069
    Polubienia:
    1065
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała

    Jeśli masz kernel 7371 lub niższy Właściwości> dane systemowe
    Za 100zł wyciągnę klucz z płyty głównej
     
  12. dawidldz

    dawidldz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 25, 2008
    Posty:
    64
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Łódź
    mam kernel 8955 :( najnowszy.Orginalny FW do mojego napędu ściągnąłem tutaj z forum.Wgrać mogę ale klucz napędu nie będzie się zgadzał.Więc co robić?????Wgrać ten OFW (target czy source)?? i robić RRODA z cięciem tych ścieżek??
     
  13. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12069
    Polubienia:
    1065
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Masz lipę:p. Kwietniczek

    Jak co sprzedaje w atrakcyjnej cenie konsole jest na forum:p
     
  14. dawidldz

    dawidldz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 25, 2008
    Posty:
    64
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Łódź
    W razie czego mam gwarę przecież.A jeśli posiadam kernel 8955 to nie da się sczytać CPU keya żeby napęd działał???
     
  15. InPirats

    InPirats Banned

    Dołączył:
    Październik 18, 2009
    Posty:
    640
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Polska
    jednym słowem uwaliłeś napęd a jeśli nie masz pliku cfw.bin swojego już zmodyfikowanego to jedyny sposób to odczytać klucza z płyty głównej,ale to też zależy jaki masz kernel tak jak mówiłem w którymś poście kolega.
     
  16. lunarred2

    lunarred2 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 26, 2009
    Posty:
    1
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    lodzkie
    tak jak mówi Dex , zarób jej światełka i podeślij na gw. wymienia od reki na 99%. Na ta chwile za dużo z tym nie zrobisz: za duży kernel by pobawić sie nadem i samemu skasowałeś klucz. ( dziwne tylko ze ms sparował nowa płytę z napędem zawierającym ixtrema ,ale na serwisie wszystko możliwe.). tak czy siak ślij do ms , jeśli jest plomba i nie ma śladów otwierania raczej robią wszystko. Na chama można wysłać to do ms z uszkodzonym napędem może przejdzie ( powinieneś wgrać org fw ale z litkiem może być problem)
     
  17. dawidldz

    dawidldz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 25, 2008
    Posty:
    64
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Łódź
    właśnie nie wiem czy się decydować na tego RRODA bo jak odeślą to klapa.Będzie wtedy bezużyteczna.a tak to tylko napęd no i może z czasem się odratuje jeszcze jakoś w razie czego.jak już to wysyłam z tym ixem 1.61 ze starym kluczem.Może się nie połapią.Zamierzam powiedzieć jak będę dzwonił, że konsola mi się od niedawna zaczęła zawieszać po kilku minutach od włożenia płyty.Aż w końcu się tak zawiesiła,że zrobił się czarny ekran zrobiłem reset i od tej pory już nie czyta płyt.Może być taki bajer??Jak na razie to coś takiego wymyśliłem.
    Edit:powiem jeszcze,że wraz z czarnym ekranem migneły czerwone diody.a wcześniej miałem zimne powietrze z wiatraków.
     
  18. kaku

    kaku Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 17, 2008
    Posty:
    74
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Ja bym bardziej skłaniał się do roda jak masz całe plomby ... bo raczej wtedy dopasują key . a jak bedziesz mowil ze naped cos to mogą go sprawdzić :)
     
  19. dawidldz

    dawidldz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 25, 2008
    Posty:
    64
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Łódź
    właśnie wiem,że napęd mogą sprawdzić :( To nie wiem już.Zostawić np. na noc owiniętą konsolę czy coś innego odwalić?
     
  20. krisr77

    krisr77 Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2008
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    a nie mozesz uwalic samego napedu (np podlaczyc go po prostownik samochodowy) i taka konsole wysłac do MS???

    z takiego napedu juz nawet MS nic nie odczyta wymienia ci znowu naped sparuja z konsola i bedzie ok
     
  21. dawidldz

    dawidldz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 25, 2008
    Posty:
    64
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Łódź
    No tutaj #krisr77 się z Tobą nie zgodzę.Muszę zmusić serwis M$ do wymiany płyty gł. wtedy oni muszą wgrać nowy klucz do napędu.(Ewentualnie doprowadzić do wymiany napędu całego :/ Tylko jak? ) Wtedy będzie na nowo śmigać.W końcu oni tak zrobili kiedy mi wymieniali płytę główną kiedyś ale ja o tym nie wiedziałem.Nadpisali mi nowy klucz do starego napędu z przeróbką na dodatek .HEHE
     
Wczytywanie...

Poleć forum