1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Nowy układ graficzny AMD zapowiedzią wizualnej rewolucji?

Temat na forum 'Aktualności' rozpoczęty przez TymonPRO, Wrzesień 11, 2009.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. TymonPRO

    TymonPRO XBOX MANIAK XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 7, 2008
    Posty:
    624
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Serwis AnandTech zaprezentował nowy układ graficzny AMD/ATI, będący następcą RV770 (Radeon 4850/4870). Na razie nie przedstawiono szczegółów chipu, ale jego oficjalna zapowiedź ma nastąpić wkrótce. Trzeba przyznać że to co pokazało nowe dziecko AMD/ATI budzi podziw. Jedna karta grafiki jest zdolna obsłużyć 6 ekranów i wyświetlić na nich grę w rozdzielczości 7680 x 3200 przy zachowaniu płynności.

    Wśród zaprezentowanych produkcji znalazł się World of Warcraft, którego odpalono na sześciu 30-calowych monitorach Della. Każdy z nich miał ustawioną rozdzielczość 2560 x 1600, co w sumie oznacza, że łącznie wyświetlano 25 milionów pikseli. W maksymalnych ustawieniach graficznych gra Blizzarda chodziła na tym sprzęcie z doskonałą prędkością 80 klatek animacji na sekundę.


    [​IMG]





    Za wszystko odpowiada jedna karta graficzna, której specyfikacja nie jest jeszcze znana. Wiadomo, że znajdzie się w niej 2,15 miliarda tranzystorów, a jej wydajność szacuje się na 2,5 teraflopa. Zaprezentowana technologia obsługi wielu monitorów nazywa się natomiast Eyefinity i swe początki miała w projekcie związanym z notebookami. Nowy procesor graficzny AMD będzie ją obsługiwał.

    Podobno karta z najtańszym procesorem AMD kompatybilnym z DirectX 11 mogłaby obsłużyć 3 ekrany, a najlepsza maksymalnie 6. Oprogramowanie umożliwia wybranie trybu Single Large Surface, w którym kilka ekranów jest widzianych przez system operacyjny jako jedna, duża powierzchnia (a nie kilka monitorów). Jak tego typu pomysł mógłby zostać wykorzystany w grach?



    [​IMG]



    No cóż, na pewno posiadanie kilku monitorów zwiększyłoby znacznie wrażenia z rozrywki (i prawdopodobnie przyprawiło gracza o ból głowy przy dłuższej zabawie). Redaktor wspomnianego serwisu testował DiRTa 2 i Left 4 Dead w rozdzielczości 7680 x 3200. Obie gry podobno chodziły naprawdę dobrze (szczególnie druga). Oczywiście nie będzie tak w przypadku wszystkich produkcji.

    Naturalnie przyjemność posiadania wielu monitorów to droga zabawa. Możliwości będzie jednak sporo i nie trzeba od razu przecież kupować sześciu potężnych ekranów. Podobno technologia działa bez zarzutu już teraz. Mówi się też, że rozwiązanie da początek czemuś, co przypominałoby słynny Holodeck z serialu Star Trek, zmieniający zupełnie podejście do obsługi sprzętu i grania. Zestaw monitorów dedykowanych Eyefinity zapowiedziała już firma Samsung.


    http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=48209
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. x-press

    x-press Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 5, 2009
    Posty:
    67
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Heh wszystko fajnie, tylke ze WoW nawet na GF 4 chodzi plynnie w 1024:768 ;), wiec nie robi ta karta na mnie wielkiego wrażenia, wiem jedynie ze bedzie prądożerna i droga.
     
  4. -rascal-

    -rascal- Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 8, 2009
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Chrzanów
    yyy, a co ten temat ma do xboxa? Bo już myślałem że będą ładować nowy układ graficzny do niego...:D
     
  5. TymonPRO

    TymonPRO XBOX MANIAK XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 7, 2008
    Posty:
    624
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    do samego xboxa nie wiele ale do samych konsol już tak,poczytaj :) Na Gry online masz oznaczenie Xbox 360
     
  6. blk26

    blk26 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 10, 2009
    Posty:
    42
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    3200 rozdzielczosci...hm...przeciez nie ma szkielka ktore by to pociagnelo :)
     
  7. spioszeq

    spioszeq Banned

    Dołączył:
    Sierpień 21, 2009
    Posty:
    107
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Łódź
    Droga nie koniecznie - w końcu to AMD, ale obsługa wielu monitorów do gier to nie trafiony pomysł moim zdaniem, raz że to nie wygląda za poręcznie(nie ogarnie człowiek całego wyświetlanego obszaru), a dwa że tylko najbardziej fanatyczni gracze znajdą miejsce w swoim domu dla takiego sprzętu. Jednak jeśli sama karta daje rade pociągnąc DiRTa 2 na 6 ekranach przy takiej rozdzielczościach no to szykuje się skok technologiczny, który w cale nie jest jakoś specjalnie oczekiwany przez rynek(ps3 ma jeszcze być na topie 6 lat, a xbox360 wg. ludzi z MS dekade(lol)). Wydając taką potężną kartę AMD równierz musi wziąść pod uwagę, że jeśli udupi xboxa360 straci kure znoszącą złote jajka(właściwie przez ostatni czas tylko to trzymało tą firmę przy życiu, bo reszta jego produktów przynosi straty od 3 lat, zwłaszcza procesory), czyli montowany w klocku układ r500. Moim zdaniem ten news to zwykła propaganda, albo dość odległa przyszłość, sama ta karta ma większą wydajność niż cały ps3, a ta wielomonitorowość, gdyby się upowszechniła wymusiła by na konsolach wdrożenie nextgena, a tego na razie nikt nie chce.
     
  8. x-press

    x-press Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 5, 2009
    Posty:
    67
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Dobra karta potrzebuje dobrego procesora, a te straty to nie jest do konca strata, lecz mniejszy zysk niz oczekiwali (wiadomo ale wytlumaczylem bo niektorzy to traktuja doslownie) ;).

    Xbox ma Procesor: IBM PowerPC Xenon (trzy rdzenie taktowane zegarem 3,2 GHz) - calkiem niezle jak dla gier (choc uklady AMD Phenom II 720 (3x2,8ghz) mozna podkrecic do 3x3,8ghz, cena ok ~500 )...ale
    GPU: ATI R500 (Xenos)

    * 48 zunifikowanych jednostek Shader Model
    Poziom jak teoretycznie HD3850, choc karta jest jakby z serii Radeon X1### bo nie ma cieniowania na poziomie DX10, ale ma strasznie duza przepustowosc pamiec.

    Tak naprawde niema szans znalezc pelnej specyfikacji karty jak jest to w przypdku kart do PC, ale wnioskowac z jednostek shader model mozna powiedziec ze karta niedlugo zakonczy odpalanie nowych gier, choc podobno gry maja byc w mniejszych rozdzielczosciach.
    Tak naprawde porownujac to z PCowym sprzetem jest to padlo, ale wkoncu wyszedl ten sprzet w 2005 roku. Na PCowym sprzecie z 2005 roku (~4tys - zlozony nie przez pseudo-informatyka) odpalisz, ale gorzej juz z graniem w najnowsze gry ;).
     
  9. Staroch

    Staroch Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 23, 2009
    Posty:
    156
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    dopiero co kupilem 4850 a tu juz zapowiedz nastepcy ... :D:D ale i tak sobie posmigam dlugo na tym co mam :D
     
  10. spioszeq

    spioszeq Banned

    Dołączył:
    Sierpień 21, 2009
    Posty:
    107
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Łódź
    Właśnie wg wyliczeń ekonomistów AMD leci na rezerwie finansowej ze swoich złotych czasów, AMD kiedyś kosił intela w wydajności w grach. Teraz sprzedaje swoje linie produkcyjne i nawiązuje współprace z firmami którym się "udało", aby istnieć na rynku, ich procki od paru lat nie zmieniły architektury, gdzie Intel zmieniał ją 3 razy (pentium 4, core2,core i7). R500 natomiast na 99% generuje zyski dla tej firmy, gdyż to stara konstrukcja i raczej nie drogo wynosi produkcja. Nie porównuj też dwóch różnych procków tylko na podstawie częstotliwości bo to nie ma sensu.
     
Wczytywanie...
Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum