1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

obniżanie pingu

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez QurChuck, Lipiec 11, 2010.

  1. QurChuck

    QurChuck Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 20, 2009
    Posty:
    31
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    okolice Poznania
    Witam, czy jest możliwe obniżenie pingu o jakąś 1/4?? Albo oszukanie "licznika"? Mam o 8ms za duży żeby grać na xlinku :/ poszukuję sprawdzonych sposobów

    system: windows xp professional 32 bit
    net: neostrada 1mb
    ping: 37,63ms

    update: wynik z speedtest.pl z zainstalowanym i włączyonym cFosSpeed v5.12
    [​IMG]
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. ciajus

    ciajus Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 3, 2009
    Posty:
    151
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Wrocław
    Na pewno musisz wyłączyć wszystkie programy korzystające z neta, przeglądarke, komunikatory, programy pocztowe i wszystko co może pracować w tle i obciążać łącze internetowe (z własnego doświadczenia wiem, że samo wyłączenie Avasta daje mi spadek ping'u o 7 ms). Upewnij się że cFosSpeed jest ustawiony na "pierwszeństwo dla czasu pingów". Dodatkowo wyłącz automatyczne aktualizacje systemu. Niewielka część z osób wie o tym, że funkcja ta została stworzona specjalnie po to, aby rezerwować 20% przepustowości łącza internetowego (niżej podaje sposób jak to zrobić). No i to chyba wszystko co można zrobić. Chyba, że ktoś ma jeszcze jakiś pomysł...


    "Aby wyłączyć ową rezerwę należy uruchomić narzędzie "ZASADY GRUPY". Uruchamiamy je następująco: Menu Start -> Uruchom, tam wpisujemy "gpedit.msc" następnie wciskamy "OK". Na naszym ekranie ukaże się pożądane narzędzie.

    Z menu po lewej stronie wybieramy "Szablony Administracyjne" następnie w głównym oknie wybieramy opcję "Sieci" potem "Harmonogram Pakietów QoS" i "Ogranicz Rezerwowalną Przepustowość". Do naszej dyspozycji mamy teraz 3 pozycje: Nie Skonfigurowano, Włączone, Wyłączone. Wybieramy opcje "włączone" i w okienku "Limit Przepustowości" (%) ustawiamy na 0 ( zero ). Następnie klikamy "Zastosuj" i OK. Teraz już możemy zamknąć okno "Zasady Grupy".


    Zostaje nam teraz zrestartować komputer. Po zrestartowaniu cieszymy się pingami o 5-10 ms mniejszymi."


    Edit:
    Do sprawdzania ping'u polecam http://www.pingtest.net/ zamiast speedtest'a.
     
  4. boby2pc

    boby2pc Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 18, 2009
    Posty:
    1469
    Polubienia:
    120
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Warszawa
    z pingami w neostradzie/netii lub czymkolwiek na łączu TP wygląda to tak że dużo zależy od zastosowanej modulacji na łączu ADSL oraz parametrze "path mode" który może być INTERLEVED LUB FAST. Najmniejsze pingi osiąga się jeżeli PATH MODE jest ustawione na FAST, natomiast rodzaj modulacji na GDM.T. Wtedy w neo masz pingi <20ms. Żeby to osiągnąć muszą Ci w centrali zmienić parametr PATH MODE na FAST, ale niestety zależy to bardzo często od widzimisie technika który ustawia parametry linii w centrali. Domyślnie ustawiają wszystkim na INTERLEAVED bo z tym parametrem może pracować na gorszej jakości linii, a zmieniają na FAST jak sie ich mocno przyciśnie.
    Mi się nie udało wymusić tego na nich ponieważ mam łącze TP ale w netii, a przy takich reklamacjach TP wogóle olewa sprawe.
    Drugi parametr to rodzaj modulacji. W modemach rozdawanych przez operatorów nie ma możliwości wyboru parametru i wszystkie łączą sie na GDM.T. i niestety pingi przy INTERLEAVED siegają 80 ms. Żeby to zmienić kupiłem modem ADSL z możliwością wyboru modulacji i zmieniłem na ADSL2+ i pingi spadły do 35ms.
    Podane przeze mnie wartości pingów są do www.onet.pl
    Oczywiście każdy dodatkowy ruch na linii podwyższa dodatkowo ping o czym pisał kolega wyżej.

    Podsumowując w neostradzie pingi poniżej 30 ms możesz osiągnąć na modulacji GDM.T i przy ustawionym FAST path mode w centrali.
     
  5. QurChuck

    QurChuck Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 20, 2009
    Posty:
    31
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    okolice Poznania
    @!ciajus miałem już ustawione 0%
    wg pingtest.net mam 51ms :/ jakoś jutro spróbuje zadzwonić do TP jak starszych nie będzie w chacie żeby nie marudzili że "wydziwiam" :p to na błękitną linię czy gdzie powinienem dzwonić?
     
  6. KULA

    KULA V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 9, 2008
    Posty:
    521
    Polubienia:
    10
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Szczecin
    Ja po przeczytaniu wszystkich poradnikow odnosnie zmniejszenia pingu i ustawianiu wszystkiego jak nalezy nie zauwazylem roznicy a robilem wiele rzeczy jak np: ustawienia przez regedit, zasady grup czyli gpedit.msc, ustawienia wysokiego piorytetu aplikacji kaiengine.exe oraz uruchomiona aplikacja cFosSpeed pingi w programie Xlink kai zawsze pomiedzy 30-35 wiec z niektorymi hostami mam problemy a teraz wlasnie zrobilem test, neta mam obciazonego i prosze zobaczyc na wynik ping mam 23.50 jakbym mial taki zawsze na polskiej arenie to bym skakal z radosci az bym glowa w sufit przyj.... .

    [​IMG]
     
  7. QurChuck

    QurChuck Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 20, 2009
    Posty:
    31
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    okolice Poznania
    ogólnie to chyba w nocy neo ma o wiele lepsze pingi.
    Do xlinka naprawdę trzeba mieć ping <30ms? A może da się grać na trochę wyższych? Bo z tym pingiem to mi tylko na obniżeniu do progów xlinka zależy
     
  8. KULA

    KULA V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 9, 2008
    Posty:
    521
    Polubienia:
    10
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Szczecin
    kilka razy udalo mi sie polaczyc z hostem jak mialem ping 33 :) ale teraz slyszalem ze jtag'iem udalo sie zniesc ograniczenia zwiazane z pingiem <30 :) ale oczywiscie KULA pomyslal zrobil kiedys aktualizacje na v.9199 i jtag'a nie moze zamontowac ehhh

    teamxlink.co.uk :: View topic - READ THIS NOW!!! IMPORTANT!!! 360 Game Ping Limits...

    w drugim poscie jest wszystko opisane nawet o tym ze dziala na kernelu 9199 a jak chodze po serwisach to wszyscy mowia ze to nie prawda i mi nie zamontuja :/
     
Wczytywanie...

Poleć forum