1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Odblokowanie chipa bez wiercenia?

Temat na forum 'Kosz' rozpoczęty przez zadax, Listopad 25, 2013.

  1. zadax

    zadax Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 6, 2013
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam
    Znajomy ma konsolę Phat z napędem Lite-On DG-16D2S.
    Chip Winbond (05) oryginalny, nie wiercony, pady zalane klejem.
    Dał go znajomemu do przerobienia żeby mógł grac w najnowsze gry.
    Gość twierdzi że przerobił napęd w 20 min bez wiercenia.
    Znajomy dopiero jutro będzie miał płytę z grą XGD3 pod LT 3.0 i wtedy sprawdzi czy działa.
    O ile wiem to nie jest możliwe przerobienie napędu z chipem Winbond bez wiercenia (w celu odblokowania chipa).
    O czymś nie wiem, coś się zmieniło, czy gość po prostu ściemnia...?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. TigraTeam

    TigraTeam Banned

    Dołączył:
    Listopad 8, 2009
    Posty:
    4128
    Polubienia:
    513
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Bielsko-Biala
  4. zadax

    zadax Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 6, 2013
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Faktycznie, nie ma słowa o odblokowywaniu chipa. Mam rozumieć że w tym napędzie chip nie jest blokowany przed zapisem?
    A czy mógłbym prosić o link z info, w jakich napędach trzeba odblokowywać, w jakich nie, itp., bo myslałem że już to mniej więcej ogarnąłem,a teraz się już pogubiłem. Taki konkretny opis, żeby znając jaki jest napęd i z jakim chipem, wiedzieć w jaki konkretny sposób przerobić. Przerobiłem sobie napęd w Slim (Liteon 16D4S z chipem MXIC) bez problemu (cięcie ścieżek, itd.). Jeśli był by tam winbond to trzeba wiercić.
     
  5. WRUB5ON

    WRUB5ON Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 10, 2011
    Posty:
    1532
    Polubienia:
    684
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    KALISZ
    Wiercemie drill wykonuje sie tylko w konsolach slin z napedem liteon 16d4s z chipem winbond (05) w napedach 16d2s nic nie wiercimy bo poniewaz chip nie jest zablokowany przed zapisem

    Wysłane z mojego HTC Desire X za pomocą Tapatalk 2
     
  6. zadax

    zadax Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 6, 2013
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Rozumiem. Napęd Liteon 16d4s występował tylko w konsolach slim?
    Reasumując;
    Liteon 16D4S z Winbond (05) - drill,
    Liteon 16D4S z MXIC (03) - cięcie ścieżek,
    pozostałe napędy (Liteon Philips, Benq, Hitachi, Toshiba-Samsung)- chip nie jest blokowany przed zapisem, natomiast do wyjęcia klucza należy użyć USB Probe v. 3.
    Zgadza się?
     
  7. TigraTeam

    TigraTeam Banned

    Dołączył:
    Listopad 8, 2009
    Posty:
    4128
    Polubienia:
    513
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Bielsko-Biala
    Probe tylko do d2s reszta sie zgadza
     
  8. zadax

    zadax Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 6, 2013
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Tak jest bodajże konsolami do sierpnia 2011.
    A co z tymi wypuszczonymi później?
    Jakie modele napędów tam występują?
    Chipy są zablokowane na amen i ratuje tylko wymiana PCB napędu i LTU?
     
  9. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    Tak, od sierpnia 2011 masz Liteona DG-16D5S. Jeszcze w międzyczasie pojawiały się hitachi.

    Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka
     
  10. zadax

    zadax Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 6, 2013
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Nurtuje mnie jeszcze jedna kwestia. W miejscu wiercenia krzyżują się dwie nitki.
    - Jak to jest konkretnie; chodzi o dotarcie do pierwszej i zwarcie do niej, bez przerywania jej, czy jak?
    - Skoro celem jest zwarcie do tej nitki, to dlaczego nie zwieramy bezpośrednio do nóżki?
     
  11. ESLORD

    ESLORD V.I.P V.I.P Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 21, 2011
    Posty:
    4295
    Polubienia:
    759
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Londyn
    Nitke trzeba przeciąć wiertłem i trzepnąć napięciem 3.3v

    Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
     
  12. zadax

    zadax Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 6, 2013
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Czyli po wierceniu zostaje na stałe przecięta?
    To dlaczego nie lepiej podnieść nóżkę i "trzepnąć" 3.3v?
     
  13. WRUB5ON

    WRUB5ON Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 10, 2011
    Posty:
    1532
    Polubienia:
    684
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    KALISZ
    Inaczej sie nie da trzeba wiercic i juz

    Wysłane z mojego HTC Desire X za pomocą Tapatalk 2
     
Wczytywanie...

Poleć forum