1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

OD początku

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez woto, Czerwiec 6, 2011.

  1. woto

    woto Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 6, 2011
    Posty:
    11
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Staszów
    Więc tak:
    W te wakacje planuje zakpic Xbox 360 slim 250 gb

    1. Dobry wybor?

    Bede glownie klepal w fife przez neta wiec jezeli chodzi o podlaczenie.
    Posiadam taki net, ze na balkonie mam zamontowana skrzynke i z niej idzie kabel odrazu do kompa. IP mam stale.
    Wiec podlaczenie NET'a do xbox bedzie wygladalo tak (?) :
    kabel od neta > router > xbox?

    Z gory dzieki za odp :)
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Ciastek

    Ciastek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 19, 2009
    Posty:
    111
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Good wybór. tak podłączysz xboxa kabel > router > xbox
     
  4. Ciesiel91

    Ciesiel91 V.I.P V.I.P

    Dołączył:
    Maj 31, 2011
    Posty:
    2221
    Polubienia:
    34
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    Miasto:
    Warszawa
    Możesz sobie podłączyć neta tak jak napisałeś, albo jak masz jeszcze jakąś kartę sieciową wolną w komputerze, to możesz połączyć ją z xboxem i udostępnić połączenie sieciowe - wtedy nie musiałbyś kupować routera.
     
  5. woto

    woto Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 6, 2011
    Posty:
    11
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Staszów
    aha, to okej. jak juz bede mial xboxa to odswieze temat zeby polecic sie o jakis router
    dzieki za odp
     
  6. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Masz stale ip ale zew czy wew ?
    Bo jak wew. to mozesz miec problem z graniem z powodu zamkniętych portow
     
  7. woto

    woto Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 6, 2011
    Posty:
    11
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Staszów
    a jak mozna to spr?
     
  8. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    No a jak sprawdziłeś ze masz stale ip ?
     
  9. woto

    woto Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 6, 2011
    Posty:
    11
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Staszów
    a czego odpowiadasz pytaniem na pytanie? :D

    tutaj daje tekst ze strony Mj ip & Moje IP. Poka moj ip.
    Twój IP
    81.6.139.33

    Twój host
    33-139-6-81.staszow.n3t.pl

    @edit
    z tego co sie dowiedzialem jest to ip ZEW
     
  10. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Ale to prawdopodobnie nie jest twoje ip, to ip ulugodawcy, wpisz w menu start CMD w okienku ktore sie pojawi wpisz ipconfig i tam gdzie jest adres ipv4 to twoje ip, jakie one jest ?
    A ta skrzynka na balkonie to ma jakies kable czy moze nic, jak nic to na 99% to net radiowy wiec nie masz swojego zew ip
     
  11. woto

    woto Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 6, 2011
    Posty:
    11
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Staszów
    10.1.9.75
    i jak sie domyslam jest to ip wew?
     
  12. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Tak to ip wew, fakt faktem takie ip takze moze byc zew, ale ty masz tak skonstruowana siec ze dawanie kazdemu użytkownikowi ip zew bylo by kosztowne nie mowiac juz ze firma dajaca neta na jedno czy dwa osiedla w zyciu by nie dostala tylu ip z puli, musisz poprosic uslugodawce o przekierowanie co najmniej dwóch portów tzn 3074 tcp i udp i portu 88 tcp
     
  13. woto

    woto Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 6, 2011
    Posty:
    11
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Staszów
    i jezeli sie zgodzi to rozwiaze problem?
    i moglbys bardziej po ludzku mi wytluamczyc o co chodzi z tym przekierowywaniem tych portow?
    bo ja kompletnie sie na tym nie znam
     
  14. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Ilosc IPv4 na swiecie jest ograniczona w sumie sie juz konczy wiec juz wczesniej wymyslono nat aby ograniczyc ilosc wykorzystywanych ip, najporęczniej mowiac wyglada to podobnie jak bys dzwonil np do jakiego Biura Obslugi Klienta, jak sie dodzwonisz masz do wyboru iles tam numerow wew i te porty to wlasnie numery wew dzieki temu uzywa sie jeden numer telefonu ale dodzwonic sie moze kilka osob jako ze ty nie masz tego numeru wew to usługodawca ci musi je przyznać

    Popros uslugodawce o przekierowanie dwoch portow na twoje ip z tym ze najlepiej kup router i na tym routerze ustaw obecne ip i stwórz podsiec bo usługodawca przekieruje port na twoje ip, a konsola jak sie polaczy z netem bedzie miala inne ip wew.
     
  15. woto

    woto Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 6, 2011
    Posty:
    11
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Staszów
    a da rade to zrobic bez zadnej zabawy z routerem? poprostu mowie do uslugodawcy zeby mi zrobic ip zew i normalnie tak jak juz mi psialiscie
    kabel z netem > router > xbox
    ??
     
  16. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Watpie zeby ci zrobil tylko dla ciebie ip zew musial bys miec polaczenie typu PPPoE, a takiego nie masz
    Tak jak pisalem jak przekierują ci porty i dopisza konsole do serwera to bedzie dobrze ale potrzebujesz switcha
     
  17. woto

    woto Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 6, 2011
    Posty:
    11
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Staszów
    napisalem do goscia ktory dostarcza mi internet o to co mi napisal:
    [​IMG]
     
  18. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Ten admin to chyba tylko z nazwy, za tekst "Tak mi sie wydaje" od razu bym go wywalil, siec XBL bez przekierowania nie bedzie dzialac dobrze wiec niech przekieruje ci porty
     
  19. woto

    woto Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 6, 2011
    Posty:
    11
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Staszów
  20. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    No coz znam tego typu firmy, mialem okazje miec kilka miesiecy od takich firm neta, chlop jest po prostu debilem jesli chodzi o informatyke i niech poczyta sobie co to jest NAT i polaczenie bezposrednie i niech uzyje troche wujka google tam pisze jakie porty sa potrzebne, a i jak mysli ze nie musi przekierowywać portow to niech ci napisze jak inni maja widziec konsole bezpośrednio z zewnątrz bez przekierowania portow
     
  21. woto

    woto Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 6, 2011
    Posty:
    11
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Staszów
    gosciu powiedzial ze nie ma problemu i jak nie bezie mi dzialac to da mi zew. ip
     
Wczytywanie...

Poleć forum